Dizel araçlar ışıklarda neden aracı stop ediyor ?

Kodla Büyü

otherm

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar bir süredir ışıklarda yanımda duran lüks dizel araçlar, bmw jeep mercedes tarzı araçlar yeşil yanana kadar 1-2 dakika için aracı stop ediyorlar ve yeşil yanınca kontağı çevirip basıp gidiyorlar. Sebebi nedir ? Çok mu yakıyor bekleme yaparken ? Bir de kontağı hemen çevirip nasıl çalıştırıyorlar zararlı değil mi ? Benim aracım benzinli tüplü, ışıklar sönene kadar bekliyorum.

otherm' Alıntı:
Arkadaşlar bir süredir ışıklarda yanımda duran lüks dizel araçlar, bmw jeep mercedes tarzı araçlar yeşil yanana kadar 1-2 dakika için aracı stop ediyorlar ve yeşil yanınca kontağı çevirip basıp gidiyorlar. Sebebi nedir ? Çok mu yakıyor bekleme yaparken ? Bir de kontağı hemen çevirip nasıl çalıştırıyorlar zararlı değil mi ? Benim aracım benzinli tüplü, ışıklar sönene kadar bekliyorum.

o araçlarda carbon emisyonundan ve yakıttan tasarruf etmek için geliştirilen "start&stop" sistemi var.. Araç belli bir süre durakladığında otomatik olarak stop ediyor ve gaza yada debriyaja vs. basınca otomatik olarak çalışıyor.

O sistem sadece lüks araçlarda değil. Artık bir çok araçta bulunuyor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yakıt ekonomisi için geliştirildiğinden dolayı sadece dizel değil benzinli araçlarda da mevcut bu sistem.
Sadece lüks değil artık orta sınıf araçlarda da mevcut.
Ayrıca araç belli bir süre beklediğinde kendini stop eder ancak devir saati 0 a düşmez 0 ile 1 arasında bir noktada bekler
yeniden hareket edeceği zaman kullanıcı marşa basmaz debriyaja bastığı an araç kendiliğinden çalışır

Bu arada bende yok bende arabayı elle kapatıp açayım demeyin marş motoru gider bu sistem olan araçlarda marş motoru daha dayanıklı bunun için üretilmiş.

Benim fiat puntoda da var hocam. Kontakla yapılan bi olay değil vitesi boşa alıp durunca araç stop ediyor. Debriyaja basınca tekrar çalışıyor. Ben kullanmıyorum. Çok cüzi miktarlarda ekonomi yapıyor yakıt konusunda. O özellik olacağına başka bi özellik konulsa daha makbule geçerdi.

ışıklarda 20 saniyeden az bekleyeceksem start-stopu devre dışı bırakıyorum. artı uzun yol yapınca yüksek devirde sürünce turboyu soğutmak için yaklaşık 1 dakika rolantide çalıştırıyorum o esnada da kapatıyorum. bende ki leon da devir saati sıfıra düşüyor bu arada.

Bu arada bu sistemin yıllık sağladığı tasarruf ortalama 1 depo arkadaşlar.
Yani 200tl civarında. Bu araçlarda kullanılan jel akü de yaklaşık 200 lira daha pahali :lol:
Marş motoru, turbo ömrunden yemesi de cabası.

Co2 emisyonu konusunda faydalı tabiki.

BBNET
Geri