Kaçak Akım Rölesi Seçimi

Kodla Büyü

cuisinier

Süper Üye
Süper Üye
Evimin tesisatında kaçak akım rölesi butonuna bastığımda sigorta atmıyor. Bir de fırın çalışınca röleden ark sesi geliyor. Değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce aşırken nelere dikkat etmeliyim.
Eskisi 4 kutuplu oag marka:
1000039051.webp

Dikkat etmeniz gereken kaçak akım koruma değeri. Standart olanı sizinkinde de olduğu gibi 30 mA. Daha büyük 150mA olanlar da var ama evde insanı korumak için 30 mA uygun. Yüksek koruma akımı Sanayi ve fabrikada makine ve tesisat koruması için lazım. Sizin röle 25A akıma dayanıyormuş. Eğer şimdiye kadar sıkıntı çıkarmadı ise yine 25 A kullanabilirsiniz ama 40A de kullansanız olur. Daha yukarı çıkmayın derim. Çünkü o değer evin çekeceği toplam akımı gösterir. Düşük değer takarsanız ütü, fırın gibi çok akım çeken cihaz sayısı artarsa atıp durur kullanım sırasında.

Yüksek takarsanız mesela atıyorum 60a bu kez fazla aklımda röle atmaz kablolar ısınır.

Dikkat etmeniz gereken kaçak akım koruma değeri. Standart olanı sizinkinde de olduğu gibi 30 mA. Daha büyük 150mA olanlar da var ama evde insanı korumak için 30 mA uygun. Yüksek koruma akımı Sanayi ve fabrikada makine ve tesisat koruması için lazım. Sizin röle 25A akıma dayanıyormuş. Eğer şimdiye kadar sıkıntı çıkarmadı ise yine 25 A kullanabilirsiniz ama 40A de kullansanız olur. Daha yukarı çıkmayın derim. Çünkü o değer evin çekeceği toplam akımı gösterir. Düşük değer takarsanız ütü, fırın gibi çok akım çeken cihaz sayısı artarsa atıp durur kullanım sırasında.
Teşekkürler

Hocam kaliteli markalardan birini alın mutlaka. Ben evi aldığımda mütahit sağ olsun günsan marka elektronik röle takmıştı durup dururken atıyordu. İki gün evden çıkıyoruz geliyoruz atmış, gece bir uyanıyorum ev buz röle atmış. Tesisatta aradık hep sorunu, toprak hattı yüzündendir dediler en son denemek için röleyi söktüp legrant taktırdım çok şükür huzura erdik.

Bizim müteahhitte legrand takmış. Röle sigortalar hepsi legrand. 12 senedir şükür sıkıntı yaşatmadı.

iki hafta önce bende değiştirdim. sürekli atıp duruyordu sigma marka KAR vardı. simens 30ma taktım gereksiz atmalar kesildi. kaliteli bir marka tercih edin hocam. alırken 30 mA olmasına dikkat edin. 40 amper alın bence 25 amper günümüz şartlarında yetersiz kalır.

🏠 Ev tipi kaçak akım rölesi seçerken hem güvenlik hem de uygunluk açısından bazı kriterler çok önemli. İşte ev kullanımı için en ideal modeller ve seçim ipuçları:

✅ Ev İçin Önerilen Kaçak Akım Röleleri​

MarkaModel / SeriAkım (A)Hassasiyet (mA)TipAçıklama
SchneiderEZ9R63240 EASY940A30 mAACEv tipi kullanım için ideal
Legrand403183 AC Tip40A30 mAACKompakt ve güvenilir
Siemens5SV3314-625A30 mAAElektronik cihazlar için uygun
VikoVTR2-253025A30 mAACEkonomik ve yaygın
GünsanValta Serisi40A30 mAACGeniş evler için uygun

🔍 Seçim Kriterleri​

• Hassasiyet (mA): Evde insan koruması için 30 mA önerilir.
  • Akım (A): Küçük daireler için 25A–30A, orta büyüklükte evler için 40A–63A idealdir2.
  • Tip:
    • AC Tipi: Temel ev kullanımı için yeterli.
    • A Tipi: Elektronik cihazlar (çamaşır makinesi, bilgisayar) varsa tercih edilebilir.
  • Kutup Sayısı: Monofaze evler için 2 kutuplu (2P) modeller uygundur.

🛡️ Ekstra Güvenlik İçin​

• Banyo, mutfak gibi ıslak alanlar için ayrı bir 10 mA hassasiyetli röle düşünebilirsin.
  • Bahçe veya dış mekan prizleri varsa, dış ortam uyumlu modelleri tercih et.
İstersen evinin büyüklüğüne veya kullandığın cihazlara göre daha özel bir öneri de sunabilirim. Elektrik güvenliği, konforun sessiz kahramanıdır

Son düzenleme:
Hocam kaliteli markalardan birini alın mutlaka. Ben evi aldığımda mütahit sağ olsun günsan marka elektronik röle takmıştı durup dururken atıyordu. İki gün evden çıkıyoruz geliyoruz atmış, gece bir uyanıyorum ev buz röle atmış. Tesisatta aradık hep sorunu, toprak hattı yüzündendir dediler en son denemek için röleyi söktüp legrant taktırdım çok şükür huzura erdik.
Tatildeyiz. Babamın evinde yangın çıktı. Su arıtma adaptörü yandı alev alev. son anda fark ettik. Baktım kaçak akım rölesi yok. Babam zırt pıt atıyor diye söktürmüş. Israr ettim şart diye. Elektrikçi çağırdı taktırdı. Konu üzerine kontrol ettim günsan takmış. Yine can sikacak anlaşılan. Keşke bu konuyu daha önce görseydim.

Tatildeyiz. Babamın evinde yangın çıktı. Su arıtma adaptörü yandı alev alev. son anda fark ettik. Baktım kaçak akım rölesi yok. Babam zırt pıt atıyor diye söktürmüş. Israr ettim şart diye. Elektrikçi çağırdı taktırdı. Konu üzerine kontrol ettim günsan takmış. Yine can sikacak anlaşılan. Keşke bu konuyu daha önce görseydim.
Hocam günsan çok kullanılıyor, hepsi kötüdür diyemem. İnşallah sizde öyle bir sorun çıkarmaz.

Simsek caksa atiyordu benim evde baktim dandik cin mali
Schneider aldim o gun bugün sorun yok bir seferinde prizin fazina dokundum yerinden cikmis takarken anında atti isini gerektiği gibi yapti yani pahalida olsa Schneider

ilksms
Geri