Araç değerini bilme?

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Merhaba arkadaşlar
Belki bazılarınıza saçnima veya basit gelecek ama anlamadığım konu olduğundan bilgilenmek istedim.

Şu sıralar araç arayışındayım lakin araç bilgim pek olmadığından bilgisi olan tek arkadas var onu sms, tlf vb iletişim araçlarıyla boğuyorum istemeden.

Sahibinden ilanlarına bakıyorum bulduğumu gönderiyorum fiyatı pahalı diyo mesela veya kilometresi fazla diyo... Örneğin toyota için 180bine çok derken hydai ye 120bin in çok diyebiliyor.

Şimdi arkadaş bu donemde musait değil ve ben kendim bu değerlendirmeyi yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Bu araç alınır mı alınmaz mı? Verilen fiyat iyi mi kötü mü? Nasıl değerlendirebilirim?
Tesekkurler..

cyln' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar
Belki bazılarınıza saçnima veya basit gelecek ama anlamadığım konu olduğundan bilgilenmek istedim.

Şu sıralar araç arayışındayım lakin araç bilgim pek olmadığından bilgisi olan tek arkadas var onu sms, tlf vb iletişim araçlarıyla boğuyorum istemeden.

Sahibinden ilanlarına bakıyorum bulduğumu gönderiyorum fiyatı pahalı diyo mesela veya kilometresi fazla diyo... Örneğin toyota için 180bine çok derken hydai ye 120bin in çok diyebiliyor.

Şimdi arkadaş bu donemde musait değil ve ben kendim bu değerlendirmeyi yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Bu araç alınır mı alınmaz mı? Verilen fiyat iyi mi kötü mü? Nasıl değerlendirebilirim?
Tesekkurler..
hocam bu tamamen tecrübe ile alakalı.. sahibinden.com u sık sık ziyaret ederseniz ister istemez fiyatlara aşina oluyorsunuz. başka sitelerde var oralarada bakabilrsiniz...

Hocam sana tavsiye arabalar konusunda iyice bilgi sahibi olmadan ya da bilen bir arkadaşın olmadan arba alma çok pis kazıklanırsın.Hem de öyle bin 2 bin değil 5,6 bin içeri girersin

hocam hiç aracın oldu mu? olmadıysa ilk aracından tabiri caizse "kazık" yedikten sonra emin ol bu konular hakkında istemeden bilgi sahibi oluyorsun. internet üzerinden araçlar hakkında araştırma yapabilirsin,
en temel kriter kilometre olmamakla birlikte, aracın yaşına göre makul bir kilometre olması gerekir.
Örneğin 10 yaşındaki golf 4 aracımı 125 bin km de iken almıştım 11 yaşında 140 bin km iken sattım. ortalama yılda 10 ila 15 bin km arası yol yapmak normal kullanıcılar için makul bir sürüş iken yılda 20-30 bin km ve daha yukarısı genelde ticari amaçlı kullanılmış araçlardır. yaşa göre km hesabını bu şekilde yapabilirsiniz.
Diğer teknik konularda en iyisi araç test istasyonlarına götürüp aracın boyası vs motor durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
işin doğrusu piyasa denen şey değişkendir. önemli olan siz aracınızdan memnunsanız geri kalanı hikaye olacaktır.

Sahibinden de ilanlara bakıyorum da...dediğiniz gibi birazcık mukayese şansım oluyor ama nasıl?
Misal clio 2005 130bin km için 17bin tl demiş.
Clio 2004 için 160bin km 16bin tl demiş. Azçok bu ikisi için yarım yamalak yorum yapabiliyorum da boya ve değişen olayı işi bozuyor. Orada yorum yapamıyorum.

Mesele bunlar için bi liste fiyatı gibi bişi var mı? Örnek çamurluk değişmişse en az 250-300 fiyat düşer komple boyalıysa 2000 tl fiyat düşer gibi

Acizane tavsiyem hocam. Kazalı ve yüksek hasar kayıtlı araba alma. Satıcıya soracağın sorular şu şekilde olmalıdır diye düşünüyorum.
1- Kazası hasar kaydı var mı? Önden kazası varsa alma ve hasar kaydı aracın değerinin 5 de birinden fazla ise de alma.
2- Boyalı parça var mı? Bu soru da önemli olmaya başladı son yıllarda. Boyalı parça 15 bin tllik bir arabada bence atıyorum arka çamurlukların biri ise 100-150 tl düşer ama ön kaput ise 500 tl düşmeli.
3- Dört beş parçası boyalıysa fiyat vermemeni öneririm. Satarken zarar edersin.
4- Fiyat değerlendirmesini sahibinden.com da filtreleme işleminden sonra ortalama değere bakarak anlarsın.

Dikkat edeceğin bir diğer husus da dizel arabalarda kilometre. Piyasada kilometre sayacı düşürülmüş arabaya denk gelme ihtimalin ne yazık ki 100de 50. Onu da 5664e mesaj attıktan sonra gelen cevaptan görebiliyorsun. Mesaj gelmezse muhakkak araç muayene istasyonundan bir tanıdık bulup baktırmak lazım muayene kayıtlarına.

Ayrıca hangi şehirdesin ve bütçen nedir? Söylersen yardımcı olmaya çalışırım.

Diyarbakırdayım hocam... Bütçem 18-19... Bilemedin 20... İki çocuktan dolayı bagaj lazım...Ama işte un kaçtı su kaçtı olsun da istemiyorum o zaman bi bakmışım 25-30 a çıkmış araçlara bakıyorum :)

cyln' Alıntı:
Diyarbakırdayım hocam... Bütçem 18-19... Bilemedin 20... İki çocuktan dolayı bagaj lazım...Ama işte un kaçtı su kaçtı olsun da istemiyorum o zaman bi bakmışım 25-30 a çıkmış araçlara bakıyorum :)

Memleketimizin güzel deyimleri varmış haberimiz yokmuş:)

http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...k-darbesiz-boyasiz-151.000-de-175186152/detay
kar amaçlı alıp satıyorum. 18500-18750 tlye düşerse bu arabayı alırdım. Uzak mesafeye güven olmuyor. Bir kilometresini,motorunu,kaportasını gözden geçirin. boyasız ve motoru sağlıklı ise alın bence.

Ayrıca elimde şu anda palio var. dilerseniz size verelim :))
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-fiat-guzel-araba-guzel-fiyat-175406858/detay

ben denizliden mardin kızıltepe gittim araba taklalı çıktı.
ıspartada bir tane buldum adam 2.sahibiyim dedi emniyet sorgusunda 3 ayda 12 defa el değiştirdiği çıktı.
çok zor iş 2.el araba almak.
2 ay önce 70.000 kmde 2004 model ne kaza ne boya ne değişen astramı 21.000e verdim. 65.000kmde tüm ağır bakımları dahil 4 lastik dahil yenilemiştim.
temiz bir opel astra tavsiye ederim.

Bu dizellerin 100bin km sonrasına sıcak bakılmılmıyor
Düşüncesinin doğruluk payı nedir?
Ben araştırmada 100bin sonrasını otomatik eliyorum bu nedenle

Hocam yılda 3 araba alıp satan ve şuanda 13. arabamı da 15 gün önce aldım. Ben maddeler halinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini izah etmeye çalışayım.
1.Eğer alıp uzun süre (2-3 yıl) kullanacaksanız. Aklınızda bir model belirleyin 18-25 bin TL arası çok araç vardır. 2 çocuk var diye corsa, polo, punto gibi araçlardan uzak durmayınız. Ayrıca kendi şahsi görüşüm fransız araçları sevmem. Bazı araç modelleri size yazmak isterim, Honda jazz, civic, Opel Corsa (2006 model öncesi beyin arızaları kroniktir), Fiat punto 2006 dan sonraki kasalar, Polo gibi araçların pazar payı yüksektir. Hemen satabilirsiniz. Ben İstanbul'dayım fiyatı uygun ve temiz olan tüm arabaları alıyorum :)
2.Kendimden örnekler verecek olursam Yeni Terios kasa aldım 4 gün sonra sattım 4 bin kazandım, eski kasa terios aldım 3 bin kazandım, punto aldım 15 gün sonra sattım 1.750 kazandım, 2004 Laguna aldım 1000 TL kazandım. Frelander sattım 1000 TL ZARAR ettim, 206 aldım 350 TL zarar ettim, 2002 Polo aldım 3 bin kazandım vs. Şimdi ki aracımı 15 gün önce 2008 model polo 1.4 trendline dizel ilk sahibi ve 125 binde yetkili servis bakımlı sol kapı boyalı 24.500 aldım şimdi satsam 27 bine gider.

3. aracı alırken kazanacaksınız, ilk sahibi olması önemli hem rahat pazarlık kolay olur hem de araç geçmişini net olarak öğrenebilirsiniz.
4.Telefonda araç sahibi ile konuşma yararken konuşmalarına dikkat edin çok fazla sahtekar var eğer sizi tatmin ederse 5664 mesaj atın plakayı. sonrasında aracı görün içine dışına bakın sonra işi bilen bir ustaya hem kaporta hem motor şanzuman ve elektroniğine bilgisayarlı baktırın.
5.benzinli araçlar için km 160 bine kadar sıkıntı olmaz dizel araçlar 140 bini geçmesin. Kullanan kişiye göre bu rakamlar değişebilir.
6.araçta boya olabilir ama kaput, tavan ve bagaj kapağı önemlidir. diğer bölgeler 1-3 arası parça boya problem değildir. Değişim varsa kaçın belki ufak birşeylerdir ama satarken sıkıntı olur.
şimdilik aklıma gelenler bunlardır umarım faydalı olmuşumdur.

tati' Alıntı:
Hocam yılda 3 araba alıp satan ve şuanda 13. arabamı da 15 gün önce aldım. Ben maddeler halinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini izah etmeye çalışayım.
1.Eğer alıp uzun süre (2-3 yıl) kullanacaksanız. Aklınızda bir model belirleyin 18-25 bin TL arası çok araç vardır. 2 çocuk var diye corsa, polo, punto gibi araçlardan uzak durmayınız. Ayrıca kendi şahsi görüşüm fransız araçları sevmem. Bazı araç modelleri size yazmak isterim, Honda jazz, civic, Opel Corsa (2006 model öncesi beyin arızaları kroniktir), Fiat punto 2006 dan sonraki kasalar, Polo gibi araçların pazar payı yüksektir. Hemen satabilirsiniz. Ben İstanbul'dayım fiyatı uygun ve temiz olan tüm arabaları alıyorum :)
2.Kendimden örnekler verecek olursam Yeni Terios kasa aldım 4 gün sonra sattım 4 bin kazandım, eski kasa terios aldım 3 bin kazandım, punto aldım 15 gün sonra sattım 1.750 kazandım, 2004 Laguna aldım 1000 TL kazandım. Frelander sattım 1000 TL ZARAR ettim, 206 aldım 350 TL zarar ettim, 2002 Polo aldım 3 bin kazandım vs. Şimdi ki aracımı 15 gün önce 2008 model polo 1.4 trendline dizel ilk sahibi ve 125 binde yetkili servis bakımlı sol kapı boyalı 24.500 aldım şimdi satsam 27 bine gider.

3. aracı alırken kazanacaksınız, ilk sahibi olması önemli hem rahat pazarlık kolay olur hem de araç geçmişini net olarak öğrenebilirsiniz.
4.Telefonda araç sahibi ile konuşma yararken konuşmalarına dikkat edin çok fazla sahtekar var eğer sizi tatmin ederse 5664 mesaj atın plakayı. sonrasında aracı görün içine dışına bakın sonra işi bilen bir ustaya hem kaporta hem motor şanzuman ve elektroniğine bilgisayarlı baktırın.
5.benzinli araçlar için km 160 bine kadar sıkıntı olmaz dizel araçlar 140 bini geçmesin. Kullanan kişiye göre bu rakamlar değişebilir.
6.araçta boya olabilir ama kaput, tavan ve bagaj kapağı önemlidir. diğer bölgeler 1-3 arası parça boya problem değildir. Değişim varsa kaçın belki ufak birşeylerdir ama satarken sıkıntı olur.
şimdilik aklıma gelenler bunlardır umarım faydalı olmuşumdur.

Sayın hocam bende araba merakı var; hem değişik araçları kullanmak hemde akmasa damlar misali bütçeye biraz katkı olsun istiyorum.. Şimdi sze sorum şudur ki; bir sene içerisinde kendi üzerimden en fazla kaç araç satışı yapabilirim? 2014 te 2 araç sattım 3. yüde satışa çıkardım; hoş 1 ay oldu istediğim fiyatı veren çıkmadı..3. aracı satacak olursam maliyeden vergi-ceza vs... istenir mi??? 300 -500 lira kar için 3 - 5 bin lira vergi ödemeyelim .... Bir de aracı 3- 4 gün içeriisnde satarken ;satacağınız kişiye aracı ne sebeple satıyorum diyorsunuz?? İnsanlar hafiyelik yapmaya çok meraklı-sürekli açık arar vaziyetteler.. Ben aldığım her aracı son sahibi olacakmışım gibi alıyorum-ki çoluk çocuk biniyoruz bu araçlara-kendi ailemi riske atar mıyım!!-alıcısı çıkarsa da aldığım dan daha iyi fiyata satmak isterim-bunda bi anormallik olmasa gerek..

ha bu arada 2. el araç alacaklara özellikle İSTANBUL dan araç alacaklara şirket-filo çıkması araçlara karşı uyanık olunmasında fayda var;bi çoğuna at niyetine biniliyor-30 - 40 bin de DEBRİYAJ-Baskı balatası bitmiş oluyor...genelde focus-corolla-symbol -linea lar şirket aracı olarak kullanılan modeller..birde şirket araçlarında beyaz - gri renkler tercih edilir..

BBNET
Geri