Kabadan inşaata girmek

Kodla Büyü

fat32man

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar 3 ay sonra teslim edilecek bir ev almayı düşünüyorum. Paranın yarısı peşin yarısı bittikten sonra kredi çekilecek. Nasıl bir anlaşma yapmak lazım. Sözleşmemi imzalamak lazım tapuyumu almak lazım sözleşmeyi noterdenmi yapmak lazım ne şart koşmak lazım. Tecrübesi olan arkadaş varsa yardımlarınızı bekliyorum.

hocam bende aynı şekilde ev aldım. bende bi sorun olmadı adam sağ salim bitirdi evi teslim etti ama noter onaylı sözleşme felan hepsi boş...
çünkü ev arsa sahiplerinin üzerine olacak şekilde yapıyor müteahitler...
yani adamı mahkemeye versen sözleşme imzaladığın ev adamın üstün bile değil...
bu işler karışık işler :)

Arkadaşlar kredi çekip tapuyu almadan önce bir satış sözleşmesi yapacağız. Bu sözleşmede kapıdan tutun pencereye kadar her şeyin ne marka olacağına dair bir sözleşme olacak. Elinizde böyle bir sözleşme örneği varmı? Paylaşırsanız sevinirim.

Hocam şahsen önermiyorum. Biraz daha pahalı olsun ama, tapusu alınmış ,elektrik ,su ,gaz abonelikleri sorunsuzca açılmış, oturuma hazır bir daire almaya çalışın. Kağıt üzerinde her şey ayrıntısıyla belirtilse bile uyulmadığı takdirde gidilecek yer mahkemeler. Orada da kararın çıkması ve uygulanması değil 3 ay yılları bulur. Malzemeden çalarak yaptıkları evlerde binlerce insan ölen müteahhitlere bile yasal olarak hiç bir şey yapılamadı. Sözleşme şartlarına uymayan müteahhite de bir yaptırım uygulanacağına inanmıyorum. Maalesef ki ülkemizde müteahhit denilince akla pek olumlu şeyler gelmiyor.

Madem 3 ay sonra hazır edeceklerini iddia ediyorlar. Bekleyip 3 ay sonra alın. Satarken cazip göstermek için , kaba inşaattan girenin bitmiş daire alana göre çok ucuza mal edeceğini söylüyorlar. Herhangi bir olumsuzluk anında mağduriyetiniz bitmiş daire aldığınızda vereceğiniz fiyat farkından çok fazla oluyor. Belki kiradasınız 3 ay sonra kendi evime geçip kiradan kurtulacağım diye plan yapıyorsunuz . 3 ay sonra daire hazır olmadığı takdirde tüm planlarınız alt üst olacak.

hocam önünüzde 2 yol var:

1-tapuyu sözleşmede belirterek üzerinize alıyorsunuz. o zaman kalanı kredi çekemezsiniz.

2-Vereceğiniz para miktarınca senet alın, ve sözleşmede belirtin bu durumu.

kredi çekmek istiyorsanız bir de şöyle birşey var, 3. bir kişiye(amca, dayı vs güvenilir biri olabilir) devretsin daireyi siz ondan alıyor gibi yapıp alın.

Merhaba hocam kesinlikle 3 kuruş fazla olsun bitmiş oturulabilir içinde ne var ne yok ne kalite bilerek en azından içinizde şunu söyledi şunu yapmadı gibi bir soru işareti kalmadan alın derim. Para bir tarafa tapu bir tarafa hocam....

hocam merhaba
boyle işlerde inşaat %75 veya %80 tamamlandıgında tapular hazır oluyor. zaten banka %75-80 olmadan kredi mredi vermiyor.

Tapuyu aldıktan sonra tapuyu gostererek kredi çekebilirsiniz. Eleman ne kadar istiyorsa istesn sorun degil tapuyu aldıktan sonra.

en fazla bir A4'e 2 nusha olacak sekilde su tapuya ait daire su kadar fiyttan alındı su kadarı teslim edildi seklinde yazar karsılıklı imzalarsınız. her iki nushada da her ikinizin imzası olur. o kadar.

ama dedigim gibi %99 butun insaatlarda son 2-3 ayda tapu zaten hazır olur. cunku eleman cevre duzenlemesi elektrik trafosu insaat cevresindeki asfalt yol parası vs vs hepsinin parasını yatırmıs oluyor

Hocam bu işin güvenirliği yok, şu an herkes zaten müteahit olabiliyor yaptığın sözleşmeninde bir mantığı kalmıyor bu durumda. Benim görüşüm 5 6 kişi bir yer alın 0dan kendiniz yapın oraya yada 0 ev alın.

Bu arada belirtmem gereken bankadan kredi almak için evin büyük oranda bitmesi gerekiyor. 0dan ev yapacağım ev kredisi alayım olmuyor. Bende ilk başlarda kaba inşaata gireyim diye düşünüyordum ancak sonradan avantaj dezavantaj kıyaslaması yaptım 0dan 2 katlı ev yaptırayım dedim ama yer bizim olduğu için çok sorun yaşamadım. Bir miktarda birikmişim vardı çok yakın bir akrabamın dairesinide satın alıyormuş gibi gösterip ev kredisi çektim.(Tabi bu akrabayı bulmak mesele :)

Adana'da daha önce kirada oturduğumuz bir siteye inşaatı yeni biterken yerleşmiştik.
Mütahidin ilan afişlerinde "Adana Adana olalı böyle proje görmedi." Yazıyordu.Yüzme havuzları,yapay şelaleler,site içerisinde su yolları vs...anlatmışta anlatmış.
Sitenin üç yanına sondaj vurdurdu su bulunamadı.Şuan sadece yapay şelaleler faaliyete geçebildi.O da şehir suyula.Varın Site aidatını hesaplayın...

Yine Adana Çukurova'da bir başka inşaat firması evleri satarken iskan ücretlerini kendilerinin ödeyeceğini bildiriyor.
Geçtiğimiz günlerde ilgili firma iflasını açıkladı.
Asansörler tam sistem çalışmıyor,site aydınlatması ve peyzaj çalışması başlı kalmış.

Bana göre ; Evin bulunduğu siteyi ve evi bitmiş hali ile görmek en iyisi.

kat irtifakı tapusunu üstüne almıyorsan çok riskli olur. krediye uygun ev almalısın. 3 ay sonra bitecek derlerse en güvenilir şirket bile kasım aralığa kadar bekletir.. evi teslim etmediği taktirde kira bedeli ödeyecekse miktarı ve kiranın başlayacağı tarihi açık yaz. evdeki yapılacak işleri kullanılacak malzemeleri sözleşmene markalarıyla açık yaz. yapılmadığı taktirde ödenecek miktarı ve ödeme zamanını açıkca yaz. en ince önemli sayılmayacak ayrıntıları bile ince ince belirli, şekilde yaz sözleşmene..

örneğin..

" ev teslim edilemediği taktirde kire bedeli ödenecektir" diye yazma..

10 kasım 2012 günü itibari ile sözleşmede olan tüm unsurlar eksiksiksiz olarak bitirilip teslim edilemediği taktirde 11 kasım 2012 tarihinden itibaren ilk kira bedeli nakit olarak ... bankanın .... şubesi .... hesap numarasına ...... 700 TL olarak yatırılacaktır. yıllık TÜFE + %5 oranında arttırım yapılarak kira ödemesi devam edecektir. sözkonusu ... adresteki ev 10 nisan 2013 tarihine kadar teslim edilemesse .......TL iade edilecektir.

gibi açık net bilgiler olmalı.

mütehatin daha önceden bitirdiği yerleri gez ev alanlarla konuş..

....

bir tavsiye: çok çok ucuz değilse alma yada evin parasının yarısını verme, 5000 tl ver en fazla.. ev krediye uygun olunca vereceğine dair ve tüm detaylarıyla noterden sözleşme yap.

bitmemiş evi almak risktir..

ısıtma sistemini bilemessin..

kalorimetre sistemini bilemessin.. sıcak suya ayrı burülö koyacakmı bahçesine ne kalitede düzenleme yapacak dediklerini yapacakmı.. komşun kim olacak.. vb birçok şey belli. değil.. bitmiş boş hatta 1-2 senelik bir ev almak çok mantıklı. o aparmandaki ilk sene sorunları bitmiştir..

bende geçen sene ev aldım şuan usta bekliyorum. peteğin yerini değiştirtmem gerekti. kağıtları değiştirttim elektirik tesisatında değişiklik yaptım.. 10 gündür inşaat alanı gibi..

en güvenilir firmada kredi çekerek ev aldım. firmsa sonradan birçok sorunuma çare oldu satınca bırakıp gitmedi buna rağmen ben bu evi satsam alanın hiçbir işi kalmadı birçok sorununu ben hallettim..

tayinci42 Hocam bilgileriniz yeni ev alacaklara faydalı olacaktır.

Bu ev alma,dekorasyon vs... işi beni de çok yordu.

Ama ; eşimle,çocuğumla evin içine yerleştikten sonra tüm yorgunluğum geçti gitti...

Arkadaşlar özellikle tayinci42 çok sağolun fikirlerinizi göz önünde bulundurarak ev almaya çalışacağım.

bayraMNS' Alıntı:
hocam önünüzde 2 yol var:

1-tapuyu sözleşmede belirterek üzerinize alıyorsunuz. o zaman kalanı kredi çekemezsiniz.

2-Vereceğiniz para miktarınca senet alın, ve sözleşmede belirtin bu durumu.

kredi çekmek istiyorsanız bir de şöyle birşey var, 3. bir kişiye(amca, dayı vs güvenilir biri olabilir) devretsin daireyi siz ondan alıyor gibi yapıp alın.
benim görüşüm ev alacağın kişiden madem bu şekilde alacaksın adamın çarşıda yazahanesi varsa vereceğin para kadar oranın hissesinden tapu versin yada işyerlerinden birinin ipoteğini sana versin tapudan alırsınız bunu, daireni teslim aldğında ipoteği kaldırırsın teslim edersin. en sağlam çözüm bu bence. adam bir yamuk yaparsa derhal avukatına başvurur malları üstüne geçirir kelepir fiyata elden çıkarırsın paranıda kurtarmış olursun.

BBNET
Geri