Dikkat! Program değerlendirmeye katkıda bulunmak isteyenler

Kodla Büyü

imsiyat

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
467
arkadaşlar merhaba,

diyarbakırda yapılacak program değerlendirme komisyonunda yer alacağım. gördüğünüz-tespit ettiğiniz meslek liselerindeki bilişim bölümleriyle ilgili eksiklikleri yada aksaklıkları bana iletirseniz düzenlenmesi için gerekenleri yapmaya çalışırım.

genel anlamda şu şöyle olmalı sebebi şu, bu böyle olmalı sebebi şu gibi yazarsanız sevinirim.

özellikle mobil programlamayla ilgili modüller yazılıyor. şimdilik bu kadarını diyeyim :)
 
Python programlama dili eklenebilir.

C# ile Arduino Programlama eklenebilir.

Seçmeli ders olarak 3D Tasarım ve 3D Yazıcılar eklenmeli.

Mobil programlama olmalı.
 
Özellikle web tasarım ve programlama modülleri yenilenerek eskimiş uygulamalar(Frameset,çerçeve yapıları gibi) kaldırılmalı.Özellikle web tasarımında bootstrap semantic UI gibi framework çerçevelerine ağırlık verilmeli.PHP'de de artık kullanılmayan fonksiyonlar kaldırılmalıdır.Yerine MVC yapısı düzgün bir şekilde verilerek framework olarak Laravel yada CodeIgneter tarzı yapılara ağırlık verilmelidir.Yazılımsal olarak gerçekten çok geriyiz HTML standartlarında da modüller hala geri HTML5'in yazılması lazım.Açıkçası modüllerin komple atılıp yeniden yazılması lazım yazılırkende Erhan ARI'nın metoduyla temrin şeklinde olsa gerçekten büyük bir iş yapmış olunur diye düşünüyorum.
 
web tasarımı ve programlama modüllerinin tamamı elden geçirilmesi gerektiği gereksiz kopyala yapıştır dan oluştuğu, konular aşamalı değil konudan çok dağınık, öğrenci seviyesine indirgenmemiş, bir çok konuya sadece tanım olarak değinmiş işlemin nasıl gerçekleştiği kısmına değinmemiş
 
programlama temelleri modülleri öğrenci seviyesine indirgenmemiş ve örnekler öğrencinin anlayabileceği örnekler değil.

grafik animasyon modüllerinde de her anlatılan konu ile ilgili örnekler mevcut değil. anlatım dili de anlaşılmıyor.
 
BTT ve paket programlar modülün de önemsiz konularda çok deri detaylara inmiş ama önemli konular üsten anlatılmış. öncelikle web tasarımı, programlama temelleri, grafik ve animasyon, BTT ve programlama modüllerin güncelleştirilmesi gerekir.
 
BTT modüllerinin yazımı yapılıyor hocam zaten. bitmek üzere. şimdi Programlama Temelleri modüllerinin yazımı olacak. Android programlama modülleri de yazılıyor. arduino için mantıklı.

fakat bütün bunlarda dikkat etmemiz gereken bir noktada öğretmenlerin bu konulara ne kadar hakim olduğu. bir çok yeni teknoloji var. modüller 6 yıllık. üniversiteden çıkan arkadaşların ne kadarı yeni modüllere uyum sağlar emin değilim şahsen.

işletim sistemi kullanımını modülünde windows 10 anlattım mesela. ona bile laf söyleyecek çıkacaktır. ama bütün burada yazılanları değerlendirme komisyonunda dile getireceğim mutlaka.

şahsi düşüncem bilgisayarın herhangi bir alanında yeterli bir seviyeye ulaşan bir öğrenci üniversiteye bile gitmeden çok rahat ve iyi bir iş bulabilir. sadece photoshop'u iyi bilen yada C#'ı iyi bilen yada web tasarım konusunda kendini yeterli seviyeye taşıyabilmiş yada fireworks konusunda iyi bir seviyeye gelmiş veya herhangi bir programı yada kodlama dilini yeterince öğrenmiş öğrencilerin üniversiteye gidemem durumunda bile açıkta kalma ihtimalleri epey zayıf.

whatsapp'ın 19 milyar dolar, candy crush'ın 5.9 milyar dolar ettiği bir ortamda ufak bir android uygulamasını ingilizce yazıp olası müşteri potansiyelini 3-4 milyar insana çıkarmak gibi şeyler artık hayal değil. ama desteklenmeli. tıptan bile çok daha iyi bir gelecekten bahsediyorum üst nokta olarak. sınırsız bir potansiyelden.

tabiki bende bütün alanlara hakim değilim. o yüzden siz değerli hocalarımın görüşleri önemli benim için.
 
İyi günler hocam,
Öğrenciler 10. sınıftan haftada 1 gün dahi olsa staja başlamalıdır.
Staj yapacağı yerler bilişim bölümüyle ilgili web tasarımsa buna uygun, programlamaysa buna uygun, garfik tasarımsa buna uygun, gerçekten birşeyler öğrenebileceği yerler olması gerekiyor-bu konuda sıkıntılar var zaten.
-Öğrenci gösterilen derslerden, piyasada-iş ortamıyla ilgili mesleğin-bölümün kıymetini anlayamıyor.
Bence temel sorun burada.
Gelen öğrenci seviyesi giderek düşmektedir. Gerekli altyapı-destek-verilmedikçe, bizim herhangi bir meslek dersini verirken uğraştığımız çaba-emek-gayret maalesef boşa çıkmaktadır.Öğrenci 3 sene o kadar mesleki altyapıyı almasına rağmen, mesleğin önemi-iş bulma durumu- programlama dersinde zorlanması ile mesleği ileride yapmamayı düşünebiliyor-ve vazgeçiyor.
-Şöyleki bırakın gerçek anlamda bir şeyler öğreneceği staj yerini bulmak bir yere, normal bir yer bile bulmak zor olmaktadır. Devlet dairesinde staj bulunuyor, evrak işleri fotokopi- çıktı alma-dosya düzenleme vb. işleri yaptırılıyor.Yani gördüğü programlama-web tasarım-grafik vb. programlarını uygulama şansı, gerçekte bir bilişim-yazılım-tasarım firmasının ne yaptığı konusunda fikir sahibi olamadan mezun olunmaktadır.

-Oysa bacasız sanayi , sermayesi sadece insan ve bilgisayar olan bu mesleğin önemi ortada. Akıllı telefon-internet-online ticaret-siber güvenliğin ne kadar önemli olduğu ortada.

-Yukarıda bahsedilen, yeni programlarla ilgili maalesef hizmetiçi kurs açılmıyor- kendimizi bu konuda geliştiremiyoruz.
 
Geri
Üst