Kodlama furyası...

Kodla Büyü
Kodlama furya değil gerekliliktir. Kodlama sadece kod yazmak değildir algoritmik, çözüm odaklı, çözüme ulaşırkende en faydalı yolu tercih etmektir. Kodlama sabah kalkıp kahvaltı yapmaktan akşam eve gidip yatmaya kadar geçen süreçtir. Kodlamayı moda oldu diye eleştirirken çocuklarımızın tabletle geçirdiği süreyi karşılaştırarak fayda analizini yapmak yanılgıya düşürür. Ben buradaki arkadaşların bilgisayarsız kodlama öğretmelerine, öğretebilmek için ürettiği meteryallerin güzelliğine şahit oldum, belki kodlama kelimesi çok fazla dillenmeye başladı son zamanlarda onun için furya deniliyor lakin algoritmik düşünce yapısının çok küçük yaşlarda oturtulması çocuğun ileri yıllarda iyi bir programcı olmasa da iyi bir hayat planlayıcısı olması açısından çok önemli görüyorum. Sanayi devrimini milletçe kaçırdık bari bunun son trenine yetişelim.
 
Başlığı görünce merakla açtım neymiş bu diye! Bir yazı örnek gösterilmiş ve bir fikir var ortada. Yazıyı okudum ve ilk yaptığım iş bu yazıyı yazan kişi kim oldu! Araştırdım ve elle tutulur birşey bulamadım. Çocuklara internet kullanımı konusunu anlatırken hep derim "Hakkımda yada yazarın konuyla ilgisini belirten bir şeyler var mı diye kontrol edin". Baktım yazıyı yazan kişi hakkında birşey yok, yazısında belirttiği devam yazısını okuyayım o da yok... Yazıda içerik olarak özel okulların kodlama öğretiyoruz diyerek fiyat yükseltmesinden dert yanmış. Sanırım çocuklarının eğitim masrafları biraz bunaltmış...

Neyse konuyla ilgili öylesine yazı yazanları bırakıp gelelim Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak kodlama konusundaki düşüncelerime;

Kodlama dediğimiz şey çocuğu bilgisayar başına oturtup satır satır yazı yazmaktan ibaret görülürse dünyanın en kötü şeyidir. Ama kodlama sadece bilgisayar başında yapılmaz. Yada kodlama insan hayatında sadece bilgisayar kullanım becerisini etkilemez. Kodlama bir problem çözme becerisidir. Bu beceri her öğrenci tarafından kavranabilecek bir beceri değildir. Ancak her öğrenciye bir bakış açısı kazandırır. Bir örnekle açıklamak gerekirse tüm öğrenciler resim dersi alıyor. Ama hepsi ressam olmuyor. İçlerinden yetenekli olanlar alanda ilerlerken diğerleri konu hakkında bilgi sahibi insanlar olarak yetişiyor. Bizler çocuklara kodlama öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü problem çözme becerisine az çok sahip olan bireyler olabilmeleri için. İçlerinden bu konuda yeteneği olanların alanda ilerleyip bu ülkenin ihtiyaç duyduğu yazılımları üreten yazılım mühendisleri olabilmeleri için. Kısacası öğrettiğimiz her şey bu ülkenin yarınları, çocuklarımızın geleceği için. Yani hiçbiri reklam için değil. Yada ben kodlama öğretiyorum diye reklam yapsam ne kazanırım? Artı bir maaş? Fazladan ek ders?

Bir Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak tavsiyem çocuklarımızı bilgisayardan uzak tutmak yerine çocuklarınıza ve öğrencilerinize bilgisayarı en doğru şekilde kullanabilmeyi öğretin. Bilgisayarın bir arkadaş olmadığını öğretin. İhtiyaç duyduğunda işini en doğru şekilde yapabilmesi için bilgisayarı nasıl kullanacağını öğretin ki bu ülke tüketen ülke olmaktan çıkıp üreten ülke olabilsin.
 
Televizyonlarda hep bu işi teknolojiye bağlayıp insanları yanlış yönlendiriyorlar. Hiç kimse bilgisayardan yada telefondan video izleyip suç makinesine dönüşmez. Eğer ortada bir suç varsa nedeni ya suçu işleyen kişiye daha önceden uygulanan şiddettir ya ilgisizliktir, ya eğitimsizliktir yada ailenin bozukluğudur. Ama en kolayı teknolojiyi suçlamaktır. Şekil a da görüldüğü gibi bilişim öğretmenleri dahi buna inanmış. Söylenecek başka birşey bulamıyorum. Yaptığı işe inanmayan bir zümreye bakanlık ne dese ne yapsa haklıdır. Nen bu zümreden umudumu kesiyorum. Demekki bizi bu hale düşüren meb değil kendimizmişiz. Çok üzüldüm bu yorumlara ya. 2 gün kendime gelemem herhalde.
 
Evet dediğinize katılıyorum ama bence öncesi sonrası yok. Gerisini kolay öğretirizin de garantisi yok. Anne baba olarak önce biz öğreteceğiz dediklerinizi öğretmen olarak öğretilir ama zor. Okullarda çocuklarda yalan dolan var da dışarıda yetişkinlerde esnaflarda satıcılarda müteahhitlerde ustalarda yok mu? Çarşıya, sokağa, pazara çıkmıyor musunuz?

Sıkıntı da bu zaten hocam yalan peşindeki çocuklar o saydığınız dışardaki adamların çocukları.
 
Kodlama önemli bir derstir. Türkiye hatta bu dersi ciddiye almakta geç bile kaldı diye düşünüyorum. Bu bir moda akımıysa lütfen geçmesin ve artarak devam etsin. Ben çocuğumun eline tableti verip keyfime bakmaktan yana değilim ancak birlikte oturup codeorg da vakit geçiririz bilgi işlemsel düşünmeyi öğrenir. Bu konuda alanımdan dolayı çocuklarımın avantajlı konuma geçeceğini düşünüyorum ve de neden diğer çocuklarda bundan yararlanmasın diyorum Ülkece gelişmek için şu üzerimizdeki bencilliği atsak ne iyi olurdu. Ama malesef ki yarış atı yetiştiriyoruz başkasının çocuğu benimkini geçmesin arkadaşım benim bildiğimi bilmesin kafası var bizde. Yardımlaşma ekip ruhu yok malesef ben bir bu sitede gördüm bu kadar yardımlaşmayı (emeği geçen bbnet ailesine ve tüm üyelere teşekkürü borç bilirim)
Konu dışına da çıkmış olabilrim gene de yazımı değiştirmeyeceğim :D
 
İlk ders matematik. Öğretmen akıllı tahtayı düğmesinden kapatarak karatahtaya tebeşirle düzgün daireler çizmeye başlıyor. Öğrenciler ise bir taraftan ellerindeki kağıtlarla karmaşık şekiller keserken, bir taraftan da eski moda plastik hesap makinelerini kullanarak denklem çözüyorlar. Bu öğrencilerin bir kısmı dünyanın en başarılı öğrencileri arasında. Burası Helsinki’de bir devlet okulu.
En son PISA sonuçlarına ve Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir çalışmaya göre Finlandiya’da okullarda ortalama her 5 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. Amerika’da ise bu oran, bölgelere göre değişim gösterse de, neredeyse birebir.
http://www.egitimpedia.com/finlandiya-amerikanin-teknolojik-siniflarini-geride-birakti/

Teknolojinin belli bir yaşa kadar kullanılmaması gerektiğini bütün dünya gördü, biz hala göremedik
 
Bence yaş olarak küçük çocuklara verilen bu eğitimlerin "programlamadan" daha ziyade "kritik düşünebilme becerisi" olarak düşünmek daha uygun olacaktır ve böyle düşünüldüğü zaman bu eğitimin çok erken olduğu düşüncesine kesinlikle katılmıyorum.
Ayrıca çevremizde gördüğümüz olumsuz örnekler olabilir ancak bunları bilgisayar kullanımına bağlamak haksızlık olur. Bunun yerine bilgisayar kullanımın aksayan yönleri düzeltilmeli daha etkili ve fayda sağlayıcı şekilde düzenlenmelidir
 
Bir bilişim öğretmeni olarak bu konunun son dönemlerde neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyordum. Ki bakıyorum forumda kodlamayı meslektaşlarım da 2 yaşındaki çocuğuna kadar indirgemiş. İşin başındakiler çocuğuna bilgisayarın b sini bile göstermezken bizler çocuklarımızı belli bir yaşta hiç sorun yaşamadan uyum sağlayacaklarını bildiğimiz bu sistemlere sadece moda olduğu için gözü kapalı dahil ediyoruz. Neyse ki geçenlerde okuduğum bir makale bana bu konuda biraz yardımcı oldu. "Fikri Algoritma" diyor önemli olan ve birazda bu furyanın nasıl doğduğundan bahsediyor. Tabi ki zamanı geldiğinde çocuklarımıza en doğru şekilde bunu öğreteceğiz ama hayatını bile programlayamayan sorumluluk duygusunu bile veremediğimiz çocuklara bilgisayarı programlamasını istiyoruz. Ki benim nezdimde bir sanattır programlama ve bu da bir altyapı gerektirir (kişisel gelişim olarak. )
https://www.google.com.tr/amp/www.itweek.net/bir-kodlama-furyasi-basladi-aman-dikkat/?amp_markup=1

Kesinlikle katılıyorum hocam.
 
yazılımın sadece kod ve algoritma olmadığını. yazılımın bütünsel bir iş olduğunu (sektör içerisinde pedegog, sosyolog, felsefeci, tasarımcı gibi) anlatamadıkça bu iş olmaz.
 
kodlama ile programlama aynı şey değildir. Sizin dediğiniz programlama.
 
Kodlama önemli bir konu gerçekten uzun süreli uygulanması gereken , biz öğretmenlerin bile öğretirken öğrendiği kendini geliştirdiği bir konu . Bu yanlış veya doğru yapan hangi yaş grubunda hangi kazanımları amaçlayarak , hangi araçları kullanarak yaptığınız. Çok ciddi bir ekonomi toplu set alındığında yüksek toplamlar çıkıyor onun için . Tercihlerimizin doğruluğunu ve gerekliliğini tartışarak bu konuya yaklaşmak gerekli.
 
Burada yazanların hepsi BT öğretmenimi. Bence Değil.Şu bakış açılarını gördükçe nasıl bir zümrem var olduğunu görüyorum. Ve üzülüyorum. Biz birbirimizi anlamadıktan sonra başkaları bizi nasıl anlayacak merak ediyorum.
Çocuklar İçin Kodlama Eğitimi Neden Önemli?
Teknolojik bir hayatın içinde doğan ve yetişen çocuklarımız eğlenme, oyun oynama, ders çalışma, aile ve arkadaş iletişimlerini tablet ve telefonlar üzerinden yapıyorlar. Çocukların hayatına soktuğumuz bu cihazların normal zamanlarda da kullanımını engelleyemeyiz. Aksine engellemek yerine, teknolojiyi kullanarak yetişen genç nüfusu doğru şekilde eğiterek akıllı cihazları kontrolleri altına almalarını sağlamalıyız. Kodlama eğitimi de bu noktada büyük önem kazanıyor.
 
Bilgisayarı Anlamak İçin Dilini Öğrenmek Gerek
Bu teknolojik cihazları sadece kullanmak değil, onları istediğiniz şekilde yönlendirebilmek için öncelikle bilgisayar dilini bilmeniz gerekir. Kendinizi dilini bilmediğiniz yabancı bir ülkede yaşıyor gibi düşünün. Yaşadığınız ülkenin dilini bilmeden oradaki halkla nasıl iletişim kurabilirsiniz? Demek ki; yeni nesil cihazlarla iletişimde olacağımız şekilde yaşantımızı organize etmekle birlikte yeni nesil akıllı cihazlarla da iyi anlaşabilmek için onun konuştuğu dili öğrenmeli ve onlarla daha iyi iletişim içinde olmalıyız.

Akıllı dediğimiz bu teknoloji ürünü cihazlar insanların yaptığı kodlamalara göre çalıştığına göre devamlı gelişen akıllı cihazları doğru kullanabilmenin dışında bu cihazları kendi isteklerimiz doğrultusunda yönlendirebilmek için de bilgisayar programlarını kodlamayı bilmek gerekiyor. Kodlama öğrenerek üreteceğimiz programlar sayesinde sahip olduğumuz sıradan cihazları bile ilave donanımlarla akıllı hale getirebiliriz.
 
Erken Başlayan Çocuklar Daha Başarılı Oluyor
Bilgisayar programları kodlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Gerçek anlamda kodlamayı öğrenmek için uzun soluklu çalışma gerektirir. Çocuklarımızın geleceğin bir parçası olmasını istiyorsak okul öncesinden başlayarak, eğlenceli şekilde kodlama mantığını öğrenmelerini sağlamalıyız. Ufak yaşlardan kodlama mantığını iyi kavrayan çocuklar ileri yaşlarda daha iyi programlar üretebilmektedir.

Robotlar gibi teknolojik donanıma sahip eğlendirici oyuncaklar ve bilgisayar oyunları çocukların oldukça ilgisini çekmektedir. Bu ürünlerin çekiciliğinden yararlanarak özellikle ufak çocukları bilgisayar kodlama eğitimlerine yönlendirebiliriz
 
Kodlama, Zihinsel Gelişime Katkıda Bulunuyor
Sadece programlar hazırlamak için kodlama öğrenmek gerekmiyor. Bazı ebeveynler bu konuda çocukların ufak olması nedeniyle çekimser kalıyorlar. Oysa ufak yaşlardan itibaren kodlama eğitimleri alan miniklerin zihinsel gelişimleri de daha farklı olmaktadır.

Kodlama ile uğraşan çocukların düşünme yapıları olumlu yönde değişmektedir. Çocuklar hayallerinde canlandırdığı objeleri hareketlendirmek için değişik şekillerde düşünmek zorundalar. Kodlama yaparken bir çok değişik uyaran ve çevresel koşulları düşünerek çok boyutlu düşünme yetisi kazanmaktadırlar.

Çocuklar erken yaşta kodlama yapmayı öğrendiğinde; tasarım odaklı düşünme, sistematik şekilde düşünme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, eleştirel düşünme, problemleri öngörerek çözümler üretebilme yetileri kazanırlar ve yaşıtlarından daha farklı şekilde gelişirler. Buradan kazandıkları yetiler sayesinde daha yaratıcı olmakla birlikte, ezberci düşünme yapısından çıkarak daha analitik düşünebilmektedirler.

Kodlama eğitimi sadece bilgisayarlar ile sınırlı değildir. Disiplinler arası etkileşim yönünden de önemlidir. Program yapmak hayatımızın bir parçasıdır aslında. Çocuklar ufak yaşta kazandıkları olayları analiz etme, algoritmik düşünme ve problem çözme becerisi sayesinde farklı alanlarda da sorunlarla karşılaşması durumunda daha sorgulayıcı ve yaratıcı olabilmektedirler.



BİLL GATES, STEVE JOBS, MARK ZUCKERBERG GİBİ BİLİŞİM ALANINDAKİ ÇOK ÖNEMLİ İSİMLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ KÜÇÜK YAŞTA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYI ÖĞRENMİŞ OLMALARIDIR. ÇOCUKLARIMIZIN KODLAMA ÖĞRENMESİNE DESTEK OLARAK, ONLARIN TEKNOLOJİYİ ÖYLESİNE KULLANAN BİREYLER YERİNE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN BİREYLER OLMALARINI SAĞLAYABİLİRİZ.
 
BİLL GATES, STEVE JOBS, MARK ZUCKERBERG GİBİ BİLİŞİM ALANINDAKİ ÇOK ÖNEMLİ İSİMLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ KÜÇÜK YAŞTA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYI ÖĞRENMİŞ OLMALARIDIR. ÇOCUKLARIMIZIN KODLAMA ÖĞRENMESİNE DESTEK OLARAK, ONLARIN TEKNOLOJİYİ ÖYLESİNE KULLANAN BİREYLER YERİNE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN BİREYLER OLMALARINI SAĞLAYABİLİRİZ.

Tam heyecanla bunu yazacaktım ki benden önce davranmış hocam, ilave olarak Bill Joy'un hayatını da araştırmanızı tavsiye ederim. Hatta erken yaşta bilgisayar ile doğru şekilde tanışmanın ne kadar önemli olduğunu "Outliers" adlı kitapta Bill Gates ve Bill Joy'un hayatı üzerinden çok güzel anlatmışlar. İnternette 10.000 saat kuralı diye arama yaparsanız güzel bilgilere ulaşabilirsiniz bu arada.
 
  • Beğen
Tepkiler: H_M
Benim anlamadığım burada neyin tartışması veriliyor? BT dersi zaten 5. sınıflardan önce yok. Kodlama furyası demiş arkadaşlar ama bu iş "Maker Eğitimi" nin sadece bir bölümü bunu maddi avataja çevirmek isteyen elbette ki olacak ama kodlama Maker Eğitiminin beş ayağından bir tanesi metal, ahşap, elektronik, robotik, kodlama. Olumlu veya olumsuz tüm yükü Kodlama üzerine bırakmak çok saçma geldi. Maker da metal, ahşap eğitimlerinde bilgisayar ihtiyacınız olmadığı gibi kodlama eğitiminde de bilgisayarsız eğitim örnekleri hazırlayabilirsiniz. Yok Finlandiya böyleymiş yok İzlanda şöyleymiş. İzlanda veya Finlandiya da eğitim bölgelerinde bizim ki kadar uç farklılıklar mı var? Bizim memleketimizde düne kadar terör yüzünden kapalı onlarca okul var öğretmenlerin ve öğrencilerin can güvenliği yok adamlar Finlandiya'dan örnek veriyor.
 
KODLAMA Konusuyla ilgili güzel bir yazı... Konu başlığını destekler nitelikte...

http://www.egitimpedia.com/neden-anaokulu-ogrencilerine-teknoloji-egitimi-vermemeliyiz/

Okumaya erinenlere bir alıntı:
"Silicon Vadisi’nde bir okul işleten bir eğitimci ve düzenli olarak eğitim hakkında yazılar yazan bir ebeveyn olarak, geleceğe güvenle yürüyebilen yarının liderlerinin gerçekten nelere ihtiyacı olduğunu her gün gözlerimle görüyorum. Ve kodlama gibi daha dar çerçevedeki becerilerin geliştirilmesi bunlardan biri değil maalesef."
 
Çok doğru elin amerikalısı çocuklara kodlama öğreteceğiz diye milyon dolarlar harcıyor. İngiltere öğrencilere 1 milyon programlanabilir bilgisayar dağıtıyor. Hiç bişey bilmiyorlar bi furya uğruna paralarını hiç ediyorlar.
 
ımg_20180102_101111.034.jpg
 
Bence yanlış Bir düşünce. Biz kodlamayı bıraktırınca çocuk bilgisayarla oynamayı bırakmayacak ki. Aksine daha fazla dijital oyun oynacak. Biz kodlama ile uğraşmasını sağlayarak pc başında geçirdiği vakti üretime ve faydaya dönüştürmesini sağlayabiliriz.
 
Öğrenci bilgisayarına autodesk maya öğrenci lisansı indirsin.Youtubeda dünyalarda eğitim videosu var.Birinci sene günde 1 saat, ikinci sene günde 2 saat ayırsın.İleride bir tasarımcı, bir görselleştirme uzmanı, bir mimar, bir oyun tasarımcısı kesin çıkar bizim çocuklardan.Bilgisayar dünyasında ne programların olduğunu izletmek ne işe yaradıklarını göstermek lazım.Çoğu bilgisayarı bir iletişim aracı sanıyor.
 
çocuğu teknoloji bağımlılığından korucak olan aileler orası bizim işimiz değil.
Hafta sonları özel biryerde kodlama eğitimi veriyorum ve çocuklar gerçekten başarılı ilerde nasıl bi etki yaratır hayatlarında bilemem ama evde boş boş takılan çocuklardan farklı bi hayatları olacağı kesin ;)
 
Kodlama dersinin altında, çok daha derin bir felsefe yatıyor. Bence ülke olarak en çok sıkıntı çektiğimiz konu, muhakeme yeteneğimizin az olması. Ezbere yönelik derslerde sıkıntı yaşamıyoruz. Yılların öğretmeniyim, meslek lisesinde bilişim teknolojileri alanında çalışıyorum. Ama ne hikmetse öğrencilerimin yüzde doksandokuzu üniversite sınavında sözel puanına güveniyor. Bir iki puan fazla geldiği için.

Kodlama olsun, geometri olsun, matematik olsun muhakeme yeteneğine ihtiyaç duyan derslerdir. Bu derslerde başarılı olan öğrenciler sorunlara karşı farklı yaklaşımlar getirebilen, sebep sonuç arasında bağlantı kuran, olayları kafasında örüntüleyebilen kişilerdir. Maalesef bu konularda başarılı olamadığımız için üretim konusunda sıkıntı çeken bir ülkeyiz. Eğitim müfredatımızın önemli eksiklerinden birisidir diye düşünüyorum. O yüzden mi acaba bizde
* Felsefe yapma
* Başıma icat çıkarma
gibi atasözleri var...

Maalesef bu ve buna benzer pek çok zayıflığımız yüzünden Iphone'u biz üretemiyoruz, herhangi bir işlemci markamız yok, ya da anakart. Harddisk motorunu bile üretemiyoruz.
 
Biz alkol tüm kötülüklerin anasıdır diye bilirdik ama demekki kötülüklerin birde babası varmış: teknoloji ve kodlama.
Birde Zaten biz okuyamayan, okuduğunu anlayamayan cahil bir zümreyiz.
Seydunanın paylaştığı yazılara nasıl inanmayız doğruluğu gün gibi ortadayken.
Seyduna sen çocuklarını bilgisayardan uzak tut büyük bir lider olduklarında haber ver.
 
Biz alkol tüm kötülüklerin anasıdır diye bilirdik ama demekki kötülüklerin birde babası varmış: teknoloji ve kodlama.
Birde Zaten biz okuyamayan, okuduğunu anlayamayan cahil bir zümreyiz.
Seydunanın paylaştığı yazılara nasıl inanmayız doğruluğu gün gibi ortadayken.
Seyduna sen çocuklarını bilgisayardan uzak tut büyük bir lider olduklarında haber ver.
Eğlencelisin.
 
dün bu metni tüm velilerimize gönderdik, malesef buradaki bilişim öğretmenlerini de bilinçlendirmem gerekiyor.:D:D

okumaya erinenlere alıntı :
Sayın veliler Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi ile ilgili öğrencilerimize 1 dönem boyunca derste kodlama eğitimi verilmiştir. Bu eğitim doğrultusunda çocuklarımızın kendilerini geliştirmeleri için evlerinde yapmaları gereken uygulamalar vardır. Çocuklarımız Anne Babalarının bu uygulamaları yapmalarına izin vermedikleri konusunda geri dönüş yapmaktalar. Teknoloji tamamen yararlı yada tamamen zararlı değildir. Tamamen serbest bırakırsak çocukların önünü alamayız , ancak tamamen yasaklarsak çocuklarımızın teknolojiden mahrum kalmalarına neden olarak onları eksik ve bilgisiz bırakmış oluruz. Biz derslerde teknolojinin doğru kullanımı konusunda çocuklarımızı eğitiyoruz ve bu konuda sizden yardım istiyoruz. Çocuklarımıza teknolojiyi yasaklamak yerine kontrolümüz altında yararlı bir şekilde kullanmalarını sağlamalıyız.

Çocukları kontrol edememek biz anne babaların ihmalinden kaynaklanmaktadır, kendi hatamızı çocukları engelleyerek telafi etmek doğru bir yöntem değildir. Etkinliklerini yapmak kaydı ile Günde 1 saat kullanımlarına izin verebilirsiniz, yada çocuklarınızla da konuşarak, kendinize uygun bir yöntem uygulayabilirsiniz.

Bilişim Teknolojileri Öğrt.

Not: İmam hatip ortaokulundayım.
 

Ekli dosyalar

  • bilişim.zip
    10.8 KB · Görüntüleme: 7
bence her iki düşüncenin de doğru ve yanlış tarafları var. kodlama dediğimizde oyun yapmaksa eğer bana da abartılı geliyor. biraz da popülist. ama bir yerden de başlamak gerekiyor bence. zihinsel beceri olarak görüp bunun üstünde yoğunlaşmalı diye düşünüyorum.
ben öğrencilerime kodlama anlatırken her seferinde çocuklar bunun bilgisayarla bir ilgisi yok. bu bir mantık ve düşünme becerisidir diyorum. biraz matematik gerek diyorum. eğer bu dersi tam anlamıyla başarırsanız bu sizi bilgisayar programcısı değil günlük hayatında sorunları daha farklı yollardan çözebilen, olaylara bakış açısı değişen pratik düşünen biri yapabilir diyorum. bir de teknoloji bağlamında tüketici konumundan üretici konumuna geçmenin ilk adımı olabilir diyorum. belki seversiniz ve ilerde bu konuda uzmanlaşmak istersiniz ama bunun için önce tanımanız bilmeniz gerek diyorum. ben bu aşamada kodlamaya sadece algoritma olarak bakıyorum. (5 ve 6. sınıf )
bu arada 4 yaşında iki çocuğum var fare kullanmayı bilmiyorlar. cep telefonu ve tablet konusunda da yapabildikleri belli bir iki uygulamayı açıp kullanabilmek. kodlama konusunda birşeyler öğrensinler isterim tabiki ama bilgisayardan bağımsız bir düşünme becerisi olarak yapabilirsem ne mutlu
 
Bir bilişim öğretmeni olarak bu konunun son dönemlerde neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyordum. Ki bakıyorum forumda kodlamayı meslektaşlarım da 2 yaşındaki çocuğuna kadar indirgemiş. İşin başındakiler çocuğuna bilgisayarın b sini bile göstermezken bizler çocuklarımızı belli bir yaşta hiç sorun yaşamadan uyum sağlayacaklarını bildiğimiz bu sistemlere sadece moda olduğu için gözü kapalı dahil ediyoruz. Neyse ki geçenlerde okuduğum bir makale bana bu konuda biraz yardımcı oldu. "Fikri Algoritma" diyor önemli olan ve birazda bu furyanın nasıl doğduğundan bahsediyor. Tabi ki zamanı geldiğinde çocuklarımıza en doğru şekilde bunu öğreteceğiz ama hayatını bile programlayamayan sorumluluk duygusunu bile veremediğimiz çocuklara bilgisayarı programlamasını istiyoruz. Ki benim nezdimde bir sanattır programlama ve bu da bir altyapı gerektirir (kişisel gelişim olarak. )
https://www.google.com.tr/amp/www.itweek.net/bir-kodlama-furyasi-basladi-aman-dikkat/?amp_markup=1
*******
Yorumlardan sonra yazdım
*******

Yazıda kodlama kötüdür fenadır diye birşey yazmıyor okuduğumu anlayabiliyorsam eğer.Ya da ben böyle birşey asla ima dahi etmedim. Moda dedim ve gereksiz şekilde alt yaşlardaki çocuklar öğrenecekleri daha temel ve önemli şeyler varken sadece moda olduğu için... Matematik öğretebildik mi biz bu çocuklara, ya da bir yabancı dil? Bilişimci kodlamanın matematik zekası üzerine kurulduğunu bilir. Ben derslerde bilgisayarı bıraktım matematik öğretiyorum o derece vahim durum. Altyapı olmadan üstyapıyı çıkamazsın. 3 kişi hazır diye 30 kişiyse yanına katayım mantığı olmaz. Önce Matematiği 4 işlemi öğret ki ben de kodlamayı göstereyim. Popülist eğitim politikalarına kurban ediliyor işimiz. Bir alıntı daha yapayım.
https://www.google.com.tr/amp/m.hab...er-ogrettikleriniz-artik-gereksiz-1711035-amp
Söyleşide Bizim vatandaş soruyor:
- Eğitimin geleceğinde ne var? Kod eğitimi mi?
Pisa direktörü cevabında kod kelimesini bile kullanmadan :
Bence eğitimin geleceği toplumsal değerlerde. Nasıl aynı anda kendimizi düşünüp diğerleriyle birlikte var olabileceğiz? Açık olmak, farklı kültürlere saygı duymak, cesaret, merak...
Diyor.
Ve söyleşiye bakın bol bol matematikten bahsetmiş.
********
Bugün 6 ocak. 3 ocakta yayına girmiş bu yazıyı da ilave edeyim. Mutlaka Okuyun Derim...
Silikon vadisinde okul işleten ve eğitimci bir vatandaşın kendi ülkesini de eleştiren yazısı...

http://www.egitimpedia.com/neden-anaokulu-ogrencilerine-teknoloji-egitimi-vermemeliyiz/
Ne diyon kardeşim sen diyenlere ingilizcesi:

http://www.sfchronicle.com/opinion/...ldn-t-teach-tech-in-kindergarten-12303395.php

*******
Sıcak
Bu da bill Gates ten 6 Ocak 2018 tarihli onedio.com sitesine düşmüş konuyla alakalı alıntı yapılmış bir yazı.
https://onedio.com/haber/gelecegin-...ore-gelecege-yon-verecek-uc-meslek-var-803167
hocam paylaştığını yazıları dikkatli bir şekilde okudum. elbette katıldığım noktalar var. katılamadığım nokta ise bizim üreten toplum olmamamız. tüketici toplumuyuz ve teknolojik aletler(tablet, laptop, akıllı telefon vb...) hayatımızın her alanında. çocuğu olanlar bilir, henüz 2-3 yaşındaki çocuklar tablet kullanıyor. biz belki bunu kontrollü yapıyoruz ama sonuçta buna ayak uyduruyoruz. teknoloji günlük hayatımıza bu kadar çok girmişken, anaokulu düzeyindeki bir çocuğa algoritmanın temellerine dayalı ve de oyunlaştırılmış bir sistemle düşünme yetisini geliştirecek bir fırsat sunmak, çocuk için olumlu sonuçlar doğurabilir. evet demişsiniz ki kodlamanın temeli matematik. ama matematiğin temeli de algoritmadır. Algoritma sonuç itibari ile Matematiksel çözümleme basamaklarını ifade ediyor. buradan yola çıkarsanız da kodlamaya ve oyuna dayalı bir sistem çocukta matematiksel zekayı belirli bir oranda ilerletir.
Temel mantık şu eğitsellik olursa bu konuda ben sıkıntı olacağını düşünmüyorum. malum herkesin yazılımcı olma ihtimali yok.
Ayrıca bizim ana okullarımızda öğrencilerin teknolojiye boğulmadığını ve sürekli etkileşimli oyunlar oynadıklarını biliyoruz. Şunu da eklemek gerek, yayınlanan makaleler avrupa da ki standartlara göre oluşturulmuştur. keza avrupa da yaşayan bir çok akrabası olan birisi olarak avrupa da her 2-3 çocuktan birisinde teknoloji bağımlılığı mevcut ki bunu bizzat gözlemleme şansım oldu. o yüzden bu makalelerin bizim ülkemizde ki geçerliliğini sorgulamak için önce o ülkelerdeki düzeye gelmemiz gerekiyor.
 
Geri
Üst