Akü bitmemesi için öneri ve deneyimleriniz

Kodla Büyü

Karani

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhabalar araç aküm ikidir tekliyor. Okul yakın olduğu için (ve sabahları araç çok soğuk olduğu için) bazen dolmuşla bazen yürüyerek okula gidiyorum. Birkaç gün önce kontağı cevirmeme rağmen bir türlü çalışmadı. Takviye yaparak çalıştırdım. Dünde akü ustsina götürdüm. Akünün zayıfladığıni söyledi.(Akü 3 yıllık) Şarja koydu 4 saat civarı.

Onada söyledim nasıl yapayim diye. 10 gün bir hafta kulanmayacaksan akü + başını sök dedi zararı olmaz dedi.

Şimdi sizden deneyimli arkadaşlaradan fikir edinmek istiyorum. Kutup başını sokmek aküyü biraz daha uzun ömürlü yapar mı? Yapıp verim alan oldu mu? Araca zararı olur mu?

Aküyü iyi bir markanın (Varta gibi) aracınıza uygun özelliklere sahip modeli ile değiştirin bence.
Tabi alternatör (şarj dinamosu) sisteminde bir sorun olmadığını var sayıyorum.
İlk aracımda sağ olsun gittiğim oto elektirkçi bana aküyü değiştirtti, yolda kaldım. Sorun aslında sadece bir rölenin bozulması nedeniyleymiş..

Aracın elektrik sisteminde bir kaçak varsa belki kutupbaşı sökmek iyi olabilir. Ancak aracı terkettikten belli bir süre sonra(3dk, 5dk gibi) sonra zaten akü kendisini kapatmıyor muydu ? :rolleyes: Çok küçük değerler çekiliyor diye biliyorum. Makul bir düşüş kabul edilebilir ama bunun dışında ciddi bir azalma oluyorsa kaçak ya da akünün performansını yitirmiş olması gibi yorum yapılabilir. Akülerin kabul edilebilir ve kritik seviyeleri için diyagramlar var. Aşağıya ekledim. Voltmetre ile kaç volta düştüğünü takip edip(Amper demiyorum aman dikkat!) kaçak yoksa buna siz de bence karar verebilirsiniz. Kaçakları tespit etmek için büyük mermiye benzeyen 12voltluk apartalar da var... Akü bayiinde ölçüm cihazlarıyla test yapılabilir, tekrar doldurulabilir, şarj dinamosunun dönen aksamlarında ya da konjektör isimli parçasında(kömürle çalışan ufak bir parça) bir problem olup olmadığına bakılabilir,...vs vs Ben seyir halinde durumu takip etmek için obd portuna bağladığım bluetooth adaptör ve android yazılımı ile 12.5v civarına çıkıyor mu diye kontrol ediyordum. Sonrasında araçtan çıkış, sabah kontrol, ertesi gün kontrol,.... elimde voltmetre takip ederek bir yorum yapmaya çalışıyordum. Uzun olmuş olabilir. Fikriniz olur umarım.

Akü seviyesi için görseller

Merhabalar araç aküm ikidir tekliyor. Okul yakın olduğu için (ve sabahları araç çok soğuk olduğu için) bazen dolmuşla bazen yürüyerek okula gidiyorum. Birkaç gün önce kontağı cevirmeme rağmen bir türlü çalışmadı. Takviye yaparak çalıştırdım. Dünde akü ustsina götürdüm. Akünün zayıfladığıni söyledi.(Akü 3 yıllık) Şarja koydu 4 saat civarı.

Onada söyledim nasıl yapayim diye. 10 gün bir hafta kulanmayacaksan akü + başını sök dedi zararı olmaz dedi.

Şimdi sizden deneyimli arkadaşlaradan fikir edinmek istiyorum. Kutup başını sokmek aküyü biraz daha uzun ömürlü yapar mı? Yapıp verim alan oldu mu? Araca zararı olur mu?
akü ne marka? mutlu akünün 3 yılda bittiğini ve fabrikasyon olarak bu süre civarına göre akünün içinde işlem yapıldığını bir oto elektrikçiden işittim. Sorun marka kaynaklı olabilir.

Akü kutup başını sökmenin ne araca ne de aküye en ufak bir faydası yoktur. Şehir efsanesinden başka birşey değil. Zamanınızdan çaldığı gibi, aracın elektronik sistemlerinede zarar verme olasılığınız yükselir.

Akü zayıflamışsa 2 ihtimal vardır.
1. İhtimal akü yeni ve durduk yere zayıflıyorsa kaçak vardır ve bulunmalı. Yoksa ne yaparsanız yapın o akü zayıflar. Kutup başını söktünüz diyelim. Acil durumda takmak için zaman kaybedersiniz.

2. İhtimal ise Akünüzün ömrü bitmiştir. Ne yaparsanız yapın yine çözüm geçici olur.

2020 temmuzda araba aldım. Kışın akü bitti, değiştirdik hala çalışıyor. Bu kışı çıkarırsa yeter seneye muhtemelen gider diye düşünüyorum. Kapalı garaj da görmüyor hiç.

En temizi akünüz eski ise değiştirin, yeni ise kaçak kontrolü yapın. Babamda getz vardı. Kaçaktan dolayı yeni akü bile kışın bitiyordu durduğu yerde. Kaçağı bulduk 3 seneden fazladır yaz kış sıkıntısız bindi.

Aracınız ne marka model bilmiyorum ama yeni modeller bize bios pili bitmiş akıllı tahta muamelesi yapabilir. ( İşin şakası)
Yeni nesil enjektörlü araçlarda yakıt haritası olur ilk başta fabrika ayarları ile gelir ama zamanla motor beyni basınç, sıcaklık veya motorun iç işleyişinde olan şeylere bağlı olarak bu yakıt haritasını yaklaşık 100 km'de ayarlar. Bu ayar yapılırken yakıt tüketimi daha fazla olur. Akü kutup başını sökmek bu yakıt haritasını sıfırlar. Bazı araçlarda akü sayesinde hafızada kalan başka ayarlarda olabilir.
Araçta sonradan takılan teyp gibi bir donanım varsa düzgün takılmadığı ve elektrik sistemine müdahale ettiği için kaçak ile aküyü boşaltır ama normalde 1 ay dokunamasan bir şey olmaması lazım.

Chatgptye sordum

✅ Avantajları​

• Akünün boşalmasını önler
    Araç uzun süre yatıyorsa (2–3 hafta ve üzeri), alarm, beyin, saat gibi sistemler aküyü yavaş yavaş bitirir. Aküyü sökmek bunu engeller.
  • Derin deşarj riskini azaltır
    Özellikle kışın, boşalan akü tamamen ölebilir.
  • Elektrik kaçağı varsa koruma sağlar

⚠️ Dezavantajları​

1️⃣ Araç hafızaları sıfırlanır

• Saat, tarih
  • Radyo hafızaları
  • Elektrikli koltuk / cam otomatik ayarları
  • Bazı araçlarda yakıt tüketimi, sürüş ayarları

2️⃣ ECU (motor beyni) adaptasyonu bozulur​

• İlk çalıştırmada:
    • Rölanti dalgalanması
    • İlk birkaç gün düzensiz çalışma
  • Genelde birkaç km sonra kendiliğinden düzelir

3️⃣ Alarm ve merkezi kilit devre dışı kalır​

• Araç hırsızlığa karşı savunmasız kalır

4️⃣ Start–Stop sistemli araçlarda sorun

• Akü sökülmesi sonrası:
    • Start–Stop çalışmayabilir
    • Akü adaptasyonu gerekebilir (bazı modellerde cihazla)

5️⃣ Yanlış sökme takma risklidir​

• Kıvılcım, kutup başı gevşemesi
  • Elektronik modüllere zarar riski

🛠️ Doğru yöntem (çok önemli)​

Sökerken:

1. Önce eksi (-) kutup
  2. Sonra artı (+)

Takarken:

1. Önce artı (+)
  2. Sonra eksi (-)

📌 Ne zaman sökmek mantıklı?

✔️ Araç 1 ay veya daha uzun süre çalışmayacaksa
✔️ Akü eskiyse
✔️ Elektrik kaçağı şüphesi varsa

🚫 Ne zaman sökmemeli?​

❌ Günlük / haftalık kullanılan araç
❌ Start–Stop’lu yeni nesil araç
❌ Alarmın aktif kalması gerekiyorsa

🎯 Alternatif (daha sağlıklı)​

• Akü şarj koruyucu (trickle charger)
  • Akü kutup başı şalteri
  • Haftada 1 kez 20–30 dk çalıştırmak

Kısaca hocam yapay zekada bende aynı mantıkta uzun süre kullanmayacaksan sök ama haftalık kullanıyorsan sökme.

İşin doğrusu aç youtube videolarında araçtaki kaçak elektrik nasıl bulunur videolarına bak kaçak varsa bul.

Geri