Kendi bahçemin ürünü taze sıkım zeytin yağı (Kasım 2024)

Kodla Büyü
Takip ederken tarayıcıda çıkan reklam

2021-2022 sezonu diyor deyayda. O kadar senelik yağ plastik bidonda nasıl olur bilmiyorum. Bilen varsa bizi aydınlatsın. Fiyatı iyi çünkü :D

2021-2022 sezonu diyor deyayda. O kadar senelik yağ plastik bidonda nasıl olur bilmiyorum. Bilen varsa bizi aydınlatsın. Fiyatı iyi çünkü :D

2024 Kasım- Aralık dönemi taze sıkılmış zeytinyağı fiyatı ile ilgili küçük bir not paylaşayım. Sizlere de fikir versin :
Yağ sıkım işlemini yapan yağhane yada yağ fabrikaları şu şekilde çalışıyor. Örneğin benim 1ton zeytinim var. Bu zeytini alıp fabrikaya götürüyorum. Fabrika bu zeytini yaprağından, dalından ayırıyor. Büyük makinelerle zeytini hamurumsu bir kıvama getirip, sıkıyor ve yağ çıkartıyor. Ağacınızın cinsine, bulunduğu yere ve bakım durumuna göre farklı oranlarda yağ çıkıyor. Ortalama 4-5 kg da 1lt yağ çıkar. Yani 1ton zeytin de 200lt yağ çıktı diyelim. Bunun karşılığında fabrika sizden %12 hak talep eder. Yani yağın 24lt sine el koyar :) Eğer siz "ben yağımı bırakmak istemiyorum, bunun yerine ücreti neyse söyle vereyim" derseniz yağın lt fiyatı için bugün itibariyle 200tl talep ediyor. Yani özetle bugün itibariyle yağ fabrikası zeytinyağının giriş fiyatını 200tl olarak hesaplıyor. Bu aslında benim için zeytinyağının yaklaşık maliyet fiyatıdır. Çok detaylı bir hesap yapıldığında yani 1 yıllık harcamalar+ emek eklenirse 1lt zeytinyağ maliyeti 200tl yi de geçecektir. Aynı fabrika elinde bidon ile fabrikaya gelen tüketiciye de bu yağı 230tl ye satıyormuş. Gidip sormadım bu rakamı ama duyduğum kadarıyla fabrikadaki fiyatı da bu.

• Beğen
Tepkiler: omd
Hocam soğuk sıkım mı inşallah değildir:) Az önce eşim kilosunu 500den aldım diye seviniyordu epey de almış, sizin bu postu gördüm şimdi diyoruz k, onların ki soğuk sıkım değildir olsa bu kadar ucuz olmazdı:)

Hocam soğuk sıkım mı inşallah değildir:) Az önce eşim kilosunu 500den aldım diye seviniyordu epey de almış, sizin bu postu gördüm şimdi diyoruz k, onların ki soğuk sıkım değildir olsa bu kadar ucuz olmazdı:)
Biz soğuk sıkım aldık. 300`den. Yukarıda da yazdım. Çalıştığım yerde de öğretmen gurubu var orada da 300'den veriyorlar.

Zeytinin kalitesine göre de değişir belki. Size de afiyet şifa olsun inşallah.

Son düzenleme:
😀 hocam üzgünüm ama bizimki de soğuk sıkım. Fabrikaya da makinelerin kaç derece de yağı sıktıklarını sordum. Soğuk sıkım standartlarında sıkıldığını söylediler. İlçe tarımda çalışaj arkadaşımdan da bu bilgiyi teyit etmiştim daha önce. Afiyetle tüketin sizde aldığınız yağı hocam. Allah ömür verirse biz daha buralardayız. Yada 5lt de size gönderelim karşılaştırın. Böylece sizin yorumunuz daha objektif bir yorum olur 👍 😀

İlave olarak, inşallah sizinki soğuk sıkımdır ☺️

Son düzenleme:
  • Beğen
Zeytin satıp o işten para kazananın yazdıklarını mı referans alacağız.

Yağların kaynama derecelerini araştırın hocam.

Yağların kaynama derecelerini araştırın hocam.
Araştırın diyip GZT diye bir haber sitesini referans alman ilginç. Hocam öncelikle araştırma nasıl yapılır onu araştırın bence

soğuk sıkımda kullanılan su maksimum 27 derece olması gerekir. bu sıcaklıkta da randıman en iyi 6 kg zeytinden 1 kg yağ çıkar. tabi bu 10-12 kg'a kadar çıkabilir. normal ya da sıcak sıkımda ise su sıcaklığı 50 dereceye kadar çıkabilir. onun için bu işi ticari olarak yapanlar genelde soğuk sıkıma yanaşmaz. zaten soğuk sıkımda onlar için mantıklı değildir.
eğer bir yağ soğuk sıkım ise;
ya da 4-5 kg zeytinden 1 kg yağ çıkmaz
ya da 250-300 TL'ye o yağ satılmaz

Zeytin satıp o işten para kazananın yazdıklarını mı referans alacağız.
1733137771869.webp

Bura nasıl hocam?

Her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak pratikte bugün zeytin yağı yapan bölgelerde hemen hemen hepsinde @nuribjk hocamın yağı gibi sıkım yapılır ve bu yağ gayet sağlıklı lezzetli ve kaliteli bir yağdır. Nasıl yapıldığı bellidir. Daha iyisini bilen bulan yada üreten oradan kullanır tabii buna kimse bir şey diyemez.
Önemli olan yapım sürecini bildiğiniz ve katkı olmayan yağ almak.

Araştırın diyip GZT diye bir haber sitesini referans alman ilginç. Hocam öncelikle araştırma nasıl yapılır onu araştırın bence
Hocam araştırdım zamanında. Şimdi karşıma çıkan ilk siteyi attım. Haklısınız birileri araştırsın siz sadece yorum yapın. İyi günler. Lütfen uzatmayın.

Bu da kaynaklardan birisi. Sık kullanılara eklemiştim buldum.

Siz hangi kaynağı referans almıştınız? Paylaşır mısınız? Gerçeği öğrenmek istiyorum yanlış öğrenmişsem eğer.

Teşekkürler hocam. Daha açıklayıcı olmuş. Komisyonda zeytinci yoksa itibar edilir sanırım. Varsa da artık bilemeyeceğim.

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam. Çok değerli bir kaynak. Küçük bir alıntı. Sayfa 11' de.
"Zeytinyağının yanma sıcaklığı diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi 230-240°C civarındadır. Oysa fritözlerde kızartma sıcaklığı en fazla 180°C dolayında gerçekleşmektedir. Yani zeytinyağının yanması diye bir şey söz konusu değildir. Tam aksine doğal antioksidan miktarı ve dengeli kompozisyonu nedeniyle kızartmada mutlaka riviera zeytinyağı kullanılmalıdır."

Teşekkürler hocam. Çok değerli bir kaynak. Küçük bir alıntı. Sayfa 11' de.
"Zeytinyağının yanma sıcaklığı diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi 230-240°C civarındadır. Oysa fritözlerde kızartma sıcaklığı en fazla 180°C dolayında gerçekleşmektedir. Yani zeytinyağının yanması diye bir şey söz konusu değildir. Tam aksine doğal antioksidan miktarı ve dengeli kompozisyonu nedeniyle kızartmada mutlaka riviera zeytinyağı kullanılmalıdır."
Hocam kaynaktan sadece işine gelen kısımları kopyala yapıştır ile olmuyor. Mesela ayçiçek yağı ile ilgili kısımlarıda ekran görüntüsü atarmısın. Ben bir örnek atayım. Bu raporu kim hazırlamışsa laf olsun diye hazırlamış demek ki. Rapor içinde birbiri ile çelişkili bir çok ifade var. Bir örneğini aşağıda paylaştım. Bu örnekten başka bir çok çelişkili ifade var okuyan herkes farkeder zaten. Ayrıca zeytinyağı ile ilgili detaylı rapor yazılmış ama ayçiçek yağı başlığı bile yok buda garip bir nokta.

bu ayçiçek yağı için dediği

Adsız2.webp

buda zeytinyağı için dediği

Adsız3.webp

Hocam kaynaktan sadece işine gelen kısımları kopyala yapıştır ile olmuyor. Mesela ayçiçek yağı ile ilgili kısımlarıda ekran görüntüsü atarmısın. Ben bir örnek atayım. Bu raporu kim hazırlamışsa laf olsun diye hazırlamış demek ki. Rapor içinde birbiri ile çelişkili bir çok ifade var. Bir örneğini aşağıda paylaştım. Bu örnekten başka bir çok çelişkili ifade var okuyan herkes farkeder zaten. Ayrıca zeytinyağı ile ilgili detaylı rapor yazılmış ama ayçiçek yağı başlığı bile yok buda garip bir nokta.

bu ayçiçek yağı için dediği

Ekli dosyayı görüntüle 77739

buda zeytinyağı için dediği

Ekli dosyayı görüntüle 77740
"diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi 230-240°C civarındadır."

Burada zaten diğer bitkisel yağlar kötüdür demiyor. "Zeytinyağı yüksek sıcaklıklarda kullanılmamalıdır" inanışının yanlış olduğu söylüyor.
Sizin en baştaki düşüncenizin yanlışlığını vurguluyor.
Zeytinyağının yüksek sıcaklıklar için uygun olmadığı düşüncenizi destekleyen çalışma paylaşırsanız, seve seve onu da okuruz hocam.
Saygılarımla.

Konuyu açan arkadaşdan da özür diliyorum. Hayırlı satışlar hocam. Eşim Alaşehirli, zeytinyağını oradan tanıdıklardan alıyoruz. Yoksa ben de sizden satın alırdım.

"diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi 230-240°C civarındadır."

Burada zaten diğer bitkisel yağlar kötüdür demiyor. "Zeytinyağı yüksek sıcaklıklarda kullanılmamalıdır" inanışının yanlış olduğu söylüyor.
Sizin en baştaki düşüncenizin yanlışlığını vurguluyor.
Zeytinyağının yüksek sıcaklıklar için uygun olmadığı düşüncenizi destekleyen çalışma paylaşırsanız, seve seve onu da okuruz hocam.
Saygılarımla.

Konuyu açan arkadaşdan da özür diliyorum. Hayırlı satışlar hocam. Eşim Alaşehirli, zeytinyağını oradan tanıdıklardan alıyoruz. Yoksa ben de sizden satın alırdım.
Kaynağı bende merak ediyorum ama bakalım gelecektir kaynak. Araştırmayı öğrenmemize yardımcı olacaktır arkadaşımız diye düşünüyorum.

Kayınpederim soğuk sıkımda 9 kiloda 1 litre yağ elde etti aynı tür ağaçlardan sıcak sıkımda 6 kiloda 1 litre yağ elde etmiş soğuk sıkımon sadece zeytin olarak maliyeti 360 tl oluyor yer fethiye

• Beğen
Ben de 5lt aldım 2 günde gönderdi hocam sağolsun. Hemen test ettim, gerçekten aroması ve asidik dengesi çok güzel, mis gibi zeytinyağı kokusu var. Ben şahsen çok beğendim, düşünen arkadaşlara tavsiye ederim. Emeğine sağlık, hayırlı işlerin olsun hocam.

Geri