Kodlama Dersi Görüş Istiyorlar

Kodla Büyü

bilisimcih

Aktif Üye
Mesajlar
247
Arkadaşlar kodlama dersi geliyor.
Ankara da calisiyorum Yegitek sahadaki öğretmenlerden görüş alacakmıs.

Kodlama dersinin müfredati hangi kademede olmasi gerektigi nasil olmasi gerektigi vb. Konularda varsa fikirlerinizi yazabilirseniz firsat olursa iletirim.
 
Kodlamayı nerede yapacakmışız bi soruver hocam, zira çoğu okulda ne bilgisayar sınıfı kaldı ne bilgisayar.
 
Kodalama ,algoritma vb adı ne olursa olsun ders bence ilkokuldan başlamalı.Çocuklara analiz etme becerisi,adım adım çözüme ulaşma becerisi,eleştirel,yaratıcı düşünme becerisi verilmeli.Bunları yaparken illa lab,sınıfa gerek yok ,tahta kalem, her yerde işlenebilir.Ortaokul ve lisede ise sarmal şekilde müfredat ele alınmalı.Herkes çok iyi kod yazacak diye bir durum yok fakat aralarından elbet kendini çok fazla geliştirecekler çıkacaktır.Ama olmazsa olmaz her kadamede zorunlu olmalıdır bence.Seçmeli demek Teog demek Lys demekmalesef
 
Bence lise kademesinde de mutlaka zorunlu olmalı. Bir de laboratuar mevzuunu niye sorun yapıyorsunuz. Sonuçta dersimiz gelsinde, laboratuarı da kurarlar
 
1. Öncelikle bt sınıfları elden geçirilmeli
2. İlkokul düzeyinde çocuklara stracth tarzı(mantıksal düşünme yeteneğini ön plana çıkaran) daha çok görselliğin ön plana çıktığı bir eğitim
3. Ortaokulda htlm,flash animasyon dersler
4. Lisede C,Visual C#,C++, Asp.net

olsa çook güzel olur diye düşünüyorum
 
Bence de ilkokul'dan başlamalı kesinlikle. 4. sınıf çok uygun. Öğrenciler yapabilirler.

Etkileşimli tahtalardan, tabletten ders işlenebilir. code.org, scratch vb ile ilkokul ve ortaokulda rahatlıkla bt sınıfı/laboratuvar olmadan kodlama dersi işlenebilir. BT sınıfına/laboratuvara üst kademelerde ve farklı programlama dilleri öğretilecekse ihtiyaç olacaktır.

Ders küçük yaştan itibaren verilirse mantık rahatlıkla kazandırılabilir. Ayrıca ders zorunlu olmalı, yoksa seçilmeyebilir.
 
Bİlgisayar olmadan nasıl kodlama dersi yapılır ki. Dersimiz uygulama ağırlıklı. Bu yüzden bilgisayarsız kodlama dersi boyasız resim dersine benzer.
 
Mufredatla ilgili cocuk seviyesi ile ilgili kodlama anlatan code org dan anlatan ogrtmenlerin soyle olunca cocuklar daha iyi anliyor tarzi fikirleriniz var mi
 
Kitap kitapppp oncelik kitap olsun hangi sinifa ne anlatcaz bilelim

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
naçizane tavsiyelerim
1) ilk ve orta kısımda kesinlikle görsel programlar kullanılmalı.
scratch, code.org gibi

2) kodlama yalnız olmamalı donanım bağıda kurulmalı. bir yıl veya bir dönem scratch öğrettikten sonra imkanlar dahilinde aurdino vb kitler, sensorlar devreye sokulmalı. Öğrenci Somut olarak yazdığı kodun neticelerini görebilmeli.

3) ihtiyaç analizi iyi yapılmalı gereksiz programlar öğretilmemeli.
Mesela html, flaş gibi programların faydasının olmayacağını düşünmüyorum.
Zaman kaybı olarak gördüğüm programlar:
a. html,
b. flash
c. action script,
d. java script,
e. adobe serisinin görsel programları vs

Gösterilmesi gerekenler
a. scratch
b. code.org
c. android uygulama geliştirme
d. sketcup tarzı çizim programları

4) kodlama tüketime değil üretime yönelik olmalı.
 
Hangi alanlarda kodlamaya ihtiyacımız var, ne kadar kişiyi bu alanda istihdam edebiliriz iyi, araştırılmalı.

Forumdaki birçok kişi benim gibi sşağıdaki programları biliyor.
html, flash, action script, java script,
C, pascal, Delphi, Photoshop,
Php, Asp ,sql,
ileri derece ofis

Peki kodlamayı ve mantığını bilen bizlerin ülkeye sağladığı menfaat nedir diye sorsak cevabımız koca bir sıfır olacaktır.
 
arkadaşlar yeni bt sınıfı kurmaları gerekir ama ben sanmıyorum ki öyle bir şey yapsınlar...sizce de mümkün mü?
 
code org veya scratchta çocuklar birebir uygulama yapınca faydalı olduğunu görüyorum. çocukların bilgisayar ve teknolojiye bakışı değişiyor.

ilkokuldaki çocuklara kodlama mantığını seviyelerine uygun oyun verilebilir. mesela lego tarzı kod parçalarını birleştirme oyunu ile olabilir.
 
Öncelikle Bilişim Öğretmenlerine İade-i İtibar yapılmalı diye düşünüyorum. Çoğu okulda "meslektaşımız", aynı "eğitim fakültelerinden" mezun olmamıza rağmen bizi tamirci olarak görüyor. Bu durumun düzeltilmesi gerekli. Bilişim çağındayız.Dikkat edin; artık 7den70e herkes bilgisayara muhtaç fakat şu durumdan tek zarar gören bizim meslek gurubumuz.
Bunların ortadan kalması için öncelikle ;

1- az dersliği bulunan mesela 4-5-6 derslikli okullarda da norm fazlası olmayacak en azından maaş karşılığı derslerimizi karşılaycak kada her kadamede dersimizin olmazı lazım ki bu da en az 3 saat eder.
2- Kim ne dersin bu uygulamanın da devamlılığı açısından derslerimizin merkezi sınavlarda(teog, üni sınavı) sorusu olan dersler arasında olması gerekli. en azından TEOG için olmalı diye düşünüyorum.

birde bu DYK ile ilgili yazıyı çıkaracak olan arkadaşa; benim bildiğim kimse yazıyı icad et sonra yazıyı çıkar demedi. aramızda öyle diyen bir arkadaş mı oldu yahu :puhaha:
 
Direk bu ise. girelim olmaz ama çok basitten ilkokul 4ten başlasın ki. uzunca bir süreçte isteyen öğrenci kendine yön verir.Amerikada böyle onlar basladi
 
1) kodlama dersi ilkokul 4.sinifta itibaren her kademede zorunlu olmali secmeli olursa öğrenciler secse bile bir sekilde ders açılmıyor.

2) teog sinavinda bilişim ve kodlama ile ilgili soru çıkarsa okul idare ogretmen ve ogrencilerin ders e bakis acisi değişir 5 - 10 soru ciksa yeter.bu madde bence cok onemli !!!!

3) kitap ve icerik net olmali

4) kodlama alani eskiden bize pascal ogretirlerdi millet c# yazıyordu. Yani ders mufredati eski degil güncel olmali ve bizler üretim yapilacak birşeyler ogretmeliyiz.

5 ) mevcut bilişim dersi de devam etmeli hatta diger kademelere de yaygınlaşmali. Yoksa simdiki bilisim dersinin yerine kodlama dusunuluyorsa bastan kaybetmis oluruz. Bligisayar bilmeyen birine nasil kodlama ogretebiliriz.
 
bence, İlkokul ve ortaokulda ders zorunlu olmalı. Yazılımı sevenler meslek liselerinin bilgisayar bölümlerine devam edebilirler. Ama, lab olmadan bu ders faydalı olur mu tartışılır bu işte?
 
Bence 5.sınıftan zorunlu olarak başlanmalı temel atılmalı. Lisede ilgili olanlara seçmeli olmalı ve üst düzey olmalı. TS de okuyan öğrenciye zulüm olur bence...
 
zombiyim fikrim yok.Söyle diyebilirim Allah Belalarını versin.Ne getirirlerse bize zulum olacak.Adamın zikri il fikri bir olmayınca o adamdan bir hayır gelmez.yapacakları iyilik bizim için kötülüklüktür.Yapacakları kötülük ise artık siz düşünün.
 
dersin öğrenci kitabı ve klavuz kitabı olmalı ,içerik net olmalı diye düşünüyorum eğer her kademeye konacaksa ders, hangi kademede ne anlatacağımızı bilelim bir de mevcut bilişim teknolojileri dersi devam etmeli inşallah onu kaldırıp kodlama dersini koymazlar çünkü 5.sınıfta fareyi nasıl tutacağını bilmeyen öğrenciler geliyor kalkıpda bunlara kodlama anlatmak biraz temeli yapmadan binayı inşaa etmeye benziyor. Ders 6.sınıftan iitibaren basittten başlamalı...
 
sozoguz' Alıntı:
Bence lise kademesinde de mutlaka zorunlu olmalı. Bir de laboratuar mevzuunu niye sorun yapıyorsunuz. Sonuçta dersimiz gelsinde, laboratuarı da kurarlar
kaç yıldır lab sız ders işlediğimiz için olabilir mi?
 
ben kesinlikle dersin kitabının olmaması gerektiğini savunuyorum, ne güzel çocuklara gerekli olduğunu düşündüğüm konuları anlatıyorum.

mesela ben algoritmanın gereksiz olduğunu konuları dahada güçleştirdiğini düşünüyorum, direk scrach tan başlıyorum oyun yapmak daha eğlenceli geliyor çocuklara.

dikkat edilmesi gereken nokta kodlama konusunda acele edilmemeli sindire sindire gerekirse aynı oyunu defalarca tekrar anlatılmalı, yada çok yakın oyunlar anlatılarak küçük farklılıklara dikkat çekilmeli.

lab olursa çok iyi olur ama olmazsada alışmak gerek, nelere alışmadık ki, bu vız gelir tırıs gider.
 
Laboratuar konusunu önemli ama bu kadar da büyütmeyin arkadaşlar. Zorunlu olan beden eğitimi dersleri spor salonlarında veya doğru düzgün bir sahada işlenmiyor neticede. Ama ders zorunlu mu zorunlu.
 
bilisimcih' Alıntı:
Arkadaşlar kodlama dersi geliyor.
Ankara da calisiyorum Yegitek sahadaki öğretmenlerden görüş alacakmıs.

Kodlama dersinin müfredati hangi kademede olmasi gerektigi nasil olmasi gerektigi vb. Konularda varsa fikirlerinizi yazabilirseniz firsat olursa iletirim.

Hocam, bu şekilde öğretmenlerden bilgi alamazsınız.
Kaç öğretmenden hangi bilgiyi alacaksınız.
Bu işler forumlardan veri toplamayla olmaz.
Resmi bir yazı yazarsınız,kurarsınız bir web sitesi, bütün BT öğretmenleri görüşlerini oraya yazar bir yerde toplanır.Sizde analiz edersiniz.
Yoksa falan web sitesi, filan forumda böyle deniyorla bu iş olmaz.
O kurula selamımı söyleyin. Lütfen işimizi ciddi yapalım.
 
Kodlama sadece oyun için değildir. O yüzden gelişmiş algoritmalarla ciddi projelerin geliştirilebilmesi için liselerde zorunlu olmalı, ortaokullarda temel programlama bilgisi verilebilir sadece, yazilimla uğraşan biri olarak söylüyorum gelişmiş döngüler, sayaçlar, algoritmalar ağır gelecektir bence ortaokullara.

Ha ortaokulda temel bilgi verilir lisede de nesne yönelimli programlamayla devam edilir.
 
Hocam YEĞİTEK'e tabletle programlama olmayacağini, kodlamanin etkili, verimli şekilde yapilabilmesi için elle tutulan klavyenin, bt siniflarinin olmasi gerektiğini de iletirseniz sevinirim.
 
Geri
Üst