işte size google'in bilinmeyen yönleri

Kodla Büyü

basbag

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
566
değerli arkadaşlar google'i bizler sadece arama motoru olarak kullanıyoruz. oysaki google'in o kadar çok işlevi varki, işte size google'in bilinmeyen yönleri

Arama iyileştirmeleri ;Google Video: Bu, Google'ın atması beklenen bir adımdı. Resim arama işlevinin akıl almaz başarısından sonra, bu işlevselliğin bir başka medyaya uzanması zaten an meselesiydi. İşin güzel yanı, sadece TV programlarından parçalar izlemeniz değil, bir akıcı video sunucusu kurmaya imkanı elvermeyen bağımsız kişi ve kuruluşların mesajlarını içeren video görüntülerini de bu sayede bulabilmeniz. Sakıncalı içeriğe sahip olmadığı sürece tüm videolarınızı yükleyebilirsiniz ve bunlar Google Video'da bedava olarak tarayıcılardan görüntülenebilir.

Web sitesi: http://video.google.com
Google Suggest: Google Suggest'in sunduğu şey basit. Adından da anlaşılacağı gibi (suggest: öneri), arama kutusunun altındaki bir açılır liste, sıkça yapılan aramaları kullanıcıya öneriyor. Söz gelimi, arama kutusuna "Michael Jack" yazmanız durumunda, Google "Michael lackson resmi sitesi" ya da "Michael Jackson davası" gibi önerilerde bulunuyor. Bu, tarayıcıların son aranan sözcükleri önermesi gibi bir uygulama ama ondan çok daha pratik. Google Suggest daha şimdiden tarayıcılara entegre arama kutularında da görülmeye başlandı.

Web sitesi: http://www.google.com/webhpPcomple-te=l&hl=en

Google Sets: Bu gerçekten büyük bir yenilik. Diyelim ki yeni alacağınız bilgisayar için parça toplamanız gerekiyor ama bu konuda bilgi sahibi değilsiniz. Tek yapmanız gereken Google Sets'e gidip çevre birimlerinden bildiklerinizin adlarını (sabit disk, monitör gibi) yazmanız. Böylelikle bu küme içine giren klavye, fare, RAM gibi diğer şeyleri bulacaksınız.

Web sitesi: http://labs.google.com/sets

Google Local: Bu özellik Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında yaşamayanlar için çok faydalı olmasa da, buraya gezi yapmayı düşünenlerin işine yarayabilir. Bu parlak fikrin ileride dünyanın tüm belli başlı şehirlerine uygulanacağını umuyoruz. Konuma göre arama özelliği sayesinde, yazacağınız arama sözcüklerine denk düşen yanıtların yanı sıra birlikte harita üzerindeki konumlar da ekrana getirilecek, örneğin New York'ta bir Pizza Hut şubesi arıyorsanız, tek yapmanız gereken "Pizza Hut, New York" yazmak. Böylelikle karşınıza şehirdeki tüm Pizza Hut şubeleri, haritada işaretlenmiş olarak getiriliyor. Dahası, harita yerine bir uydu görüntüsü ya da harita üzerine uydu görüntüsü seçenekleri de mevcut.

Web sitesi: ,http://local.google.com

Google Ride Finder: Bu özellik de sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayanlar ve birkaç metro hattı için geçerli Google Ride Finder, bazı bölgelere taksi, özel limuzin servisi ya da başka ulaşım araçları olup olmadığını görmenizi sağlıyor. Bilgi sürekli güncellendiği için, 5 dakikalık gecikmeleri dahi öğrenebiliyorsunuz. İlerde dünyanın her köşesinden insanlar için çok faydalı olabilecek bu özellik, teknolojinin gidişatını göstermesi bakımından başarılı.

Web sitesi: http://labs.google.com/ride-finder

Site Flavored Search: Bu, özel bir konuya yönelik sitesi ya da blog'u olan web yöneticileri için ideal bir araç. Sitesinde konuya özgü arama seçeneği eklemek isteyenler, Google'ın "Site Flavored Search" adlı özelliğinden faydalanabiliyorlar. Tek yapılması gereken, o sitenin konusunu belirtmek. Bunun üzerine Google, web sitesine yerleştirilebilecek bir arama kutusu ve özel bir kod veriyor. Bu arama kutusu herhangi bir şeyi aramak için de kullanılabilir ama gelen yanıtlar sitenin konusuyla alakalı olacaktır.

Web sitesi:http://www.google.com/ services/sitef lavored.html


Özelleştirme Seçenekleri ;

Google kişisel açılış sayfası: Birçok insan farklı sebeplerden ötürü Google sitesini açılış sayfası olarak kullanıyor. Bazılarının interneti birincil kullanım amacı araştırma yapmak, bazılarıysa açılışta hemen açılan bir sayfa istemekte. Sizin de amacınız bunlardan biriyse, aradığınız tüm bilgiye daha açılış sırasında erişmenizi sağlayan Google Personalized Homepage (kişisel açılış sayfası) özelliğinden faydalanabilirsiniz. Add Content (içerik ekle) bağlantısını kullanarak bilinen haber sitelerinden veya Google'ın kendi Google Nevvs hizmetinden haber bağlantısı ekleyebilirsiniz. Eklenebilecek diğer bilgiler arasında Gmail posta kutusu, hava durumu raporları, hisse senedi fiyatları vb. bulunuyor. Sayfayı kendi isteğinize uydurmanızı sağlayan daha birçok kişiselleştirme seçeneğine ulaşabilirsiniz.

Web sitesi: www.google.com/ig

Kişisel arama: Daha önce ziyaret ettiğiniz bir siteyi bulmak istiyorsanız tarayıcınızın tarihçe özelliği işe yarayabilir. Ama bazen bunun samanlıkta iğne aramaktan farkı yoktur. Google'ın kişiselleştirilmiş araması işte burada öne çıkıyor. Üzerine tıkladığınız sonuçları ve arama tarihçenizi ekrana getiren site, daha önce sık kullanılanlara eklemediğiniz bir sayfayı bulmayı çocuk oyuncağına dönüştürüyor.

Web sitesi: http://www.google.com/searchhistory


Google Web / Haber alarmı: Bu uygulamanın haber bültenlerine abone olmaktan bir farkı yok; sadece kapsamı daha geniş, web alarmları, belirttiğiniz başlıklarla alakalı web sitelerinde ya da sayfalarında gerçekleşen güncellemeleri haber veriyor. Söz gelimi, eğer piyasaya bir ürün çıkardıysanız ve hangi VVeb sitelerinin bundan bahsettiğini bilmek istiyorsanız, tüm yapmanız gereken arama ölçütlerine bunu girmek. Her gün Gmail hesabınıza konuyla ilgili bir liste gönderiliyor. Aynı şekilde, günlük güncellemeleri görmek istediğiniz herhangi bir konuyla ilgili haberleri de görebilirsiniz.

Web sitesi: www.google.com/alerts

Bütünleştirme imkanları
Google Desktop 2: Eğer bilgisayarınız internete sürekli bağlıysa, Google Desk-top çok işinize yarayabilir. Birçok işlev sunan bölmelerle donatılmış bu program, bir yan çubuk olarak görev yapıyor. Bu bölmeleri dilediğiniz gibi ekleyip çıkartabiliyorsunuz. Haber akışları, hava durumu raporları, piyasa haberleri vb. konularda bilgi toplayan bileşenlerin yanı sıra, ünlü Google Desktop Search motoru da eklenmiş. Eğer isterseniz, gelen e-postalardan haberdar edilmenizi sağlayacak bir pencere ayırabilirsiniz. İşlerinizi düzene koymanız için bir not defteri ve yapılacaklar listesi de mevcut.

Web sitesi: http://desktop.google.com

Deskbar: Web'de arama yapmanın en hızlı yolu olan Google Deskbar, görev çubuğuna bir arama kutusu ekleyerek, Google'a ulaşmak için tarayıcı açma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Arama sonuçları bir açılır pencerede gösteriliyor ve isterseniz bu küçük pencereden devam edebiliyor, isterseniz de bağlantılara tıklayarak tarayıcıda görüntülenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu, özellikle Google'dan vazgeçemeyen kullanıcılar için büyük bir vakit tasarrufu anlamına geliyor.

Web sitesi: http://toolbar.google.com/deskbar

Firefox eklentileri: Mozilla Firefox ortaya çıkışından kısa süre sonra birçok kullanıcının tercihi oldu ve bu gerçek, Google'ın gözünden kaçmadı. Firefox'un varsayılan açılış sayfası ve tarayıcısı olarak zaten Google belirlenmişti ama Google arama çubuğu, varsayılan
arama seçeneğini ve ana sayfanızı değiştirmeden de Google'a erişmenize izin veriyor. Eğer bu hoşunuza gitmediyse, Firefox arama çubuğu yerine Google Suggest'i kullanmayı deneyebilirsiniz.

Web sitesi: http://toolbar.google.com/firefox/extensions

Web Accelerator: Eğer geniş bant internet bağlantınız varsa ve web sayfalarının yüklenme hızından şikayetçiyseniz bir de Google Web Accelerator'ı deneyin. Yazılım, tüm web isteklerini Google'ın devasa önbellek sunucuları üzerinden gönderiyor. Yanıtlar da bilgisayarınıza sıkıştırılmış halde ulaştığından, sörf hızınızda fark edilir bir hızlanma yaşayacaksınız. Bizim ilginç bulduğumuz, bu hizmetin daha çok geniş bant bağlantıya sahip olan kullanıcılar için geçerli olması.

Web sitesi: http://webaccelerator.google.com

Eğitim kaynakları ;
Google Scholar: Genellikle araştırmanız için güvenilir kaynaklara ihtiyaç duyduğunuzda, neye güvenip güvenemeyeceginizi bilemezsiniz. Bir konu üzerine akademik tez ya da okul ödevi hazırlayan biri için internetten güvenilir kaynak bulmak başlı başına bir sorun olabilir. İşte Google Scholar bu konuda çözüm sunmayı hedefliyor. Aklınıza gelen hemen her konuda akademik literatüre dair büyük bir kitaplığı tarayabilirsiniz. Sınıfın dört duvarı arasında öğretilenlerden daha fazlasını arayanlar için eşi bulunmaz bir kaynak.

Web sitesi: http://scholar.google.com

Google Maps: Goğrafyam zayıf demeyin artık. Google Earth gibi programlar bedava indirilebiliyor ve dünyadaki herhangi bir konuma bakmak, üzerine haritadan fareyle tıklamak kadar basit. Çok büyüleyici de olsa, Google Earth'te konum isimlerini okumak biraz güç ve işe yarar bir harita elde etmek de zahmet gerektiriyor. İşte bu durumda Google Maps imdadınıza koşuyor. Konumları ister harita, ister uydu görüntüsü ya da ikisinin bir birleşimi halinde görmenize izin veren yazılım, bir yeri bulmanın en kolay yolu. Bu hizmet daha çok Kuzey Amerika'yı kapsasa da, tüm dünyanın Google Maps'ten faydalanması bir an meselesi.

Web sitesi: http://maps.google.com
Google Glossary: Bu aslında ayrı bir bölüm değil, ana arama motoruna eklenmiş bir hizmet. Bir terimin tanımlarını öğrenmek istiyorsanız daha kolay bir yol mevcut değil. Tüm yapmanız gereken arama motoruna "defineözcük" yazmak. "Sözcük" yerine aradığınız her neyse onu yazmalısınız, örneğin "define:monitor" yazarsanız, Google hem bu sözcüğün anlamını hem de alakalı sitelerin bir listesini getirecektir. Bu, özellikle de ödevine küçük bir sözlük eklemeyi düşünenler için yararlı olabilir.

Web sitesi: http://www.google.com


(ALINTIDIR bilgilendirmek amaçlı) Saygılar...
 
Geri
Üst