Arızalarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Kodla Büyü

ekicimert

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Sene başında bilgisayarlara xp kurdum driverlerı programları kurdum. Acronis ile yedeğimi aldım. Bozulursa iki dakikada sistemi yenilerim diye kafam rahattı. Neyse çocuklar usb bellekleri taka çıkara virüsleri doldurdular. Sistemi geri yükleyeyim diye acronisi bi çalıştırdımki birde ne göreyim :(( yedeğim bozulmuş ne olduysa. pardus yüklemeye çalıştım usb'den unetbootinde de livelinuxusb programıylada pardusda olmuyo. ubuntu yükledim hem bilgisayarlar kastı hem çocuklar alışamadı. bende sorun çıktığında çok hakim olmadığımdan çözemedim. çocuklar fareleri klavyeleri haşat ettiler. okulun yıkılıp yeniden yapılma ihtimali var idare o yüzden para harcamak istemiyor. bende iyice bunaldım. lab olsa bir dert olmasa bir dert. siz nasıl hallediyorsunuz bu problemleri bi akıl verin

yedeklerini ana makinede öğrencilerden uzakta, hatta mümkünse flashta sakla hocam...ben o konuda rahatım...idare dahil bütün yedekler gözlerden uzakta bir yerde tutuyorum, lazım oldu mu çıkarıp gereğini yapıyorum

evet bende sadce bu iş için tahsis ettiğim flash belleğimde tutuyorum acronis yedeği ama bazen bu bile yorucu ve bıktırırıc oluyor bir iki pc olsa uğraş ağdan hepsine bulaşıyor öğretmen free virüs tarayıcılar bi işe yaramıyor deepfrezzle c kapalı ama yetmiyor d yi de kapatasam uygulamaları kaydetmek istiyorlar vs. vs. flash taktıklarında (ki neredeyse hiç izin vermiyorum görmeden tek tük oluyordur belki) pc ye yazdırmalarını engelleyen bi program var mı ? diğer cevapları çok merak ediyorum

acronisler için secure zone neden oluşturmuyorsunuz ki hocam? pc de özel bölümde bozulma olmadan valığına devam etsin, bir hata olduğunda f11 tuşu ile geri getirebilirsin, boot ozulsa bile usb/cd ile oraya ulaşabilirsin

Hocam eskiden uygun programlarla yedeğini alıp gerektiği zaman kullanıyordum.Şimdi biraz fikrim değişti.Yedeklerini almıyorum.Uygun programları yükleyip duruyorum.deepfreze de kullanmadım.Bir sıkıntı çıktığında da ders esnasında format program kurulumu vs yapıyorum öğrencilerde bu konudada bilgi sahibi oluyorlar.
Donanımsal arızalara gelince bizdede lab eski ve 2-3 kasa sıkıntılı ana kartları sorunlu feda ettim birinin ramini birinin cd sürücüsünü,güç kaynağını vs alıp diğerlerinde kullanıyorum.10 adet çalışan bilgisayar mevcut.Malzeme alma gibi bir durum olmuyor pek ancak fare belki klavye.

öğrenci pc lerine sınırlı kullanıcı oturumu aç , öğrenciler sınırlı kullanıcıdan girsin , yönetici oturum şifresini sadece sen bil, öğrenci pclerinin usb girişlerini mouse klavye takılı olanlar hariç iptal et, deepfreeze kur sorun kalmadı sanırım. birde labta çocukları yalnız bırakmayın.

@ ekicimert acronis ile aldığınız tib uzantılı yedek dosyanızı windows ta gisli dosya yaptıysanız imaj bozuk hatası verir.

deep freze öğretmen odasında bilgisayara bile deepfreze yükledim yerel disk d ye bulaşsa bile sisteme zarar veremiyor.

@yeniceli2001 secure zone olayını bilmiyordum şimdi öğrendim sayın hocam öğrendiğim iyi oldu bir sonraki kurulumda denerim inşallah.
@kalelibilisim bazı bilgisayarlarda gizli olarak yapmıştım ama denediğim bilgisayarda nasıldı hatırlamıyorum bir bakarım inşallah öyledir.

deep freze (can kurtaran). ve bellekte hazır bekleyen yedekler. birde öğrencileri sınırlama - fare veya klavye değiştirdiklerin de çalışmazsa yeni alırsınız diyorum. sırf keyfi değişiklik yapmıyorlar. böylece de girişler bozulmuyor. zaten 15 bilgisayar çalışıyor keyifleri yerinde olursa :) hiç yoktan iyidir, idare ediyoruz.

Bilgisayarların bozulmamasındaki en büyük etken çocukların bilgisayar meraklarının az olması. oyun varsa ben olmasam bile sadece oyunla ilgileniyorlar.

Bütün bilgisayarların özelikleri aynı 20 bilgisayar var.

Acronisle yedeğini aldım ve DVD ortamında ve ana bilgisayarda saklıyorum...
Ayrıca öğrenci bilgisayarlarında da D içinde gizli klasör şeklinde saklıyorum.
Genelde sorun çıkmıyor ama öğrenciler olaki silerse ya da bozulursa yedekler netopla ara sıra gönderiyorum tekrardan.

sistem C bölümünü drive vaccine programı ile koruyorum.
Virüs bulaşma sorunu olmuyor genelde çökme derdi de olmuyor sistemlerin. Sadece D ye autorun virüsleri bulaşıyor bazen onu da netopla D bölümlerini dosyaları kontrol edip siliyorum,
eğer silmeme rağmen öğrencilerin getirdikleri programlardan bulaşan virüsler olursa boş derslerimde virüs programı kurup taratıyorum(ayda 2-3 makine ancak oluyor öyle)
Eğer daha da baş edemezsem C drive vaccine tarafından korunuyor zaten D bölümünü formatlıyorum ve standart müzik, resim yedek gibi dosyaları netopla gönderiyorum.
3 senedir nerdetyse hiç kurmadığım 15-16 bilgisayarım var. Acronisle yedek bile yükleme yapmadan çalışıyorlar.

Her öğrencinin bilgisayarı belli zaten ilk hafta ilk onu belirliyorum, fare klavye kulaklık sökme takma olayları olmuyor, öğrencilere bir sorunlu fare klavye olursa başkalarıyla deiştirmemeleri için sorunlu cihazı yedekte tuttuğum fare,klavye kulaklıkla değiştiriyorum.
Sene başında 2 tl topladım her öğrenciden, ve fare klavye internet kablosu kulaklık 3 lü priz vs aldım. Kendileri para verince daha bi düzenli kullanıyorlar.
Hem de elimiin altında yedek mazeme olması iyi oluyor.Kendi döner sermayemi kurdum :puhaha:

En çok bozulan şey bilgisayarların ön usb bellek yuvaları içine çöküyor tak çıkar yapa yapa... Onu da 3 tl ye uzatma kablosu alıp üstüne bantladım çözdüm.

haftada 28 saat dersim var, 14 farklı sınıf geliyor, okulumuz ortaokul ilkokul bir arada, öğleden sonra ilkokullardan da sınıfı kullananlar oluyor.

Nazar değmesin taş gibi işliyor 21 makinada.

Xp kurulu makinelerde deep freeze, 7 olan makinelerde guest hesabı benim şuan kafam rahat.

3 yıldır aynı sistemle çalışıyorum 18 pc var. daha çöken olmadı. yılda bir kez antivürüsün güncelemesini yapıyorum. Xp kurulu ve tabi ki deepfreze var. birkça pc'nin güç kaynağı yandı onları da kendim değiştirdim.

win 7 yüklü 20 pc
1- driver vaccine ile C korumalı
2- usb disk security ile USB ler şifreli olarak kilitli
3- acronis yedek öğretmen bilgisayarında
4- öğrenciler D de kendi adına klasör oluşturmuş çalışmalar oraya
5- flash bellek takılamıyor tüm öğrencile minimum boyutta bir flash bellek almalarını soyledim. bende antivirus yuklu. dolu dolu 8-10 gb lik flashlarını tarayamam. dosyasını almak veya bilgisayarına dosya yuklemek isteyen 8-10 gb lik dolu dolu flash yerine o 3-5 mb lik flashlarını getirsinler antivirüs saniyeler içinde taramayı bitirir netopla dosya alışverişi yaparız dedim. sorun yok şimdiye dek

BBNET
Geri