Merhabalar araç aküm ikidir tekliyor. Okul yakın olduğu için (ve sabahları araç çok soğuk olduğu için) bazen dolmuşla bazen yürüyerek okula gidiyorum. Birkaç gün önce kontağı cevirmeme rağmen bir türlü çalışmadı. Takviye yaparak çalıştırdım. Dünde akü ustsina götürdüm. Akünün zayıfladığıni söyledi.(Akü 3 yıllık) Şarja koydu 4 saat civarı.
Onada söyledim nasıl yapayim diye. 10 gün bir hafta kulanmayacaksan akü + başını sök dedi zararı olmaz dedi.
Şimdi sizden deneyimli arkadaşlaradan fikir edinmek istiyorum. Kutup başını sokmek aküyü biraz daha uzun ömürlü yapar mı? Yapıp verim alan oldu mu? Araca zararı olur mu?
Onada söyledim nasıl yapayim diye. 10 gün bir hafta kulanmayacaksan akü + başını sök dedi zararı olmaz dedi.
Şimdi sizden deneyimli arkadaşlaradan fikir edinmek istiyorum. Kutup başını sokmek aküyü biraz daha uzun ömürlü yapar mı? Yapıp verim alan oldu mu? Araca zararı olur mu?

Çok küçük değerler çekiliyor diye biliyorum. Makul bir düşüş kabul edilebilir ama bunun dışında ciddi bir azalma oluyorsa kaçak ya da akünün performansını yitirmiş olması gibi yorum yapılabilir. Akülerin kabul edilebilir ve kritik seviyeleri için diyagramlar var. Aşağıya ekledim. Voltmetre ile kaç volta düştüğünü takip edip(Amper demiyorum aman dikkat!) kaçak yoksa buna siz de bence karar verebilirsiniz. Kaçakları tespit etmek için büyük mermiye benzeyen 12voltluk apartalar da var... Akü bayiinde ölçüm cihazlarıyla test yapılabilir, tekrar doldurulabilir, şarj dinamosunun dönen aksamlarında ya da konjektör isimli parçasında(kömürle çalışan ufak bir parça) bir problem olup olmadığına bakılabilir,...vs vs Ben seyir halinde durumu takip etmek için obd portuna bağladığım bluetooth adaptör ve android yazılımı ile 12.5v civarına çıkıyor mu diye kontrol ediyordum. Sonrasında araçtan çıkış, sabah kontrol, ertesi gün kontrol,.... elimde voltmetre takip ederek bir yorum yapmaya çalışıyordum. Uzun olmuş olabilir. Fikriniz olur umarım.
Avantajları
Dezavantajları
Araç hafızaları sıfırlanır
ECU (motor beyni) adaptasyonu bozulur
Alarm ve merkezi kilit devre dışı kalır
Start–Stop sistemli araçlarda sorun
Yanlış sökme takma risklidir
Doğru yöntem (çok önemli)
Ne zaman sökmek mantıklı?
Araç 1 ay veya daha uzun süre çalışmayacaksa
Ne zaman sökmemeli?
Günlük / haftalık kullanılan araç