Benzinli Motor - Dizel Motor arıza durumları?

Kodla Büyü
dizel araç motor sorunu çıkartırsa daha pahalıya patlar hocam. kolayda çıkartmaz ama çıkarsada can yakar

Dizel daha masraflıdır, çünkü motorları daha çok aksamlarda oluşmaktadır. En çok Turbo arızaları ve enjektör arızaları gündeme gelir. Bir turbo arabanın markasına göre 2-4 bin tl arası. Enjektörlerin tanesi 600 tl- den başlıyor bildiğim kadarıyla. Dizel araç için yılda enaz 15.000 km yapmanız gerekir ki tolere etsin. Normal bakımları da yüksektir. Benzinli bir aracın 15.000 km bakımı 200 tl ise dizel 300 civarındadır. Bu arada ben dizel kullanıyorum. 0 almıştım bir sorun olmadı henüz. Avantajları, Lpg ile uğraşmaktan kurtuldum.

1.3 1.4 1.5 motor bir dizel al hocam, alpozturk hocamın dediği gibi LPG işiyle uğraşma hiç. Tipe önem vermiyosan yaris 1.3 dizel triptoniki şiddetle öneririm.

Çok basit anlamda yorumlamaya çalışayım;
o tamamen senin kullanımına bağlı, aracı kaldırırken vurdurursan, devirsiz kullanırsan, gereksiz hızlanır, motoru yorarsan, filan filan...
Dizel masraf çıkarırsa iliğini kurutur, tamirinde ehli kişilere gitmen şart, satarken baş ağrıtır
Benzinlinin sen bile az çok arızasını anlarsın, dizel teknolojisi kadar karışık komplike değildir.

Eğer güç istiyorsan benzinliden vazgeçme, gerçi son zamanlarda dizel teknolojisi çok gelişti...

yenisini alacaksam dizel otomatik vites cruze kontrollüsünden alacağım.. şehir içi cruze kontrollü olsa süper olur volvo bir model üretmiş ama 98 bin tl.. ileride çok güzel araçlar geliyor 10 yıl daha sonra yani :)

arabayı az kullanıyorum diye bir şey yoktur çok yakan araba az kullanılır sıfır alacaksan dizel al rahat rahat bin

sorun çıkartma olayı tamamen senin kullanımınla alakalı... Artık teknoloji dizele döndü... Dizelin sorun çıkarttığı dönemler eski teknoloji dizellerdeydi. 1997 yılında herşeyin ilkini ve en kalitesini üreten mercedes benz yine yaptı yapacağını ve hayatımıza common rail dieseli kattı.

İLERİ ENJEKSİYON SİSTEMLERİ
COMMON RAIL DIRECT INJECTION (CDI)
21.yüzyılda,performansı artırıp gürültüyü azaltmak,zehirli gaz difüzyonunu engellemek, yakıt sarfiyatı,tasarruf gibi beklentiler dizel motorları tarafından karşılanacaktır.
Söz konusu ihtiyaçlar "Common Rail" diye adlandırılan çok yüksek basınç değerleri ile çalışan ve elektronik olarak yönetilen sistemlerle karşılanmaktadır. Bu sistemler Bosch tarafından üretilmektedir ve yeni dizel motorlarında kullanılmaktadır.

Bu sistem yakıt sarfiyatını %20 oranında düşürürken, düşük devirlerde %50, yüksek devirlerde %25 gibi önemli oranlarda tork artışı sağlayarak kullanımı kolaylaştırmakta, aynı zamanda vibrasyon ve gürültüyü azaltmakta.Diğer önemli konu da çevre kirliliği performansıdır.Yeni jenerasyon motorlar arasında bu motorlar son derece verimli ''DENOX'' katalitik konvertörlerle beraber kullanılmaları sonucu en temiz motor kategorisinde yer almaktadırlar.

Artık pek çok otomobil dizel modellerinde doğrudan püskürtme sistemi kullanılıyor.Dizel motorların biline gelen gürültülü çalışma sistemine son veren,eskisine oranla daha fazla güç ve ekonomi sağlayan yeni nesil dizel motorlarda gelişmiş CDI (Common Rail Direct Injection) kullanılıyor.Bu teknolojiyi ilk olarak bulan ve geliştiren Mercedes-Benz firmasının AR-GE bölümüdür (1997) . Mercedes-Benz CDI teknolojisinin çalışmalarına başlamadan önce büyük bir AR-GE çalışması başlatmış.Bu çalışmalarda dizel motorlar incelenmiş.Eksikleri ve tüketici gereksinimleri belirlenmiş.Ve ortaya CDI teknolojisi çıkmış.CDI teknolojisinin dizel motorlara kazandırdığı pek çok özelliğin yanı sıra en önemli dört özelliği ;
· Dizel motorların bilinen gücünün ötesinde bir güç sağlamak
· Benzersiz bir ekonomi
· Çevre duyarlılığı
· Motorda sessizlik.

http://www.cagdasdizelpompa.com/commonrail.htm

Çok anlamam ama yeke parça fiyatlarının düştüğünü biliyorum...
Eskiden dizel binek araç az olduğu için yedek parçalar zor bulunuyor ve pahalı olurdu. Şimdi dizel araç oranı çok arttı. Satılan arabaların en azı %25-30'u dizel.

Sen en iyisi almayı düşündüğün markanın servisine git sor. En çok ne sorunuyla karşılaşılır, bunu osrarken de ayno özellikte benzinli/lpg liye oranla masrafı... Konuşanların çoğu sağdan soldan duyduklarına göre konuşuyor..

Dizeller eğer düşündüğümüz gibi kötü olsaydı, yılda 100.000 - 200.000 yapan otobus ve taşımacılık şirketleri dizel motor kullanmazlardı diye düşünüyorum.
Dizeller bakımları titizlikle yapıldığı sürece daha uzun ömürlüdür.

BBNET
Geri