Kodlamanisa - Manisa Valiliğinden Örnek Proje

Kodla Büyü
Mesajlar
9
Merhaba arkadaşlar,
Şeref KAPLAN - Aslı YILDIRIMGİL ( Kodla(Ma)nisa Projesi İl Ekibi )Manisa'da görev yapan Bilişim Teknolojileri Öğretmeniyiz.

Manisa Valisi Sayın Erdoğan BEKTAŞ başkanlığında geliştirilen Kodla(Ma)nisa Projesi 2015 -2016 eğitim öğretim yılı başlamasından itibaren kodlamayı ortaokullarda Bilişim Teknolojileri dersine dâhil etmek ve ilerleyen dönemde ilgili yetenekli öğrencileri 17 ilçede oluşturulan kodlama atölyelerine yönlendirmek için proje geliştirdik. Yaklaşık 6 aydır 37.710 öğrencimiz kodlama ile tanıştı ve ürünlerini çıkarmaya başladı.

Projemizden kısaca bahsetmek istiyoruz:

Kodla(Ma)nisa Manisa’da görev yapan tüm Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin görüş ve önerileri ile geliştirilmiş bir projedir. Tüm Resmi ortaokullar projenin parçasıdır.

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında Manisa’daki tüm ortaokullarda, (5. ve 6. Sınıflarda zorunlu, 7. Ve 8. Sınıflarda seçmeli) Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi okutulan öğrencilere, temel bilişim teknolojileri becerileri yanında kod okuryazarlığı becerilerini kazandırmak birincil hedef olarak belirlenmiştir.

Kodla(Ma)nisa ile Manisalı çocuklar, köy, kent, kız veya erkek fark etmeksizin kodlamayı öğrenecek, kullandığı bilgisayarın aslında kendisine verilenden başka bir şeyi yapamadığını fark ederek bilgisayarı yönetmek için cesaretlenecektir.

Tasarlama ve kodlama sürecinde çocuklarımızın analitik düşünme becerilerin artması, sebep sonuç ilişkisi kurma, takım halinde çalışma ve girişimcilik becerilerini gelişmesi ve inovatif düşünmeye teşvik edilmesi de amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Matematik, Fen Bilgisi gibi dersler (disiplinler) arası bağlantı kurarak, öğrenilen ama gerçek hayatta uygulama imkânı bulunamayan bazı bilgileri somutlaştırma şansı veren kodlama eğitimi sayesinde öğrencilerin ders başarılarına katkıda bulunulacaktır.

Kodla(Ma)nisa Projesinin çok önemli gördüğümüz bir başka hedefi ise bilgisayar başında çok fazla zaman geçiren çocuklarımızın ve bu zamanı kendi isteği ile öğrenmeye ayırmasını sağlamaktır.

En temel amaç ise yavrularımızın 21. Yüzyıl becerileri ile donatıldığı bir eğitim sürdürmek ve ülkemizin geleceği için tüketen değil üreten bireyler yetiştirmektir.

Projenin iki aşamada ilerlemesi hedeflenmektedir:
1- Okullarda Bilişim Teknolojiler ve Yazılım Derslerinde
2- Kodla(Ma)nisa Atölyelerinde

1- Okullarda:
Okullarda birlikte ilerleyebilmek için, Bilişim Teknolojileri ve yazılım dersine giren tüm öğretmenlere Temel Kodlama Becerileri (Algoritma, Code.org ve Scratch) konusunda eğitmen eğitimleri düzenlenmiştir. Bu çerçevede dönem sonunda kadar tüm öğrencilerin kendi yetenekleri doğrultusunda;
• Problem Çözme ve Algoritma kurma becerilerini edinmesi
• Kendi oyunlarını yazması,
• Derslerini destekleyen eğitim yazılımlarını oluşturması
• Yaşadıkları çevreyi tanıtan animasyonlar hazırlaması
• Çevrelerinde gördükleri bir problem hakkında farkındalık oluşturan bir canlandırma oluşturması
• Sık kullanılan bazı uygulamaları (örn: Hesap Makinesi Programı) programlaması
hedeflenmektedir.

2- Atölyelerde;

Şehir Merkezlerinde, okuldan bağımsız olarak kurulacak, güvenli, ferah ve gerekli teknik ekipmanlar ile donatılmış atölyelere okullardan seçilmiş öğrenciler gönderilecektir. Bu öğrenciler okul dışı saatlerde atölyelerde:
• Özgün Yazılımlar Geliştirmek için çeşitli programlar geliştirme
• Robotik Programlama
• Mobil Uygulamalar geliştirme
• 3B tasarım yapma
Yönünde eğitimler alacaktır.
Proje kapsamında Mayıs Ayında Kodla(Ma)nisa festivali düzenlenmesi hedeflenmektedir.


Geliştirdiğimiz bu projenin ülkemize faydalı olmasını ve Manisa'da yakılan bu kıvılcımın tüm Türkiye'ye yayılmasını ümit ediyoruz...

Projede Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine giren 299 öğretmenden gelen bilgiler doğrultusunda dersin çok daha zevkli işlendiği, okul idaresinin branşa karşı tutumunun değiştiği, en güzeli de öğrencilerin kendi oyunlarını, uygulamalarını yapabildiğidir.
Branşımızı hak ettiği yere geleceğini inanıyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz.

Saygılar...

http://www.kodlamanisa.gov.tr

https://www.facebook.com/kodlamanisa

@kodlamanisa
 

Ekli dosyalar

  • dersler.jpg
    dersler.jpg
    67.7 KB · Görüntüleme: 3,202
  • robotik.jpg
    robotik.jpg
    53 KB · Görüntüleme: 3,197
  • eğitmen eğitimi.jpg
    eğitmen eğitimi.jpg
    80.6 KB · Görüntüleme: 3,199
  • sertifika.jpg
    sertifika.jpg
    54.9 KB · Görüntüleme: 3,197
  • atolye.jpg
    atolye.jpg
    51.5 KB · Görüntüleme: 3,193
Hocam,
Öncelikle sizi ayakta alkışlıyorum.
Sonra da bu projeye destek veren valiliğe gıpta ettiğimi belirtmek isterim.

Bunun gibi yerel de başlayıp genele yayılma ihtimali yüksek olan bir projenin mimarısınız.

Eminim çok ter döktünüz, ama bunun karşılığını muhakkak alacaksınız, belki 20 sene sonra Manisa bir yazılım merkezi haline gelecek kim bilir.

Darısı diğer illere!
 
İnşallah hocam, sene başından beri yoğun çaba içerisindeyiz. 17 ilçede BT dersine giren tüm öğretmenlerimiz proje için yoğun bir çalışma içerisinde. Okul idarelerinden destek alamazken valimiz Erdoğan BEKTAŞ tan böyle bir desteği almak bizim için çok önemliydi. 17 ilçenin her birinde 2 BT öğretmeni ve 1 şube müdürü projeyi ilçelerde yürütüyor. İl milli eğitim şube müdürümüz Bayram IŞIK 'ın desteği inanılmaz.
Dahası Whatsapp grubumuz var vali, vali yardımcısı, ilçe kaymakamları, ilçe temsilcileri, milli eğitim müdürleri, BT öğretmenleri. Arkadaşlar çalışmalarını bu gruptan paylaşıyor.
inşallah tüm illerde Kodlamanisa ya benzer bir yapılanma olur.
Teşekkür ederiz.
 
Emeğinize sağlık. Sizin öncülük ettiğiniz bu proje belki de MEB de bir dönemin başlangıcı olacak.
 
Kodlama dersleri gündemde hocam. Sene başında her ilçeden 2 BT öğretmenlerinin bir araya gelmesiyle çalıştay düzenledik. Çalıştayda projenin eğitim adımları, farkındalık, motivasyon ve atölyeler üzerine çalıştık. Bir nevi kodlama dersini erken başlatmış olduk. Umarım MEB benzer uygulamalarla hatta bizi de geliştirecek uygulamalarla dersi getirir.
Yerelde diğer iller de başlatırsa emin olun çok daha iyisi olacaktır.
 
Size diyecek bir söz bulamıyorum. Öncelikle sizlere inanıp destek veren herkese teşekkürler hocam. Çok mutlu olduğumuzu bilsinler. İnşallah yerelden genele yayılır. Size teşekkür az kalır ama lügatta buna karşılık bir kelime de aklıma gelmiyor. Var olun
 
3 ay önce manisadan bi arkadaşım bahsetti, keşke bizimde olsaaa dedim sesli sesli :)
 
tebrik ederim, bu sene bende sırf bu yüzden tayin isteyeceğim batı tarafına buralarda iş yok, ne bilgisayar, ne adam gibi destek veren idare, nede öğrenci potansiyeli
 
zaten eğer bu ders hafta 4 saat olursa ben eminim bilgisayar öğretmenleri kendini öğretmen gibi hissetsin ortalığı yıkar geçer, diğer öğretmenler öğretmenlik nasıl olurmuş görürler, ben branşdaşlarıma bu konuda çok güveniyor, imkan ve ders oldun mu, ürün üstüne ürün başarı üstüne başarı elde ederler.
 
Aslı ve Şeref hocam tebrik ediyorum ve çalışmalarınızı ilgilyle takip ediyorum. Verdiğiniz emeğin karşılığını alacağınızı biliyordum. :+1:
 
inşallah hocalarım sizlerin de desteği ile bu projeyi ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. İyi örnekler her zaman tabandan gelişerek ilerlemiştir. Sizler de ilinizde böyle bir uygulamanın olduğunu yayarsanız Türkiye genelinde bir hareket başlatmış oluruz. Yapmak istemeniz halinde gerekli tüm evrakları paylaşabiliriz. İyi çalışmalar.... :)
 
Bizde hem derste hem kursta kodlama üzerine yoğunlaştık bu dönem.
 

Ekli dosyalar

  • 20160305_110054.jpg
    20160305_110054.jpg
    360.6 KB · Görüntüleme: 443
Manisa'da çok kısa sürede hayal bile edemediğimiz kadar güzel işler yapıldı.

Demek ki Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine fırsat verseler neler başaracaklar....
 
2 saat bilişim teknolojileri dersi kodlama öğretmek için yeterli değil. Bir de seçmeli olacak söylentileri var. Yerelden yapılacak projelerle sesimizi daha çok yükseltmeliyiz...
 
Arkadaşlar yıllardır cepte tornavida ile gezdiğimiz ve teknik elemanlıktan öte görünmediğimiz süreçten Manisa il genelinde adımızı ve branşımızı duyurduğumuz bir süreci yaşıyoruz. Bu proje kapsamında zaten birçok arkadaşımızın yaptığı çalışmaları il geneline yayma fırsatı yakaladık. Çocuklarımız bir şeyler üretmenin keyfini çıkarıyor.

İl genelinde açılan atölyelerde çocuklarımız ürün odaklı çalışıyorlar. Bizlere de yetenekli çocuklarımızı keşfetmek kalıyor. Fikirlerini hayata geçirmeye çalışan çocuklar arasından belki de büyük bir proje hayata geçecek ve bizler bu sürecin çimlenmesine bir şekilde şahitlik edeceğiz.

Öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları oluşturduğumuz ilçe youtube kanallarında paylaşıyoruz. Çocuklar proje geliştirmek, yayımlanmak için birbirleri ile yarışıyor ve çok eğleniyorlar.

https://www.youtube.com/channel/UCGm_i8 ... Ac5BNFimIA

kanalımızı incelemenizi ve çalışmalara destek vermenizi diliyoruz.
 
Böyle bir proje ile farkındalık yapan hocalara teşekkürler. İnşallah ülkemizde bu yayılmaya devam eder.

Ben kendi okulumda bu kodlama ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Özellikle code.org aracılığı ile öğrenciler çok yönlü düşünüp karar vermede yeni bakış açısı kazanmaya başladılar. Sıkıcı konular yerine eğlenceli konular işlenince ders hem zevkli geçiyor hem de öğrencinin kendine güveni geliyor.

Emin olun öğrenciler sabırsızlıkla diğer haftayı bekliyor. Öğretmen merkezli değil de öğrenci merkezli olunca işler tamamen değişiyor.

Öğrenciler çalışma yapmalı. Öğretmen rehberlik yapmalı. Ben Antalyadan bir öğretmen olarak güç birliği yapmaya davet ediyorum. Herkese güzel çalışmalar diliyorum.
 
Emeği geçen herkese helal olsun. İşte üreticilik budur :alkis: :alkis: :alkis:
 
Geri
Üst