Ders Dağıtım Programı Yapmak İstiyorum

Kodla Büyü

kalelibilişim

Süper Üye
Süper Üye
Kıymetli arkadaşlar,
Excel kullanarak haftalık ders dağıtım programı hazırlamak istiyorum. Aşağıdaki özellikleri içermesini hedefliyorum:
  • Dersler otomatik olarak dağıtılsın.
  • 1+1 veya 2+2 gibi blok seçenekleri olsun
  • Sınıfın veya öğretmenin uygun olmadığı saatler tanımlanabilsin.
  • Her okulda şube sayısı farklı olduğu için, şube ekleme kısmı dinamik olsun.
Bu sistem sadece Excel formülleriyle yapılabilir mi, yoksa VBA (makro) kullanmak şart mı?
Bu konuda deneyim ve tecrübelerinize başvurmak, görüş ve önerilerinizi almak isterim. Nereden başlamalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.

Sayın hocam, programı siz yazacaksanız ilk olarak algoritmasını çıkarmanızı tavsiye ederim, diğer türlü geliştirme sürecinde fazladan zaman harcarsınız. Sonrasında eğer okul küçükse ve öğretmen sayısı azsa belki excel formülleriyle iç içe yazarak bir şekilde yapılabilir. Ancak sınıf ve öğretmen sayısının arttığı durumlarda birçok koşulu aynı anda deneyeceği için (bazı öğretmenlerin özel durumlarından dolayı bazı günler okula gelemeyebilirler) öz yinelemeli (recursion) fonksiyon kullanmanız gerekecektir. Bunun için de bir programlama dili kullanmak icap eder, o da excel içinde sizin de belirttiğiniz gibi VBA olacaktır.

Eğer kısa sürede ve fazla uğraşmadan bu işi yapmak istiyorsanız, isterlerinizi net olarak çıkarıp bir text dosyası haline getirin ve bir yapay zeka aracı ile (ben tercihen claude kullanıyorum, kod editörü kullanacaksanız gemini cli da olur) kodları yazdırın. Büyük ihtimalle işlevsel bir şey elde edeceksiniz. Öyle olmasa bile yapacağınız programın temelini yazdırmış olursunuz, üstüne geliştirmeye devam edebilirsiniz.

Bence VBA sız olmaz. Kod yazmalısınız.
Kod yazacaksan ozaman neden VBA. performans gerekecek dağıtma işlemi için.
Ayrıca platform bağımsız olmasıda iyi olur. Ne yapacaksan yap ama excel son tercihin olsun derim.

Herkes kullanabilsin. Herşey şeffaf olsun, neyin nereden geldiği bilinsin düşüncesiyle excel ile yapmayı düşündüm.

MEB , eylülün başında mebbiste ders dağıtım programını kullanıma açma planı varmış.

Son düzenleme:
ilksms
Geri