HEM'de işlenecek modülleri yeniden tespit ediyoruz.

Kodla Büyü

halk

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,588
Arkadaşlar şu anda Rizede hizmet içi eğitim enstitüsünde halk eğitimi merkezilerinde işlenen/işlenecek modüllerin tespitini ve gözden geçirme işlemini yapıyoruz. Komisyonda istişare ile belirttiğimiz görüşler halk eğitimlerde anlatılan konular ve modüller için bağlayıcı olacak.

Bildiğiniz gibi hayat boyu öğrenme sayfasında 26 tane program var ve bunlardan birini kurs olarak verebiliyoruz.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprograml ... eceri.html

Bu programların içinde bildiğiniz gibi çok karışıklıklar, eksikler ve yanlışlar var.

Mesela diyelim ki photoshop kursu açmak istediğinizde bununla ilgili bir başlık bulamıyorsunuz. Yapılabilecek en makul şey şu: grafik-animasyon kursu açacaksınız. Grafik modüllerinde fireworks yerine photoshop göstereceksiniz. Flash (animasyon)kursuna sıra geldiğinde ise kursiyerler flash öğrenmeyecekleri için devamsızlık yaptırtıp kursu kapattıracaksınız ve sertifika değilde transkript vermiş olacaksınız ki kursiyerler illede sertifika istiyor. Yani ölme eşeğim ölme.

Şu anda bu durumda direk 2 modüllük bir fotoğraf işleme (photoshop) kursu eklenebilir.

Ya da buna benzer karşılaştığınız aksaklıklar varsa lütfen bu başlık altında bildirin ki bizde komisyonda bunları göz önünde bulunduralım. Mesela bilgisayar kullanımı kursundaki modüller yeterli mi, eksik mi, fazla mı?

Yeni bir program eklenmesi gerekir mi?

Mevcut programlara ekleme-çıkartma yapmak gerekir mi?

Programların isimleri doğru seçilmiş mi? Mesela bir web programlamacı var bir de web tasarımcısı.

Açmayı isteyip de uygun bir kurs programı bulamadığınız durum oldu mu? Yeni bir başlık gerekir mi?

Görüşlerinizi bekliyoruz.

Bu arada şu anda Rizede resmen HEMciler zirvesi yapılıyor yani. BB.NET'ciler burada. Davos gibi oldu.

 
Yani böyle önemli bir durum var bunu buradan öğreniyoruz pes doğrusu.
Eksiklerin hangisini söyleyelim. ben basit derecede olan bilgisayar kullanım kursunda bu sürü eksik hata ve fazlalklık olduğunu görüyorum özelliklede ilk üç modülde. o üç modül başta olmak üzere tamamının sıfırdan yeniden kursiyerlere yönelik(lise öğrencilerine değil) hazırlanması gerek. hayatında ilk defa bilgisayar kullanmak için kursuma gelmiş nice insanlara ben IRQ-DMA-GÇ adreslerini RAM ayrıntılarını HDD içindeki kafa-sector-küme NTFS-FAT dosyalama sistemlerinin ayrıntlarını anlatmak zorunda kalıyorum. tam anlamıyla kursiyerler geldiklerine pişman oluyorlar. Anlatılması gereken bir çok konununda mesela dosya sıkıştırma, antivirüs gibi bir çok işlerine yarayacak konular eksik bırakılmış. Hayatında ilk defa bilgisayar kullanan yetişkin bireylere anlatılması gereken konuların daha düzgün bir şekilde ve halk eğitimde çalışan kadrolu bilgisayar öğretmenleri tarafından üzerinde iyice kafa patlatılarak hazırlanması gerekmekte. öyle 2 hafta içinde, halk eğitimde çalışmayan öğretmenlerle helede bilişim öğretmeni olmayan öğretmenlerle(örn. formatör) bu işin yapılması son derece yanlış olur.
Geçtiğimiz yıl ben bir yazı yazmıştım bu modüllerde çektiğim sıkıntılara yönelik. buraya onu eklim son olarak, belki sizin aracılığınızla önümüzdeki yıl açacağımız kurslarda işimize yarayan sonuçlar çıkar.
 
160 saatlik “Bilgisayar Kullanımı” kursunda anlatılması gereken modüllerin bir kısmında bazı hatalı durumlar bulunduğunu düşünmekteyim. Saptamış olduğum bu durumlar aşağıda belirtilmiştir.
1- Bilişim Teknolojileri günümüzde en hızlı değişen sektörlerden biridir. Bu alan da üretilen programların birçoğu yıllık (bazıları ise neredeyse aylık) bazda yeni sürümler(versiyonlar) çıkarmaktadır. Microsoft firmasının çıkarmış olduğu Windows Xp ve Office XP programları 2002 yılında piyasa sürülmüş olup, yeni versiyonları olan 2007 ve 2010 sürümleri ülkemizde neredeyse tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayar Kullanımı kursunun tüm modüllerinde anlatılan bu programların (Windows Xp, Microsoft Office Xp) yeni versiyonlarının konu olarak işlenmesinin kursiyerlerimize daha yararlı olacağını düşünmekteyim.
2- Bilgisayar kullanma modülünde anlatılan bir çok konu bir sonraki modüllerde de yine aynı şekilde geçmektedir.
Tekrar eden konular:
- Bilgisayar Kullanma modülünün B maddesinin 4. Alt maddesindeki “Görüntü Özelliklerini Ayarlama” konusu, İşletim Sistemleri Gelişmiş Özellikler modülünün 3. Maddesindeki “Görüntü Özellikler” konusunda da aynen işlenmektedir.
- Bilgisayar Kullanma modülünün B maddesinin 5. Alt maddesindeki “Denetim Masasını Kullanma” konusun bazı bölümleri, hem 1. modül olan “Bilgisayar Kullanma” modülünde hem de 3. Modül olan “İşletim Sistemleri Gelişmiş Özellikler” modülünde geçmektedir. “Denetim Masasını Kullanma” konusu ve “Yazdırma” konusunun, ilk modül olan “Bilgisayar Kullanma” modülünde olmasındansa, Bilgisayar yönetimiyle alakalı konuların bulunduğu 3. Modül olan “İşletim Sistemi Gelişmiş Özellikler” modülünde olması, konu sırası ve bütünlüğü açısından Bilgisayar Kullanımı kursu için daha uygun olacağını düşünmekteyim.
- “Bilgisayar Kullanma” modülünün C maddesi olan “İnternet ve Eposta” konusunun neredeyse tüm alt konuları, 7. modül olan “İnternet ve Eposta Yönetimi” modülünde de tekrar geçmektedir.
3- 2. Modül olan “İşletim Sistemleri Temeller” modülünde anlatılan birçok konunun “Bilgisayar Kullanımı” kursu için çok fazla teknik ayrıntılar içerdiğini düşünmekteyim. Bu modül de anlatılan konuların biraz daha yüzeysel kalması ve bu modülün bir sonraki modül olan “İşletim Sistemleri Gelişmiş” modülünde işlenmesi sağlanarak toplam modül sayısının 6 olmasının daha uygun olabileceğini düşünmekteyim.
4- Modüllerin tekrar düzenlenmesi halinde ilk 3 modülün “Bilgisayar Kullanma” ve “Bilgisayar Yönetimi” olarak iki modül haline getirilmesinin daha uygun olacağını düşünmekteyim.
 
Ek olarak,
Grafik Animasyon kursunun da üç ayrı kurs haline getirilmesi iyi olabilir, Fotoğrafçılık için (Baskıya yönelik) Grafik Tasarım:photoshop, Dijital dünya(internet siteleri) için Grafik Tasarım:FireWorks, Animasyon:Flash gibi.

Ayrıca Animasyon Düzenleme modüllerininde animasyon ve Action Script olarak yeniden düzenlenmesi daha iyi olabilir. şimdilik son olarak ta şunu söylemek istiyorum modüllerde Action Script anlatılırken çok kötü anlatılmış, programlamayla alakalı bilgiler çok eksik kalmış ve uygun bir sıra olması için dikkat edilmemiş. Halk Eğitim modülleri meslek liselerine yönelik hazırlanmış hiç kurs mantığıyla hazırlanmamış. lisede öğrenci buradaki modülleri yıllara dağıtılarak almakta fakat kursiyer ben internet sitesi yapmak istiyorum diyor. ama o kursta grafik animasyon bilgileri yok yada eksik kalıyor, hadi sen önce grafik animasyon al diyorsun orda da Action Scripte gelince senin programlama bilgin yok hadi sen bir de programlamaya git diyemiyorsun. o açıdan kursiyerlere göre yeniden uzmanlar tarafından düzenlenmesi gerekmekte diyerek iyi çalışmalar ile bitirim.
 
Hocam senin söylediğin hataların her biri modüllerin iç yapıları ve içerikleri ile ilgili. Biz bu seminerde daha çok içerikle değilde hangi modüllerin öğretilip hangilerinin öğretilmemesi gerektiğine karar veriyoruz.

Programın son hali yaklaşık olarak şöyle özetlenebilir:

1. Photoshop kursu geliyor. 64 saatlik.

2. İleri düzey excel gelebilir: 96 saatlik.

3. 10 Parmak gelmiyor. Talim terbiyenin 80. maddesine göre bu dersi büro yönetimi öğretmenleri verebilir.

4. Joomla geliyor. 96 saatlik.

5. Android programlama geliyor. saati belirli değil. Bu döneme yetişemeyebilir.

6. Bilgisayar kullanımı kursundan işletim sistemleri temeller ve işletim sistemleri gelişmiş özellikler çıkartıldı. İşletim sistemleri kurulum modülü eklendi. Excel ve word için süre artırıldı. Sunu modülü için süre azaltıldı. Toplam 6 modül ve 160 saat oldu.
 
Geri
Üst