Flash + XML Türkçe Karakter PROBLEMİ...

Kodla Büyü

beyzadem

Aktif Üye
Arkadaşlar flash ta hazırlanılmış bir template xml ile verileri giriyorum. Yalnız problem var. Xml de yazdığım türkçe karakterler flash içerisinde çalışmıyor bir sürü yöntem denedim ama olmadı bunun kesin çaresi nedir?

.fla dosyasında dynamic text alanlarını seçerek özelliklerinden embed all yapman (göm-->tümü) gerekiyor

brkhn ve Tosbaa hocalarım öncelikle teşekkürler. dediklerinizin ikisini de denedim olmadı. internette de araştırmıştım bunları deniyorum yine de olmuyor.ben mi yapamıyorum acaba ayrıntılı anlatırsanız sevinirim

ben şöyle yapmıştım (alpaygünes hocamın tavsiyesiyle)
xml i notdefterinde düzenleyip, farklı kaydet yaptım.. orada Kodlama türü" UTF8 seçip kydettim.. düzeldi..

mutlucan hocam onu da denedim :( bu kullanılan font flash tarafndan desteklenmiyr yani fonttan kaynaklanıyor acaba ondan mı?

Arkadaşlar dosyaları buraya koyuyorum burdan alıp kendiniz de deneye bilirsiniz yapınca nasıl yaptığınızı ayrıntılı analtırsanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Hocam benzer sorunu ben de yaşamıştım, aşağıda başka yerden alınısını yaptığım iki yöntem ile bu sorun aşılıyor. Sorun textbox properties kısmında seçilen yazı tipi ve embed properties ayarlar ile alakalı. Aşağıdaki yöntemlerden özellikle 2. sini deneyerek aşabileceğini düşünüyorum. Ctrl tuşu ile çoklu seçim yapacaksın hocam, kolay gelsin:
"maskın altındada olsa arkadaşım scene1 i aç ilk tarafa boş bi keyframe oluştur actionscript olarakda System.useCodepage = true; bu kodu yaz arkasından kapat text olan kısma propertiesden dinamik text yazısını görene kadar tıkla ardından propertiesten embed açıp all caraters yap altada full yazan yere ğüşıöçĞÜŞIÖÇ karakteri ekle ok de türkçe sıkıntın kalmayacaktır."
"MErhaab turce karakter sorununu halletmen cok kolay textlerin oraya git ve textlere tıkla orada bulunana properties menusunden emmbed yazan yere tıkla cikan menuden 27 karakterlri sec sonra latın karakter a b yi sec kaydet puplısh yap bukadar basıt kolay gelsin"

Arkadaşım dediklerinizi yaptım.Bu seferde şöyle bir problem çıktı bazı Türkçe karakterlerigösteriyor bazılarını ise göstermiyor.mesala çÇ yi gösteriyor ama şŞ harflerini göstermiyor.Oysa bu harfleri de embed ettim.Bu neden kaynaklanıyor olabilir.

Ben çözdüm öncelikle fla dosyasını açıp textboxların hepsi için (sorun zaten textboxlarda çünkü xml dosyasını çekiyor bilmeyene bu tabii) tek tek türkçe karakter desteği olan yazıtipi seçilecek garanti olsun diye türkçe karakterler embeded yapın. Sonra xml dosyası not defteri ile açın (dream la diil) sonra farklı kaydet diip kodlama tipi UTF-8 seçip aynı yere kaydedin. Türkçe karakter çözülür. Ben hepsinde denedim oldu.

hocam resimde de ekledim.fla yı açıp txt kutularına türkçe karekteri gömüyorsun oluyor. çşüğ v.s yi

Ekli dosyalar

• bilisim.jpg
    bilisim.jpg
    255.9 KB · Görüntüleme: 9,403
Web Sayfalariniz Icin PHP yada XML Form Mail Olusturma iletisim mail sistemi
Pek cogumuzun web sayfasi tasarlarken karsilastigi problemlerden biride form mail bilesenidir. basit bir form mail olusturmayi kucuk bir program yardimi ile nasil yapabilecegimizi yazimin devaminda okuyabilirsiniz

Program ingilizce oldugu icin elimden geldigince Turkceye cevirmeye calisacagim. ancak web tasariminda zaten temel ingilizce kavramlar ezbere bilindigi icin herhangi bir zorlukla karsilasmayacaginizi dusunuyorum.

Program zip formatinda sikistirilmis olarak geliyor. zipli dosyayi actiktan sonra icerisinde cikan contact.exe programini calistiriyoruz.
- Recipient adress bolumune bilgilerin gitmesini istedigimiz adresi yaziyoruz.

- Default Subject Bolumune Giden mailin konusunu yaziyoruz.

- Add field bolumune tiklayarak yeni bir form field aciyoruz.

- Field name bolumune “Adiniz soyadiniz” “Adresiniz” v.b. iletisime gecmek isteyen kullanicilarin doldurmasini istediginiz alanlari yaratiyorsunuz.

- kullanicilarin mail adreslerini dogru bir sekilde yazmalarini saglayacak uyari mesajini aktif etmek icin “the value must be an e-mail” adress bolumunu aktif yapiyoruz. ayni sekilde eger kullanicilardan web adreslerini girmelerini istiyorsak web fieldimizde “the value must be a URL” bolumunu aktif yapiyoruz.

- min lenght max lenght bolumune en kullanicilarin girmeleri zorunlu karakter sayilarini belirtiyoruz.

- thank you message bolumune kullanicilarin formumuzu doldurduktan sonra alacaklari mesaji yaziyoruz.

fieldlerimizi yarattiktan sonra “output” butonuna tikliyoruz. formname bolumunde kaydedecegimiz dosya ismini ornek “contact” yada “iletisim” olarak belirtiyoruz. generate codes tikladigimizda kodlamamiz php ve xml olarak asagida duzenlenmis bir sekilde karsimiza geliyor. bu kodlari notepad icerisine yapistirarak php yada xml uzantili olarak kayit ediyoruz. kayit ederken form name bolumune yazdigimiz isimle ayni olmak zorundadir “contact.php” yada “iletisim.php”.

daha sonra bu dosyayi sayfamiza upload ederek kullanabiliriz.

herhangi bir sorununuzu buradan paylasabilirseniz yardimci olmaya calisirim.

Programla olusturulmus bir form mail ornegini bu adreste gorebilirsiniz

Ekli dosyalar

Hocam bende aynı sorunla cebelleştim bir türlü halledemedim sonra bıraktım çalışmamı :)

Bu sorun yazı tipi ile ilgili değildir ve çözümü yazı tipi gömmek gibi swf'nin boyutunu artıracak işlemler gerektirmez. Sorun XML dosyanızın charseti ve charset belirtecini kullanmayışınızdan kaynaklanır. Tabi ki bunun yanında kullandığınız yazı tipinin de Türkçe karakter desteği olması gerekir. Tavsiyem Arial, Tahoma, Times New Roman gibi her bilgisayarda yüklü olan ve Türkçe karakter desteği bulunan yazı tipleri kullanmanızdır. Sonrasında yapacağınız iki işlem var:

1- Projenizin ilk frame'inde scriptin en üst satırında kod sayfası kullanılacağını flash'a bildirmek:
AS2 için: System.useCodepage = true;
AS3 için: System.useCodePage = true;

2- XML dosyanızda charseti belirtmek:
XML'in en üst satırında şu ifade geçmelidir: <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-9"?>
(Charset'e dikkat ediniz iso-8859-9 olacak. Çünkü Türkçe karakterler bu karakter seti içerisinde bulunur.)

3- Yukarıdaki iki adımdan sonra hala sorun yaşıyorsanız XML dosyanızın ANSI formatında kaydedildiğine emin olun. UTF-8 veya Unicode olmamalı. Bunun kontrolünü de Notepad++ gibi gelişmiş bir metin editörü ile yapabilirsiniz.

Kolay gelsin :)

BBNET
Geri