Gelin hep birlikte öğrencime fikir verelim?

Kodla Büyü

yesimk06

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,041
6. sınıf bilişim konularına meraklı, meraklı olduğu kadar da yetenekli bir öğrencim var. Ailesi bilişim alanında eğitimini destekleyip php kursu vb. kurslara göndermeyi düşünüyor. Bu sabah bana mail göndermiş.

"Hocam, ben yeni bir arama motoru üzerinde çalışıyorum ve sizden de google ve yandex' te olmayan ama olması gereken şeyler neler olabilir?"

Hevesini kırmayıp onu yüreklendirmek ve desteklemek istiyor bu yüzden sizlerden de yardım bekliyorum. Teşekkürler.

Gelen fikirlere göre bir cevap yazacağım.
 
sadece öğrencilere yönelik bir arama motoru olabilir mi hocam
bilmiyorum belki saçma oldu ama
 
bu soruyu soran microsoft çalışanı olsa gerek?sentez basamagında bir soru olmuş.Sence temeli olmayan birinin bunu istemesi saçma değil mi :?:
 
Furkan35 hocam size katılmıyorum. Her şey hayallerle başlar. İşinin ehli parmakla gösterilen insanlar o işe çocukluktan gönül cevap emek vermiş mesai harcamışlardır. Ben öğrencime inanıyorum ve sonuna kadar onu destekleyeceğim.
 
Öğrenci arama motoru üzerinde çalışıyor...kod yazmayı biliyor mu?Web sitesi için üyelik paneli yapayım tarzı işleri mi öğrenmek istiyor.Mesela google şu an mikrofona tıklandığında sesli arama yapıyor.Böyle farklı şeyler geliştireyim mi diye soruyor?
Ben bu öğrencinin 1.unity3d(oyun geliştirme fizik programı) 2.Javascript öğrenmesini yeğlerim.İlerde oyun programcısı olmasını isterdim.
 
Kidrexin türkcesi icin ugrassin iste ne guzel olur yapması sorumluluğu bulunanlarim da belki aklına gelir desteklerler
 
Şu an facebookda oyun geliştirme üzerine gruplar kurmuş 12-14 yaş bir sürü çocuk var.Ciddi ciddi modelleme,kod yazma ve oyun motoru üstüne çalışıyorlar.Bendeniz 41 yaşındaki kazık kadar adam, bu veletlerden bir sürü şey öğrendim.
 
yesimk06' Alıntı:
"Hocam, ben yeni bir arama motoru üzerinde çalışıyorum ve sizden de google ve yandex' te olmayan ama olması gereken şeyler neler olabilir?"
Öğrencimizin bu girişimindeki güçlü/zayıf yönleri kendimce yorumlamak isterim:
Güçlü: Fırsat doğurur.
1. Amacı belli,
2. İnovasyon yapmak niyetinde,
3. Yaşı çok uygun,
4. Arama motorlarının mantığını biliyor,
5. Hayali var,
6. E-Posta kullanma becerisi var,
7. Kendini ifade edebiliyor,
8. Kime soru sorması gerektiğini biliyor,
9. Ailesi tam destek vereceğini taahhüt ediyor...

Zayıf: Tehdit oluşturur.
1. Teknik altyapısı -muhtemelen- yetersiz.
2. Yaşı itibariyle ayran gönüllülüğe meyilli,
3. Küçük bir engelde/başarısızlıkta projesinden cayabilir,
4. Hayalini paylaşan gerçekçi bir ekibi yok (anladığım kadarıyla öğrencimiz yalnız başına gerçekleştirmeyi kafasına koymuş)
5. Yapılmış olan inovatif arama motorlarını hiç incelememiş olabilir,
6. Projesine en azından bir beta ad vermeliydi.
7. Yabancı dil bilgisi (yani ingilizce) konusunda done yok (biliyorsa güçlü yönlere yazılmalı)

Bu maddeler tamamen kendi yorumum, bu yorumlar üzerinden de önerilerimi sunmak isterim:
Madem hayali var ve amacı sabit o halde bodoslama işe girişmeli. Web tabanlı projelerde deyim yerindeyse kervan yolda düzeliyor. Bir şekilde başlamalı ve webde yerini almalı. Hazır bir php script'i ile işe başlamalı. Hızlı biçimde iyi ya da kötü bir alan adı almalı, arama motorlarına kayıt olmalı, sosyal ağlardan projesinin tanıtımı yapmalı tüm tanıdıklarından da sosyal ağlardaki paylaşım konusunda destek istemeli. Yine iyi-kötü mobil için duyarlı (responsible) sürüm de sunmalı (Siteleri mobile uyarlamak için ücretsiz web 2.0 araçları mevcut. Mobil uygulamasını da yapabilir, kolayca mobil uygulama geliştirmek için appGeyser, AppInventor kullanabilir. Yine mobil uygulamasını tanıdık eş dostun telefonlarına yüklemelerini istemeli. Sonrasında hataları aldığı dönüşlerle düzelterek daha iyiye ulaşmaya çalışmalı. Sitesini google analiz ya da statcounter gibi analiz araçları ile sürekli izlemeli, ziyaretçi davranışlarına göre yol haritasını revize edebilmeli. Her konuda değil de özel bir ya da birkaç konuda sonuç üreten bir arama motoru daha etkili olacak, ulaştığı kitleyi daha fazla etkileyecektir. Projesi hakkında konuşabileceği, birlikte görsel ders izleyebileceği, çay içip gülebileceği, birlikte kursa bile katılabileceği akranlarından küçük bir ekibi de olmalı bence. İnsan-insan etkileşiminin kattığı değeri başka şeylerde bulmak güç oluyor.
Ailesi maddi destek de verecekse php kursu çok iyi fikir. Elindeki scripti kurs boyunca geliştirip kendi scripti için include'dan tutun, OO tabanlı programlamaya, mySql'den katman mimarisi mantığına kadar birçok kavramı öğrenip kendi özgün scriptini yazabilecektir. Yabancı dil yani ingilizce çok önemli. İngilizce forumlardan bulamayacağı örnek kod yok!

Çabuk sıkılmamalı, hemen vazgeçmemeli. Projesine iyi bir isim bulabilmeli. Logosu olmalı. Projesininin hangi aşamada olduğunu ve sonraki adımlarda planladıklarını derslerinizde 5-10 dakika gibi sürelerde arkadaşlarına sunmalı, özgüven kazanmalı, sunum becerisi kazanmalı. Arkadaşlarının düşüncelerine saygı duymalı ve bu sunumlarından sonra aldığı dönüşleri not edip potansiyel hedef kitlesinin istekleri doğrultusunda düzenlemeler yapmalı. Belli bir aşamaya geldiğinde öğrencinize okuldaki diğer öğretmen arkadaşlarınıza sunum yapması için fırsat verin. Sizinle sürekli iletişim halinde kalmasına da özen gösterin hocam.
Özetle, üşenmemeli, ertelememeli, vazgeçmemeli...
 
Şunu da bilmenizde fayda olabileceğini düşündüm. Görev yaptığım ortaokul Başkent' in en başarılı ilk 5 okulundan biri.
 
Yesim hocam sizin şevkinizi kirmak istemedim.öğrencinizin hayallerini sonuna kadar savunurum.en absurb dusuncelere saygim var.Gercekler acidir ve gercek dost aci soyler.bu mufredatta egitim sisteminde cocuklarin bir yere gelmesi zor.kendi çapında bir seyler arastirdigi programlamaya ilgi duydugu belli.hayalleri saçma demedim zaten.sadece bu soruyu fikir hirsizligi gibi gördüm.affedin.neyse bence bu cocugun programlamanin basinda soğumamasi icin gerekli rehberligi vermeniz gerekiyor.basarabilecegi hedefler belirlemesine rehberlik edin.10 parmak ogrenme,linux kullanma...ilk once temeli olsun.yoksa ezbere ogrenir birilerine bagimli kalir...
 
Geri
Üst