- Mesajlar
- 4,628
Değerli Arkadaşlar,
Bir mesleki ve teknik anadolu lisesinde alan şefi olarak çalışmaktayım. Okulumuz 7 alanda yaklaşık 750 öğrenci ile eğitim vermektedir.
Seminer dönemini boş geçirmemek için okulumuzda gelecek yıl neler yapabiliriz diye kendi kendime sorup, çeşitli başlıklarda, aşağıdaki şekilde bir çalışma yaptım. Bunların bazılarını okulumuzda yapıyoruz ama daha da geliştirme adına bir şeyler ekledim.
Sizce gelecek yıl okullarımızda bunlarla birlikte ne tür etkinlikler, uygulamalar yapabiliriz? Önerileriniz, eklemek istedikleriniz, okulunuzda yapıp da memnun kaldığınız iyi uygulamalar varsa yazmanızı rica ediyorum.
OKULLARIMIZDA NELER YAPILABİLİR?
1. Okulun fiziki yapısını nasıl geliştirebiliriz?
Okulumuzdaki merdiven basamakları, çeşitli derslerdeki bilgileri vermek için kullanılabilir. Hali hazırda ilk kat merdivenlerinde Emniyetin Trafikle ilgili uyarıları bulunmakta. Bunlara benzer olarak İngilizce, Matematik, Fen bilimleri vb. derslerle ilgili bilgiler de aynı yöntemle verilebilir.
Koridorlardaki kirişler de aynı amaç için kullanılabilir. Özlü sözler, başarıyı, çalışmayı teşvik edici sözler krişlere asılabilir.
Okul girişinde alanların yaptıkları ürünlerin sergilendiği bir bölüm oluşturulabilir.
2. Gelecek yıl öğretmen, öğrenci ve mezunlarımıza yönelik, kurum kültürünü artırıcı ne tür etkinlikler yapılabilir?
Web 2.0 Eğitim Araçları Semineri
Eylül ayı mesleki çalışma döneminde gönüllü öğretmenlere Bilişim Teknolojileri Alanı tarafından Web 2.0 Eğitim araçları (Kahoot, Plicker, Tarsia) kullanımı ile ilgili bir seminer verilecektir.
“Genç Fikirler” girişimcilik yarışması
Öğrencilerimizde girişimcilik kültürü oluşturmak amacıyla öğrencilerimizden bir iş fikri geliştirmeleri ve bunu projelendirmelerinin istendiği bir yarışma düzenlemek. Her alanın katılımı ile hazırlanacak yönergeye uygun olarak Ocak ayında başlayıp, Mart sonunda bitecek bir yarışma olabilir.
Kitap Konulu fotoğraf yarışması
Grafik ve Fotoğraf alanımızın öncülüğünde Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizin katkılarıyla adı “Kitap Kokulu Fotoğraflar” olan bir fotoğraf yarışması düzenlemek. Yarışmada öğrencilerin kendilerinin çektiği, içerisinde kitap bulunan fotoğraflarla yarışmaya katılacaklar.
Bilgi Yarışmaları
9. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak kültür dersleriyle (Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler) ilgili ayrı yarı veya ortak hazırlanmış bir bilgi yarışması düzenlemek.
10. ve 11. Sınıf öğrencilerine yönelik ise meslek dersleriyle (her alan kendi meslek dersleri ve kendi öğrencileri arasında) ilgili bilgi yarışması ya da belirli bir konuda ürün ortaya koyma yarışması düzenlemek.
Okul dışarıda günü etkinliği
17 Mayıs günü tüm dünyada “Okul Dışarıda Günü” düzenlenmektedir. Bu günde etkinliğe katılan tüm okullar dışarıda ders işlemekte ya da dışarıda çeşitli etkinlikler yapmaktadırlar. Biz de o gün ya da daha öncesinde belirlenen bir günde, okulda dersi bulunan istekli sınıf ve ders öğretmenleriyle yapılacak plan dahilinde bir ders saati de olsa dışarıda ders ya da istedikleri bir etkinlik düzenlemelerini sağlayabiliriz.
Kitap okuma yarışması
Türk Dili ve Edebiyatı zümremiz tarafından belirlenen bir kitabın, isteyen öğrencilerce okunup, sonrasında kitapla ilgili bir sınav yapılması şeklinde düzenlenecek bir yarışma. “Fareler ve İnsanlar” gibi çok kalın ve karışık olmayan, öğrenciye değer katabilecek bir kitap seçilebilir.
Kermes düzenlemek
Yılda en az 2 kez (biri yerli malı haftasında, diğeri kütüphane haftasında olabilir) ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz, okul kütüphanemiz ya da benzeri bir neden göstererek, alanlarımız tarafından üretilen ürünlerin satıldığı kermes düzenlemek.
3. Okulumuzu, yaptıklarımızı iç ve dış paydaşlara nasıl daha iyi tanıtabiliriz?
Okul Takvimi
Okulumuzdaki etkinliklerinden fotoğrafların, okulumuzun iletişim bilgilerinin bulunduğu Eylül 2018 – Ağustos 2019 dönemini kapsayan, 50x70 ya da 35x50 boyutlarında bir takvimin hazırlanıp, mümkünse ücretsiz olarak veya maliyeti oranında bir ücret karşılığı öğretmen ve öğrencilere dağıtılması. Böylece çoğu veli tarafından bilinmeyen iletişim bilgilerimizi her eve ulaştırmış olacağız.
Zübeyde Hanım’da 1 yıl adlı video hazırlama
1 Eylül’den başlayarak okulumuzda gerçekleşen tüm etkinlik ve olayların fotoğraf ve videoları kullanılarak yıl sonunda “Zübeyde Hanım’da 1 Yıl” adlı bir video çalışmasının hazırlanıp, okul sitesinde ve uygun yerlerde yayınlanması.
8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili video hazırlama
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, kadına şiddete hayır konulu ya da günle ilgili öğretmen ve öğrencilerin katkılarıyla video hazırlama
Kırıkhan Zübeyde Hanım Youtube Kanalı
Okulumuz adına “Kırıkhan Zübeyde Hanım Youtube” adıyla bir kanal açtım. Şu an sadece mezuniyet şenliğindeki kep atma anı videosu bulunmakta. Ancak bu kanalı okulumuzdaki etkinlik videoları, tanıtım videoları vb. yayınlamak için kullanmayı planlıyorum.
Ayrıca yiyecek içecek bölümümüz yemek tarifi videoları, çocuk gelişimi bölümümüz oyuncak yapımı vb. konularla ilgili videolar ve diğer alanlar da kendi alanlarıyla ilgili konularda hiç olmazsa ayda bir kez video hazırlayıp, kanalda yayınlayalım diyorum. Böylece hem okulumuzu tanıtmış hem de öğrencilerin konuşma becerilerini artırmış oluruz.
Okul Bülteni
Okulumuzda yapılan etkinlikler, elde edilen başarılarla ilgili her dönem en az bir defalık olmak üzere Grafik ve fotoğraf alanımız, TDE zümremiz ve diğer tüm alan/zümrelerin de katkılarıyla bülten yayınlamak, çevre okullara ve kurumlara dağıtmak.
Gazete Haberlerini Çoğaltmak
Yapılan her etkinlik, elde edilen her başarı için yerel gazete ve haber siteleriyle iletişime geçip, bunları haberleştirmek iyi olacaktır. Yapılan haberlerin de mutlaka arşivlenmesi gerekmektedir.
Okul Web Sitesinin Etkin Kullanımı
Okul web sitemizi yeni eğitim öğretim yılında daha yoğun kullanmak gerekiyor. İnternet ortamında ne yazık ki okulumuz aratıldığında olumsuz olaylarla ilgili haberlerle karşılaşılmaktadır. Bu durumu değiştirmek için internet ortamında okulumuzla ilgili daha fazla bilgi, haber paylaşılması gerekmektedir. Bu nedenle okulumuz web sitesine okulda yapılan tüm etkinlikler, başarı haberlerini eklemek istiyoruz. Bunu da ancak ilgili haber/etkinlikten sorumlu kişilerin fotoğraf ve bilgi paylaşımı ile yapabiliriz. Bu yıl çoğu etkinlik ve başarıyı bu nedenlerle paylaşamadık. Gelecek yıl önemli/önemsiz her türlü haberi paylaşmamız iyi olacaktır.
Afiş ve Broşür Hazırlanması
Okul tanıtım günlerimizde kullanmak üzere afiş ve broşür hazırlanması iyi olacaktır. Okul tanıtımlarımızda her ne kadar öğrencileri bilgilendirme şansı bulsak da, kalıcılığı sağlamak ve öğrenci ailelerine ulaşabilmek için afiş ve broşür hazırlamak faydalı olacaktır.
4. Öğrencilerin akademik ya da sosyal-kültürel başarılarını artırmak için neler yapabiliriz?
Öğrenci – Sınav Koçluğu
12. sınıf öğrencilerimiz için sınav koçluğu, alt kademe öğrencilerimiz için öğrenci koçluğu projesini hayata geçirmeliyiz.
Sınav koçluğu üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere sınavla ilgili rehberlik etmeyi, onlara sınavla, verimli çalışma, kaygıyla başetme konularında bilgilendirme yapma çalışmalarıdır. Gönüllü öğretmenler için 2-3 gönüllü öğrenci belirlenecek ve öğretmenler yıl boyunca öğrencilerine koçluk yapacaklardır. Yapılacak çalışmalar önceden planlanacak ve toplantılarla değerlendirilecektir.
Öğrenci koçluğu ise alt kademe öğrencilere ders çalışma vb. başarılarını artıracak konularda gönüllülük esaslı rehberlik yapmak olacaktır.
Öğrenci koçluğu ile ilgili internet ortamında birçok rehber ve plan bulunabilmektedir.
Öğrenci Bilgi Formu
Öğrenci bilgi formlarımızın elden geçirilip, öğrenci ile ilgili daha kaliteli bilgiler alınabilecek hale getirilmelidir. Örneğin, öğrencinin başarılı olduğu ilgilendiği spor ya da kültürel aktivitelerin neler olduğu, sahip olduğu lisanslar, sertifikalar, katıldığı/gerçekleştirdiği projeler vb. öğrencinin başarı geçmişiyle ilgili bilgiler de edinilmeli ve bunlar ilgili branştaki öğretmenlerle paylaşılmalıdır. İlgili öğretmenler de böylece yetenekli ve başarı geçmişi olan öğrencilere ulaşmış olacaklar.
Öğrenciye Teşekkür Belgesi
Sportif ve kültürel başarı sağlayan her öğrenciye, en kısa zamanda okulumuzu başarı ile temsil ettiğini belirten okulumuz tarafından tasarlanmış bir teşekkür belgesinin, törenlerde takdim edilmesi öğrencileri bu tür etkinliklere katılmaya teşvik edecektir.
Değerler Eğitimi
Değerler eğitimi MEB’in önem verdiği projelerden biri. Öğrencilerimizin birçok değerden yoksun olduğu gerçeğinden hareketle değerler eğitimine önem verip, her ay bir değeri tema olarak ele alıp, öğrencilere kazandırmaya çalışmalıyız.
5. Paylaşmak istediğiniz eğitimle ilgili iyi uygulamalar var mı?
Bir Fidan da Sen Dik Projesi
Gönüllü öğrencilerden, kendilerine verilen bir fidanı evlerine ya da istedikleri herhangi bir yere dikmelerini ve en az bir yıl boyunca onların bakımlarından sorumlu olmalarının istendiği bir projedir. Öğrenciler her ay ektikleri fidanın fotoğraflarını çekecekler ve bize gönderecekler. Fotoğraflar okul web sitesinde proje sayfasında adlarıyla birlikte yayınlanacak.
Ayın Sınıfı
Her ne kadar okulumuzda ara sıra en temiz sınıf belirleniyor olsa da bunu daha düzenli ve planlı bir hale sokmak gerekiyor. Bunun için bir komisyon tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılan değerlendirmeyle her ay bir sınıfın “Ayın Sınıfı” olarak belirlenmesi ve o sınıfa hazırlanacak bir “Ayın Sınıfı Bayrağı / Flaması” verilip, sınıf kapılarına asılmasına dayanan bir uygulama.
Türkçe Takvimi
TDE dersi ile ilgili bağlantılı olarak, her gün o günle ilgili güzel bir söz, bir dörtlük, bir bilginin sunulduğu bir takvim hazırlamak. Takvim sadece bir aylık olabileceği gibi bir yıllık da olabilir. Örneği internette arama ile bulunabilir.
Snellan Göz Testi
Öğrencilerimizden bazılarında göz problemleri bulunmaktadır. Bu da başarılarını etkileyebilmektedir. Snellan göz testi, göz muayenelerinde yapılan, doktorun harf gösterip, ne olduğunu sorduğu testtir. Biz de belirlenen bir plan dahilinde, ilgili materyali kullanarak öğrencilerimize bu testi yapabilir, görme problemi olduğunu düşündüğümüz öğrenci ve velisiyle iletişime geçerek bir göz doktoruna muayene olmasını tavsiye edebiliriz.
İşletmelere Teşekkür Belgesi
Öğrencilerimizin staj yaptığı, uygun görülen işletmelere, öğrencilerimize staj yapma imkanı sunmalarından dolayı teşekkür belgesi verebiliriz.
Mezunlar Panosu
Gelecek yıl mezun olacak tüm öğrencilerimizin fotoğraf ve isimlerinin yer alacağı bir pano hazırlanabilir, okulda bir koridor boyunca sonraki yıllarda da sergilenebilir.
6. Okulumuz MEB ya da diğer kurumlar tarafından yürütülen hangi projelere katılım sağlayabilir?
E-Twinning Projeleri
E-Twinning bizim ülkemizin de içerisinde olduğumuz Avrupa Birliği ülkelerindeki okulların internet üzerinden yürüttükleri çok çeşitli konularda projelerin yapılabildiği ya da ortak olunabildiği, ülkemizde son dönemde oldukça katılım sağlanmaya başlanan bir ortam sunmaktadır. Okul olarak da gelecek yıl içerisinde en az 3 tane proje hazırlamak veya ortak olmak gerekir diye düşünüyorum.
Beslenme Dostu Okul Projesi
Okulumuz beyaz bayrak sahibi bir okul. Beyaz bayrak sahibi birçok okul Beslenme Dostu Okul sertifikası almak için de başvuru yapmakta ve gerekli şartları sağlamaları durumunda sertifikalandırılmaktadırlar. Okulumuzda yiyecek-içecek alanımızın olması bize avantaj sağlayacaktır. Kantin hizmetlerini düzelttiğimizde kısa sürede bu projede başarılı olabileceğimizi düşünüyorum.
Tübitak 4006
Tübitak tarafından MEB’e bağlı okullar bilim fuarı düzenlemek istemeleri halinde, başvuru yapan ve projeleri onaylanan okullara bu iş için 5000 TL hibe etmektedir. Bu para projelerin masraflarının karşılanmasında kullanılabilmektedir. Çoğu okul düzenledikleri fuarlarla okullarına çeşitli malzemeler kazandırmakta, hem de okulda öğrencilerin katkılarıyla hazırlanan projelerle okula hareket getirmekte ve kendilerini tanıtmaktadırlar. İlçemizde de neredeyse her yıl bilim fuarı düzenleyen okullar bulunmaktadır.
Bu yıl okulumuzda şunları yapmıştık;
- Aşure Gününde yiyecek-içecek bölümümüz aşure yapıp dağıttı.
- Matematik zümremiz 14 Mart'ta PI gününü kutladı.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/dunya-pi-gununu-kutladik_4997161.html
- BT alanı olarak yarıyıl tatilinde Zinciri Kırma etkinliği yaptık.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/zinciri-kirma_5120965.html
- Satranç, voleybol vb. turnuvalar düzenlendi.
- Mezunlarımız ve öğrencilerimiz için şölen düzenledik.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/mezunlarimiza-muhtesem-mezuniyet-soleni_5182409.html
- Çeşitli dersler için ve farklı düzey sınıflarda bilgi yarışmaları düzenledik.
- Çanakkale, fuar, üniversite gezileri düzenledik.
- Turizm haftası dolayısıyla bilgisayarda hızlı yazı yazma yarışması düzenledik.
Bir mesleki ve teknik anadolu lisesinde alan şefi olarak çalışmaktayım. Okulumuz 7 alanda yaklaşık 750 öğrenci ile eğitim vermektedir.
Seminer dönemini boş geçirmemek için okulumuzda gelecek yıl neler yapabiliriz diye kendi kendime sorup, çeşitli başlıklarda, aşağıdaki şekilde bir çalışma yaptım. Bunların bazılarını okulumuzda yapıyoruz ama daha da geliştirme adına bir şeyler ekledim.
Sizce gelecek yıl okullarımızda bunlarla birlikte ne tür etkinlikler, uygulamalar yapabiliriz? Önerileriniz, eklemek istedikleriniz, okulunuzda yapıp da memnun kaldığınız iyi uygulamalar varsa yazmanızı rica ediyorum.
OKULLARIMIZDA NELER YAPILABİLİR?
1. Okulun fiziki yapısını nasıl geliştirebiliriz?
Okulumuzdaki merdiven basamakları, çeşitli derslerdeki bilgileri vermek için kullanılabilir. Hali hazırda ilk kat merdivenlerinde Emniyetin Trafikle ilgili uyarıları bulunmakta. Bunlara benzer olarak İngilizce, Matematik, Fen bilimleri vb. derslerle ilgili bilgiler de aynı yöntemle verilebilir.
Koridorlardaki kirişler de aynı amaç için kullanılabilir. Özlü sözler, başarıyı, çalışmayı teşvik edici sözler krişlere asılabilir.
Okul girişinde alanların yaptıkları ürünlerin sergilendiği bir bölüm oluşturulabilir.
2. Gelecek yıl öğretmen, öğrenci ve mezunlarımıza yönelik, kurum kültürünü artırıcı ne tür etkinlikler yapılabilir?
Web 2.0 Eğitim Araçları Semineri
Eylül ayı mesleki çalışma döneminde gönüllü öğretmenlere Bilişim Teknolojileri Alanı tarafından Web 2.0 Eğitim araçları (Kahoot, Plicker, Tarsia) kullanımı ile ilgili bir seminer verilecektir.
“Genç Fikirler” girişimcilik yarışması
Öğrencilerimizde girişimcilik kültürü oluşturmak amacıyla öğrencilerimizden bir iş fikri geliştirmeleri ve bunu projelendirmelerinin istendiği bir yarışma düzenlemek. Her alanın katılımı ile hazırlanacak yönergeye uygun olarak Ocak ayında başlayıp, Mart sonunda bitecek bir yarışma olabilir.
Kitap Konulu fotoğraf yarışması
Grafik ve Fotoğraf alanımızın öncülüğünde Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizin katkılarıyla adı “Kitap Kokulu Fotoğraflar” olan bir fotoğraf yarışması düzenlemek. Yarışmada öğrencilerin kendilerinin çektiği, içerisinde kitap bulunan fotoğraflarla yarışmaya katılacaklar.
Bilgi Yarışmaları
9. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak kültür dersleriyle (Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler) ilgili ayrı yarı veya ortak hazırlanmış bir bilgi yarışması düzenlemek.
10. ve 11. Sınıf öğrencilerine yönelik ise meslek dersleriyle (her alan kendi meslek dersleri ve kendi öğrencileri arasında) ilgili bilgi yarışması ya da belirli bir konuda ürün ortaya koyma yarışması düzenlemek.
Okul dışarıda günü etkinliği
17 Mayıs günü tüm dünyada “Okul Dışarıda Günü” düzenlenmektedir. Bu günde etkinliğe katılan tüm okullar dışarıda ders işlemekte ya da dışarıda çeşitli etkinlikler yapmaktadırlar. Biz de o gün ya da daha öncesinde belirlenen bir günde, okulda dersi bulunan istekli sınıf ve ders öğretmenleriyle yapılacak plan dahilinde bir ders saati de olsa dışarıda ders ya da istedikleri bir etkinlik düzenlemelerini sağlayabiliriz.
Kitap okuma yarışması
Türk Dili ve Edebiyatı zümremiz tarafından belirlenen bir kitabın, isteyen öğrencilerce okunup, sonrasında kitapla ilgili bir sınav yapılması şeklinde düzenlenecek bir yarışma. “Fareler ve İnsanlar” gibi çok kalın ve karışık olmayan, öğrenciye değer katabilecek bir kitap seçilebilir.
Kermes düzenlemek
Yılda en az 2 kez (biri yerli malı haftasında, diğeri kütüphane haftasında olabilir) ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz, okul kütüphanemiz ya da benzeri bir neden göstererek, alanlarımız tarafından üretilen ürünlerin satıldığı kermes düzenlemek.
3. Okulumuzu, yaptıklarımızı iç ve dış paydaşlara nasıl daha iyi tanıtabiliriz?
Okul Takvimi
Okulumuzdaki etkinliklerinden fotoğrafların, okulumuzun iletişim bilgilerinin bulunduğu Eylül 2018 – Ağustos 2019 dönemini kapsayan, 50x70 ya da 35x50 boyutlarında bir takvimin hazırlanıp, mümkünse ücretsiz olarak veya maliyeti oranında bir ücret karşılığı öğretmen ve öğrencilere dağıtılması. Böylece çoğu veli tarafından bilinmeyen iletişim bilgilerimizi her eve ulaştırmış olacağız.
Zübeyde Hanım’da 1 yıl adlı video hazırlama
1 Eylül’den başlayarak okulumuzda gerçekleşen tüm etkinlik ve olayların fotoğraf ve videoları kullanılarak yıl sonunda “Zübeyde Hanım’da 1 Yıl” adlı bir video çalışmasının hazırlanıp, okul sitesinde ve uygun yerlerde yayınlanması.
8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili video hazırlama
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, kadına şiddete hayır konulu ya da günle ilgili öğretmen ve öğrencilerin katkılarıyla video hazırlama
Kırıkhan Zübeyde Hanım Youtube Kanalı
Okulumuz adına “Kırıkhan Zübeyde Hanım Youtube” adıyla bir kanal açtım. Şu an sadece mezuniyet şenliğindeki kep atma anı videosu bulunmakta. Ancak bu kanalı okulumuzdaki etkinlik videoları, tanıtım videoları vb. yayınlamak için kullanmayı planlıyorum.
Ayrıca yiyecek içecek bölümümüz yemek tarifi videoları, çocuk gelişimi bölümümüz oyuncak yapımı vb. konularla ilgili videolar ve diğer alanlar da kendi alanlarıyla ilgili konularda hiç olmazsa ayda bir kez video hazırlayıp, kanalda yayınlayalım diyorum. Böylece hem okulumuzu tanıtmış hem de öğrencilerin konuşma becerilerini artırmış oluruz.
Okul Bülteni
Okulumuzda yapılan etkinlikler, elde edilen başarılarla ilgili her dönem en az bir defalık olmak üzere Grafik ve fotoğraf alanımız, TDE zümremiz ve diğer tüm alan/zümrelerin de katkılarıyla bülten yayınlamak, çevre okullara ve kurumlara dağıtmak.
Gazete Haberlerini Çoğaltmak
Yapılan her etkinlik, elde edilen her başarı için yerel gazete ve haber siteleriyle iletişime geçip, bunları haberleştirmek iyi olacaktır. Yapılan haberlerin de mutlaka arşivlenmesi gerekmektedir.
Okul Web Sitesinin Etkin Kullanımı
Okul web sitemizi yeni eğitim öğretim yılında daha yoğun kullanmak gerekiyor. İnternet ortamında ne yazık ki okulumuz aratıldığında olumsuz olaylarla ilgili haberlerle karşılaşılmaktadır. Bu durumu değiştirmek için internet ortamında okulumuzla ilgili daha fazla bilgi, haber paylaşılması gerekmektedir. Bu nedenle okulumuz web sitesine okulda yapılan tüm etkinlikler, başarı haberlerini eklemek istiyoruz. Bunu da ancak ilgili haber/etkinlikten sorumlu kişilerin fotoğraf ve bilgi paylaşımı ile yapabiliriz. Bu yıl çoğu etkinlik ve başarıyı bu nedenlerle paylaşamadık. Gelecek yıl önemli/önemsiz her türlü haberi paylaşmamız iyi olacaktır.
Afiş ve Broşür Hazırlanması
Okul tanıtım günlerimizde kullanmak üzere afiş ve broşür hazırlanması iyi olacaktır. Okul tanıtımlarımızda her ne kadar öğrencileri bilgilendirme şansı bulsak da, kalıcılığı sağlamak ve öğrenci ailelerine ulaşabilmek için afiş ve broşür hazırlamak faydalı olacaktır.
4. Öğrencilerin akademik ya da sosyal-kültürel başarılarını artırmak için neler yapabiliriz?
Öğrenci – Sınav Koçluğu
12. sınıf öğrencilerimiz için sınav koçluğu, alt kademe öğrencilerimiz için öğrenci koçluğu projesini hayata geçirmeliyiz.
Sınav koçluğu üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere sınavla ilgili rehberlik etmeyi, onlara sınavla, verimli çalışma, kaygıyla başetme konularında bilgilendirme yapma çalışmalarıdır. Gönüllü öğretmenler için 2-3 gönüllü öğrenci belirlenecek ve öğretmenler yıl boyunca öğrencilerine koçluk yapacaklardır. Yapılacak çalışmalar önceden planlanacak ve toplantılarla değerlendirilecektir.
Öğrenci koçluğu ise alt kademe öğrencilere ders çalışma vb. başarılarını artıracak konularda gönüllülük esaslı rehberlik yapmak olacaktır.
Öğrenci koçluğu ile ilgili internet ortamında birçok rehber ve plan bulunabilmektedir.
Öğrenci Bilgi Formu
Öğrenci bilgi formlarımızın elden geçirilip, öğrenci ile ilgili daha kaliteli bilgiler alınabilecek hale getirilmelidir. Örneğin, öğrencinin başarılı olduğu ilgilendiği spor ya da kültürel aktivitelerin neler olduğu, sahip olduğu lisanslar, sertifikalar, katıldığı/gerçekleştirdiği projeler vb. öğrencinin başarı geçmişiyle ilgili bilgiler de edinilmeli ve bunlar ilgili branştaki öğretmenlerle paylaşılmalıdır. İlgili öğretmenler de böylece yetenekli ve başarı geçmişi olan öğrencilere ulaşmış olacaklar.
Öğrenciye Teşekkür Belgesi
Sportif ve kültürel başarı sağlayan her öğrenciye, en kısa zamanda okulumuzu başarı ile temsil ettiğini belirten okulumuz tarafından tasarlanmış bir teşekkür belgesinin, törenlerde takdim edilmesi öğrencileri bu tür etkinliklere katılmaya teşvik edecektir.
Değerler Eğitimi
Değerler eğitimi MEB’in önem verdiği projelerden biri. Öğrencilerimizin birçok değerden yoksun olduğu gerçeğinden hareketle değerler eğitimine önem verip, her ay bir değeri tema olarak ele alıp, öğrencilere kazandırmaya çalışmalıyız.
5. Paylaşmak istediğiniz eğitimle ilgili iyi uygulamalar var mı?
Bir Fidan da Sen Dik Projesi
Gönüllü öğrencilerden, kendilerine verilen bir fidanı evlerine ya da istedikleri herhangi bir yere dikmelerini ve en az bir yıl boyunca onların bakımlarından sorumlu olmalarının istendiği bir projedir. Öğrenciler her ay ektikleri fidanın fotoğraflarını çekecekler ve bize gönderecekler. Fotoğraflar okul web sitesinde proje sayfasında adlarıyla birlikte yayınlanacak.
Ayın Sınıfı
Her ne kadar okulumuzda ara sıra en temiz sınıf belirleniyor olsa da bunu daha düzenli ve planlı bir hale sokmak gerekiyor. Bunun için bir komisyon tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılan değerlendirmeyle her ay bir sınıfın “Ayın Sınıfı” olarak belirlenmesi ve o sınıfa hazırlanacak bir “Ayın Sınıfı Bayrağı / Flaması” verilip, sınıf kapılarına asılmasına dayanan bir uygulama.
Türkçe Takvimi
TDE dersi ile ilgili bağlantılı olarak, her gün o günle ilgili güzel bir söz, bir dörtlük, bir bilginin sunulduğu bir takvim hazırlamak. Takvim sadece bir aylık olabileceği gibi bir yıllık da olabilir. Örneği internette arama ile bulunabilir.
Snellan Göz Testi
Öğrencilerimizden bazılarında göz problemleri bulunmaktadır. Bu da başarılarını etkileyebilmektedir. Snellan göz testi, göz muayenelerinde yapılan, doktorun harf gösterip, ne olduğunu sorduğu testtir. Biz de belirlenen bir plan dahilinde, ilgili materyali kullanarak öğrencilerimize bu testi yapabilir, görme problemi olduğunu düşündüğümüz öğrenci ve velisiyle iletişime geçerek bir göz doktoruna muayene olmasını tavsiye edebiliriz.
İşletmelere Teşekkür Belgesi
Öğrencilerimizin staj yaptığı, uygun görülen işletmelere, öğrencilerimize staj yapma imkanı sunmalarından dolayı teşekkür belgesi verebiliriz.
Mezunlar Panosu
Gelecek yıl mezun olacak tüm öğrencilerimizin fotoğraf ve isimlerinin yer alacağı bir pano hazırlanabilir, okulda bir koridor boyunca sonraki yıllarda da sergilenebilir.
6. Okulumuz MEB ya da diğer kurumlar tarafından yürütülen hangi projelere katılım sağlayabilir?
E-Twinning Projeleri
E-Twinning bizim ülkemizin de içerisinde olduğumuz Avrupa Birliği ülkelerindeki okulların internet üzerinden yürüttükleri çok çeşitli konularda projelerin yapılabildiği ya da ortak olunabildiği, ülkemizde son dönemde oldukça katılım sağlanmaya başlanan bir ortam sunmaktadır. Okul olarak da gelecek yıl içerisinde en az 3 tane proje hazırlamak veya ortak olmak gerekir diye düşünüyorum.
Beslenme Dostu Okul Projesi
Okulumuz beyaz bayrak sahibi bir okul. Beyaz bayrak sahibi birçok okul Beslenme Dostu Okul sertifikası almak için de başvuru yapmakta ve gerekli şartları sağlamaları durumunda sertifikalandırılmaktadırlar. Okulumuzda yiyecek-içecek alanımızın olması bize avantaj sağlayacaktır. Kantin hizmetlerini düzelttiğimizde kısa sürede bu projede başarılı olabileceğimizi düşünüyorum.
Tübitak 4006
Tübitak tarafından MEB’e bağlı okullar bilim fuarı düzenlemek istemeleri halinde, başvuru yapan ve projeleri onaylanan okullara bu iş için 5000 TL hibe etmektedir. Bu para projelerin masraflarının karşılanmasında kullanılabilmektedir. Çoğu okul düzenledikleri fuarlarla okullarına çeşitli malzemeler kazandırmakta, hem de okulda öğrencilerin katkılarıyla hazırlanan projelerle okula hareket getirmekte ve kendilerini tanıtmaktadırlar. İlçemizde de neredeyse her yıl bilim fuarı düzenleyen okullar bulunmaktadır.
Bu yıl okulumuzda şunları yapmıştık;
- Aşure Gününde yiyecek-içecek bölümümüz aşure yapıp dağıttı.
- Matematik zümremiz 14 Mart'ta PI gününü kutladı.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/dunya-pi-gununu-kutladik_4997161.html
- BT alanı olarak yarıyıl tatilinde Zinciri Kırma etkinliği yaptık.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/zinciri-kirma_5120965.html
- Satranç, voleybol vb. turnuvalar düzenlendi.
- Mezunlarımız ve öğrencilerimiz için şölen düzenledik.
http://kirikhanktml.meb.k12.tr/icerikler/mezunlarimiza-muhtesem-mezuniyet-soleni_5182409.html
- Çeşitli dersler için ve farklı düzey sınıflarda bilgi yarışmaları düzenledik.
- Çanakkale, fuar, üniversite gezileri düzenledik.
- Turizm haftası dolayısıyla bilgisayarda hızlı yazı yazma yarışması düzenledik.
Ekli dosyalar
Son düzenleme: