Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak hangi seçeneği tercih edersiniz?

Kodla Büyü

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak hangisini tercih edersiniz?

  • Ortaokulda tüm sınıflarda haftalık 2 saat zorunlu BTY dersi olması

    Oy: 174 25.1%
  • BTR Öğretmenlik görevlendirmelerinin senelik olarak yapılması

    Oy: 17 2.5%
  • Alan değişikliği yaparak farklı bir branşa geçmek

    Oy: 177 25.5%
  • Liselerde 9. ve 10. sınıflarda zorunlu Programlama derslerinin olması

    Oy: 79 11.4%
  • Okullarda BTR Öğretmenlik kadrosunun açılması

    Oy: 246 35.5%

  • Kullanılan toplam oy
    693
  • Anket kapatılmış .
tüm bt ler özlük ve yetki olarak müdür yardımcısı verilse baya rahatlama olur, her okula 1 bir btr, her btr ye 1 okul olarak
yasal olarak normu oluştuğu halde 2. bir rehber öğretmeni çoğu il vermiyor, bin kişiye de bir rehber öğretmen bakıyor, 200 kişiye de. O yüzden müdür yardımcısı gibi bir norm beklemiyorum bakanlıktan.
 
Sene 2007 de göreve başladım.
Senelerim dersin önemini anlatmakla her kademede gerekli olmasını bahsetmekle geçti.

Formatörlükle başlayan ve sonrasında ismi değişip BTR olan bir bölümün öğretmenleriyiz.
2007 de ne düşünüyorsam şimdi daha fazlasını düşünüyorum.

Arkadaşlar BTR normu hayal dedik senelerdir. Ama Bilişim Öğretmenleri nedense bunun peşinde
Ders yoksa sen de yoksun
Ders yoksa tamircisin
Ders yoksa müdürün ve idarecinin iki dudağı arasındasın.
......

Ya arkadaş sene olmuş 2021 hala BTR normu diyorsunuz. Yorulmadınız mı her sene bundan.
Kendi aramızda bile anlaşamıyorken MEB i nasıl ikna etmeyi planlıyoruz.

Meb dese ki. Ne istiyorsunuz tamam yapıcam.
10 kişiye sorsun 5 i farklı şey ister. Diğer 5 i de okulunda yaptıklarının reklamını yapar.
(Zaten anket çok güzel anlatıyor bizi :))


Bakınız Rehber Öğretmenler tek ses ile istediklerini alıyorlar.
Biraz kafayı çalıştırmak lazım bence.

Senelerdir bunun çabasını veriyoruz ama görüyorum ki nafile, 1 adım yol alamamış Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri
Umarım istediğiniz BTR normu gelir ne diyeyim.

Tamamen aynı fikirdeyim hocam sizinle.
BTR=Tamircilik.
İnşallah tamamen yok olur bir gün...
 
Bilişim öğretmeni olupta btr öğretmenliği ile her sene yetinip sonrada birilerine yaranmak artık saçma geliyor. Ya adam gibi bu branşı bütün sınıflara koysunlar. Yada branş değiştirelim. Kader değilbu.müdürden de zıtlaşamıyorsun. İdareden iyi olmak zorundasın hangi branş bunu yaşıyorki.
 
Her kademe de zorunlu olması ve ders müfredatının güncellenmesi, bence en doğru olanıdır.
 
Anketteki seçeneklerin yüzdelerinde bundan sonra pek fazla değişiklik olmaz sanırım...
 
%41 oranında oylar, ortaokul veya liseden en az birinde Bilişim Teknolojileri ile ilgili zorunlu ders saatlerinin artırılmasını içeren anket seçeneklerinde kullanılmış.
 
Son düzenleme:
Hiçbiri. Tüm kademelerde ders zorunlu olsa ne yazar? Laboratuvarın yok, bu at yarışı sistemde dersinin bir önemi yok, "bilişim çağı" sadece dillerde ve köşe yazılarında süslü cümleler içinde kullanılıyor. 13 yıllık meslek hayatımda 12 farklı okulda görev yaptım, sürekli norm fazlası olmaktan bıktım, her gittiğim okulda yeni düzen kuruyorum hooop torpilli birine yer açılacak önce norm açılır sonra normale döner ve ben norm fazlası hadi yallah. İtiraz edersin ama malum sendikadan olmadığımız için güçlüler her zaman haklıdır kuralı işler. Kısacası bu düzende oraya onlarca seçenek koysanız hepsi boş. Saygılar herkese iyi çalışmalar.
 
Her branşın kendine göre muhakkak sıkıntıları vardır ama bizim branşımızın sıkıntıları bitmez arkadaşlar. Malzeme/materyale dayalı ve ikinci/üçüncü sınıf/kalite ders bakış açısına sahip bir branş olduğu için hiç umudum yok. En güzeli branşı değiştirip sorunların tümünden kurtulmak. (Kaçmak çözüm değil diyebilirsiniz ama yıllardır aynı şeyleri yazıp duruyoruz bu forumda. Daha da yazmaya devam edeceğimize eminim.)

Hiç olmazsa öğretmenliğimi hissederek çalışırım. Öğretmen miyiz, değil miyiz belli değil.

Oy oranlarına bakıyorum da BTR isteklisi arkadaşlar hâlâ çok fazla. BTR'ye talep oldukça öğretmen gibi bakılmayacak bizlere, diye düşünüyorum.

Amacım kimseni tercihini sorgulamak değil yanlış anlaşılmasın. Sadece kendi kendimize muhalefet ediyoruz. Yani bizlere öğretmen gibi bakılMAmasından şikayet ediyoruz ama BTR olarak buna meydan veriyoruz. Bunlar birbirine zıt şeyler.

Yoruma açık...
 
Ders yoksa biz de yokuz arkadaşlar. Ortaokuldan lise son sınıfa kadar(sözelciler hariç) bilgisayar bilimleri/bilgi işlemsel düşünme odaklı ders, bunun yanında da lisede yazılım, oyun geliştirme, robotik gibi seçmeli dersler olmalı.

Yanlışlar bir değil iki değil. Ecevit döneminin cezasını çekiyoruz. İmam Hatipleri kapatacağız ayağına meslek liselerini bitirdiler. Mevcut iktidar da imam hatiplere yoğunlaştı, başka da bir şey yapmadı. Eğitim sistemini her kurcaladıklarında batırdılar. Meslek liselerini düzeltmek şöyle dursun, anadolu liseleri, düz lise bünyesinde açılan süper liseler vs. de bitirildi. Müfredatı yolunmuş kuşa döndü. Sınav iyi bir şey değil ama birkaç sene önce liselerin sınavla öğrenci almayı bırakıp mahalle mektebi sistemine geçilmesi gibi uygulamalar sistemi mahvetmekten başka bir şeye yaramadı. Fatih projesi gibi projelere milyarlarca dolar harcandı ki, hiç gerek yoktu bunlara. Bir laptop, bir projeksiyon ile gayet iyi eğitim verilebilir.

Tüm bu felaketler silsilesi içinde, tam aksi olması gerekirken, bizim branş önemini yitirdikçe yitirdi. Btr ne Allah aşkına? Eğitimle ne ilgisi var bunun. Bilgisayar bilimleri eğitimi altında analitik düşünme, bilgi işlemsel düşünme, problem çözme, algoritma, yazılım eğitimleri vermemiz gerekirken yıllardır atıl vaziyette tutuluyoruz. Yok tahtaya imaj yükle, yazıcıda kağıt sıkıştı onu çıkar bilmem ne. Bilgi çağında bu nasıl bir saçmalık anlamak mümkün değil.

Meslekte 16. yılım. İyiye giden bir şey yok. Günü kurtarmaktan, robotik kodlama altında festivaller yarışmalarla şovdan reklamdan öteye geçilmedi. Bıraksınlar bu işleri, doğru düzgün ders koysunlar, meslek liselerini canlandırsınlar.
 
BTR kadrolu hale getirilmeli, görev tanımı iyi yapılarak akıldan soru işaretlerini kaldıracak bir yönetmelik çıkarılmalıdır.
 
İyiye giden bir şey yok. Günü kurtarmaktan, robotik kodlama altında festivaller yarışmalarla şovdan reklamdan öteye geçilmedi. Bıraksınlar bu işleri, doğru düzgün ders koysunlar, meslek liselerini canlandırsınlar.
Tamamen katılıyorum hocam. Bakanlıkta görevli idareciler PROJE kavramını yanlış anladılar. Öğrencileri Robotlaştırıp,robotları akıllandırmaya çalışıyoruz onların sayesinde...
 
Bilişimle Üretim Projesinin yaygınlaşması da norm durumuna olumlu bir katkı yapabilir.
 
Bilişimle Üretim Projesinin yaygınlaşması da norm durumuna olumlu bir katkı yapabilir.

Bekleyelim, 5 sene sonra yaygınlaşır inşallah. Emekli oluruz böyle böyle. Tepkim size değil hocam yanlış anlamayın. Bakanlığın bilgisayar alanını "projelere" indirgemesine, esas problemleri öteleyip durmasına tepkim var. Projeyle, festivalle, yarışmayla vs. olacak iş değil bu. Hele btr gibi saçma sapan bir görevle olacak iş hiç değil.

Türkçe öğretmeni alan bilgisini kitap yazım projeleri, şiir yarışmaları üzerinden aktarmaya çalışmıyor, matematik öğretmeni dersi olmayıp da tübitak matematik olimpiyatları üzerinden bir şeyler anlatmaya çalışmıyor. Tüm branşlar için böyle. Bilişimle Üretim Projesinde birkaç yüz okulda ders gelmesiyle ne doğru düzgün bilgisayar bilimleri eğitimi verilebilir ne de biz atıl vaziyete kalmış olmaktan kurtulabiliriz. Ki proje yürütücüsü olarak btr görünüyor, toplantı btr öğretmenleri ile yapılıyor. Ciddiyetsizce geliştirilen yaklaşımlarla, "ders dediniz işte size ders, işte size Bilişimle Üretim Projesi, hadi robot yapın bakalım, hadi proje yapın bakalım" kafasıyla, bir santim yol alamayacağız yine.

Ders lazım bize. Talim terbiye kurulundan çıkan karar lazım. Doğru düzgün müfredat lazım. Kitap lazım.
 
Yıllardır boşuna uğraşıyorlar geçici görevlendirmelerle. Sonuçta isteğe bağlı olacak BTR. İsteyen geçer kadrolu olarak istemeyen geçmez. Bir saatten sonra artık kafa kaldırmıyor. Yaşlanınca da tamirciliği gururuna yediremiyorsan idareci olursun.
 
Sevgili arkadaşlar anketi yeni gördüm. Bikere herkademede ders işi hayal. Hangi dersi kaldırıp yerine bilişim konulacak. Kaldırılan dersin öğretmenleri tepki göstermeyecek mi. Kim göze alır bunu. Hadi oldu diyelim. 7 ve 8. Sınıflar bilişimle ilgilenir mi hiç sanmıyorum. Çocukların ilgi alanıyla ilgilenmesine hangi veli müsade ediyor ki. Hepsi lgs hazırlıkla meşkul. Hadi ilgilendiler diyelim. O içeriği öğrenciye aktaracağınız lab nerde. Kim yenisi kurar sizce. 1 tane varsa bile o da yetersiz kalır. Yani sorun normsa bu illaki ders sayısına göre olmak zorunda değil. İstenirse her okula 1 norm ders sayısından bağımsız verilebilir. Buda ancak btr için yapılabilir. Ben btr değilim. Çünkü hiç ihtiyaç duymadım. Ama norm sıkıntısı olursa Sevmesekte başka çare yok yaparız. Bunun başka çözümü yok. Norm fazlalığı sıkıntısını ders sayısı çok olan branşlarda yaşıyor. Sadece bilişime özgü değil. Her yıl herşey değişebilir
 
keşke alan değiştirme imkanımız olsa. hemen tarih öğretmenliğine geçerdim. gir sınıfa, anlat, çık. ne proje saçmalığı ne başka bir şey var.
 
431 oy kullanılmış şimdiye kadar. Bu forumda Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olmayan üyeler olduğunu da hesaba katarsak, düz hesap:
%40 oranında zorunlu ders saatlerinin en az bir sınıf düzeyinde artırılması
%35 oranında BTR Öğretmenlik ile ilgili özellikle kadro konusunda düzenlemeler yapılması
%25 oranında alan değişikliği yapılması
istek dağılımı olduğu söylenebilir gibi
 
Tüm okullarda (lise ortaokul ilkokul) hepsinde muhakkak 1 adet bt sınıfı açılmalıdır. Ve dersimiz 4.siniftan itibaren her kademede zorunlu olmalıdır. Universite sınavlarında da bizim branşla ilgili sorular gelmelidir. O zaman ileri düzey yazilim, yapay zeka ve robotik konularında biz de dünyada söz sahibi olabiliriz vesselam.
 
Ayrıca bütün bu isteklerimizi biz harekete geçmedikçe pek başarabilecegimizi zannetmiyorum
 
BTR kadrolu hale getirilmeli, görev tanımı iyi yapılarak akıldan soru işaretlerini kaldıracak bir yönetmelik çıkarılmalıdır.

Keşke devlette her şey yönetmelikler de olduğu şekilde yürüseydi hocam ama ne var ki teorikle pratik o kadar farklı ki, sizin dediğiniz inanın mümkün değil.

Yönetmelikte ne yazarsa yazsın okul bazında her şey çok farklı olacaktır. Zaten BTR rehberlik etmeyi gerektiriyor ama öyle mi, siz söyleyin.

BTR kesinlikle öğretmenliğe bakış açısını baltalayan bir bakıştır.

Tabi bu işi severek yapmayı tercih edenlere saygı duyarım ama bunu kadrolaştıralım denmesini yanlış buluyorum.

Kadro gelmesi bizi bitirir. Tercihe bağlı olursa hiç olmazsa istemeyen yapmaz. Ayrıca aynı okula BT öğretmenliği ile BTR için ayrı ayrı kadro verilmesini de imkansız görüyorum.

BTR olmayan arkadaşlarımız bile çoğu zaman teknik sorunlar yüzünden idareyle karşı karşıya gelirken bir de BTR olanların halini tahmin etmek çok zor olmasa gerek.

Fazla iyi niyetlisiniz bence.

Ne diyeceksiniz teknik sorun olduğunda? ET’ye imaj atılması gerek servis kaydı açalım mı?

O halde sen ne iş yapıyorsun? derler hocam.

Siz hiç bir hastayı muayene eden doktor ile onu ameliyata alan doktorun farklı olduğunu gördünüz mü? Ameliyata karar veren de onu ameliyat eden de aynı doktordur. Hastayı ameliyata alan doktor onu muayene etmeden başkasının sözüyle ameliyata almaz, kendisi de muayene eder yani.(İstisnalar kaideyi bozmaz) Uzmanlık alanının üzerindeki bir durum varsa üst uzmanlara havale ederler sadece.

Uzatmaya gerek yok. Sahada BTR için bakış açısı kesinlikle şöyle:
BTR=Teknisyenlik

Vesselam
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Keşke devlette her şey yönetmelikler de olduğu şekilde yürüseydi hocam ama ne var ki teorikle pratik o kadar farklı ki, sizin dediğiniz inanın mümkün değil.

Yönetmelikte ne yazarsa yazsın okul bazında her şey çok farklı olacaktır. Zaten BTR rehberlik etmeyi gerektiriyor ama öyle mi, siz söyleyin.

BTR kesinlikle öğretmenliğe bakış açısını baltalayan bir bakıştır.

Tabi bu işi severek yapmayı tercih edenlere saygı duyarım ama bunu kadrolaştıralım denmesini yanlış buluyorum.

Kadro gelmesi bizi bitirir. Tercihe bağlı olursa hiç olmazsa istemeyen yapmaz. Ayrıca aynı okula BT öğretmenliği ile BTR için ayrı ayrı kadro verilmesini de imkansız görüyorum.

BTR olmayan arkadaşlarımız bile çoğu zaman teknik sorunlar yüzünden idareyle karşı karşıya gelirken bir de BTR olanların halini tahmin etmek çok zor olmasa gerek.

Fazla iyi niyetlisiniz bence.

Ne diyeceksiniz teknik sorun olduğunda? ET’ye imaj atılması gerek servis kaydı açalım mı?

O halde sen ne iş yapıyorsun? derler hocam.

Siz hiç bir hastayı muayene eden doktor ile onu ameliyata alan doktorun farklı olduğunu gördünüz mü? Ameliyata karar veren de onu ameliyat eden de aynı doktordur. Hastayı ameliyata alan doktor onu muayene etmeden başkasının sözüyle ameliyata almaz, kendisi de muayene eder yani.(İstisnalar kaideyi bozmaz) Uzmanlık alanının üzerindeki bir durum varsa üst uzmanlara havale ederler sadece.

Uzatmaya gerek yok. Sahada BTR için bakış açısı kesinlikle şöyle:
BTR=Teknisyenlik

Vesselam
İster btr ol olma, ister btr ye karşı ol. 13 senelik öğretmenlik hayatım var. Okulda bir akıllı tahta da ya da bilgisayarda bir problem çıktığında bizden beklenti oluyor illa ki. Yazılımsal sorun olursa çözüyoruz, donanımsal sorunları servislere bildiriyoruz. Ayrıca öğretmenlik yaptığım süreçte hiç bir şekilde teknisyen muamelesi görmedim, öğretmen arkadaşlarım tarafından hep takdir edildim. Siz kendinizi öyle teknisyen hissediyorsanız bilemem.
 
hiçbir şıkkı işaretlemedim eğer 20+1 bilişim sınıfı tüm okullara kurulacaksa btr değil dersi tercih ederim, ancak bilişim sınıfı olmayan bir okulda bütün kademelerde derse girmektense çalışma şartları rehberlikçiler gibi olan kadrolu btr yi tercih ederim. Ayrıca btr olmasanızda hocam bilgisayar açılmıyor, tahtaya şu programı kurar mısın, mavi ekran geliyor vb. sorunlar yüzünden sizden yine ricacı olacaklar. Bunun dışında bu ders velilerin, idarenin ve öğrencilerin gözünde hiç bir zaman matematik, fen vb. dersler gibi görülmeyecek ister robot yap, ister uçan araba bunu da artık kabullenmek lazım.
 
BTR’ye karşı olan biri değilim kesinlikle. Sadece bunun kadro haline getirilmesine karşıyım.

Bir okula hem Bilişim Teknolojileri hem de BTR kadrosu ayrı ayrı verilirse tamam ama bu da hepimizin bildiği gibi imkansız.

Zorla BTR olacaksınız şeklindeki bir dayatmaya karşıyım. Bu durum öğretmenliğimizin elimizden kayıp gitmesi için atılan bir adım olur. Böyle böyle derslerimiz de adım adım azaltılırsa ve sahada da memnuniyet geri dönüşü olursa sanırım sonu öğretmenliğe elveda olur.

Zamanında öyle olmadı mı? BT sınıfları dağıtıldı, dersler kaldırıldı, azaltıldı ya da zorunluyken seçmeliye döndü. Peki neden? “Öğrenciler zaten bilgisayarı biliyorlar.” diye. Kodlama konusu da aynı olursa ne olacak? “Zaten youtube’da ya da internette her şey var, merak eden oradan öğrenir.” diye bizim dersimize ihtiyaç yok diye bir bakış açısı getirirse birileri. O zaman BTR tam olarak teknisyenliğe döner işte. Bizim, dersimize sahip çıkmamız lazım. Anlatmak istediğim bu.

Tercihe dayalı olursa isteyen tercih eder istemeyen etmez. Tercih edene de saygı duyduğumu yazmıştım yukarıya zaten.

Okullardaki her türlü yazılımsal sorunları zaten yapıyoruz. Bunu kabul ediyorum zaten arkadaşlar. Uzmanlık alanımızda olduğu için illa ki bize danışılıyor. Bunu normal buluyorum ve hiç de gocunmadım ve gocunmam. Gidip de resim öğretmenine diyecek değiller ya. Biz de dişimiz sızlasa ürolojiye gitmeyiz herhalde.

Peki ben BTR olmak istemiyorsam ne olacak? Zorla mı, baskıyla mı yapacağım. Eğer bir okulun boya zamanı geldiğinde okulu zorla resim öğretmenine boyatırlarsa ben de zorla BTR’yi kabul ederim.

Benim tercihim derse girmekten yana ve önceliğimizin de bu olması gerektiğini savunuyorum. BT sınıfı olması gerektiğini savunuyorum. Ben üniversiteyi öğretmen olacağım diye okudum ve öğretmenlik yapmak istiyorum. Kimsenin bana BTR’yi dayatmasına razı da değilim.

Not: Benden rica edilen işleri yaptım diye kesinlikle teknisyen olarak hissetmedim. Kesinlikle arkadaşlarımdan da en küçük bir saygısızlık görmedim. Herşey karşılıklıdır memuriyette. Yeri gelir siz de onlara bir konuda danışmak zorunda kalırsınız. Ve ben de onlardan bir şey istediğimde hiç kimseden OLMAZ ya da HAYIR cevabını almadım. Herkesle uygun bir dille iletişim kurduğunuzda inanın açılmayacak kapı yok.

Fikir ayrılıklarının olmasını da normal buluyorum. Bunu da belirteyim.

Ben sadece gerçekçiyim arkadaşlar. Tekrar yazıyorum. Teorikle pratik asla tamamen aynı olmuyor. Olsa güzel olur ama maalesef değil.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
2017 yılında Kuşadası'nda düzenlenen Güncellenen Öğretim Programları için Eğitici Eğitimlerinde KodlaManisa vb... illerde Valilik Projesi olarak da düzenlenen Kodlama ve Yazılım Geliştirme Projelerinden güzel bir gelişme olarak söz edilmişti. Bu illerde yıl sonu etkinliği olarak Robotik Kodlama Şenlikleri düzenleniyordu. Bu illerde, Bilişim Teknolojileri normu ve okullardaki BT ve Kodlama Sınıflarının iyileşmesi gelişmeleri hakkında ne söylenebilir?
 
Geri
Üst