Bilgisayardan Gelen Uyarı Sesleri Anlamları ve Çözümleri

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Bilgisayardan Gelen Uyarı Sesleri ve Anlamları ve Çözümleri
Arkadaşlar bilgisayarın açılışındaki hatalara dair sürekli sorularla karşılaşıyoruz, hem forumda, hem de gündelik hayatımızda. Deneyimsiz kullanıcılar için, reboot esnasında karşılaşılan o malum BİP sesleri, bazen çok korkutucu olabiliyor.

BilgisayarBilisim.NeT üyeleri ve bilgisayar kullanıcıları için ufak bir dosya hazırladım. Umarım bu tür problemleri olan arkadaşlar, bu yazımdan faydalanabilirler.

Şunu da söylemek isterim ki buradaki bilgiler yabancı sitelerden tarafımca derlenmiş ve Türkçeye çevrilmiştir.
POST (Power On Self Test)

POST, bilgisayarımızı test eden bir sistemdir, yeniden başlatma işlemi esnasında tüm donanımımızın sorunsuzca çalıştığından emin olur, ve ihtiyaç duyduğumuz minimum sistem gereksinimlerine sahip olup olmadığımızı kontrol eder. Eğer bilgisayar POST’u başarıyla geçer ise, sadece tek bir bip sesi duyarız (bazı BIOS’larda bu iki de olabilir), ve bilgisayarımız normal bir şekilde başlamaya devam eder. Bunun yanında, eğer bilgisayar POST’u geçemezse, ya bip sesi hiç gelmez, ya da her birinin kendine has bir anlamı olan farklı bir dizilimde bip sesi/sesleri duyuracaktır; ki böylece kullanıcı sorunun kaynağını anlayabilecektir.

POST’un Aşamaları
Bilgisayarın her açılışında, bilgisayar POST’u geçmek zorundadır. Aşağıda, bilgisayarımızın her başlayışında POST’un gerçekleştirdiği ana adımları görebilirsiniz.

1. Güç kaynağını(power supply) test edip açık olup olmadığından ve reset sinyalini gönderdiğinden emin olur.
2. CPU reset durumundan çıkmalı ve hemen ardından işlemleri gerçekleştirmeye başlamalıdır.
3. BIOS sınaması geçerli olmalı, ki bu okunabilir olması demektir.
4. CMOS sınaması geçerli olmalı, ki bu okunabilir olması demektir.
5. CPU tüm bellek türlerini okyabilir olmalıdır; ki bunlar bellek kontrolcüleri, bellek anayolları, ve bellek modülleridir.
6. Belleğin ilk 64KB’ı işleme tabi tutulabilir olmalıdır ve okunabilmeli ve üzerine yazılabilmeli olmalıdır, ve POST kodunu içerebilir olmalıdır.
7. I / O yolu / kontrolcüsü erişilir olmalıdır.
8. I / O yolu ekran altsisteminden yazabilir/okuyabilir olmalıdır, ve tüm ekran RAM’inden okuyabilmelidir.

Eğer bilgisayarınız yukarıdaki testlerin herhangi birinden dahi geçemezse, bilgisayarınız POST hatası alacaktır. POST hatası, standart bir veya iki bip sesinden farklı olan bip kodlarıdır. Bu hiç bip olmayacağı anlamına gelebileceği gibi, bilgisayarın POST’u geçememesine neyin sebep olduğunu işaret edecek farklı dizilimdeki bipler de olabilir.

Eğer bilgisayarınız açılırken bu tip bip sesleri çıkarıyor, ve hata veriyorsa, birazdan hangi bipin ne anlama geldiğini, hangi donanım sorununa işaret ettiğini ve çözümlerinin neler olduğunu sizlere açıklamaya çalışacağım.


Şimdi BIOS türlerine göre değişen bu bip kodlarına, ve özetle çözümlerine bakalım:

phoenixbip.jpg


ibmbip.jpg


Şimdi işin biraz daha ayrıntısına girelim arkadaşlar.

AMI BIOS BİP SESLERİ VE AÇIKLAMALARI

1 Kısa Bip
Herşey yolundadır.

2 Kısa Bip
4 Kısa Bip
5 Kısa Bip
7 Kısa Bip
8 Kısa Bip
9 Kısa Bip
11 Kısa Bip
1 Uzun, 8 Kısa Bip Durumlarında Yapılması Tavsiye Edilenler:

Ek Bilgi: Bu yazı, POST ile ilgili sorun yaşayan veya aşağıdaki semptomlarla karşılaşan kullanıcılara yardım etmek amaçlıdır:
1. Bilgisayar açılışta düzensiz bir şekilde bipliyor.
2. Bilgisayara güç geliyor ama açılış ekranında kalıyor, sistem başlatılamıyor.
3. Bilgisayara güç geliyor, ama hiç bir şey olmuyor.

NOT: Tüm bilgisayarların bip kodları yoktur, bazı yeni bilgisayarların, hataları yanıp sönerek belirten LED ışıkları veya özel ses dosyaları vardır.

SEBEP
Bu durumun sebebi aşağıdakilerden herhangi biri olabilir.
1. Yeni donanım, eskisi ile uyuşmuyor.
2. Bozuk veya hatalı donanım cihazı.
3. Bağlantılar bağlı değil, veya hatalı bağlantı yapılmış.
4. Bir elektrik fırtınası, akımın bilgisayarınıza zarar vermesine neden oldu.
5. Diğer donanım sorunları.

ÇÖZÜM

NOT: Bilgisayarınızın açık olduğundan emin olun, eğer güç düğmesine basarsanız ve hiç bir şey olmazsa(ışık yok, ses yok, fanlar çalışmıyor, vb), bu sorun POST kaynaklı değil, bir güç kaynaklı sorundur.

UYARI: Aşağıdaki adımlardan bazıları fiziki parçaları bilgisayardan sökmeye dayalıdır. Bilgisayarınızın kasasını açtığınızda elektrostatik akıma ve potansiyel tehlikelerine karşı dikkatli olmanızı şiddetle tavsiye ederim.

* Yeni Donanımı Kaldırın
Eğer bilgisayarınıza son zamanlarda yeni bir donanım eklendiyse, bu donanımı sorununuzun kaynağı olmadığından emin olmak için kaldırın. Şayet bu yeni donanımı kaldırdıktan sonra bilgisayarınız düzgünce çalışırsa, bilgisayarınız bu yeni donanım ile uyumlu değildir, veya sistem ayarları yeni donanım cihazının çalışabilmesi için değiştirilmelidir.

* Dış Bağlantıları Kaldırın
Güç kablosu hariç, bilgisayarınızın arkasındaki tüm kabloları çıkarın. Bilgisayarı çalıştırın ve normal bir şekilde bip sesinin gelip gelmediğine bakın. Eğer bilgisayar hiç biplemez ise monitörü takın ve değişiklik olup olmayacağına bakın.

* Bip Kodunu Tanımlayın
Eğer belli bir düzende bip sesi alıyorsanız, bu konudaki diğer açıklamalarımı okuyun. Bu bip kodları, hangi bilgisayar içeriğinin bozuk veya sorunlu olduğunu anlamamız için iyi bir yöntemdir.

* Tüm Fanları Kontrol Edin
Bilgisayardaki tüm fanların çalıştığından emin olun. Eğer bir fan arızalı ise(özellikle de CPU soğutan fan) bilgisayarınız aşırı ısınıyordur ve/veya bilgisayarınızın başlamasını engelleyen fan hatasını tespit ediyordur.

* Tüm Kabloları Kontrol Edin
Tüm kabloların yerlerine düzgünce bağlandığından, hiç gevşek kablo veya birbirine baskı yapıp sıkıştıran kablo olmadığından emin olun.
• Tüm disk sürücülerinin data kablosu ve onlara bağlı birer güç kablosu olmalıdır.
• Güç kaynağınızın anakarta giden en az bir kablosu olmalıdır. Pek çok anakartın, onları güç kaynağına ve fanlara bağlayan fazladan kabloları vardır.

* Tüm Kartları Çıkarın
Eğer yukarıdaki tavsiyelerden hiçbirisi uyumsuz POST sorununuzu halen gidermediyse, anakartınız üzerindeki tüm kartları çıkartın(IDE, USB, Modem, Network, Ses, Ekran, Tv kartı, vb..). Ve kartlarınızı bilgisayarınıza teker teker takın, ve her bir kart takmanızda bilgisayarınızı yeniden başlatın. Böylece hangi kartın soruna sebep olduğunu tespit edebilirsiniz.

* Tüm Sürücüleri Çıkarın
Eğer neyin hatalı olduğunu bip seslerinden anlayamadınız veya hiç bip sesi uyarısı almıyorsanız, IDE, SATA, SCSI, veya diğer data kablolarını CD-ROM’dan, hard diskten, disket sürücüden ve anakarttan çıkartın.

Eğer bu, POST sorununuzu çözerse veya yeni bir hata mesajı alırsanız, hangi aygıtın veya kablonun soruna sebep olduğunu anlamak için her defasında bir aleti bilgisayarınıza bağlayın. Bazı durumlarda, sorunun kaynağı sadece gevşek bir kablodan ibarettir.

* RAM’i Çıkarın
Tüm bu aygıtları çıkardıktan sonra da aynı problemle karşı karşıya iseniz, RAM’i anakarttan sökün ve bilgisayarınızı başlatın. Eğer bilgisayar farklı bir bip kodu verirse, veya önceden hiç biplemiyordu ama şimdi biplemeye başladıysa, bilgisayarınızı kapatın ve aşağıdaki tavsiyeleri yerine getirin. Her bellek takışınızda veya çıkarışınızda bilgisayarınızı kapattığınızdan emin olun, ve tabii ki her yaptığınız değişiklik sonrasında bilgisayarı açıp tavsiyemin sorununuzu çözüp çözmediğinden de emin olmalısınız.
1. Belleği yine aynı slota takın.
2. Eğer birden fazla belleğiniz var ise, biri hariç diğer hepsini slotlardan çıkarın, ve sırayla bunu her biri için uygulayın.
3. Bir belleği, sırayla tüm slotlarınızda deneyin. Anakart üzerindeki bu RAM slotlarının da arızalı olma ihtimali unutmayın.

Şayet belleği bir slotta çalıştırıp, bir diğer slotta çalıştıramayabilirsiniz. Bu durumda belleği, içinde çalıştığı slotta tutarak bilgisayarınızı bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz, veya anakartınızı değiştirebilirsiniz.

* Bilgisayarın Güç Döngüsünü Kontrol Edin
Bazı durumlarda bir bilgisayar, genellikle güç kaynağının ve/veya anakartın neden olduğu güç bazlı sorunlar yaşayabilir. Sorununuzun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için, bilgisayarınızı açmayı, kapamayı, ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tekrar açmayı deneyin; bilgisayarın güç ışığının her defasında yanıp söndüğünden emin olun. Bazı durumlarda, bilgisayarınızı geçici olarak yeniden başlatmak durumunda kalabilirsiniz.

Bu teknik, sadece bilgisayarınızı geçici olarak çalıştırabilmeniz, belki son bir defa, bilgisayarı açıp, eğer backup almadıysanız, yeni donanım yüklemeden önce dosyalarınızı kopyalamanız ve kurtarmanız içindir.

* CPU’yu Çıkarın ve Tekrar Takın
Bilgisayarının kasasını açıp içinde daha rahat bir şekilde çalışabilen veya bilgisayarının parçalarını sık sık değiştirebilen deneyimli kullanıcılar için bir tavsiye; CPU’yu yerinden çıkarıp, bilgisayarın içine tekrar yerleştirebilirsiniz.

* Bozuk Anakart, CPU, RAM, ve/veya Power Supply
Yukarıdaki tüm tavsiyeleri denedikten sonra eğer halen aynı sorunlarla karşı karşıya iseniz, üzülerek söylüyorum ki anakartınız, CPU, ve/veya RAM’iniz bozulmuştur. Bir sonraki adım, bu parçaların yerine yenilerini almak/veya bilgisayarı servise götürmektir. Eğer kendi başınıza tamir etmeyi düşünüyorsanız, veya zaten bir bilgisayar tamircisi iseniz, ilk olarak anakartı, RAM’i ve, CPU’yu ve daha sonra power supply(güç kaynağı)’nı, bu sıralamayla takmanızı ve/veya diğer bilgisayarlardan bu sırayla parçalar söküp kendi bilgisayarınıza eklemenizi tavsiye ederim.
3 Kısa Bip
1 Uzun, 3 Kısa Bip Durumlarında Yapılması Tavsiye Edilenler:

SEBEP: Bilgisayar RAM (bellek) sorunu

ÇÖZÜM

Uyarı: Aşağıdaki adımlardan bazıları fiziki parçaları bilgisayardan sökmeye dayalıdır. Bilgisayarınızın kasasını açtığınızda elektrostatik akıma ve potansiyel tehlikelerine karşı dikkatli olmanızı şiddetle tavsiye ederim.

* Takılı Belleği Yerinden Çıkarın
Eğer bilgisayarınıza son zamanlarda fazladan bellek taktıysanız veya takmaya çalıştıysanız, ve bundan sonra bu bipleri duymaya başladıysanız, bilgisayara eklediğiniz tüm yeni belleklerinizi çıkarın. Eğer yeni belleği çıkarmanızdan sonra bilgisayar düzgün çalışıyorsa, sorununuz uyumsuz veya arızalı bellekten kaynaklanıyordur.

* Kasayı Açın ve Belleği Söküp Geri Takın
Bazen bilgisayar yerinden oynatıldığında ve/veya zamanla bir bellek yerinden oynayabilir, slotuna takılan yeri gevşeyebilir, ki bu da bilgisayarın bu belleği okumasını engeller veya okurken hatalar vermesine neden olur. Bu sorunu bilgisayarın kasasını açıp bellekleri yerlerinden çıkarıp tekrardan takarak çözmeye çalışabilirsiniz.

* Belleğin Yerini Değiştirmek
Eğer ki belleği söküp takmak sorunu çözmezse, belleğin yerini değiştirmeyi deneyin. Eğer sadece tek bir RAM’iniz varsa, bunu diğer slota takmayı deneyin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Eğer birden fazla belleğiniz varsa, biri hariç hepsini yerinden çıkarın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Eğer bu da sorunu çözmezse, diğer belleklerden birini deneyin.

* Başka Bir Bilgisayarın Belleğini Deneyin
Eğer elinizin altında, sizinkiyle aynı tip bellek kullanan bir bilgisayar varsa, onun sağlam olduğundan emin olduğunuz bir belleğini söküp, sizin bilgisayarınızda deneyin.

Eğer başka bir bilgisayarın belleği sizin bilgisayarınızda çalışırsa, sizin belleğiniz bozuk demektir. Eğer başka bir bilgisayarın belleği, uyumlu olmasına rağmen sizin bilgisayarınızda çalışmazsa, maalesef anakartınız ve/veya anakartınızdaki slotlar arızalılar, ve belleğin okunmasını engelliyorlar, ki bu da anakartınızın değişmesi gerektiği anlamına gelir.

* Belleği Yenileyin
Eğer bilgisayarınızdaki belleklerin arızalı olduğunu düşünüyorsanız, ve yukarıdaki tavsiyelerin hiç biri sorununuzu çözmediyse, yeni bir RAM alma vakti geldi demektir.

__________________________________________________ _____________________





6 Kısa Bip Durumunda Yapılması Tavsiye Edilenler

SORUN: A20 Hatası

SEBEP: Sorun klavye ve/veya klavye kumandası kaynaklı

ÇÖZÜM
1. Klavyenin, bilgisayarın arkasına doğru porttan bağlandığından emin olun.
2. Bilgisayarı kapatın ve klavyenin bağlantısını çıkarın, kablo ucunda veya kasanın üzerindeki giriş portunda herhangi bir eğilme, yanma veya pinlerde kırılma olup olmadığını kontrol edin.
3. Bilgisayarınızda farklı bir klavye deneyin.
4. Maalesef, yukarıdaki hiç bir tavsiye sorununuzu çözemediyse, anakartınızda bozuk bir kumanda var demektir. Anakartınızı değiştirmelisiniz.

__________________________________________________ _____________________

10 Kısa Bip Durumunda Yapılması Tavsiye Edilenler

ÇÖZÜM: CMOS pili değiştirilmelidir.

AWARD BIOS BİP SESLERİ VE AÇIKLAMALARI

1 Uzun, 1 Kısa Bip: Bir ekran sorunu olduğunu, ve gerekli bilgilerin ekranda gösterilemediğini anlatır. Yukarıdaki Amibios çözümlerinden 2 Kısa Bip çözümüne bakınız.

Diğer Bütün Bip Sesleri: RAM problemidir. Ami BIOS post çözümlerindeki 3 Kısa Bip Çözümüne bakınız
Kaynak: http://www.computerhope.com
Kaynak: http://www.pchell.com
Hata Anlamı

Sürekli Bip Sesi; Ses Güç kaynağı arızasına işarettir. Bu durumda bilgisayarınızın güç kaynağını (Power Supply) değiştirmelisiniz.
Birçok kısa bip; Anakart arızasıdır.
1 uzun bip; Bellek tazelenmesinde hata.
1 uzun 1 kısa bip; Anakart veya BIOS çipi arızası.
1 uzun 2 kısa bip; Ekran kartı arızası.
1 uzun 3 kısa bip; Ekran kartı arızası.
2 uzun 1 kısa bip; Ekran kartı arızası.
Ekran kartı hataları genellikle ekran kartı yuvasından çıkarılıp sağlam bir şekilde takılarak düzeltilir. aynı hataları tekrar alıyorsanız, ekran kartını çıkartıp anakart üzerindeki (Onboard) VGA çıkışı üzerine takıp çalıştırmayı deneyiniz.
2 kısa bip; Bellek parity (eşlik) hatası
3 kısa bip; Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
4 kısa bip; Timer hatası
5 kısa bip; İşlemci hatası
6 kısa bip; Klavye işlemcisi hatası
7 kısa bip; İşlemci hatası
8 kısa bip; Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
9 kısa bip; BIOS ROM hatası
10 kısa bip; CMOS okuma/yazma hatası
1 bib açılırken bilgisayarınız sağlıklı bir şekilde açılıyor demek !
ton yok = guc yok
devamli ton = guc kaynagi arızalı
devamli kısa ton = arızalı ana-kart
1 uzun = Ram yenileme
1 uzun, 1 kısa = arızalı ana-kart veya ROM-Basic
1 uzun, 2 kısa = video kart hatası veya dip switch (XT icin )
1 uzun, 3 kısa = Ekran kartında hata
1 kısa = Normal Açılış
2 uzun, 1 kısa = monitör adaptör senkro hatası
2 kısa = parity hatası (hafiza-ram toplam)
3 kısa = ilk 64 K RAM hatası
4 kısa = zaman sayacı arızalı
5 kısa = işlemci arızası (prosessor arızalı ) veya vidoe Ram **
6 kısa = klavye işlemcisi hatası
7 kısa = Sanal işlemci mode ayar (AT icin)
8 kısa = Video Ram yanlis yazma
9 kısa = ROM bios toplam hatası

Gördüğünüz gibi bu bip sesleri hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.

11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

POST Mesajları

Girişi ölümcül hata mesajlarından yaptık ama daha çok uyarı niteliğinde olan POST mesajları ile ortamı biraz yumuşatmayı ihmal etmiyoruz. Genel olarak açıklayıcı, birkaç kelimelik (biraz İngilizce ile) anlaşılabilir niteliktedirler. Ama can sıkmaya yetecek kadar ciddiye almak kaçınılmazdır. Bu mesajlar anakarta, BIOS’a, takılı olan donanıma, çipsete göre değişiklik gösterebilirler. Yine de belli başlı birkaç hata mesajıyla uygulanabilecek çözüm yollarını yazıyorum.

BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkailir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvetle muhtemeldir.
KASADAN GELEN BİP SESLERİ VE ANLAMLARI 20 SORU VE 20 TANE ÇÖZÜM
Kasadan gelen bip sesleri ve anlamları
1-Sorun: Pc hoparlorlerinden kesik araliklarla kalin bir beep sesi geliyorsa .
1-Çözüm: RAM bellek takili degildir.RAM belleklerde bozukluk olabilir.RAM bellek yuvaya oturmamistir. RAM belleklerin yerine oturup oturmadigini kontrol edilip yerine oturmussa baska bir bellek ile degistirmek sorunu cozecektir.
2-Sorun: 8 kez kisa beep sesi geliyor.1 uzun 2 kisa beep sesi geliyor . 5 kisa beep sesi geliyor
2-Çözüm: Bu hatalarin 3′U de grafik karti ile ilgilidir . Ana kartla grafik karti arasinda bir uyusmazlik olabilir .Bu uyusmazlik genelde video RAM den kaynaklanir. Baska bir grafik karti deneyin.
3-Sorun : 6 kez kisa beep sesi geliyor.
3-Çözüm: Klavye islemcisinde problem olabilir. Baska bir klavye deneyin.
4-Sorun : Parity error (at hex ………..) System halted mesaji veriyor, (hex;hataya yol acan bellek biriminin 16′li (hexadecimal)adresidir).
4-Çözüm: Bellek okuma hatasi olabilir.Uzerinde parity(eslik biti)olmayan bir RAM modUl kullaniyor olabilirsiniz bu durumda ,CMoS SETUP ‘ta memory parity error check secenegi acik (enable)olabilir.Bu secenegi kapali (disable)duruma getirerek ;yada Uzerinde party olan RAM modUlleri kullanin.
5-Sorun : Iki sabit disk bagli ,system beklemeye basliyor ve ardindan C: drive error yada D: drive error hata mesaji veriyor.
5-Çözüm: BUyUk olasilikla sabit disk durum jumperlarinda bir yanlislik vardir.Ya da diskler arasinda bir uyum problemi vardir. Bu uyum problemini gidermenin yolu cogunlukla disk siralamasini degistirmekle cozUlUr. Eger yine cozUlmUyorsa ,bu iki disk arasinda bir problem var demektir.
6-Sorun: Bilgisayar hic komuta cevap vermiyor.
6-Çözüm : Sabit diske gelen gUc kablosu ters takilmistir.Yada sabit diski besleyen gUc kablosunda kisa devre vardir. Kablolari gozden gecirin. Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk Uzerindeki karti kisa devre etmektedir.Vidalari gozden gecirin. Sabit disk bozuk olabilir.
7-Sorun: Hicbir sekilde iki disk baglanamiyor.
7-Çözüm: Iki disk arasinda giderilemez bir uyumsuzluk olabilir.kontrol kartlarindan gelen kabloda problem olabilir .Ya da kontrol karti ikinci diski desteklemiyordur.baska bir kablo ve kontrol karti deneyin.
8-Sorun : Missing operation system hatasi veriyor.
8-Çözüm:Sabit disk parametreleri CMoS setup ‘a yanlis girilmistir. Eklerden yararlanarak dUzeltin.Yada bu sabit disk baska bir bilgisayarda farkli CMoS degerleriyle formatlanmistir. A:sUrUcUsUnden acip sabit diske sistem transferi yapin.
9-Sorun : No fixed disks present . Hatasi veriyor.
9- Çözüm : FDISK komutu kullanildi.Sistem sabit diski tanimiyor.CMoS sutup ve kablo baglantilarini gozden gecirin.
10-Sorun: Bilgisayariniz sorunsuz aciyor ancak DoS yUkleme aninda birden resetleniyor.
10-Çözüm: Anakart Uzerinde mikro islemciye ait jumper ayarlarinda eksiklik olabilir. ornegin 3v luk bir mikro islemciyi 5v ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini anakart kullanici kilavuzundan dUzeltin.
11-Sorun: CMoS setup ayarlarini yaptiktan sonra saklayip bilgisayar yeniden acildiginda ayarlarin sifirlanmis olmasi.
11-Çözüm: Anakart Uzerinde CMoS pilinde sorun vardir. Pil bozulmus yada CMoS devresinde bir problem vardir.oncelikle pili degistirmeyi deneyin.Bircok anakart Uzerinde CMoS u sifirlamak icin bir jumper vardir.Bu jumper yanlis konumda olabilir.Anakart durumunu gozden gecirin.
12-Sorun: on paneldeki isiklar yaniyor sabit diskin motoru calisiyor gUc kaynagi motoru calisiyor bunlara ragmen ekran karanlik.
12-Çözüm: GUc kaynagindan anakarta voltaj gelmiyor olabilir.baglanti uclarini cikararak voltaj degerlerini olcUn. Voltaj degeri normal ise ; I/o karti, anakartla uyumlu olmayabilir. Mikro islemci ayarlari yanlis yapilmis olabilir. Anakarti gozden gecirin bozuk olabilir.
13-Sorun: GUc kaynagindan cok ince bir ”zzz” sesi geliyor. Fan bir an donUp duruyor.
13-Çözüm: Anakartin, kasaya oturdugu noktada bir kisa devre vardir. Sabit disk ve disket sUrUcUye giden kablolardan biri kasa icinde sikismis olabilir.
14-Sorun: Sistemde kisa devre var .
14-Çözüm:
-Anakarta gelen besleme kablolarini cikarin.
-Sabit disk ve disket kablolarini cikarin.
-Sabit disk ve disket sUrUcUye I/o kartindan gelen bilgi kablolarini cikarin.
-I/o kartini cikarin.
-Grafik kartini cikarin.
Bu adimlari her denedi ginizde bilgisayari yeniden acin.sorunun cozUldUgU adimda durun.
15-Sorun: Sabit diskten rahatsiz edici bir ses geliyor.
15-Çözüm: GUc kaynagindan gelen power kablosunu degistirin. I/o kartindan gelen bilgi kablosunu cikarin. Sabit dikin motoru ile ilgili sorunu olabilir.
16-Sorun: Disket sUrUcUnUn isigi devamli yaniyor.
16-Çözüm: Disket sUrUcU bilgi kablosu ters takilmis olabilir. Kabloyu gozden gecirin.Bilgi kablosunun kivircik ucu her zaman A sUrUcUsUne takilmalidir.
17-Sorun: Disket sUrUcU disketi okumuyor yada hatali okuyor.
17-Çözüm: Disket sUrUcU CMoS setup’dan yanlis tanimlanmis olabilir. ornegin 1.44yerine 720 tanimlanmis olabilir. Disket sUrUcUnUn kablosu arizali olabilir. I/o kartinin disket sUrUcU arabirimi bozuk olabilir.kontrol edin. Disket bozuk yada formatsiz olabilir.baska bir disket deneyin.
18-Sorun: Bilgisayar cok agir calisiyor.
18-Çözüm: Bilgisayarinizin kac mhz de calistigini Landmark Test Speed Version 2.0 programi yardimiyla test edin. TURBO anahtarini ve kablosunu gozden gecirin. Mikroislemci hizi anakartin saat hizina uygun olmayabilir anakartin kullanma kilavuzunu gozden gecirin.
19-Sorun: Bilgisayar ”C:>”durumunda iken cakiliyor (kilitleniyor). Numlock tusu,numlock isiginin durumunu degistirmiyor.
19-Çözüm: Boyle durumlarda genellikle bilgisayarin resetlenmesi gerekir. Sorun CMoS ayarinda olabilir.CMoS setup’a girerek Load Bios Defaults secenegini isletin. Bu secenek yapilmis tUm tanimlari geri alir. Buna sabit disk ve disket sürücü degerleri dahil degildir. Bu sorun sabit disk Uzerinde bed(bozuk)sektore de neden olabilir.CHKDSK komutunu kullanarak disketteki bozuklugu gorUntUleyin.
20-Sorun: Bilgisayariniz az bellek sayiyor.
20-Çözüm: Bu genellikle bir sorun degildir. Golge ram kullanimindan kaynaklanmaktadir.Golge ram kullanimi,genisletilmis bellegin bir kisminin BIoS RAM ve Video BIoS ‘tan gelen veriler icin ayrilmasidir.Bu nedenle golge RAM ;bir RAM kaybina neden olmaktadir. Bazi CMoS setup’lar golge RAM secenegini kapatmaya izin vermektedir


Emeğe Saygı. By KingSkrupellos
 
Ben yaklaşık 1 ay önce bu sorunla karsilastim biraz araştırma yaptım ve sonra ekran kartını çıkartıp tozunu aldım tekrar yerine taktik oldu bu sorunla karşılaşmanın nedeni de ondan önce kasayı yere dusurmemdi.ekran birden döndü ve pc yi kapatip açtığımda devamlı biip sesi geliyor ve bilgisayara görüntü gelmiyordu şimdi de aynı sorunla karşılaştım ama naparsam yalıtım açılmıyor yok mu yardım edebilecek ???
 
Geri
Üst