Fatih projesinde geri adım mı atılıyor?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kilit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
Hocam, bana sorarsanız zaten projenin kendisi daha dillendirilmesede fiilen bitti... 2 yıla kalmaz BT sınıfları projesi gibi iptal olur... Neden mi? Okulumda 2.5 yıl önce başlayan proje kapsamında hala okuluma fiber bağlantısı yapılamadı, 2 yılın sonunda uzun süre beklemeden sonra gelen tabletlerin 25-30 tanesi şimdiden iptal. Tahtaların kablosuz antenleri kırıldı... Buraya yazıyorum taş çatlasa 2 senesi var... Önce söylemlerde fatih projesinin adı azalacak, sonrada sessiz sedasız proje kaldırılacak... Zaten uygulanış şeklinden yola çıkılarak hiç bir fizibilite çalışmasının yapılmadığını düşündüğüm bu projenin başarıya ulaşmasının güçlüğünü tahmin ediyordum. Olan milli gelire oldu...

Sayın hocam; zaten bu projenin kısa sürede sonlandırılacağı belliydi. Dışı harika görünen, içi boş bir proje sonuçta. Ben akıllı tahta ve tabletlerin, eğitimi çok ileriye götüreceğini zannetmiyorum. Özellikle bilişim eğitimine, öyle dillendirildiği kadar katkısının olacağını da hiç sanmıyorum. Normal tahta yerine akıllı tahta kullanmak, öğrencilerin düşünme yeteneğini ne kadar etkileyebilir ki? Eğitimin sorunu materyal eksikliği değil ki. Öğrenciler düşünme konusunda sorun yaşıyor, anlama konusunda sorun yaşıyor, problem çözme becerisi çok düşük, hatta öğrenciler henüz öğrencilikten bir haber. Eğitim sistemi, çok afedersiniz asalak yetiştirme üzerine kurulu. Çocuklar hazıra konmaya alıştırılmış. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu sistemde haklı çıkıyorlar. Bu nedenle hata yaptıkları zaman, hatalarının farkına varamıyorlar. Eğitimin FATİH projesinden önce, böyle sorunların çözümüne ihtiyacı var. Bu proje bence misyonunu tamamladı. Bir seçim döneminde, oy toplamak için kullanıldı ve o dönem amacına ulaştı. Artık yavaş yavaş kalkacaktır. Ama eğitimin sorunları olduğu yerde kalacaktır. Bugün ki öğrenciler, 15-20 yıl sonra belirli yerlere gelecekler. Bu sistemin acısı, işte o zaman çıkacaktır.

bilgisayarı oyun aracı olarak gören diğer branş arkadadaşlar varken bari siz teknolojiye böyle bakmayın...

iyi dersi sıradan anlatıp geçsinler. araştırma bile olmadan bunu mu isteyelim.

tabletl işi saçma olsada akıllı tahta olayı dersi daha etikili işlemek için mükemmel bilr kere. ama kullanmasını bilene daha word ü kulllanmayı bilmeyen öğretmenlere tabiki imkansız onların da emekli olmasını bekleyeceğiz.

Hocam ben hic birseye sacms demedim ki... fizibilite sifir... tahta var sadece power point sunumu yapılsın diye bu kadar yatırımı hos bulmuyorum. Ne ogrenci nede genel öğretmen kitlesi bu projeye hazir değil.

akıllı tahtada tablette gerekli bence ama tahtanın altyapısı şimdilik 2 yıl sürdü.bu yaz fiber bağlantının geleceğini varsaydım.fiber gelince mi proje proje oluyor elbette evet.elimizde derslerde kullanacağımız e-içerik z-içerik video vs... olmadıktan sonra ve bu içeriklere internetten ulaşacağımıza göre ve hatta türk toplumu olarak toplu bi yerden hiç uğraşmadan hepsini bi arada bulma kolaycılığızdan dolayı (EBA beklentim) internetsiz fatih, istanbulun fethinde 2. mehmedin donanmadan (gemilerden) yoksunluğu gibidir.bi iki sunum yapmak için tahta kurmaya gerek yok zaten okullarımızda sınıflarda projeksiyon ve bilgisayar vardı. 15 yıllık proje ilerde dediklerin olacak diyorsanız yani kervan yolda düzülür hocam bu kadar abartmayın diyen arkadaşların da mevcut tahta donanımının 15 yıl bu işi götürüp götürmeyeceğine bakmasını isterim.

Projeye hiç başlamadan zaten fiyasko olmuş BT sınıfları projesinin göbeğinde olanlara sordularda biz mi yapıcı olmadık? Proje fikri ortaya çıktığında öğretmen ve öğrenci camiasında çeşitli anketler uygulayara, görüşmeler yapılarak bunların analizleri vb. yapılıp fizibilite raporları hazırlandıda biz mi yapmayın dedik? Proje hiç başlamadan ortaokullarda öncelikli olarak liselerde başlayacak bu proje için eğitimler verelim dedilerde biz mi aman ha BT ders saatleri az kalsın dedik? Proje başlamadan teknik destek, tamir servis v.b. ayarlayalım dediler de biz mi durun dedik? .......................................
Şimdi buraya gelip yapıcı olmaktan bahsetmeyin... Bazı şeyleri sıfırdan yapmak, olanı düzeltmeye çalışmaktan çok daha kolaydır... Böyle büyük bir proje düşüneceksiniz, ama işin içine planlama/fizibilite aşamasında öğretmenleri özellikle BT öğretmenlerini katmayacaksınız, ondan sonrada "yapıcı olmak eğitim gerektirir." külahıma anlatsınlar onu...

Burada biten şey Fatih projesi değil etkileşimli tahtalarda kullanılacak işletim sistemi. Bana göre Pardus olması gerekirken TÜBİTAK gerekli destegi veremedi, birinci ekibin tasviye edilmesi ile debian tabanlı Pardus icat edildi. Bunu yapan ekip de bir sure sonra tasviye edildi. Şimdi kim var ne yaparlar belli değil. Bakanlığın Pardus konusundaki tüm talepleri karşılıksız kaldı. Uzaktan kontrol noktasında bir uygulama geliştirmediler. Bu projenin asıl sorumlusu en en yetkili kürüm TÜBİTAK ama TÜBİTAK Fatih projesini windowsun kucağına attı.

havalimanı yapıyoruz ya, Tableti mi düşünür insan, 18Milyon aç kalsa da olur!

Benim bu konu başlığını açma amacım:
Bildiğim kadarıyla debian tabanına bu akıllı tahtalar için geçildi.Verdiğim linklerde akıllı tahtalarda pardus değil windowsun olacağı yazıyor.Pardusu debian tabanına geçirmeselerdi bari... :verymad:

olay aslında basitti.pardusmüş windowsmuş bunlar hikaye.tamamen milleti gaza getirmek için yapılmış; temelsiz, plansız, programsız, amaçsız bir proje.4+4 deki gibi ben yaptım oldu mantığıyla yapıldı ya da başlatıldı diyelim.şimdide altından kalkılamıyor.neden acaba??

Umarım etkileşimli tahtalardan geri adım atılmaz. Hatta Tablet olayı da bence çok iyi. BT öğretmenlerinin Tablet-Etkileşimli Tahta-Fiber Optik ağ alt yapısına karşı çıkmaları gerçekten de anlam veremediğim bir durum. Hayırlısı olsun bakalım.

Ben projenin kendisine karşı değilim.
1) Bu kadar plansız, programsız, düşüncesiz kurulması ve yürütülmeye çalışılmasına,
2) Güya eğitimde eşitliği artırmak adına o kadar para dökülürken, öte yandan geçen sene liselerdeki sınıf mevcutlarının azıltılmaya çalışılacağı yerde 30 dan 34'e çıkarılması, seneye 40 a çıkacağı söylentilerinin olmasına,
3) Her yıl zorla liselerin alabileceği şube sayısının 1-2 faslasının(yakında 3 m2 yerleri sınıf yapmaya başlarız), güya yönetmelikte okul yönetimi ve okul aile birliğince karar alınacağının yazmasına rağmen tepeden inme kararlarla, kontenjanların, dolayısıyla şube sayılarının artırılmasına karşıyım.

:alkis: sonuna kadar haklısınız hocam.
mkutlukyildirim' Alıntı:
Sayın hocam; zaten bu projenin kısa sürede sonlandırılacağı belliydi. Dışı harika görünen, içi boş bir proje sonuçta. Ben akıllı tahta ve tabletlerin, eğitimi çok ileriye götüreceğini zannetmiyorum. Özellikle bilişim eğitimine, öyle dillendirildiği kadar katkısının olacağını da hiç sanmıyorum. Normal tahta yerine akıllı tahta kullanmak, öğrencilerin düşünme yeteneğini ne kadar etkileyebilir ki? Eğitimin sorunu materyal eksikliği değil ki. Öğrenciler düşünme konusunda sorun yaşıyor, anlama konusunda sorun yaşıyor, problem çözme becerisi çok düşük, hatta öğrenciler henüz öğrencilikten bir haber. Eğitim sistemi, çok afedersiniz asalak yetiştirme üzerine kurulu. Çocuklar hazıra konmaya alıştırılmış. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu sistemde haklı çıkıyorlar. Bu nedenle hata yaptıkları zaman, hatalarının farkına varamıyorlar. Eğitimin FATİH projesinden önce, böyle sorunların çözümüne ihtiyacı var. Bu proje bence misyonunu tamamladı. Bir seçim döneminde, oy toplamak için kullanıldı ve o dönem amacına ulaştı. Artık yavaş yavaş kalkacaktır. Ama eğitimin sorunları olduğu yerde kalacaktır. Bugün ki öğrenciler, 15-20 yıl sonra belirli yerlere gelecekler. Bu sistemin acısı, işte o zaman çıkacaktır.

typhoon' Alıntı:

bu projeyi bende gördüm tabletlerle akıllı tahtaları bağlamayı başarmışlar yoklama alımı öğrenci meclisi tahtadan tablete soru gönderme cevap alma öğrenci tabletlerine mesaj gönderme okul pananosu anket uygulama gibi özellikleri vard "pardus android ya da windows farketmeden platformları destekliyecek şekilde tasarlamışlar" hatırlıyabildiğim kadarıyla Bülent KOÇAK hacamızda böteli anadolu lisesi öğrencileriyle beraber büyük iş başarmışlar

nedense buna benzer pilot uygulamalar tübitak ya da eğitim teknolojileri genel müdürlüğünden çıkmıyor ya da var biz duymuyoruz.

Eba da tablet akilli tahta etkileşimi sağlayan program var. Eba sinifim uygulaması. Hatta bir öğretmen arkads ta sunumunu yapmis video su da var. Fakat bizim bunu uygulayabilmemiz için ağ alt yapisinin tam olması gerekiyor. Ama okullara hala gizli internet gelmedi.

Akıllı Tahtaya EVET....
Tablete şu an için HAYIR...
(Akıllı Tahtalar ve alt yapı tam anlamı ile kullanılmaya başlandıktan sonra)İleride kesinlikle EVET...

ARKADAŞLAR EN ÖNEMLİ SORUN, ETKİLEŞİMLİ TAHTALARIN DERSLERDE ETKİN KULLANIMI İÇİN İÇERİK YOK. Bu içeriklerin projeyle birlikte her ders ve her konu için hazırlanmış olması gerekirdi. Bu yüzden öğretmenler ne yapacağını bilemiyor tahtada. Al sana tahta, al sana tablet.. Eee napıcaz şimdi :o

Her plansız iş ölmeye mahkumdur. İşin içinde siyaset, şov varsa balon gibi şişer ve söner bu işin fıtratı budur. İnternetin yetersiz, öğrencin bilinçsiz, öğretmenin teknolojiye uzak tablet dağıt, akıllı tahta demeye bin şahit tv içine bilgisayar yerleştirilmiş ucubeleri okullara tak olacağı budur. Milletin parasına, tüyü bitmemiş yetimin hakkına yazık. Bu hükümet yaptığı için eleştiriyosunuz falan demeyin hiç. Bu işin içinde biz varız. Köydeki vatandaş çocuğunun elinde tablet zımbırtısını görünce elbette dua eder, padişahım çok yaşa der. Fakat çocuğu okulda onu nasıl kullanıyor? Öğretmeni onunla ne yaptırıyor bunu bilmez. Gerçekten etkili mi onu anlayamaz. Tabletler dağıtıldı. Müdür şikayetçi oyun oynuyolar diye. Hocam bişey yapalım diyo. Ne yapacağız tek tek akşam evlerine gidip kontrol mü edelim? Şarj girişini bozanlar artmaya başladı. Servislerden 2 ay oldu dönen tablet yok. Her tablete bu kadar beklersek işimiz var. İnternete bağlandı bağlanmadı sorunları cabası. Ve daha birçok sorun. Öğretmen tableti eğitim için nasıl kullanırımın derdinde değil mynetten okey tavla açıyo mu bu gibi sorularla geliyo. İyi niyetli atılmış bir adım olabilir her şeye muhalefet etmek istemem ama durum bundan ibaret.

Her projenin bir geçiş süreci var.Örneğin ilk bilgisayar labları kurulmaya başlandığında evinde bilgibayar görme imkanı mümkün olmayan birçok çocuk bilgisayar kullandı,aynı şekilde şimdide tablet kullanıyorlar.İlk lablar yanlış bilmiyorsam 98 de kurulmaya başlandı ve ülke olarak bilgisayar kullanma yüzdemiz bence gayet iyi şuan ha aradan 16 yıl geçmiş.Fatihte ilk başta çekilen sıkıntılar ilk bilgisayar labları kurulurkende yaşandı öğretmenler bilgisayar kullanmayı bilmiyordu teknik destek alınamıyordu 1-2 senede kullanılmaz hale gelen lablar oldu.
Hemen bir anda uygulanabilen muhteşem bir proje beklemeyin bununda diğerleri gibi elbetteki zamana ihtiyacı var.Ben geri dönüş olacağını zannetmiyorum ama zaman alacağını düşünüyorum ve birgün mutlaka bu projeyi hayal edildiği gibi kullanan öğretmenlerim olacak.

Bence bu işi bazı arkadaşlar büyütüyor... Evet her plansız işte sorunlar olabilir ama bir şekilde yürütülmeye çalışılmakta Başlıktaki linklere göre söylüyorum 1$ a windows kısmını bilmiyorum. Ama Fatih projesi Eğitimde teknoloji kursu eğitimi için Mart ayının 2. haftası gittiğimiz YEĞİTEK kursunda 2. Faz tahtalarda Pardus kullanılacağını bizzat öğrendik ve Pardus.org.tr de tubitak tarafından desteklenen akıllı tahta imajınında yayınlandığını gördük. ve dendiki arkadaşlar tahta, öğretmen ve öğrenci tabletleri için yazılım hazırlanıyor pardusla beraber gelecek ve kesin dendi.

Bununla birlikte 1. Faz tahtalardaki Hitachi Starboard yazılımının linsans sıkıntısı doğurması nedeniyle 2. faz da doğrudan etkileşimli tahta için kullanılacak olan Antropi yazılımı eğitimide verildi. O dönemde demek ki bu gündenmdede değildi.. yada kararı verilmişti yanı pardustu.. Ne olmuşsa olmuş ki 26-28 Mayıs tarihlerinde gittiğimiz Fatih projesi Ağ alt yapısı seminerinde tesadüf eğitmenimizi görüp konuyu ondan öğrenme imkanımız oldu evet birşeyler değişmiş. ve O da dedi ki Hocam martta öyle konuştuk bize öyle talimat gelmişti ama şimdi tekrardan windows gündemde pardus olmayacak dendi..

Projenin çakıldığı yok ama LOT1 ve LOT 2 Bölgelerinde Alt yapı sorunu olduğu için yeni ihale yapılana kadar Alt yapı işleri olmayacak. Bu işin en büyük sıkıntısı alt yapı zaten Yoksa Etkileşimli tahtanın takılmasında hiçbir zorluk ve sıkıntı yok vestel gelir tahtayı kurar gider. ŞAhsen kendi okulumuzda 2 sene önce tahtalar geldi ve tam 1 yıl onları Access Point ile internetli olarak kullandık 1 yıldır da alt yapılı olarak kullanımaktayız. Sadece şuan herkesin beklediği gibi Ocakta kurulacak denen ama yapılmayan fiberin bağlanması ve AP lerin etkinleştirilmesi.

BBNET
Geri