CODEIGNITER Altyapılı Okul Portalım v1.0 "Düzenlendi 1"

Kodla Büyü

xorcistforyou

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Codeigniter altyapısını kullanarak hazırladığım FE Okul Portalını ( Farklı amaçlada kullanılabilir ) tamamladım.
Bu framework öğrenmek isteyenler için çok faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü Türkçe olarak yapılmış ve açık kaynak olarak kullanılabilecek
başka bir örnek yok. Eğer projeleriniz varsa ve kısa sürede nasıl yapabilirim diyorsanız tam size göre. Belli bir seviyede PHP bilginiz olması yeterlidir.

BU PROJE İLE NELER ÖĞRENECEKSİNİZ ?
1. CI ile TEMPLATE iskelet yapısını hazırlamayı,
2. CI ile JQUERY kullanılmasını,
3. CI ile AJAX form yapısını kullanmayı,
4. CI ile CSS kullanmasını,
5. CI ile veritabanı işlemlerinin nasıl yapıldığını,
6. CI ile farklı türlerde dosya yükleme ve silme işlemlerinin nasıl yapıldığını,
7. CI ile TÜRKÇE TINYMCE entegrasyonun nasıl yapıldığını,
8. CI ile Session işlemlerinin nasıl yapıldığını,

Bu projede CODEIGNITER VE 960GS CSS FRAMEWORK birlikte kullanılmıştır. Temalar fluid bir yapıya sahiptir.

BU PORTALI BİLGİSAYARIMA NASIL KURACAĞIM ?
1. Dosyayı ilk olarak bilgisayarımıza indiriyoruz.
2. Kullandığınız server programına göre rar'ın içindeki dosyaları "www,public_html,httpdocs" klasörlerinden birinin içine çıkartıyoruz.
3. Dosyaları "/" root'a veya "ci-fthportal/" gibi bir klasörün içine çıkartabiliriz.
4. Daha sonra "application/config/database.php" dosyası içinde veritabanı ile ilgili bilgiler üzerinde gerekiyorsa değişiklik yapıyoruz.
$db['default']['hostname'] = "sunucu adını yazıyoruz";
$db['default']['username'] = "sunucu kullanıcı adı";
$db['default']['password'] = "varsa sunucu şifresi";
$db['default']['database'] = "veritabanı adını yazıyoruz";
$db['default']['dbdriver'] = "mysql";
$db['default']['dbprefix'] = "";
$db['default']['pconnect'] = TRUE;
$db['default']['db_debug'] = TRUE;
$db['default']['cache_on'] = FALSE;
$db['default']['cachedir'] = "";
$db['default']['char_set'] = "utf8";
$db['default']['dbcollat'] = "utf8_general_ci";

DAHA SONRA EKLENECEKLER
1. Featured alanı eklenecek. Bu özellik var ama kullanılabilir durumda değildir.
2. Etiket özelliği var ama kullanılabilir durumda değildir.
3. Ayarlar desteği eklenecek.
4. Alt kategori desteği var ama kullanılabilir durumda değildir.

Ayrıntılar ve Önizleme için | TIKLAYINIZ

NOT:
Sistemi bir klasör içerisinde sıkıştırdım. Rar dosyasından çıkartıp olduğu gibi "www, public_html, httpdocs" klasörünün altına atabilirsiniz hiçbir değişiklik yapmadan.
Ayrıca veritabanın tablolar ve komple olmak üzere iki ayrı yedeğini alıyorum. Tablo yedeğini kullanacaksanız boş bir veritabanı oluşturmayı unutmayınız.

TEMA DOSYLARI
Tema kodlamasında oluşan sorunlar giderildi. Sonraki mesajlarda okuyabilirsiniz giderilen sorunları.
Şifre: fatih_etsiz

VERİTABANI VE TABLO YEDEKLERİ

UYARI
Ayrıca tüm görsel özelliklerin desteklendiği şekilde sadece "CHROME" tarayıcısında çalışmaktadır. Yönetici giriş paneli IE7'de kötü görinmektedir. Onun için iyileştirme daha sonra yapılcaktır.

Ekli dosyalar

• rsm1.jpg
    rsm1.jpg
    52.8 KB · Görüntüleme: 4,330
  • rsm2.jpg
    rsm2.jpg
    65.6 KB · Görüntüleme: 4,331
  • rsm3.jpg
    rsm3.jpg
    93.6 KB · Görüntüleme: 4,332
  • rsm4.jpg
    rsm4.jpg
    40.8 KB · Görüntüleme: 4,329
  • vtydk_ve_tabloydk.rar
    vtydk_ve_tabloydk.rar
    8.6 KB · Görüntüleme: 645
  • ci-okulportal.rar
    ci-okulportal.rar
    3.4 MB · Görüntüleme: 1,001
Re: CODEIGNITER Altyapılı Okul Portalım v1.0

Teşekkürler hocam. Farklı projelere başlamışsınız. PHP bilgim iyi değil ama biraz kurcalayalım bakalım...

Fatih hocam paylaşım için teşekkürler, emegine saglık, denedikten sonra geri dönüşleri de paylaşırız inş.

Teşekkür ederim. Geri dönüşleri bekliyorum..

CHROME tarayıcısında kullanmayı öneriyorum tüm görsel özellikler için.

Ayrıca yorumlarda GRAVATAR.COM desteği bulunmaktadır. Eğer burda bir gravatar kaydınız varsa yorumlarda görüntülenecektir.

@muratbdg
yeni şeyler öğrenmeyi deniyoruz hocam. Fazla PHP bilgisine gerek yok. İngilizcen iyi ise USER_GUIDE kullanarak biraz da video tuts izleyerek öğrenebilirsin. Başta karışık gelir sonradan açılırsın.

SİTE ARAYÜZÜNDEN GÖRÜNTÜLER
1. Site fluid tema yasına sahiptir ve tüm ekranı kaplamaktadır.
2. Yorumlarda jquery form kontrolü ve ajax kullanılmıştır.
3. Her türlü eklentiyi swf,video, mp3 gibi eklentileri makale içinde görüntüleyebilirsiniz.
4. Kategorilendirme ve sayfalama sistemi mevcuttur. Yeni sayfa ve kategori ekleyebilirsiniz.
5. Makale linklerinde SEO desteği bulunmaktadır.

Ekli dosyalar

• tema1.jpg
    tema1.jpg
    107.7 KB · Görüntüleme: 4,295
  • tema2.jpg
    tema2.jpg
    18 KB · Görüntüleme: 4,291
  • tema3.jpg
    tema3.jpg
    38.8 KB · Görüntüleme: 4,291

@xorcistforyou hocam tebrikler, benden bir adım öndesin :) Ne zamandır vakit bulupta başlayamıyordum bu işe. Tebrik ediyorum. Bir tek önizleme verdiğiniz sitede bir sorun var sanırım. Linki kontrol ederseniz arkadaşlar çalışan halini de görebileceklerdir.

omd' Alıntı:
@xorcistforyou hocam tebrikler, benden bir adım öndesin :) Ne zamandır vakit bulupta başlayamıyordum bu işe. Tebrik ediyorum. Bir tek önizleme verdiğiniz sitede bir sorun var sanırım. Linki kontrol ederseniz arkadaşlar çalışan halini de görebileceklerdir.

Eyvallah hocam uyarı için. Önizleme linki düzeltilmiştir.

Fatih Hocam yeni çalışmanız çok başarılı olmuş. Yine tebriklerimi sunarım.

En son FE üzerine editör ekleyip yayınlayacaksınız diye bekliyordum.

faras' Alıntı:
Fatih Hocam yeni çalışmanız çok başarılı olmuş. Yine tebriklerimi sunarım.

En son FE üzerine editör ekleyip yayınlayacaksınız diye bekliyordum.

O PHP bilgimi geliştirmek açısından bana yardımcı olan bir projeydi hocam. Artık o miladını doldurdu o şekilde kalacak artık. Geliştirmek isteyen olursa alıp kullanabilir.

Şimdiki ise ona göre daha gelişmiş bir yapıya sahip..

Fatih hocam gerçekten çok güzel çalışma tebrik ederim.Ne kadar mebin verdiği hostlar php desteklemesede başka projeler için yönetim paneli entegre yapılabilir .

kdoksan' Alıntı:
Fatih hocam gerçekten çok güzel çalışma tebrik ederim.Ne kadar mebin verdiği hostlar php desteklemesede başka projeler için yönetim paneli entegre yapılabilir .

Sadece yönetim paneli değil hocam.. Yönetim Paneli + Site birlikte çalışmakta. Ama sonradan yeni bir tema entegre edilecek bir yapıya sahiptir.

Ayrıca;
Sitende çalan müzik gerçekten hoşuma gitti.. "Country" tarzımı ve kim söylüyor hocam ? İndirebilirsem iyi olur.. (alanis morisette benziyo ama emin değilim)

Somewhere Over The Rainbow şarkının adı ama şu anda söyleyeni hatırlayamayacağım birde erkek versiyonu var tabi kerimdoksan.com/muzik.mp3 dersen iner hocam.

kdoksan' Alıntı:
Somewhere Over The Rainbow şarkının adı ama şu anda söyleyeni hatırlayamayacağım birde erkek versiyonu var tabi kerimdoksan.com/muzik.***** dersen iner hocam.

Eyvallah, hocam.. Verdiğin adresi yazarak GOOGLE CHROME'un yeni bir özelliğini keşfettim :D

Sende yeteneklisin hocam.. 8) Sanada çalışmalarında başarılar..

xorcistforyou' Alıntı:
kdoksan' Alıntı:
Somewhere Over The Rainbow şarkının adı ama şu anda söyleyeni hatırlayamayacağım birde erkek versiyonu var tabi kerimdoksan.com/muzik.***** dersen iner hocam.

Eyvallah, hocam.. Verdiğin adresi yazarak GOOGLE CHROME'un yeni bir özelliğini keşfettim :D

Sende yeteneklisin hocam.. 8) Sanada çalışmalarında başarılar..

ben de hocam ben de :) Uzuun bir süredir varsayılan tarayıcım olan Firefox'u değiştirme kararı aldım.

Hocam kodları inceledim. Stabil, dinamik bir yapıya sahip ama sadece yönetici temasını FE uygulamak istedim o kadar fonksiyon varki nerden çektiğini bile bulmakta zorlandım.

faras' Alıntı:
Hocam kodları inceledim. Stabil, dinamik bir yapıya sahip ama sadece yönetici temasını FE uygulamak istedim o kadar fonksiyon varki nerden çektiğini bile bulmakta zorlandım.

codeigniter ve MVC kodlama yapısına hakim değilseniz ilk başta çok karışık gelir hocam. Zamanla alışıyor insan.

sitede çok gezinmedim, kodlara bakmadım ama gördüğüm kadarıyla büyük güvenlik açıkları var. yönetim sayfalarında session kontrolü yok, direk girişe izin veriyor. http://www.fatihetsiz.hostwq.net/ci/ind ... m/yorumlar ... gibi. içerik silme/düzenleme işlemlerinde de aynı açıklar var. bu açıklar yüzünden yetkisiz olarak site içeriği değiştirilebilir, silinebilir...

siteyi indiren arkadaşlar hatanın düzeltilmesini beklerse iyi olur

Sadece yorumlar sayfasında session kontrolu yapmadım. Temadan gelen yorumu veritabanına aktarmak için. Bi fikir gelirse aklıma yorum kaydetmeyle ilgili bu yöntemi değiştiririm.
Silme ve değiştirmede açığını keşfedemedim. İnjecktion yöntemi mi diyorsun hocam. Bu ataklar codeigniter içindeki kodlar tarafından otomatik olarak temizlenmentedir.

xorcistforyou' Alıntı:
Sadece yorumlar sayfasında session kontrolu yapmadım. Temadan gelen yorumu veritabanına aktarmak için. Bi fikir gelirse aklıma yorum kaydetmeyle ilgili bu yöntemi değiştiririm.
Silme ve değiştirmede açığını keşfedemedim. İnjecktion yöntemi mi diyorsun hocam. Bu ataklar codeigniter içindeki kodlar tarafından otomatik olarak temizlenmentedir.
bağlantılar sayfasında da yetkisiz işlemler yapmak mümkün. diğer sayfalara da bak istersen, çok ayrıntılı bakamadım
ayrıca yeni gördüğüm bir hata. çıkış yapılırken session yok edilmiyor. çıkıştan sonra istenilen sayfaya yetkisiz giriş yapmak mümkün.
sql injection'ı demedim, o noktaya bakmadım ama framework otomatik temizlemeli zaten.

Bağlantılarda haklısın o gözden kaçmış kodun o kısmı.

"x" basıp mı çıktın hocam ondan sonra mı session yok edilmedi. Hangi browser'da test ettin. Çünkü bende sorun çıkmıyor o konuda "çıkış" ve "x" kullanmama rağmen FF, Chrome veya ie8. Bilgisayarları anlamıyorum. Birde codeigniter 7200'den sonra otomatik olarak yok ediyor oturumu..

Senin bilgi birikimin bu konularda benden daha fazla senin gördüklerini ben göremiyorum ondan gözden kaçıyor birazda. Yorum için bi tavsiyen varmı temadan gelen bi formu direk veritabanına aktarmak için. Tabii tema içinde sql kodları kullanmadan framework'un controller yada model kısmında sql kodu kullanarak (bu durumdada giriş yapmış olmak gerekiyor bnm bakış açımla yönetici bölümünde).

xorcistforyou' Alıntı:
Bağlantılarda haklısın o gözden kaçmış kodun o kısmı.

"x" basıp mı çıktın hocam ondan sonra mı session yok edilmedi. Hangi browser'da test ettin. Çünkü bende sorun çıkmıyor o konuda "çıkış" ve "x" kullanmama rağmen FF, Chrome veya ie8. Bilgisayarları anlamıyorum. Birde codeigniter 7200'den sonra otomatik olarak yok ediyor oturumu..

Senin bilgi birikimin bu konularda benden daha fazla senin gördüklerini ben göremiyorum ondan gözden kaçıyor birazda. Yorum için bi tavsiyen varmı temadan gelen bi formu direk veritabanına aktarmak için. Tabii tema içinde sql kodları kullanmadan framework'un controller yada model kısmında sql kodu kullanarak (bu durumdada giriş yapmış olmak gerekiyor bnm bakış açımla yönetici bölümünde).
chrome kullanıyorum. "çıkış" linkini kullandım. yönetim paneli anasayfasına girilmiyor ama diğer sayfalara yetkisiz girilebiliyor çıkıldıktan sonra. session değişkeni için zaman aşımı süresi verilmeseydi "X" ile kapatsaydık session değişkeni ölürdü ama dediğin gibi zaman aşımı süresi verilmiş. yönetim paneline ait bütün sayfalarda session değişkenini kontrol ettir, silme-düzenleme-ekleme yaptığın sayfalar da dahil.
1 yılı geçkin süredir weble uğraşmıyordum, özlemişim web uygulamalarını :) 1-2 sene önce codeigniter'i kurup bakmıştım ama çok da ilgilenmedim çünkü framework kullanmak istemiyorum. sorunu net anlayamadım. spagetti kodlama yerine mvc kodlama mı yapalım demek istedin? form verilerinin kaydı sırasında hangi önlemleri mi alalım?

Rüzgara Karşı' haklı. hocam verdiği linkte sanırım kullanıcı doğrulaması yapmamışsın ki ben linke direk tıklayıp yorumları silebildim :) bende kodları indirip incelemedim ama sıkıntı var gibi gözüküyor.

id'si olmayan makale kontrolunu saglam açık yaratıyo. Bu hiç aklıma gelmemişti kontrol etmek. Bi mantık varsa bunla ilgili paylaşırsan sevinirim.

Seo'da ikinci kısmın id'den sonraki "ne-yazarsan-yaz" dediğin programda baya bi kod değişikliği yapmak gerekiyordu kontrol etmekten vazgeçtim. Çünkü codeigniter'ın bu özelliğini sonradan keşfetmiştim.

Birde yorumlarla ilgili yukarda yazdığım mesajda;

1. Makalenin altındaki yorum bolumunden mesajı yazdık gönderdik.
2. Bu yorum controller bolumunden bi fonksiyonla model bolumune aktarılması gerekıyor. (mvc kodlama mantıgında)
3. Bu durumda kullanıcı yonetım panelınden oturum acmazsa, gonderılen yorum controller'dan modele aktarılamıyor.
4. Bundna dolayı yorumlar sayfasında sessıon kontrolunu bilerek yapmadım.
5. Bununla ilgili bi mantık varmı sende makaleye yazılan yorumun veritabanına aktarılabilmesi için.( Temada sql kodu kullanmadan... )

-----------------------------------------------
baglanti ve sessionla ilgili bir kaç kod duzenlemesi yaptım.. Bende sorunsuz çalıştı, heralde duzelttık o kısımları..

xorcistforyou' Alıntı:
id'si olmayan makale kontrolunu saglam açık yaratıyo. Bu hiç aklıma gelmemişti kontrol etmek. Bi mantık varsa bunla ilgili paylaşırsan sevinirim.
id'yi sorgulat. kayıt dönmezse böyle bir makale mevcut değil diye uyarı yazdır ekrana
xorcistforyou' Alıntı:
Seo'da ikinci kısmın id'den sonraki "ne-yazarsan-yaz" dediğin programda baya bi kod değişikliği yapmak gerekiyordu kontrol etmekten vazgeçtim. Çünkü codeigniter'ın bu özelliğini sonradan keşfetmviştim.
codeigniterin fonksiyonlarını net hatırlamıyorum, 1-2 yıl oldu bakalı. ama bu sorunu çözmek çok da karmaşık olmasa gerek. id'yi sorgulat. GET ile gelen değişken ve makale adı uyuşmuyorsa; header fonksiyonu kullanarak, ideal sayfaya yönlendirme yapacaksın.
xorcistforyou' Alıntı:
Birde yorumlarla ilgili yukarda yazdığım mesajda;

1. Makalenin altındaki yorum bolumunden mesajı yazdık gönderdik.
2. Bu yorum controller bolumunden bi fonksiyonla model bolumune aktarılması gerekıyor. (mvc kodlama mantıgında)
3. Bu durumda kullanıcı yonetım panelınden oturum acmazsa, gonderılen yorum controller'dan modele aktarılamıyor.
4. Bundna dolayı yorumlar sayfasında sessıon kontrolunu bilerek yapmadım.
5. Bununla ilgili bi mantık varmı sende makaleye yazılan yorumun veritabanına aktarılabilmesi için.( Temada sql kodu kullanmadan... )
sorununu şimdi anladım. hocam her form yollanmasında niye session oluşturulsun ki? dediğim gibi codeigniterin fonksiyonlarını ve değişkenlerini hiç hatırlamıyorum ama ziyaretçinin direk veri girişi yapabilmesi lazım. ya da 2 farklı session oluşturamıyor musun? $_SESSİON[kullanici] ve $_SESSION[admin] gibi. session değişkenine göre yetkileri ayarlarsın

id'yi sorgulat. kayıt dönmezse böyle bir makale mevcut değil diye uyarı yazdır ekrana
olmayan makale ve kategori kontrollerini yaptım ve anasayfaya yönlendirdim. Burda sıkıntımız kalmadı.

sorununu şimdi anladım. hocam her form yollanmasında niye session oluşturulsun ki? dediğim gibi codeigniterin fonksiyonlarını ve değişkenlerini hiç hatırlamıyorum ama ziyaretçinin direk veri girişi yapabilmesi lazım. ya da 2 farklı session oluşturamıyor musun? $_SESSİON[kullanici] ve $_SESSION[admin] gibi. session değişkenine göre yetkileri ayarlarsın
Tema arayuzunde uye girişi bolumu yapmadığım için dediğin maalesef olmuyor. Galiba sadece temadan gelen yorumu veritabanına aktaran yeni bir dosya oluşturmak ve yorumlar sayfasınıda session kontrolü eklemek aklıma gelen çare.

Birde seo linklere bi göz atım gözüm korkmazsa onuda elden geçirrim..

--> Son yapılan değişikliklerle ilgili dosyalar server'a upload edildi....

Burayada yakında eklicem..

xorcistforyou' Alıntı:
Tema arayuzunde uye girişi bolumu yapmadığım için dediğin maalesef olmuyor. Galiba sadece temadan gelen yorumu veritabanına aktaran yeni bir dosya oluşturmak ve yorumlar sayfasınıda session kontrolü eklemek aklıma gelen çare.

Birde seo linklere bi göz atım gözüm korkmazsa onuda elden geçirrim..
hocam codeigniter veritabanı işlemleri için illa ki session'a gerek duyulacağını zannetmiyorum. google'dan bak istersen çokça örneğini gördüm
o seo hatasının çözümünü gözünde büyütme. birkaç satırlık kod. söylediğim adımları yap yeter.
1. id'yi sorgulat.
2. GET ile gelen değişkendeki yazı ile veritabanındaki yazı uyuşuyor mu, kontrol et
3. uyuşmuyorsa header("Location:ASIL_ADRES"); komutuyla yönlendirme yap. (asıl adresi biliyorsun. id ve veritabanındaki kayıtın birleşimi )

Fatih hocam indirip kuracağım denemek için. Yalnız sitenin sağ tarafı biraz zayıf kalmış. Orada meb'den kayan haberler. Ayın öğrencisi, ayın sınıfı, anket v.s ile doldurulması lazım. En temel birkaç şey daha eklenirse pek çok kişi rahatlıkla kullanabilir. Kurup denedikten sonra bir iki önerimiz olabilir.

Ek: Bu arada kurulum konusunda biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? veritabani_yedek.sql dosyasında da değişiklik yapacak mıyız?
Öncekini kurabilmiştim ama bunu başaramadım.

Ek2: Destek, güvenlik, arayüz, ihtiyaç v.b daha pek çok sebepten hasari hocamın php bbnet okul sablonu v2.2 scriptinin kullanımına karar verilmiştir.
Buradan indirebilirsiniz. http://www.bilgisayarbilisim.net/te...0/yonetim-bbnet-okul-sablonu-v2-2-t69805.html

BBNET
Geri