Bir bilişim öğretmeni çığlığı

Kodla Büyü

Niyazi SARAL

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
754
Bugün aldığım bir mesajı olduğu gibi paylaşıyorum. Umarım duyan olur.

Tokat'ta yaşıyorum. Düzce Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliğinden 2012 çıkışlıyım. Okulu bitirdikten sonra memleketime döndüm.

KPSS atamam gerçekleşmedi. Bu sene ki KPSS ye çalışıyorum. Devletimizin bizi zorunlu soktuğu kulvar olan KPSS de almam gereken 90 civarı puana odaklanmaktan, alanımda kendimi geliştirmeye fırsatım olmadı. Zaman zaman çalışmaya başlasam bir noktada tıkanıp, yardım alamamaktan, sorunları çözememekten çalışmalarımı askıya aldım.

Üç ay önce Tokat'tan İstanbul'a bir bilişim firmasına (firma denebilirse tabi) sadece kendimi geliştirmek için gittim. Telefonda büyük vaatlerle gittiğim İstanbul'dan iki ay çalışıp, bilgisayara dair neredeyse hiç bir şey öğrenmeden, ücret dahi alamadan(7 TL'lik para üstü hariç) geri döndüm.

Anladım ki KPSS'yi halletmeden ne para kazanıp geleceğimi kuracağım ne de alan bilgim başlangıç seviyesinden ileri gitmeyecek. Üniversite gibi bir eğitim kurumundan mezun olup, mezun olduğum alanda istihdam olamamak zoruma gidiyor. Daha önce yapmadığım iş değil vasıfsız eleman olarak çalışmak. Şu an KPSS ile birlikte park time çiğ köfteci de çalışıyorum. Ama mezun olduktan sonra da aynı işte bulunacaksam neden okudum, neden emek harcadım, neden ailemi masrafa soktum, neden devletimiz milyarlarca masraf yaptı, neden ben 15 milyar kredi borcu edindim. Bu sadece benim değil sınıf arkadaşlarımın da kaderidir. Öğretmen olarak atanan kimse yok. Diğer alanlarda memur olarak atanan bir arkadaşımız var.

Gelecek konusuna gelince kişisel bilgisayarım, evin genel bilgisayarlarında hep yer işaretlerinde Çizgi-Tagem var. 12 cd'lik seti de aldım. Bir atanmış olsam çok şeyler istiyorum. Tüm eğitimleri izlemek, kendimi geliştirmek ve kurduğunuz sitede üzerime düşen ne varsa yapabilmek. Destekçiniz olmak, yolunuzda arkadaş olmak istiyorum.

Yeni içi boş mezun diğer arkadaşlarıma öncü olmak itiyorum. Önce kendim başarıp, sonra diğer arkadaşlara aktarmak itiyorum. Sitede bununla ilgili makaleler bölümü oluşturmak, önderlik, yol göstericilik yapmak istiyorum. Çünkü ailemiz, çevremiz, devletimiz, basınımız, öğretmenlerimiz de dahil kimseler bizi anlamıyor. Bizi bizden başka kimse anlamıyor. İçi boş laflar yerine somut olarak neler yapılması gerekiyor, nasıl yapılması gerekiyor onu bile bilmiyoruz.

Sizinde söylediğiniz gibi önce nasıl yapıldığını öğrenip, sonra bunu insanlara aktarmak istiyorum. Bu konuda şu an bir ahtım bulunuyor. Liseden çıktığım zaman neredeyse sonunculukla mezun olup 57 ek puanla 104 ek puanlı arkadaşlarla yarışıp, yaptığım başarıyı tüm alt eğitim kurumlarına anlatmak istiyorum. Şimdi ise önümdeki bir diğer ihtiyaç olan melek bilgisini geliştirme ve okul sonrası tüm gelişmeleri önce kendim öğrenip sonra arkadaşlarıma aktarmak istiyorum.

Mezun olduğumuzda sudan çıkmış balığa döndük. Durumumuzu en iyi bu anlatır. Yol arıyoruz, araç arıyoruz, hedef arıyoruz. Bu çizdiğim pencereden baktığımızda geleceğimizi koruyacak idealler ve geleceğimizi inşa edecek ümitler tükeniyor. Bir gün ideallerimden çok uzakta, kendime verilen dosyaların rutin işlerini yapan bir memur olmaktan çok korkuyorum. Hayat standartlarımı bulmak adına rutin işler memuru olmaktan korkuyorum. Tüm arkadaşlarım da aynı endişeleri taşıyorlar.
 
inş bizleri duyan milletvekillerimiz bu işin arkasını bırakmazlar. hem mezun arkadaşlarımız hemde atanıpta sorunlarla boğuşmaktan derslerine konsantre olamayan arkadaşlarımızın sorunları çözülür. ayrıca ücretsiz tam destek veren çizgi-tagem gibi kuruluşlarla da uğraşmaktan vazgeçerler.
 
malesef türkiye gerçeği... düzelirmi bilinmez belki düzelir ama onuda biz göremeyiz allah hepimizin yardımcısı olsun
 
zor bi durum atanması zor atandıktan sonrası zor ne olacak halimiz bilmiyorum
 
Mesleki eğitimde bilişim teknolojileri bölümü kendi içerisinde bölünmeli. Web tasarımı, grafik tasarım, ağ, bakım onarım gibi dallar birçok bölümden daha yoğun bilgi gerektiren dallardır. Bir bilgisayar öğretmeninin bunların hepsini bilmezi zor iş. Şuan genciz ancak teknoloji geliştikçe sürekli olarak kendimizi yenilememiz gerekiyor. Biz yenilerine adapte olamadan birçok yeni program çıkıyor var olanlar ise hızla değişiyor. Bilişim teknolojileri bölümleri kapatılarak günümüzde var olan dalların yeni bölümler olarak açılması daha iyi olurdu.

bütünleşik üniversiteler yapılırsa hertürlü meslekte daha kalifiye eleman yetiştirilebilir. Örneğin tıp fakülteleri günümüzdeki sağlık meslek liseleriyle bütünleştirilebilir. Yani 9. sınıf öğrencisi tıp fakültesini kazanmış olmalı. Eğer bir üniversite sınavı yapılacvaksa bile bu 8. sınıfta yapılmalı ve üniversite eğitimleri iki yarılı olmalı. 1. yarıda ilgili alanın mesleki eğitimi meslek lisesinde alınmalı. 2. yarıda da üniversite eğitimi alınmalı. Örneğin bir öğrenci elektronik mühendisi olacaksa önce 8. sınıfta bu bölümü kazanmalı sonra elektronik mühendisliğini kazananlar meslek liselerinde ön mesleki eğitimi alarak 1.aşamanın sonunda yapılacak mesleki yeterlilik sınavlarıyla üniversitelere yerleştirilmeli.


O zaman vecd ile bin secde şükrederiz.
 
Arkadaşım Allah senin gibi atama bekleyen arkadaşların yardımcısı olur inşallah. Ufak tefek gündelik meseleleri buraya yazan büyük dertmiş gibi anlatanlara yazın bir şükür vesilesi olur umarım
 
Arkadaşdan 10 sene önce mezun oldum. 2002 de..1,5 yıl atanamadım. bir müteahhit in yanında telefonlara bakıp, gelen gidenlere kapı açıp ofisin tuvaletine kadar temizliğini yapıyordum. bu olay 6 ay kadar sürdü. sonra askere gittim.
askerden geldikten 5 ay sonra atamam gerçekleşti. çok zor bi durum gerçekten.
 
teşekkürler hocam paylaşımınız için fakat bunları bizim değil milletvekillerinin bakanların okuması gerekir onlarda tabii anlamak isterlerse sorunlarımızı :(
 
Ben bu mesleğin derdini (idaresinden,öğrenci tarafından önemsenmemeye kadar...) çeken;fakat çoğu arkadaşımız gibi bu mesleği tutup kaldıracak faaliyet ve çalışmalarda çok aktif olmayan biriyim. Benim düşüncem, eylem,afiş,slogan,tweet vb. tamam olsun. Ayrıca bizim de artık okul ve laboratuarlardan taşma zamanımız geldi.Nasıl mı? Geçenler de ben de paylaştım.Bazı arkadaşlar da yaptı "Bilişim Sergisi" türü şeyler. Bilişimin reklamını yapacak,ilçede ilde dikkat çekecek faaliyetler,öğrenci ve kulüp çalışmaları yapmalıyız.İl, ilçe vb. idare amirleri,milletvekili, yerel ve ulusal basın gibi unsurları davet edip bu çalışmalarımızı sergilemeli, somut olarak bir şeyler göstermeliyiz.Diğer öğretmenler iki tiyatro şiir gösterisi hazırlayıp, bando gösterisi yapıp tebrik alıyorlar. Bizim de farklı ve orjinal eserler ortaya koymamızın zamanı geldi.Office programları öğretmekle olmayacak gibi.
 
atanamamak gerçekten çok zor bi durum.heleki böyle bir branş için atama sıkıntısı çekmek dahada acı.Madem bölüm sıkıntılı madem 4 senelik eğitim veripte seçmeli olan tek ders konumuna,tamirciliğe düştü,bari atama puanı düşük olsaydı.En azından insanlar sıkıntılı ama ataması var bari derdi.artık atamada kalmadı..zaten atanmak bidert atanamamak ayrı.ne denirki...
 
bu sıkıntı giderek büyüyor mezun sayısı ve hemen hemen her üniversitede rasgele açılan bölümler ve mezun olduğunda hayatın değişeceğine inanan ama mezun olduğunda daha da ümitsizleşen bir mezun işsizler ordusu geliyor. Aynı zamanda çoğu üniversite mezunu da kendini geliştirmeden mezun oluyor maalesef..
 
BBNET
Geri
Üst