Açılışta siyah ekran giriyor

Kodla Büyü

pawofeagle

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar bilgisayar açılışta bu problemi veriyor ne yapabiliriz nasıl çözülür
IMG-20250603-WA0000.webp

• Sorgu başarılı
Fotoğrafta görünen bilgisayardaki hata, bir UEFI Interactive Shell ekranı. Bu durum, bilgisayarın normal işletim sistemini (Windows, macOS, Linux vb.) başlatamadığını gösterir.

Bu hatanın olası nedenleri şunlar olabilir:

1. Önyüklenebilir Aygıt Bulunamaması: Bilgisayar, işletim sisteminin yüklü olduğu sabit disk, SSD veya USB gibi bir depolama aygıtını bulamıyor veya bu aygıttan önyükleme yapamıyor olabilir.
    • Nedenler:
      • Sabit disk/SSD bağlantısı gevşemiş veya arızalı.
      • İşletim sistemi yüklü olan depolama aygıtında bir sorun (bozuk sektörler, dosya sistemi hataları).
      • BIOS/UEFI ayarlarında önyükleme sırası yanlış yapılandırılmış (örneğin, işletim sisteminin olduğu disk yerine başka bir aygıttan önyüklemeye çalışıyor).
      • İşletim sistemi dosyaları bozulmuş veya silinmiş.
  2. Yanlış BIOS/UEFI Ayarları:
    • Önyükleme Modu: UEFI ve Legacy (CSM) önyükleme modları arasında uyumsuzluk olabilir. Eğer işletim sistemi UEFI modunda kurulduysa ve BIOS Legacy moda ayarlandıysa veya tam tersi, bu hatayı alabilirsiniz.
    • Güvenli Önyükleme (Secure Boot): Bazı durumlarda Güvenli Önyükleme ayarı, uyumlu olmayan bir işletim sistemini veya önyükleyiciyi tanımadığı için bu shell'e düşebilir.
  3. Bozulmuş Önyükleme Kayıtları (Boot Records): İşletim sisteminin önyükleme kayıtları (MBR veya GPT) bozulmuş olabilir.
  4. Yeni Donanım Ekleme/Değiştirme: Son zamanlarda bilgisayara yeni bir donanım (özellikle depolama veya anakart ile ilgili) eklendi veya değiştirildiyse, bu uyumsuzluklara neden olabilir.
  5. Anakart veya BIOS/UEFI Sorunu: Daha nadir olsa da, anakartın kendisinde veya BIOS/UEFI belleniminde bir sorun olabilir.
Çözüm İçin Yapılması Gerekenler:

1. BIOS/UEFI Ayarlarını Kontrol Edin:
    • Bilgisayarı yeniden başlatın ve genellikle F2, Del, F10 veya F12 tuşlarına basarak BIOS/UEFI ayarlarına girin.
    • Önyükleme Sırasını (Boot Order/Priority) kontrol edin ve işletim sisteminin yüklü olduğu diskin ilk sırada olduğundan emin olun.
    • Önyükleme Modunu (Boot Mode/UEFI/Legacy/CSM) kontrol edin. Genellikle UEFI seçili olmalıdır, ancak işletim sisteminizin kurulumuna göre değişiklik gösterebilir. Gerekirse diğer seçeneği deneyin.
    • Güvenli Önyükleme (Secure Boot) ayarını geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyin.
  2. Fiziksel Bağlantıları Kontrol Edin: Bilgisayarın kasasını açabiliyorsanız, sabit diskin veya SSD'nin anakart ve güç kaynağına giden SATA/güç kablolarının sağlam bir şekilde takılı olduğundan emin olun.
  3. İşletim Sistemini Onarmayı Deneyin: Bir Windows kurulum USB'si veya DVD'si varsa, buradan önyükleme yaparak "Bilgisayarınızı Onarın" (Repair your computer) seçeneğini kullanabilir ve başlangıç onarma araçlarını deneyebilirsiniz. Linux için de benzer onarım seçenekleri mevcuttur.
  4. Disk Kontrolü (Disk Check): Eğer işletim sistemi onarım ortamından disk kontrolü yapabiliyorsanız, bunu deneyin.
  5. Varsayılan BIOS/UEFI Ayarlarına Dönme: BIOS/UEFI içinde "Load Optimized Defaults" veya benzeri bir seçenek varsa, varsayılan ayarlara dönmek sorunu çözebilir.

BBNET
Geri