FOG Server ile Ağ Üzerinden İmaj Yükleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nosTRa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

nosTRa

Süper Üye
Süper Üye
Merhaba Arkadaşlar,
Fatih Projesi ile birlikte ihtiyacımız olan en önemli işlerden birinin sistem yönetimi olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bu iş bizim asli görevimiz olmasa da Etkileşimli tahtalara imaj yükleme ve tahtanın stabil çalışması bizim fahri olarak yaptığımız bir iş. Bu durumda bulunduğumuz okulun içerisinde orta ölçekli bir ağ olduğu varsayımı ile işleri ne kadar kolaylaştırırsak o kadar lehimize olacak diye düşünüyorum.

Tahtalara imaj yükleme noktasında birçok yöntem ve yazılım mevcut bunların içerisinde en uygunu şimdiye kadar DLPR üzerinden Clonezilla ile imaj atma idi. DLPR kullandığım kadarıyla çok fazla komut ve konsol işlemi olması ile arkadaşlarımı korkuttu diyebilirim.

Benim bugün ve önümüzdeki günlerde açıklayacağım sistem FOG Projesi.

Sistem Linux bir cihaz üzerine (Beni tanıyanlar zaten windows olamazdı diye düşünmüşlerdir) FOG yazılımı kurularak o cihazı DHCP, APACHE, Mysql Servere çevilmesine dayanıyor.

Bu işlemler yapıldıktan sonra çok kullanışlı bir web arayüzü ile terminalleri mac adresinden sisteme kayıt etme, onları gruplara ayırma, görev oluşturarak imaj alma ve yükleme, diski test etme, virüs taraması yapma gibi görevler yüklenebilir.

Bir görev oluşturduktan sonra sistemi kimsenin kullanmadığı bir zamanda (okul çıkışı gibi) okuldaki modemi kapatarak (modemdeki DHCP yi iptal ediyoruz) Serverden DHCP yi açıp tahtalara güç verdiğimizde biz eve doğru giderken tüm tahtalara imaj yüklenmiş olacaktır.

Bazı arkadaşlar imaj yükleme bizim asli işimiz değil dediğim zaman iyi de o zaman boş boş mu oturacağız demişti. Evet bu işlem siz eve vardığınızda bitmiş olduğu için yine boş boş oturacağız :)

Sistem mantık olarak DLPR ile aynı çalışıyor ama ben güzel bir php arayüz olduğu için daha çok beğendim. (Belki DLPR dede vardır ama ben ısınamadım) Şu ana kadar yaptığım denemeler başarılı oldu.
Hiç Linux/GNU sistem kullanmamış olanlar için ayrıntılı olarak bu hafta içinde sistem kurulumu ve ayarları ile ilgili açıklamalar yazacağım.
(lütfen kendi başınıza deneme yapacaksanız sanal makine üzerinde denemeyin )

Kurulumu anlatan ayrıntılı dökümanı ekledim. Diğerleri de yarın eklenir umarım. Faydalı olması dileğiyle...

Ekli dosyalar

• fog0.rar
    fog0.rar
    821.3 KB · Görüntüleme: 463
Heyecanla bekliyorum hocam ama bu işlem de biraz ayrıntılı gibi gözüküyor.Ama gerçekleştirebilirsek devrim olur :)

kaya23' Alıntı:
Heyecanla bekliyorum hocam ama bu işlem de biraz ayrıntılı gibi gözüküyor.Ama gerçekleştirebilirsek devrim olur :)

Hocam sistemi kurmak kolay, imaj atmak ise daha kolay :) kurulum için biraz Linux bilgisi gerekiyor

teşekkürler hocam. Acronis Snap & Deploy ve Universal Deploy ile bir laboratuarı (Exper ve Fujitsu olmak üzere toplam 28 bilgisayar) 45 dakikada kurmuştum daha önce. Mantık aynı; bir tane dhcp sever, bir pxe server, bir de acronis snap & deploy server yüklü bilgisayar. Bilgisayarları ağ üzerinden açıp server'a bağlanıyorsunuz. Server'dan deploy dediğiniz anda o anda bağlı olan seçtiğiniz bilgisayarlara otomatik isim ve sabit ip adresine kadar herşeyi hallediyor. Alışıldık Acronis arayüzü. Ancak acronis'in diğer sürümleri gibi windows 8.1'de imaj yükledikten sonra sistemde yavaşlamalar oluyordu, o yüzden sevmiyorum. Bunda böyle bir şey söz konusu mu?

Dört gözle makaleyi beklemekteyiz hocam ama keşke önce sanaldadeneme imkanımız olsaydı.
Sanal makinada neden deneyemiyoruz, sistem çalışmıyor mu?

adeministrator' Alıntı:
teşekkürler hocam. Acronis Snap & Deploy ve Universal Deploy ile bir laboratuarı (Exper ve Fujitsu olmak üzere toplam 28 bilgisayar) 45 dakikada kurmuştum daha önce. Mantık aynı; bir tane dhcp sever, bir pxe server, bir de acronis snap & deploy server yüklü bilgisayar. Bilgisayarları ağ üzerinden açıp server'a bağlanıyorsunuz. Server'dan deploy dediğiniz anda o anda bağlı olan seçtiğiniz bilgisayarlara otomatik isim ve sabit ip adresine kadar herşeyi hallediyor. Alışıldık Acronis arayüzü. Ancak acronis'in diğer sürümleri gibi windows 8.1'de imaj yükledikten sonra sistemde yavaşlamalar oluyordu, o yüzden sevmiyorum. Bunda böyle bir şey söz konusu mu?

Hocam yavaşlar mı ne kadar yavaşlar ve niye yavaşlar bakmak lazım şu durumda analiz etme karşılaştırma durumunda değilim zamanla göreceğiz

xapex' Alıntı:
Dört gözle makaleyi beklemekteyiz hocam ama keşke önce sanaldadeneme imkanımız olsaydı.
Sanal makinada neden deneyemiyoruz, sistem çalışmıyor mu?

virtualbox ile yaptığımız denemelerde tftp-hpa paketinde sorun yasadık dpkg üzerinde hata mesajı verdi sürekli 1 günümüzü yedi sizinkini de yemesine gönlüm razı olmadı

nosTRa' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,
Fatih Projesi ile birlikte ihtiyacımız olan en önemli işlerden birinin sistem yönetimi olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bu iş bizim asli görevimiz olmasa da Etkileşimli tahtalara imaj yükleme ve tahtanın stabil çalışması bizim fahri olarak yaptığımız bir iş. Bu durumda bulunduğumuz okulun içerisinde orta ölçekli bir ağ olduğu varsayımı ile işleri ne kadar kolaylaştırırsak o kadar lehimize olacak diye düşünüyorum.

Tahtalara imaj yükleme noktasında birçok yöntem ve yazılım mevcut bunların içerisinde en uygunu şimdiye kadar DLPR üzerinden Clonezilla ile imaj atma idi. DLPR kullandığım kadarıyla çok fazla komut ve konsol işlemi olması ile arkadaşlarımı korkuttu diyebilirim.

Benim bugün ve önümüzdeki günlerde açıklayacağım sistem FOG Projesi.

Sistem Linux bir cihaz üzerine (Beni tanıyanlar zaten windows olamazdı diye düşünmüşlerdir) FOG yazılımı kurularak o cihazı DHCP, APACHE, Mysql Servere çevilmesine dayanıyor.

Bu işlemler yapıldıktan sonra çok kullanışlı bir web arayüzü ile terminalleri mac adresinden sisteme kayıt etme, onları gruplara ayırma, görev oluşturarak imaj alma ve yükleme, diski test etme, virüs taraması yapma gibi görevler yüklenebilir.

Bir görev oluşturduktan sonra sistemi kimsenin kullanmadığı bir zamanda (okul çıkışı gibi) okuldaki modemi kapatarak (modemdeki DHCP yi iptal ediyoruz) Serverden DHCP yi açıp tahtalara güç verdiğimizde biz eve doğru giderken tüm tahtalara imaj yüklenmiş olacaktır.

Bazı arkadaşlar imaj yükleme bizim asli işimiz değil dediğim zaman iyi de o zaman boş boş mu oturacağız demişti. Evet bu işlem siz eve vardığınızda bitmiş olduğu için yine boş boş oturacağız :)

Sistem mantık olarak DLPR ile aynı çalışıyor ama ben güzel bir php arayüz olduğu için daha çok beğendim. (Belki DLPR dede vardır ama ben ısınamadım) Şu ana kadar yaptığım denemeler başarılı oldu.
Hiç Linux/GNU sistem kullanmamış olanlar için ayrıntılı olarak bu hafta içinde sistem kurulumu ve ayarları ile ilgili açıklamalar yazacağım.
(lütfen kendi başınıza deneme yapacaksanız sanal makine üzerinde denemeyin )
Bekliyoruz hocam.

Bende benzer bir uygulamayı düşünüyordum. Bir PC'ye linux + samba server kurup, ağ üzerinden ona clonezilla ile erişerek imajları burdan yükleme yapmayı planlıyordum. Diğer işlerden başlamak nasip olmamıştı. Düşen idareci kadrosunun oda boşalacak, odadaki PC'ye el koydum bu gün. :lol: Sizin oluşturduğunuz sistem, benim oluşturmayı düşündüğümden çok daha cazip duruyor. Merakla beklemedeyim... Şimdiden emeklerinize sağlık...

Bugün telde konuştuktan sonra hemen fog server kurdum ama yükleme yapma fırsatım olmadı. Okulumda akıllı tahtalar olmasa da bu tarz sistemleri çözmek kurcalamak hep hoşuma gitmiştir. Yarın ilk işim bu olacak fırsat bulursam.

inşallah bugün nasıl olacağını açıklarsınız hocam, teşekkürler şimdiden

Arkadaşlar kurulumu anlatan ilk dökümanı ekledim. Umarım faydalı olur.

Çok sağolun hocam, inşallah bu program zorlaştırmadan işimizi kolaylaştırır.

nosTRa' Alıntı:
Arkadaşlar kurulumu anlatan ilk dökümanı ekledim. Umarım faydalı olur.
Teşekkürler hocam. Kuran kullanan arkadaşlar, kullandıkları yerdeki bilgisayar sayısı, yükleme süresi, yükleme yavaşsa tahmin ettikleri sebepler gibi bilgileride paylaşırlarsa istatiksel olarakta bir gelişim kaydedebiliriz kanımca...

Arkadaşlar sanal makina konusunda düzeltme yapayım. @xapex arkadaşın eski laptopundan olsa gerek sorun çıkarmıştı. evde denedim herhangi bir sorun yok. Sadece virtualbox üzerinden ağ ayarlarını "dahili ağ" seçilmeli... Bu sayede sanal terminaller birbirini görecek.

nosTRa' Alıntı:
Arkadaşlar sanal makina konusunda düzeltme yapayım. @xapex arkadaşın eski laptopundan olsa gerek sorun çıkarmıştı. evde denedim herhangi bir sorun yok. Sadece virtualbox üzerinden ağ ayarlarını "dahili ağ" seçilmeli... Bu sayede sanal terminaller birbirini görecek.

sayın @nostra bey, hatırlarsanız bunu deneyip bilgisayarların sanalda birbirlerini görmelerini sağlamıştık fakat tftp server hata verip durmuştu.
Ayrıca Linux bilgisayarları eski/yeni diye sınıf ayrımına tabi tutmaz, hor görmez :D
Hemen sanalda deniyorum hocam, sağolun

Fog server ı 1 yıldır kullanıyorum. kurana kadar çok uğraşmıştım. Ama kurduktan sonra çok rahat ettim. 30 dakikada 20 bilgisayarın imajını atabiliyorum. Bilgisayarların isimlerini iplerini de elle veriyorum bu işlerle birlikte 2 saat gibi bir zamanda bütün bilgisayarlara imaj ve sonrası işlemleri yapabiliyorum. Ayrıca windows un Sysprep aracıyla windowsu sıfırlayıp imajını bu şekilde alırsanız. Donanımı farklı olan bilgisayarlara da imaj atabilirsiniz.
Kurulumu ile ilgili youtube da çok video var. Daha önceden kasaların birisini imaj server yapmıştım. Bu dediğim işlemleri pc de yapıyordum.
Şimde de sanal makinaya bir tane kurdum. Sanal makineyle oluyor ancak hız yarıya düştü. Sanal makineye kurulumuyla ilgili yine youtube de 50 dakikalık bir video var.
Kurulumda dikkat edilmesi gereken şeylere sırasıyla yazıyorum.
1. Ubuntu 14.04 LTS kullandım. Ancak yer ayarlarını ABD seçmek gerekiyor. Fog serverle ilgili pakatleri ABD sunucularından alıyor onun için önemli.
2. Makineye statik ip vermek gerekiyor. 192.168.1.xxx
3. server kurulumu sırasında makine ip si dışındaki ipleri 192.168.1.1 yapmak gerekiyor.
4. Sanal makineye kurulum yapılacaksa en önemli şey ağda dhcp sunucusu olan başka modem, server vs. varsa onları da kapatmak veya dhcp özelliklerini geçici olarak kapatmak gerekiyor.
5. Bilgisayarların bios ayarları yapılması gerekir. Boot da ilk sıra ağ kartının olacak. ayrıca güç ayarlarından (bios da) ağ ile pc nin açılması için gerekli ayarın yapılması gerekir. Bu da şunun için önemli web ara yüzünden imaj dağıtma işlemi başlatıldığında bilgisayarın açılması ve ağa bağlanarak işlemleri yapması bu ayarlara bağlı. yoksa bilgisayarları gidip elle açmak gerekir.
Bununla ilgili video hazırlamak ve burada paylaşmak istiyordum ancak işlerimin yoğunluğundan dolayı bir türlü zaman bulup yapamadım.
Etkileşimli tahtalar bu sene kuruldu. Ancak ağ sistemi yapılmadığı için tam olarak deneyemedim.
Sadece bir tahtada kablosuz bir modemi network kablosuyla bağlayıp wps ile iki modemi gördürüp denemeye çalışmıştım. Ama kablosuz modem olduğu için hız çok yavaşladı uzun süreceği için iptal etmiştim.
Son olarak imaj alma ve dağıtma işlemlerinde partion olarak yapamadım. denemelerimde başarısız olmuştum. singel disk singel part olarak imaj alma ve dağıtma işlemi yaptım genellikle. bunu da şunun için yazdım. Akıllı tahtanın imajını almaya çalışırken 4 part olarak almaya çalışmıştı sistem.
Sonuç olarak herkese tavsiye ederim. Hem ücretsiz hem hızlı. Ayrıca daha başka özellikleri de var. Clamav denen bir antivirüs eklentisi de var virüs taraması yaptırabilirsiniz. Ağ yapılandırmalarını doğru yaparsanız. Taramadan önce kendisini güncelliyor ve taramaya başlıyor. son sürüm 1.2.0 ben 0.32 ile başladım. 1.2.0 da güzel bazı özelliklerini geliştirmişler.

Öncelikle uzun süredir cevap yazmadığım için özür dilerim. Gerçekten yoğun biz zaman geçiriyorum.

Konu eksik kalmış hemen devam edeyim.
Fog server kurduktan sonra tarayıcıya
http://localhost/fog/management yazdığınızda fog server ekranı gelecek. burda kurulumda girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreyi girerek anasayfaya geçebilirsiniz.

Sistem için öncelikle birbiri ile aynı olan bilgisayarları gruplamak gerek bu ilerde işimizi kolaylaştıracaktır. yeni bir grup oluşturun. Daha sonra sisteme dahil etmek istediğiniz her tahtanın MAC adresini bir defaya mahsus alın. Host Management ile Tek tek bu cihazları servere dahil edin. Hepsi bittikten sonra export diyerek csv dosyası olarak bunu alın ilerde format atarsınız bilgisayarınıza silinmesin MAC adresleri. Image Management altından yeni bir imaj oluşturun single disk-multiple partition ya da sizin sisteminize ne uygun ise. oluşturduğunuz hostlara bu imaj ismini gösterin ve hostları kaydedin.
daha önce oluşturduğunuz gruba bu hostları dahil edin. tahtalardan birine istediğiniz imajı kurun hazır edin. serverden o tahtayı seçip basic task altında upload görevi oluşturun böylelikle imaj ordan alınıp servere depolanmış olacak. Bu da bizim her tahtaya atacağımız imaj olacak.
bu işlem başarı ile gerçekleşirse başka bir tahta seçin basic task altında download diyerek o tahtaya imaj atma işlemi başlatın. (Tahtaların açılışını network üzerinden olcdak şekilde ayarlayın. ) tahtaya imaj atılır ve işlem düzgün gerçekleşir ise gerisi kebap.
Grubu seçin basic task altında multicast seçin işlemi başlatın tüm tahtalara kurulum aynı anda başlasın aynı anda bitsin.

deneme yapmadan %100 çalıştığına emin olmadan tüm tahtalara imaj atmayı denemeyin hepsi uçmasın.

Gerçekten vakit bulursam bu bölüm için döküman hazırlayacağım.

BBNET
Geri