idari mahkeme hakkında acil bir soru

Kodla Büyü

gkhankz

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhaba konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum ama acil bir konu;
Yaklaşık 5 ay önce zorunlu hizmetle ilgili bölge idare mahkemesine dava açtım. Bu davanın emsalleri süreç şu şekilde izliyordu.
1.İdari mahkemeye dava açılır.
2.Mahkemeden red cevabı çıkar.
3.Üst mahkemeye gitmek için esastan devam edilir.
4.Üst mahkeme davayı lehime sonuçlandırır.
önceki davalar hep bu şekilde sonuçlanmış.

Durum ise;
Ben davayı açtım, Mahkeme red cevabını gönderdi. Ancak daha bu red cevabı benim elime ulaşmadan Milli Eğitim Bakanlığı herkese zorunlu hizmet muafiyetini (yani davada istediğimiz hakkı) verdi.

Benim şuan davayı kaybetmiş görünüyorum. Bu sebeple karşı tarafın mahkeme giderlerini karşılamam gerekiyor (yaklaşık 600 tl) ama ben istediğimi hakkı kazandım.

Size sorum şu ki;
Ben üst mahkemeye başvurabilir miyim? Karşı tarafın dava masrafını ödememek için ne yapmam gerekir? ( Karara itiraz etmek için 7 gün süremiz varmış, birkaç gün zaman kaldı.)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Hocam mahkemenin çıkardığı masraf ve karşı tarafın vekaletini kesin ödemelisiniz. Bunun kaçarı yok. Eğer üst mahkemeye başvurursanız oda en az 300 tl masrafı bulur. Bence kararı kabul etmek ve edimi yerine getirmek daha isabetli olacaktır. Çünkü üst mahkemenin kararının lehinize olacağı kesin değil.

hocam 06.05.2010 tarihinde sözleşmeli olarak çalışıyordum ben muafiyet geldiğinde.
O tarihten bir ay sonra kadroya geçtim. Bildiğiniz gibi 3 yıldır muafiyet hakkımız verilmemişti.
Ben de dava açtım (birçok arkadaşım davayı kazandı, ülke genelinde de birçok emsali var) ancak daha bizim dava sonuçlanmadan bakanlık bu hakkı herkese verdi. Zaten bakanlığın geçen hafta açıkladığı bu muafiyet yazısında şöyle diyordu; "bu konuda bakanlığımıza açılan davalar aleyhimize sonuçlanmakta ve bakanlığımız zarara uğramaktadır."
3 yıl önce vermeleri gereken bu muafiyeti hem geciktirdiler, hem de şimdi 600 tl gibi bir masraf ödememiz gerekecek.
Benim merak ettiğim üst mahkemeye gidersem zaten muafiyet hakkı verildi diye yine reddedilebilir mi acaba?

Hocam aynen davaya gerek olmadığı içim boşuna temyiz harcı yatırmış olursunuz.

hocam şöyle söyleyenler var siz ne dersiniz?
"Davası devam etmekte olan arkadaşlara duyrulur: Doğu görevi muafiyeti verildi diye sakın davanızdan vazgeçmeyin, idare mahkemesinden red gelmişse bölge idareye bakanlığın muafiyet yazısıyla temyize gidin. Bakanlık muafiyetle ilgili yayınlamış olduğu yazıyla yaptığı haksızlığı kabul etmiş oldu. Açtığınız dava da konusuz kalacağı için mahkeme davayı lehinize bozar ve masrafları davalı idarenin üzerinde bırakır. Davanızdan vazgeçmeyin, mahkeme masraflarını üzerinize yıkarlar."

sendikaya üye iseniz "sendika avukatı" ile görüşünüz..ama mutlaka avukata danışarak hareket ediniz.

BBNET
Geri