Bilgisayar-Bilişim Teknolojileri
Ana Sayfa
Bilişim Teknolojileri Forumu Son Konuları
24 Saat
Bilişim Teknolojileri - Formatör - Bilgisayar Öğretmeni Kayıt
Kayıt Olun
iletişim
iletişim
Detaylı Arama
Arama
Yeni Konu Aç
Yeni Konu Aç

DELPHİ ListBox Sorunu.. YARDIM EDERMİSİNİZ ARKADAŞLAR LÜTFEN

Konu, 'Delphi' kısmında nilebr93 tarafından paylaşıldı.


  1. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0
    ARKADAŞLAR..

    Form1 de 1 tane HESAP BUTONU, 1 tane PANEL,
    Form2 de 8 tane CHECKBOX , 8 tane COMBOBOX ve 8 tane LABEL ,
    Form3 te 1 tane LABEL , 2 tane LİSTBOX ve 1 tane HESAPLA BUTONUm var

    - Kullanıcı Form2 de Checkboxlarla yiyeceklerini seçip, ComboBoxlar ile Porsiyonunu seçtiğinde her ComboBox ın yanında bulunan Label da 'Seçtiği yiyeceğe ait Fiyat' yazıyor..
    - Ardından Form1 deki Hesap Butonuna tıkladığında ; Form2 de seçtiği yiyeceklerin isimleri Form3 deki ListBox1 de, fiyatları Form3 deki ListBox2 de görüntülenecektir..
    - Daha sonra kullanıcı Form3 deki Hesapla Butonuna tıkladığında ; Form3 deki ListBox2 de yazan fiyatlar toplanıp Form1 deki Panelde yazıcak..

    Şuan yazdığım kodlarda ;

    - Form2 de seçtiğim yiyecekleri ve porsiyonlarına karşılık gelen fiyatı Form3 deki ListBoxlarda yazdırdım.
    Seçilen yiyecekleri yazdırmada sorun çıkmadı.
    Seçilen yiyeceklere karşılık gelen fiyatı ListBox2 ye yazdırdığımda şöyle bir ekran ortaya çıkıyor.

    1

    5


    3

    2


    Yani işaretlediklerimin fiyatı yazıyor, işaretlemediklerimin satırları BOŞ gözüküyor. Ben sadece işaretlediklerimin fiyatının yazmasını istiyorum.
    Ayrıca ListBox2 deki fiyatların toplamını Form1 deki Panel de yazdırmada şu kodu kullanıyorum HATA VERİYOR ..

    HESAPLA BUTONU:
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    toplam,i:integer;
    begin
    toplam:=0;
    for i:=0 to listbox2.items.count-1 do
    begin
    toplam:=toplam+strtoint(listbox2.items);
    Forum1.Panel1.Caption:=inttostr(toplam);
    end;

    end;


    Bu kodları yazdığımda aşağıdaki hata ekrana çıkıyor.
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    listbox2.items.value şeklinde dene hocam..
     
  3. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0


    Dediğiniz gibi denedim ama şu şekilde hata veriyor.
     

    Ekli Dosyalar:

  4. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    listbox2.items.text şeklinde deneyin..
     
  5. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0


    Yine aynı hatayı veriyor..
     
  6. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    hocam eve geçtiğimde ben size bir örnek yapıp göndereyim. şu an bu bilgisayarda kurulu değil evden örnekler gönderirim size acelesi yoksa
     
  7. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0
    Yarın teslim edicem . Çok teşekkür ederim.. Çok sağolun..
     
  8. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    Maile bakamadım ama size bir örnek yaptım incelerseniz yapabilirsiniz. Kolay gelsin...
     

    Ekli Dosyalar:

  9. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    toplam,i:integer;
    begin
    toplam:=0;
    for i:=0 to listbox2.items.count-1 do
    begin
    toplam:=toplam+strtoint(listbox2.items.strings);
    Forum1.Panel1.Caption:=inttostr(toplam);
    end;


    şeklinde düzeltirseniz kodunuz çalışacaktır..
     
  10. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0


    Dediğiniz şekilde yazdım fakat şu şekilde hata veriyor.
     

    Ekli Dosyalar:

    • hata.jpg
      hata.jpg
      Boyut:
      104,7 KB
      Okunma:
      2.202
  11. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    forum yerine form yazın sanırım sizin formunuzun ismi form4 ??
     
  12. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0
    Form1 deki Panele yazdıracağım için Form1.Panel1.Caption yazdım fakat hala aynı hatayı veriyor..
    Diğer butonlar için aynı düzeltmeleri de yaptım ama
     
  13. nilebr93

    nilebr93 Site Gezgini

    Kayıt:
    9 Nisan 2012
    Mesajlar:
    42
    Beğeni:
    0
    Form1 deki Panele yazdıracağım için Form1.Panel1.Caption yazdım fakat hala aynı hatayı veriyor..
    Diğer butonlar için aynı düzeltmeleri de yaptım ama
     
  14. Metehan

    Metehan Süper Üye Süper Üye

    Kayıt:
    8 Eylül 2007
    Mesajlar:
    1.361
    Beğeni:
    0
    Yaptıım örneği gönderiyorum size . ekran görüntüüde var program çalışyor. muhtemelen siz kodlamanızda bir problem var gibi görünüyor. bu örneğin tüm dosyalarıdır proje halinde exede var içerisinde. kodlarınızla karşılaştırın hatanızı göreceksinizdir eminim. birde form geçişlerinde hide kullanmayın projenizi indirdim iceledim. showmodal ile forma dönünü ve o formu close ile kapatarak diğer formlara geçiş salayın.
     

    Ekli Dosyalar:

Sayfayı Paylaş /bbnetsosyal