Eğitim Öğretim Tazminatı(son değişikliklere göre)

Kodla Büyü

f_dogan76

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
525
Eğitim Öğretim Tazminatı meselesi, geçmişte sıklıkla medar-ı bahs olmuş bir mesele. Bu meselenin kaynağının ne olduğundan bahsederek, tafsilatına girelim.

Bu tazminatlar(Eğitim Öğretim Tazminatı ve ilave eğitim öğretim tazminatı), Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'ın III Sayılı Cetvelindeki Diğer Tazminatlar alt başlığındaki hükümlerine göre ödenmektedir.

Bu tazminat 2 şekilde ödenmektedir.
1- Eğitim Öğretim Tazminatı(tüm öğretmenlere)
2- ilave eğitim öğretim tazminatı(atölye, laboratuvar öğretmeni olanlara)

Eğitim Öğretim Tazminatından faydalanmak için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir.
1.Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil olmak
2. öğretmen unvanlı kadrolarda bulunmak
3. Fiilen öğretmenlik yapmak

ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanmak için ise aşağıdaki şartaların tamamını karşılamak gerekmektedir.
1-mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atanmak
2-atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olmak
3-eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanına sahip olmak
4-Kadrosunun okulda olması
5-Branşta fiilen derse girmek

Yukarıdaki 1., 2. ve 3. şartlar herkesin üzerinde ittifak edeceği açıklıktaki şartlar. Lakin 4. ve 5. şartlar ise farklı fikirlerin ortaya çıkabileceği şekilde. Örneklerle açıklamaya çalışalım.
1. Öğretmen, atölye ve laboratuvar öğretmeni lakin kadrosu meb de, görevlendirme ile okulda derslere giriyorsa bu öğretmen okulda kardolu olmadığı için ilave eğitim öğretim tazminatı alamayacaktır.
2. MTAL görevli bir müdür yardımcısı 6 saat maaş karşılığı 6 saatte isteği bağlı derse girmek zorunda. Bu 12 saatlik ders görevinin tamamını işletmede beceri eğitimi(koordinatörlük) alarak yerine getirdiğinde Fiilen derse girmediği için Hem Eğitim Öğretim Tazminatından hem de ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanamayacaktır.
Branşta fiilen derse girmek şartı için her hangi bir saatten(1 saat- 10 saat gibi) bahsedilmiyor.

Malum Koordinatörlük görevi maaş karşılığı olarak değerlendirilmekle birlikte MEB bu görevi Fiili ders olarak kabul etmediğinden maaş karşılığı ders saatini koordinatörlük görevi alarak karşılayan idareciler mağdur olmamak için bu hususlara dikkat etmelidir.

Son olarak yaz tatilinde ve şubat tatilinde fiilen derse girilmediği için tazminatın kesilip kesilmesine dairse kanaatim şu: Söz konusu kararda "fiilen derse girmeyenlere" ibaresi var. Ders varken girmemek başka(burda mazeret yok), ders olmadığı için girememek başka(burda ise mazeret var). Bu sebeple şubat ve yaz tatilinde girilecek ders olmadığından öğretmenler tazminatlardan faydalanmalıdır.
 
kadrosu halk eğitimde böte mezunu kurs açtığı sürece tazminatı alabilir yani
Hocam,
1. Eğitim ve öğretim tazminatını almak için fiilen öğretmenlik yapmak şartı var ki zaten siz fiilen derse giriyorsunuz.
2. İlave eğitim öğretim tazminatından ise Mesl ve Tek. And. Lisesinde kadrolu görev ve branşta fiilen derse girmek kaydıyla faydalanabilirsiniz.
Halk Eğitim Merkezi, Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarındandır. Kararda "branşta fiilen derse girmek" ibarese bulunmakta fakat dersin sınıf ortamındaki bir dersten mi yoksa açılan kurstaki bir dersten mi olacağı hakkında bir ifade bulunmadığı için siz her iki tazminatı da alabilirsiniz diye kanaatim var...
 
Geri
Üst