Araçın kilometresinin geri alındığını nasıl anlayabiliriz?

Kodla Büyü

efe83izmir

Site Gezgini
Mesajlar
70
Arkadaşlar biliyorsunuz araba alırken önemli konular 1.araçta değişen boya var mı? 2.Kilometre orjinal mi? 3.Araçın motor durumu her hangi bir masrafı var mı? 4.Araç yetkili servis bakımlı mı? 5.Olarak Araç temiz kullanılmış mı? 6.Ek Donanımlara sahip mi? v.b... burada en zor tespit edilen aracın kilometresinin geri alınıp alınmadığı yetkili servis bakımlıysa sorun yok ama değilse nasıl anlarız aracın beynine bağlanan bir cihazla bunu anlamak mümkün mü?
 
ekspertiz hizmeti veren bir yere gidersen baktırırsın hocam bunlara.
1. boyayı genelde bakarak anlıyorlar ama boya mikron miktarını ölçen bir alet var. onunla bakılıyor. galericilerde bile var.
2. km orjinalliğini anlanmıyor diye biliyorum.
3. ekspertiz motorun durumunu sana söylüüyor.
4. servise sorarak öğrenebilirsiniz.
5.kullanımdan kasıt nedir.
6. aracın modelinden standart donanımı göreilirsiniz. ek varsa ek donanımdır. bende toyoto comfort var. comfortlarda kapı çıtası yok benim aracımda var mesela.
7. yetkili servis kayıtlıysa en son servise kaç km kaç tarihinde girdiğine bakarak anlayabilirsin. 2012de 190.000 bakımına girmiş şimdi 200.000deyse bir düşüneceksin.
 
HASAR yazıp, boşluk bırakın, plaka noyu bitişik yazın ve TURKCELL 5664 e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, oto hasar geçmişi 2 dk içinde cebinize sms mesaj olarak gelsin.

hs1.png


Son iki muayeneye ait km bilgileri gelir. Ona bakarak anlarsınız km düşüp düşmediğinden.
 
5664 Turkcell'in değil, TRAMER'in bir SMS hizmetidir.
Verilen bilgiler tamamı ile bilgilendirme amaçlı ve kesin hüküm değildir. Yani hasar kaydı olmaması araçın hasarsız olduğu anlamına gelmez.
Her SMS için 4 TL bedeli vardır. Aklınızda olsun.
 
1) Öncelikle araçta kilometrenin düşürülüp, düşürülmediğinin otomobilin yetkili veya özel servislerde bulunan diyagnoz cihazlarına (halk tabiriyle test cihazına) bağlanarak anlaşılması kesinlikle mümkün değildir. Yani araca kilometre düşürme cihazları yada uygun aparatlar bağlanarak bir kilometre düşürme işlemi yapılmışsa herhangi bir arıza tespit yada diyagnoz cihazıyla anlaşılması imkansızdır. Çünkü kilometre düşüm işlemi yapılırken aracın gösterge panelinde kilometre bilgisinin yazıldığı eproma müdahale edilerek eski kilometre cihaz tarafından siliniyor ve istenilen yeni kilometre yazılıyor.

2) Bazı arkadaşlar yeni nesil araçlarda kilometre bilgisinin birden fazla yerde yazıldığı yada depolandığı için herhangi bir kilometre düşürme işleminin yapılamayacağı yada yapılsa bile bazı cihazlarla tespit edilebileceğini söylemişler. Ne yazık ki tamamen yanlış.

Kilometre bilgisi birden çok yerde tutuluyor bu doğru. Ancak siz sadece gösterge panelinden düşürürseniz araç zaten yeni kilometreyi yazmaz. Ya kontağı açınca eski kilometreyi tekrar yazar, yada hata vererek hiç kilometre bilgisi göstermez. Fakat piyasada kilometre düşürme işlemi yapanlar hangi arabanın gösterge paneli dışında kilometre bilgisini nerelere kaydettiğini bilir ve bu iş için yapılmış özel cihazlar ve aparatlar ile kilometre bilgisinin depolandığı tüm ünitelere müdahale eder ve kilometreyi düşürür.

Zaten işin bedelide yapılan işin zorluğuna göre değişiyor. Eski araçlar için işlem zaten çok kolay. Birçoğunda hiçbir yer sökülmüyor. Araç OBDII portundan bir cihaza bağlanıyor, istenen kilometre yazılıyor ve işlem tamam.

Ancak yukarıda bahsettiğim gibi kilometre bilgisi gösterge paneli dışında başka modüllerdede bulunuyorsa ilgili parçalar sökülüyor ve dışarıda bu iş için uygun aparatlara bağlanarak hepsine yeni kilometre yazılıyor. Bazı arabalarda buna arabanın anahtarlarıda dahil.

3) Kilometrenin düşürüldüğü ancak ve şanslıysanız arabanın yetkili servis kayıtlarına bakılarak anlaşılabilir. Ancak araç biraz yaşlıysa epey bir süredir servise gitmiyor olabilir ve sizde bir şey öğrenemeyebilirsiniz. Yada araç 4 yaşındadır ilk 2 yıl ilk sahibinde kalmış ve 30.000 km. yapmıştır. Sonra ikinci sahibi aracın bakımlarını özel servislerde yaptırmış ve 1 yıl kullanıp aracı 90.000 km.'ye getirmiştir. Araç galeriye satılmıştır, aracı alan galericide yetkili servis kayıtlarını inceletip kilometreyi ona göre düşürtmüştür. Galericiler kilometre düşürteceği zaman aracın yetkili servisteki kilometre durumunu mutlaka kontrol ettirirler.

4) Aracın direksiyonundaki yada pedallardaki yada içindeki ve dışındaki yıpranmalara bakarak kilometrenin düşürülüp düşürülmediğini anlamak hem mümkündür hemde değildir. Eğer araba 30.000'den 5.000 yada 10.000'e düşürülürse bu anlaşılabilir. Ancak 70.000'den 40.000'e yada 35.000'e inerse yada 130.000'den 60.000'e inerse bunu aracın direksiyon vs. gibi trim aksamına bakarak anlamak hemen hemen imkansızdır.

5) Kilometreyi genelde galericiler yada ayak üstü araba alım - satımı yapanlar düşürüyor. Kilometresi orjinal bir araba almak için arabayı sahibinden değil, kullanıcı sahibinden alın. Aracın ruhsatında görünen kişi aracı 2 ay yada 2 hafta önce almış bu işin ayaküstü ticaretini yapan biri olabilir. Bu nedenle arabayı kullanıcı sahibinden hatta ilk kullanıcı sahibinden almaya çalışın.

6) Çok fiyat odaklı olmayın. Aracın piyasası 20.000 ise 19.000'e yada 20.000'e almaya çalışmayın. Arabaya sadece bir yıl binecek olsanız bile 21.000'e alın iyi araba alın. Kafanız rahat eder. Genelde kilometresi düşürülmüş yada masraflı yada kaza geçirmiş araba alanlara bakın ya aracı piyasa değerine yada kendince mükemmel bir pazarlık yaparak yada uyanıklılık göstererek piyasasının altında almıştır, ama tabiri caizse kazığı yemiştir.

7) Çok kilometre odaklı olmayın. Önce aracın genel durumuna bakın. Hor kullanılmış mı ona bakın. İç aksamı temiz mi? Sigara yanıkları yada sigara kokusu ne alemde? Aracın kıyısına köşesine bakın. Dışında çok taş izi varmı? Jantlara bakın çok sürtme yada eğik var mı? Kilometreyi bunlardan sonra değerlendirin. Devamlı şehiriçi dur kalk trafikte kullanılan ve arabadan hemen hiç anlamayan biri tarafından kullanılmış 30.000 'deki bir arabadansa devamlı uzun yol yapmış ve arabasını severek, anlayarak ve bakımlı olarak kullanmış birinden alıcak 45.000'deki araba daha iyidir.

Zaten insanlar araba alırken direk kilometreye baktığı için bu kilometre düşürme işi bu kadar yaygınlaştı.

Eskiden bilgisayar alırken insanlar sadece bilgisayarın işlemcisinin ne olduğunu soruyorlardı. Bilgisayarcılarda iyi bir işlemciyi en kötü kalite markasız boardlara takarak ve markasız ram'ler ve yavaş harddiskler kullanarak markasız ekran kartlarıyla toplayıp satıyorlardı. Ancak artık toplama bilgisayar alanlar içndeki tüm bileşenleri soruyor.

İnsanlar arabalar konusunda bilinçlendikçe kilometre düşürme işlemide bitecektir.

8) Filo kiralamadan çıkan arabaların hemen hepsinin kilometresi düşürülüyor. Çünkü bu araçlar kısa zamanda çok kilometre (gerçekten çok) yapıyorlar. Bundan bir ay kadar önce tesadüfen filo kiralama yapan bir şirketin kiradan dönen 2006 model Ford Fiesta TDCI araçlarını incelemiştim (Hepsine tek tek bakmadım tabii listeden inceleyip dikkatimi çekenlere baktım). Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 90 tane araç vardı. Hepsi aynı zamanda plakalanmıştı ve aynı şirkete kiraya verilmişti. Şimdi sıkı durun tam 3 yıl kullanılmış bu araçlardan en düşük kilometrelisi tam 280.000 'deydi. En yüksek kilometrelisi 430.000 'deydi.

Bunların tamamı en az 5 tane olmak şartıyla galerilere satıldı. Galerilerin bu araçların kilometrelerini 80.000 ile en fazla 150.000 aralığında düşürdüğünden emin olabilirsiniz. Zaten bir çok bireysel kullanıcı binek bir arabanın helede minik bir arabanın 430.000 yazan kilometre sayacını hayal bile edemez. Görse yanlışlık bile olduğunu düşünebilir. :)

-------------------

alıntı
 
diger tarfta ortaya cıkar.. sna o arabayı satan adamı atese doğru yol alırken gorursun...
 
Bililendrmeler için çok teşekkrü ederim.

Arkadaşların dedikleri gibi arabayı kullanan sahibinden almak iyidir.

Böyle bir araç bulmak elbette zor bakımları yaplmış arablarda fiyatları yüksek.

ama servise baktırıp arabadan anlayan birileriyle bakarak alıp kullanmak gerekiyor.
 
theghost83' Alıntı:
diger tarfta ortaya cıkar.. sna o arabayı satan adamı atese doğru yol alırken gorursun...

Tamam hocam diğer tarafta mutlaka görecez de bu dünyada verdiğimiz paralar ne olacak ?
O zaman herkesin her dediğine inanalım. Nasıl olsa hesaplaşacağız !

Muratur Hocam da olayı iyi özetlemiş. Diyecek başka birşey yok gibi...
 
Araçın olmamış - Aracın olmalı.

Yukarıda yazılmış olabilir ama direksiyondaki yıpranmadan anlaşılıyormuş diye duymuştum.
 
çok güzel bilgilendirme yapılmış , teşekkürler herkese :alkis:
 
bende kilometre olayına çok önemserim
1-yetkili servis bakımlı araba almak her 10.km de bakıma girdiyse km bellisir zaten
2-mesaj çekip tüv deki son iki kontrol km öğrenmek
 
km gelişi güzel, fazla uğraşılmadan düşürüldüyse. yani sadece km sayacı düşürüldüyse, aracın diğer elektronik sayaçlarından mesela motor sayacından anlaşılabiliyor. ama adam paraya kıyıp (yaklaşık 300-400 tl) tüm sayaçları sıfırlattıysa elektronik donanımlardan km hakkında doğru bilgiyi alamazsınız.

beğendiğiniz arabayı 5664, hatta tanıdık sigortacı varsa ona plakadan değil şasi numarasından sorgulatarak işe başlayın.

tanıdık maliyeci varsa şirket aracı olup olmadığını anlamak çok kolay.

expertiz hizmeti veren yerlere 150-200 tl gibi para vererek rapor alın, ayrıca motor için test yaptırın.
bunların dışında mutlaka tanıdık bi kaporta, boya, motor ustasınada gösterin...

bi arkadaşın dediği gibi fiyat ve km konsunda takıntılı olmayın.

1000-2000 pahalı olsun, yazdığım inceletmeleride toplam 300-400 tl ye haledersiniz.
 
hakand77' Alıntı:
en mantıklısı tüvtürk verileri.başka bi veri yok km için...
şirket veya şahıs aracı sıfır alır, bakımını özel servise yaptırır, araç 200.000 km yi geçmiştir. 3 yıl sonunda vizeye yakın km 50-60 bine düşürülür ve araç vizeden 60 binde geçer....

eğer yüksek modelli araç alınacaksa servis kaydı olan araç tercih edilmeli.
 
Aracın servis kayıtlarını ve hasar sorgulamadan gelen km bilgilerini tarihsel olarak karşılaştırarak bir kanıya varılabilir.Ama tüvtürk bilgileri yanlış girebiliyor bu ihtimal de mevcut
 
2010 muayenede tüvtürk aracımın km sini 1 milyon olarak girmiş,2013 de ki muaeyende 86 bin di,şikayet ettim ,yanlış girilmiş 2010 da 100 bin yazılacakmış dediler,oradaki memur 1 sıfır fazla atmış..ama gene km si düşmüş olarak görünüyor,bana bi belge verdiler yanlış yazıldığına dair ama eski km si 100 bin diye,ben kabul etmedim,tüvtürk e güvenim yok,aracıda sattım zaten huylandım...
km olayı biraz zor anlaşılır bence düşüp düşmediği
 
saglam bir usta aracin kapisini acip kapatinca bile km sinin dusuruldugunu anlar.. usta cok onemli cok
 
muratur Hocamın söyledi ; ama ben kesin çözümü yazayım ;

Otomotiv işleriyle uğraşan biriyim ;

Göstergelerin olduğu ön konsolu (Paneli) söktürün,

Bu panel arkasındaki elektronik devre üzerindeki Eprom bulunduğu borda lehimlidir.

Lehim sökülür istenilen kilometreye Eprom programlanır.

Daha sonra Eprom tekrar eski yerine oturtulur lehimlenir.

Şimdi,

İşinde iyi bir elektronikçi Eprom'un yerinden söküldüğünü rahatlıkla anlar.

Arabamın ön konsolunu söktürmem ya da board'da arıza vardı o yüzden lehim yapıldı gibi bahaneler o arabadan uzak durulmasını gerektirir.
 
Fender' Alıntı:
muratur Hocamın söyledi ; ama ben kesin çözümü yazayım ;

Otomotiv işleriyle uğraşan biriyim ;

Göstergelerin olduğu ön konsolu (Paneli) söktürün,

Bu panel arkasındaki elektronik devre üzerindeki Eprom bulunduğu borda lehimlidir.

Lehim sökülür istenilen kilometreye Eprom programlanır.

Daha sonra Eprom tekrar eski yerine oturtulur lehimlenir.

Şimdi,

İşinde iyi bir elektronikçi Eprom'un yerinden söküldüğünü rahatlıkla anlar.

Arabamın ön konsolunu söktürmem ya da board'da arıza vardı o yüzden lehim yapıldı gibi bahaneler o arabadan uzak durulmasını gerektirir.
Buna katılırım, hatta öneririm.Neticede 2-3 senelik araba satılır 50-60 binde asıl yaptığı yol ise en az 300binde :? sonrasında motor servisçileri ile ahbap olursunuz.
.
sıfır araba alanların bile hasarlı araba satın aldıkları için mahkemelerde uğraştıkları bir ülkedeyiz.

ÖRNEK;Aracın hasarlı olduğu ekspertiz raporu ile kesin ama araç sahibi mahkemede hakkını arıyor.Yani git mahkemede uğraş işin yoksa.
MEMLEKETTE TÜKETİCİ HAKLARI YOK. Olsaydı. mahkemeler satış firmasına ceza keserlerdi...Alıcı kusurlu ürünü yerse yer.....yemez ise ise versin mahkemeye..çok çok hakkını alırsın peki ya manevi tazminatı nerede????
sorarım bu üzüntüyü telafi edecek yasalar ülkemizde varmı???
 
Geri
Üst