657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU - TAM METİN

Kodla Büyü

ghost

Site Admin
Yönetici
Mesajlar
736
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU

Kanun Numarasi : 657
Kabul Tarihi : 14/7/1965
Yayimlandigi R.Gazete : Tarih:23/7/1965
Sayi:12056

Yayimlandigi Dustur : Tertip:5 Cilt:4 Sayfa:3044



KISIM-I


Genel Hukumler
BOLUM:1
Kapsam, Amac, Temel Ilkeler, Istihdam Sekilleri

Kapsam :
Madde 1-Degisik:30/5/1974-KHK-12/1md. Aynen kabul,15/5/1975-1897/1 md.)
Kanun, Genel ve Katma Butceli Kurumlar, Il Ozel Idareleri,Belediyeler, Il Ozel Idareleri ve Belediyelerin kurduklari birlikler ile bunlara bagli doner sermayeli kuruluslarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandik- larinda veya Beden Terbiyesi Bolge Mudurluklerinde calisan memurlar hak- kinda uygulanir. Sozlesmeli ve gecici personel hakkinda bu Kanunda belirtilen ozel hukumler uygulanir. (Degisik: 19/2/1980-2261/5 md.) Anayasa Mahkemesi uye ve yedek uye- leri ile raportorleri;hakimlik ve savcilik mesleklerinde veya bu meslekler- den sayilan gorevlerde bulunanlar,Danistay ve Sayistay meslek mensuplari ve Sayistay savci ve yardimcilari, Universitelerin, Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademilerinin, Devlet Muhendislik ve Mimarlik Akademilerinin, Devlet Guzel Sanatlar Akademilerinin, Turkiye ve Orta-Dogu Amme Idaresi Enstitusunun og- retim uye ve yardimcilari, Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi uyeleri, Genelkurmay Mehteran Bolugu Sanatkarlari, Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi ve Belediye Opera ve tiyatrolari ile sehir ve belediye konserva- tuvar ve orkestralarinin sanatkar memurlari, uzman memurlari,uygulatici uz- man memurlari ve stajyerleri;Spor-Toto Teskilatinda calisan personel,subay, astsubay, uzman cavus ve uzman jandarmalar ile Emniyet Teskilati mensuplari ozel kanunlari hukumlerine tabidir. --------------------------------------------------------------------------- (1)
a- 8/6/1984 tarihli ve 2l7 sayili Kanun Hukmunde Karamamenin 30 ncu maddesi ile Kanunlarda gecen "Devlet Personel Dairesi ibaresi Devlet Personel Baskanligi" olarak degistirilmistir.
b- 29/11/1984 tarihli ve 243 sayili Kanun Hukmunde Kararnamenin 55 nci maddesine gore; 657 sayili Kanun ile ek ve degisikliklerinde,13/12/1960 gun ve 160 sayili Kanunun 4 ncu maddesine yapilan atiflar 8/6/1984 gun ve 217 sayili Kanun Hukmunde Karamamenin ilgili maddelerine yapilmis sayilir.
c- 2/7/1993 tarih ve 484 sayili KHK'nin Gecici 1nci maddesi ile Ma- liye ve Gumruk Bakanligi ibareleri"Maliye Bakanligi"olarak degistirilmistir


Amaç :
Madde 2- (Degisik: 23/12/1972-KHK-2/1 md.)
Bu Kanun, Devlet memur- larinin hizmet sartlarini, niteliklerini, atanma ve yetistirilmelerini, ilerleme ve yukselmelerini, odev, hak, yukum ve sorumluluklarini, aylikla- rini ve odeneklerini ve diger ozluk islerini duzenler. Bu Kanunun uygulanmasini gostermek veya emrettigi hususlari belirt- mek uzere tuzukler cikarilir. Bu Kanunda ongorulen yonetmelikler Bakanlar Kurulu Karari ile yururluge konulur.


Temel İlkeler :
Madde 3-
Bu kanunun temel ilkeleri sunlardir :
Siniflandirma :
A) (Degisik: 31/7/1970-1327/2md.)Devlet kamu hizmetleri gorevlerini ve bu gorevlerde calisan Devlet memurlarini gorevlerin gerektirdigi nite- liklere ve mesleklere gore siniflara ayirmaktir.
Kariyer :
B) Devlet memurlarina, yaptiklari hizmetler icin luzumlu bilgilere ve yetisme sartlarina uygun sekilde, siniflari icinde en yuksek derecelere kadar ilerleme imkanini saglamaktir.
Liyakat :
C) Devlet kamu hizmetleri gorevlerine girmeyi,siniflar icinde iler- leme ve yukselmeyi, gorevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandir- mak ve bu sistemin esit imkanlarla uygulanmasinda Devlet memurlari guvenli- ge sahip kilmaktir.


İstihdam Şekilleri :
Madde 4- (Degisik:30/5/1974-KHK-12; Degistirilerek kabul:15/5/1975- 1897/1 md.)
Kamu hizmetleri; memurlar, sozlesmeli personel, gecici personel ve isciler eliyle gordurulur.
A) Memur : Mevcut kurulus bicimine bakilmaksizin, Devlet ve diger kamu tuzel kisiliklerince genel idare esaslarina gore yurutulen asli ve surekli kamu hizmetlerini ifa ile gorevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasinda memur sayilir. Yukaridaki tanimlananlar disindaki kurumlarda genel politika tespiti arastirma, planlama, programlama, yonetim ve denetim gibi islerde gorevli ve yetkili olanlar da memur sayilir.
B) Sozlesmeli Personel : Kalkinma plani, yillik program ve is programlarinda yer alan onemli projelerin hazirlanmasi, gerceklestirilmesi, isletilmesi ve islerligi icin sart olan, zaruri ve istisnai hallere munhasir olmak uzere ozel bir meslek bilgisine ve ihtisasina ihtiyac gosteren gecici islerde, kurumun teklifi uzerine Devlet Personel Baskanligi ve Maliye Bakanliginin gorusleri alina- rak Bakanlar Kurulunca gecici olarak sozlesme ile calistirilmasina karar verilen ve isci sayilmayan kamu hizmeti gorevlileridir. (36 nci maddenin II-Teknik Hizmetler Sinifinda belirtilen gorevlerde yukaridaki fikra uya- rinca calistirilanlar icin, isin gecici sarti aranmaz.) Bunlara odenebilecek ucretlerin ust sinirlari Bakanlar Kurulunca kararlastirilir. Ancak, yabanci uyruklularin; tarihi belge ve eski harflerle yazil- mis arsiv kayitlarini degerlendirenlerin; mutercimlerin; tercumanlarin;dava adedinin azligi nedeni ile kadrolu avukat istihdaminin gerekli olmadigi yerlerde avukatlarin, (...) (1) kadrolu istihdamin mumkun olamadigi haller- de, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve sartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tip Muessesesi uzmanlarinin; Devlet Konservatuvarlari sa- natci ogretim uyelerinin; Istanbul Belediyesi Konservatuvari sanatcilarinin Milli Savunma Bakanligi ile Jandarma Genel Komutanligi ve dis kuruluslarda belirli bazi hizmetlerde calistirilacak personelin de zorunlu hallerde soz- lesme ile istihdamlari caizdir. (Ek: 5/7/1991-KHK-433/1 md.;Yururlukten kaldirildi:27/12/1991- KHK- 475/11 md.)
C) Gecici Personel : Bir yildan az sureli veya mevsimlik hizmet olduguna Devlet Personel Baskanliginin ve Maliye Bakanliginin goruslerine dayanilarak Bakanlar Kuru- lu'nca karar verilen gorevlerde ve belirtilen ucret ve adet sinirlari icin- de sozlesme ile calistirilan ve isci sayilmayan kimselerdir.
D) Isciler : (A), (B) ve (C) fikralarinda belirtilenler disinda kalan kimseler- dir. Bunlar hakkinda bu Kanun hukumleri uygulanmaz.


Dört İstihdam Şekli Dışında Personel Çalıştırılamayacağı :
Madde 5-(Degisik: 23/12/1972-KHK-2/1 md.)
Bu Kanuna tabi kurumlar, 4 ncu maddede yazili dort istihdam sekli disinda personel calistiramazlar. --------------------------------------------------------------------------- (1)
Bu aradaki "...bu Kanunun 196 nci maddesi uyarinca tespit edilen mahru- miyet yerlerinde" seklindeki ibare 12/2/1982 tarih ve 2595 sayili Kanunun 19-a maddesi ile yururlukten kaldirilmistir.


BOLUM :2
Odevler ve Sorumluluklar

Sadakat :
Madde 6-(Degisik: 12/5/1982-2670/1 md.)
Devlet memurlari, Turkiye Cumhuriyeti Anayasasina ve kanunlarina sadakatla bagli kalmak ve milletin hizmetinde Turkiye Cumhuriyeti kanunlarini sadakatla uygulamak zorundadir- lar. Devlet memurlari bu hususu "Asli Devlet Memurluguna"atandiktan sonra en gec bir ay icinde kurumlarinca duzenlenecek merasimle yetkili amirlerin huzurunda yapacaklari yeminle belirtirler ve ozluk dosyalarina konulacak asagidaki "Yemin Belgesi" ni imzalayarak goreve baslarlar. "Turkiye Cumhuriyeti Anayasasina,Ataturk Inkilap ve Ilkelerine,Ana- yasada ifadesi bulunan Turk Milliyetciligine sadakatla bagli kalacagima; Turkiye Cumhuriyeti kanunlarini milletin hizmetinde olarak tarafsiz ve esitlik ilkelerine bagli kalarak uygulayacagima; Turk Milletinin milli, ahlaki,insani,manevi ve kulturel degerlerini benimseyip,koruyup bunlari ge- listirmek icin calisacagima; insan haklarina ve Anayasanin temel ilkelerine dayanan milli,demokratik, laik,bir hukuk devleti olan Turkiye Cumhuriyetine karsi gorev ve sorumluluklarimi bilerek, bunlari davranis halinde gostere- cegime namusum ve serefim uzerine yemin ederim."


Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık :
Madde 7- (Degisik : 12/5/1982-2670/2 md.)
Devlet memurlari siyasi partiye uye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kisi veya zumrenin yara- rini veya zararini hedef tutan bir davranista bulunamazlar; gorevlerini yerine getirirlerken dil, irk, cinsiyet, siyasi dusunce, felsefi inanc, din ve mezhep gibi ayirim yapamazlar; hicbir sekilde siyasi ve ideolojik amacli beyanda ve eylemde bulunmazlar ve bu eylemlere katilamazlar. Devlet memurlari her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecbu- riyetindedirler. Turkiye Cumhuriyeti Anayasasina ve kanunlarina aykiri olan memleketin bagimsizligini ve butunlugunu bozan Turkiye Cumhuriyetinin gu- venligini tehlikeye dusuren herhangi bir faaliyette bulunamazlar.Ayni nite- likte faaliyet gosteren herhangi bir harekete, grublasmaya, tesekkule veya dernege katilamazlar, bunlara yardim edemezler.


Davranış ve İşbirliği :
Madde 8-
Devlet memurlari, resmi sifatlarin gerektirdigi itibar ve guvene layik olduklarini hizmet icindeki ve disindaki davranislariyla gos- termek zorundadirlar. Devlet memurlarinin isbirligi icinde calismalari esastir.


Yurt Dışında Davranış :
Madde 9-
Devlet memurlarindan surekli veya gecici gorevle veya yetisme, inceleme ve arastirma icin yabanci memleketlerde bulunanlar Devlet itibarini veya gorev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranislarda buluna- mazlar.


Amir Durumunda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları :
Madde 10-(Degisik: 12/5/1982-2670/3 md.)
Devlet memurlari amiri olduklari kurulus ve hizmet birimlerinde kanun, tuzuk ve yonetmeliklerle belirlenen gorevleri zamaninda ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptirmaktan maiyetindeki memurlarini yetistirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten gorevli ve sorumludurlar. Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve esitlik icinde davranir. Amirlik yetkisini kanun, tuzuk ve yonetmeliklerde belirtilen esaslar icinde kullanir. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykiri emir veremez ve mai- yetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borc alamaz.


Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları :
Madde 11- (Degisik : 12/5/1982-2670/4 md.)
Devlet memurlari kanun, tuzuk ve yonetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafindan verilen gorevleri yerine getirmekle yukumlu ve gorevlerinin iyi ve dogru yurutulmesinden amirlerine karsi sorumludurlar. Devlet memuru amirinden aldigi emri,Anayasa, kanun, tuzuk ve yonet- melik hukumlerine aykiri gorurse, yerine getirmez ve bu aykiriligi o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazi ile yenilerse, memur bu emri yapmaga mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden dogacak sorumluluk emri verene aittir. Konusu suc teskil eden emir, hicbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Acele hallerde kamu duzeninin ve kamu guvenliginin korunmasi icin kanunla gosterilen istisnalar saklidir.


Kişisel Sorumluluk ve Zarar :
Madde 12-(Degisik:12/5/1982-2670/5 md.)
Devlet memurlari, gorevle- rini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malini korumak ve heran hizmete hazir halde bulundurmak icin gerekli tedbirleri almak zorundadirlar. Devlet memurunun kasit, kusur, ihmal veya tedbirsizligi sonucu idare zarara ugratilmissa, bu zararin ilgili memur tarafindan rayic bedeli uzerinden odenmesi esastir. Zararlarin odettirilmesinde bu konudaki genel hukumler uygulanir. Ancak fiilin meydana geldigi tarihte en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brut ayliginin yarisini gecmeyen zararlar, kabul etmesi halinde disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararina gore ilgili memurca odenir.


Kişilerin Uğradıkları Zararlar :
Madde 13-(Degisik: 12/5/1982-2670/6 md.; 6/6/1990-3657/1 md.) (Değişik birinci fıkra : 6/6/1990 -KHK- 3657/1 md.)
Kişiler kamu hukukuna tabi gorevlerle ilgili olarak ugradiklari zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine degil, ilgili kurum aleyhine dava acarlar.Ancak, Devlet dairelerine tevdi veya bu dairelerce tahsil veya muhafaza edilen para ve para hukmundeki degerli kagitlarin ilgili personel tarafindan zimmete gecirilmesi halinde, zimmete gecirilen miktar cezai takibat sonucu beklenmeden Hazine tarafindan hak sahibine ödenir. Kurumun, genel hukumlere gore sorumlu personele rucu hakki saklidir. 12 nci maddeyle bu maddede belirtilen zararlarin nevi,miktarlarinin tespiti, takibi, amirlerin sorumluluklari ve yapilacak islemlerle ilgili diger hususlar Basbakanlikca duzenlenecek yonetmelikle belirlenir.


Mal Bildirimi :
Madde 14-
Devlet memurlari, kendileriyle, eslerine ve velayetleri altindaki cocuklarina ait tasinir ve tasinmaz mallari, alacak ve borclari hakkinda, ozel kanunda yazili hukumler uyarinca, mal bildirimi verirler.


Basına Bilgi veya Demeç Verme :
Madde 15- (Degisik : 12/5/1982-2670/7 md.)
Devlet Memurlari, kamu gorevleri hakkinda basina,haber ajanslarina veya radyo ve televizyon kurum- larina bilgi veya demec veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanin yetkili kilacagi gorevli; illerde valiler veya yetkili kilacagi gorevli tarafindan verilebilir. Askeri hizmet ile ilgili bilgiler ozel kanunlarin yetkili kildigi personel disinda hic bir kimse tarafindan aciklanamaz.


Resmi Belge, Araç ve Gereçlerin Yetki Verilen Mahaller Dışına Çıka- rılmaması ve İadesi :
Madde 16-(Degisik:12/5/1982-2670/8 md.)
Devlet memurlari gorevleri ile ilgili resmi belge, arac ve gerecleri, yetki verilen mahaller disina cikaramazlar, hususi islerinde kullanamazlar. Devlet memurlari gorevleri icabi kendilerine teslim edilen resmi belge, arac ve gerecleri gorevleri sona erdigi zaman iade etmek zorundadirlar. Bu zorunluluk memurun mirascilarina da samildir.


BOLUM: 3
Genel Haklar

Uygulamayı İsteme Hakkı :
Madde 17-
Devlet memurlari, bu kanun ve bu kanuna dayanilarak yayinlanan tuzuk ve yonetmeliklere gore tayin ve tesbit olunup yururlukte bulunan hukumlerin kendileri hakkinda aynen uygulanmasini istemek hakkina sahiptirler.


Güvenlik :
Madde 18-
Kanunlarda yazili haller disinda Devlet memurunun memur- luguna son verilemez, aylik ve baska haklari elinden alinamaz.


Emeklilik :
Madde 19-
Devlet memurlarinin,ozel kanununda yazili belirli sartlar icinde, emeklilik haklari vardir.


Çekilme :
Madde 20-
Devlet Memurlari, bu kanunda belirtilen esaslara gore memurluktan cekilebilirler.


Müracaat,Şikayet ve Dava Açma :
Madde 21- (Degisik:12/5/1982-2670/9md.)
Devlet Memurlari kurumlariy- la ilgili resmi ve sahsi islerinden dolayi muracaat:amirleri veya kurumlari tarafindan kendilerine uygulanan idari eylem ve islemlerden dolayi sikayet ve dava acma hakkina sahiptirler. Muracaat ve sikayetler soz veya yazi ile en yakin amirden baslaya- rak silsile yolu ile sikayet edilen amirler atlanarak yapilir. Muracaat ve sikayetler incelenerek en kisa zamanda ilgiliye bildi- rilir. Muracaat ve sikayetlerle ilgili esas ve usuller Basbakanlikca hazir- lanacak bir yonetmelikle duzenlenir.


Sendike Kurma :
Madde 22- (Yeniden Düzenleme: 12.6.1997 - 4275/1)
Devlet memurları, Anayasada ve özel kanununda belirtilen hükümler uyarınca sendikalar ve üst kuruluşlar kurabilir ve bunlara üye olabilirler.


İzin :
Madde 23-
Devlet memurlari, bu kanunda gosterilen sure ve sartlarla izin hakkina sahiptirler.


Kovuşturma ve Yargılama :
Madde 24-
Devlet memurlarinin gorevleri ile ilgili veya gorevleri sirasinda isledikleri suclardan dolayi sorusturma ve kovusturma yapilmasi ve haklarinda dava acilmasi ozel hukumlere tabidir.


İsnat ve İftiralara Karşı Koruma
Madde 25-
Devlet memurlari hakkindaki ihbar ve sikayetler, garaz veya mucerret hakaret icin, uydurma bir suc isnadi suretiyle yapildigi ve sorusturma veya yargilamanin tabi oldugu kanuni islem sonucunda bu isnat sabit olmadigi takdirde,merkezde bu memurun en buyuk amiri,illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkinda kamu davasi acilmasini Cumhuriyet Savciligindan davasi acilmasini Cumhuriyet Savciligindan isterler.



BOLUM :4
Yasaklar


Toplu Eylem ve Hareketlerde Bulunma Yasağı :
Madde 26-(Degisik:12/5/1982-2670/10 md.)
Bu Kanunun 21 nci maddesi ile hukme baglanan hakkin kullanilmasinda birden fazla Devlet memurunun toplu olarak soz ve yazi ile muracaatlari ve sikayetleri yasaktir. Devlet memurlarinin kamu hizmetlerini aksatacak sekilde memurluktan kasitli olarak birlikte cekilmeleri veya gorevlerine gelmemeleri veya gorevlerine gelipte Devlet hizmetlerinin ve islerinin yavaslatilmasi veya aksatilmasi sonucunu doguracak eylem ve hareketlerde bulunmalari yasaktir.


Grev Yasağı :
Madde 27-
Devlet memurlarinin greve karar vermeleri, grev tertiple- meleri, ilan etmeleri, bu yolda propaganda yapmalari yasaktir. Devlet memurlari, herhangi bir greve veya grev tesebbusune katila- maz, grevi destekliyemez veya tesvik edemezler.


Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı :
Madde 28-(Degisik : 30/5/1974-KHK-12; Degistirilerek kabul: 15/5/1975-1897/1 md.)
Memurlar Turk Ticaret Kanununa gore (Tacir) veya (Esnaf) sayilmalarini gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi muesseselerinde gorev alamaz, ticari mumessil veya ticari vekil veya kollektif sirketlerde ortak veya komandit sirkette komandite ortak olamaz- lar.(Gorevli olduklari kurumlarin istiraklerinde kurumlarini temsilen ala- caklari gorevler haric). Memurlarin uyesi olduklari yapi, kalkinma ve tuketim kooperatifleri ile kanunla kurulmus yardim sandiklarinin yonetim ve denetim kurullari uyelikleri gorevleri ve ozel kanunlarda belirtilen gorevler bu yasaklamanin disindadir. Esleri, resit olmayan veya mahcur olan cocuklari, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gun icinde bagli olduklari kuruma bildirmekle yukumludurler.


Hediye Alma,Menfaat Sağlama Yasağı :
Madde 29-
Devlet memurlarinin dogrudan dogruya veya araci eliyle hediye istemeleri ve gorevleri sirasinda olmasa dahi menfaat saglama amaci ile hediye kabul etmeleri veya is sahiplerinden borc para istemeleri ve almalari yasaktir.


Denetimindeki Teşebbüsten Menfaat Sağlama Yasağı :
Madde 30-
Devlet memurunun, denetimi altinda bulunan veya kendi gorevi veya mensup oldugu kurum ile ilgisi olan bir tesebbusten, dogrudan dogruya veya araci eliyle her ne ad altinda olursa olsun bir menfaat sagla- masi yasaktir.


Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı :
Madde 31-(Degisik:12/5/1982-2670/11 md.)
Devlet memurlarinin kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri gorevlerinden ayrilmis bile olsalar, yetkili bakanin yazili izni olmadikca aciklamalari yasaktir.






KISIM-II


Siniflandirma

Sınıf :
Madde 32-(Mulga: 30/5/1974- KHK 12/7 md.; Aynen kabul: 15/5/1975- 1897/7 md.)
Kadroların Tesbiti :
Madde 33- (Degisik:30/5/1974-KHK-12; Degistirilerek kabul:15/5/1975 -1897/1 md.)
Kadrosuz memur calistirilamaz. Genel ve Katma Butceli kuruluslarla bunlara bagli doner sermayeli kuruluslar;kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandiklari ve Beden Terbiyesi Bolge Mudurluklerinde memur deyimine giren kisilere gordurulen hizmetlerin gerektirdigi gorevler icin tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gosterilir. Milli Guvenlige iliskin kadrolardan gizli kalmasi gerekenler hakkinda bu hukum uygulanmaz. Il Ozel Idareleri ve belediyeler ile bunlarin kurduklari birlikle- rin kadroIari yetkili organlarinca hazirlanarak Icisleri Bakanliginin onayi ile tamamlanir. Yukaridaki fikrada sozu edilen kadrolarin kaldirilmasi veya bu kad- rolarda yapilacak degisiklikler de ayni usule tabidir.


Kadroların Hazırlanması :
Madde 34- (Degisik : 31/7/1970-1327/7 md.)
Devlet memurlari icin kurumlarinca teklif edilen kadrolar Maliye Bakanligi, Devlet Personel Bas- kanligi ve ilgili kurumca birlikte hazirlanir. 1,2,3 ve 4ncu derecede kadro ihdas edilebilmesi icin ayrica Maliye Bakanligi ile Devlet Personel Baskanliginin gorusune dayanilarak Bakanlar Kurulu Karari alinmasi sarttir.(Milli Guvenlige iliskin kadrolar dairesince hazirlanir ve ozel kanununda yazili sekle uygun olarak onanir.)


Kadro Cetvelleri :
Madde 35-(Degisik: 31/7/1970-1327/8 md.)
33 ve 34 ncu maddeler uya- rinca hazirlanan kadro cetvellerinde: Her kurum icin gerekli kadrolarin sinifi, derecesi, unvani ve adedi gosterilir.


Tesis Edilen Sınıflar :
Madde 36- (Degisik:30/5/1974-KHK-12;Degistirilerek kabul:15/5/1975- 1897/1 md.)
Bu Kanuna tabi kurumlarda calistirilan memurlarin siniflari asagida gosterilmistir.
I-GENEL IDARE HIZMETLERI SINIFI : Bu Kanunun kapsamina dahil kurumlarda yonetim,icra, buro ve benzeri hizmetleri goren ve bu Kanunla tesbit edilen diger siniflara girmeyen memur lar Genel Idare Hizmetleri sinifini teskil eder.
II-TEKNIK HIZMETLER SINIFI : Bu Kanunun kapsamina giren kurumlarda meslekleriyle ilgili gorevleri fiilen ifa eden ve meri hukumlere gore yuksek muhendis, muhendis, yuksek mimar, mimar, Mimarlik ve Muhendislik Fakultesi veya bolumlerinden mezun Sehir Plancisi, Yuksek Sehir Plancisi,Yuksek bolge Plancisi, jeolog, hidro- jeolog, hidrolog, jeofizikci, fizikci, kimyager, metamatikci, istatistikci, yoneylemci (Hareket arastirmacisi), matematiksel iktisatci, ekonomici ve benzeri ile teknik ogretmen okullarindan mezun olup da, ogretmenlik meslegi disinda teknik hizmetlerde calisanlar,3437 ve 9/5/1969 tarih ve 1177 sayili Kanunlara gore tutun eksperi yetistirilenler ile muskirat ve cay eksperleri fen memuru, yuksek tekniker, tekniker, teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil gormus bulunanlar Teknik Hizmetler sinifini teskil eder.(1)
III- SAGLIK HIZMETLERI VE YARDIMCI SAGLIK HIZMETLERI SINIFI : Bu sinif,saglik hizmetlerinde (Hayvan sagligi dahil) mesleki egitim gorerek yetismis olan tabip,dis tabibi,eczaci,veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasinda calisan yuksek ogrenim gormus fizikoterapist, tip teknologu, ebe, hemsire,saglik memuru,sosyal hizmetler mutehassisi,biyolog, psikolog, diyetci, saglik muhendisi, saglik fizikcisi, saglik idarecisi ile ebe ve hemsire, hemsire yardimcisi, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczaci, dis anestezi, rontgen teknisyenleri ve yardimcilari, cevre sagligi ve toplum sagligi teknisyeni dahil) saglik savas memuru, hayvan saglik memuru ve ben- zeri saglik personelini kapsar.
IV- EGITIM VE OGRETIM HIZMETLERI SINIFI : Bu sinif, bu Kanun kapsamina giren kurumlarda egitim ve ogretim vazifesiyle gorevlendirilen ogretmenleri kapsar.
V- AVUKATLIK HIZMETLERI SINIFI : Avukatlik hizmetleri sinifi, ozel kanunlarina gore avukatlik ruhsa- tina sahip,baroya kayitli ve kurumlarini yargi mercilerinde temsil yetkisi- ni haiz olan memurlari kapsar. ----------------------------------------------------------------------------- (1)
Bu hukme ilave edilen ve metne islenmis olan unvanlar ile ilgili olarak Bakanlar Kurulunun 10/10/1983 tarih ve 83/7198 sayili kararina bakiniz.
---------------------------------------------------------------------------
VI- DIN HIZMETLERI SINIFI : Din hizmetleri sinifi, ozel kanunlarina gore cesitli derecelerde dini kanunlarina gore cesitli derecelerde dini egitim gormus olan ve dini gorev yapan memurlari kapsar.
VII- EMNIYET HIZMETLERI SINIFI : (1) Bu sinif, ozel kanunlarina gore polis, komiser muavini, komiser, muavini, komiser, baskomiser emniyet mufettisi, polis mufettisi, emniyet amiri ve emniyet muduru ve emniyet muduru sifatini kazanmis emniyet mensubu memurlari kapsar.
VIII- YARDIMCI HIZMETLER SINIFI : Yardimci hizmetler sinifi,kurumlarda her turlu yazi ve dosya dagit- mak ve toplamak, muracaat sahiplerini karsilamak ve yol gostermek; hizmet yerlerini temizleme, aydinlatma ve isitma islerinde calismak veya basit ik- lim rasatlarini yapmak; ilaclama yapmak veya yaptirmak veya tedavi kurumla- rinda hastalarin ve hastanelerin temizligi ve basit bakimi ile ilgili hiz- metleri yapmak veya kurumlarda, carsi ve mehallerde koruma ve muhafaza hizmetleri gibi anahizmetlere yardimci mahiyetteki gorevlerde her kurumun ozel bunyesine gore ve yine bu mahiyette olmak uzere ihdasina luzum gordugu yardimci hizmetleri ifa ile gorevli bulunanlardan 4ncu maddenin (D)bendinde tanimlananlarin disinda kalanlari kapsar. (Ek: 28/3/1988-KHK-318/1 md.) Bu sinifa dahil personel tarafindan yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurum- larinin temizlenmesi, tesisatin bakim ve isletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin ucuncu sahislara ihale yoluyla gordurulmesi mumkundur. (Ek fıkra:18/5/1994-KHK-527/1 md.;Mülga:28/2/1995 -4081/3 md.)
IX- MULKI IDARE AMIRLIGI HIZMETLERI SINIFI : Bu sinif, valiler ve kaymakamlar ile bu sifatlari kazanmis olup Icisleri Bakanligi merkez ve iller kurulusunda calisanlari ve maiyet memur- larini kapsar.
X- MILLI ISTIHBARAT HIZMETLERI SINIFI : Bu sinif, Milli Istihbarat Teskilati kadrolarinda veya bu teskilat emrinde calistirilanlardan ozel kanunlarinda gosterilen veya Basbakanlikca tespit edilen gorevleri ifa edenleri kapsar.
--------------------------------------------------------------------------- (1)
26/6/1984 tarih ve 241 sayili KHK'nin 35 nci maddesine bakiniz. ORTAK HUKUMLER
A) Siniflarin ogrenim durumlarina gore giris ve yukselebilecek derece ve kademeleri asgida gosterilmistir. Giris Yukselinebilecek ------- ---------------- Ogrenim Durumu Derece Kademe Derece Kademe --------------------- ------ ------ ------ ------ Ilkokulu bitirenler 15 1 7 Son Ortaokulu bitirenler 14 2 5 Son Ortaokulu dengi meslek veya teknik ogrenimi bitirenler 14 3 5 Son Ortaokul ustu 1 yil mesleki veya teknik ogrenimi bitirenler 13 1 4 Son Ortaokul ustu 2 yil mesleki veya teknik ogrenimi bitirenler 13 2 4 Son Liseyi bitirenler 13 3 3 Son Lise dengi mesleki veya teknik ogrenimi bitirenler 12 2 3 Son Lise veya dengi okullar ustu 1 yillik mesleki veya teknik ogrenimi bitirenler 11 1 2 Son Lise veya dengi okullar ustu 2 yillik veya Ortaokul ustu en az 5 yillik mesleki veya teknik ogrenimi bitirenler 10 1 2 Son Lise veya dengi okullar ustu 3 yillik teknik veya mesleki ogrenimi bitirenler 10 2 2 Son 2 yil sureli yuksek ogrenimi bitirenler 10 2 1 Son 3 yil sureli yuksek ogrenimi bitirenler 10 3 1 Son 4 yil sureli yuksek ogrenimi bitirenler 9 1 1 Son 5 yil sureli yuksek ogrenimi bitirenler 9 2 1 Son 6 yil sureli yuksek ogrenimi bitirenler 9 3 1 Son
1- Avukatlik stajini acikta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanir.
2- Dort yil sureli yuksek ogrenimi bitirenlerden yuksek muhendis, muhendis, yuksek mimar,mimar sifatini almis olanlar ile bunlardan ogretmen- lik hizmetinde calisanlar, Erkek Teknik Yuksek Ogretmen Okulu, Erkek Teknik Ogretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu mezunlari, Istanbul Devlet Guzel Sanatlar Akademisi ile uygulamali Endustri Sanatlari Yuksek Okulu mezunlari (1), Teknik Egitim Fakultesi (Yuksek Teknik Ogretmen Okulu) ve Guzel Sanatlar Fakultesi, (Istanbul Devlet Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu) mezunlari (2), ogrenimlerine gore tesbit edilen giris derece ve kademelerine bir derece,
3- Bes yil ve daha fazla sureli yuksek ogrenimini bitirenlerden yuksek muhendis, muhendis, yuksek mimar, mimar sifatini almis olanlar ile bunlardan egitim ve ogretim hizmetinde calisanlar ogrenimlerine gore tespit edilen giris derece ve kademelerine bir derece,
4- Teknik hizmetler sinifinda gorev almak sartiyle jeolog,jeofizik- ci, hidrojeolog, hidrolog, jeomorfolog, kimyager, fizikci, matematikci, is- tatistikci, yoneylemci (Hareket arastirmacisi), matematiksel iktisatci (Ekonometrici), Mimarlik ve Muhendislik Fakultesi veya bolumlerinden mezun Sehir Plancisi, Yuksek Sehir Plancisi, Yuksek Bolge Plancisi. Erkek Teknik Ogretmen Okulu mezunlari, fen memurlari, teknikerler ve yuksek teknikerler, tutun ve muskirat eksperleri,tarim alet ve makineleri Uzmanlik Yuksek Okulu mezunlari ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Gazi Universitesi Mesleki Egitim Fakultesi Teknoloji Bolumu Is ve Teknik Anabi- lim Dali mezunlari, universitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bolumlerinin prehistorya, protohistorya ve onasya arkeolojisi,plastik arkeoloji anabilim dallarindan mezun olanlar ogrenimlerine gore tespit edilen giris derece ve kademelerine bir derece, (3) --------------------------------------------------------------------------- (1)
Bakiniz: 19/8/1977 tarih ve 7/13635 sayili B.K.K. (R.G.19/8/1987-16032) (2) Bakiniz: 30/10/1986 tarih ve 86/11158 sayili BKK.(R.G.17/11/1986-19284) (3) Bu hukme ilave edilen ve metne islenmis olan meslek mensuplari ile ilgili olarak Bakanlar Kurulunun 10/10/1983 tarih 83/7198;8/4/1987 tarih ve 87/11686;13/8/1987 tarih ve 87/12018 sayili Kararlarina bakiniz.
5- Dort yil ve daha fazla sureli yuksek ogrenim gorenlerden tabip, dis tabibi, veteriner hekim,eczaci ile benzeri saglik bilimleri lisansiyer- leri (Hayvan sagligi dahil) Biyolog unvanina sahip akademik personel giris derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alinirlar.(1)
6- a) Lise ve dengi okul mezunu olup, ozel kanunlari geregince sinava tabi tutularak orta dereceli okul ogretmenligi ehliyetini alanlar ve ilkogretim mufettisligi unvanini kazananlar,mesleki ve teknik ogretim okul- lari meslek, atelye veya kurs ogretmenliginde gorevlendirilenler ile ozel kanunlarina yada ozel kanunlarin verdigi izne dayanilarak orta dereceli okul ogretmenligine atananlar 11 nci derecenin birinci kademesinden hizmete alinirlar.
b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okullarin, normal ogrenim sure- sinden fazla olmasi halinde,basarili her ogrenim yili icin bir kademe iler- lemesi uygulanir. Bunlardan teknik ogretim okullari mezunlarina, meslekleri ile ilgili gorevlerde calismalari halinde ayrica bir kademe ilerlemesi daha verilir.
7- a) Kurumlarinca acilan ve bir kisim gorevlere atanmada kanuni nitelik olarak sart kosulan kurslari, memurluga girmeden once basari ile bitirenler hakkinda bu meslekleri ile ilgili gorevlerde calismis olmak ve 3 kademeyi gecmemek sartiyle, bu kurslarda gecirdikleri basarili surelerin her yili icin bir kademe ilerlemesi uygulanir.
b) Diyanet Isleri Baskanligi kurulusunda halen gorevli bulunanlarla yeniden goreve atanacaklardan hafiz olduklari Diyanet Isleri Baskanliginca tespit edilecek bir yonetmelik uyarinca, belirlenenlere bir derece yuksel- mesi verilir.(Lisans ustu egitim sebebiyle verilen derece ve kademe ilerle- mesi bu fikra geregince verilen derece ilerlemesiyle birlikte uygulanamaz.)
8- a) Emniyet hizmetleri sinifina girenlerden: Ilkokul, ortaokul ve dengi okullari bitirenler; ilkokul ve ortaokulu bitirenlerin giris derece- lerine iki derece, Lise ve dengi okullari bitirenler, liseyi bitirenler icin tespit edilen giris derece ve kademesine bir derece bir kademe, Yuksek ogrenimi bitirenler ayni yuksek ogrenimi bitirenler icin tespit edilen giris derece ve kademesine bir derece,
b)Genel Idare Hizmetleri sinifina girenlerden Orman Muhafaza Memuru ve Basmemuru ile Gumruk muhafaza memur ve amirlerine ilkokul ve ortaokul ve lise ogrenimleri icin bu kanunda tespit edilen giris derece ve kademelerine bir derece, -------------------------------------------------------------------------- (1) Biyolog unvanina sahip Akademik personel de Bakanlar Kurulunun 12/11/ 1984 tarih ve 85/10045 sayili Karari ile bu madde kapsamina alinmislardir: (R.G.22/11 /1985-18936).
c) Mesleki ogrenim veya kurs gormek ve ozel yarisma sinavini basar- mak suretiyle atanacak Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi Tutanak Mudur- lugu stenograflarina ogrenim giris derece ve kademelerine bir derece, Ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alinirlar.
9- Memurluga girmeden once veya memuriyetleri sirasinda yuksek og- renim ustu master derecesi almis olanlarla yuksek ogrenim kurumlarinda en az bir yil ilave ogrenim yaparak lisans ustu ihtisas sertifikasi alanlara bir kademe ilerlemesi,tipta uzmanlik belgesi alanlara,meslekleri ile ilgili ogrenim dallarinda doktora yapanlara bir derece yukselmesi uygulanir. Master derecesini alip bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, meslegi ile ilgili ogrenim dalinda doktora yaptigi takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanir.
10-Doktora ustu universite docentligi unvanini universitede gorevli iken kazananlara bir derece,diger memuriyetlerde iken bu unvani kazananlara iki kademe ilermesi uygulanir.
11- (Degisik : 29/11/1984 -KHK- 243/1 md; ) Mesleğe özel yarışma sinavina tabi tutulmak suretiyle alinan; Basbakanlik, Bakanlık ve bağım- siz genel mudurlukler mufettis yardimcilari ile bagli müfettiş yar- dimcilari ve Diyanet Isleri Baskanligi mufettis yardimcilari, Başbakanlık Uzman Yardimcilari,Devlet Planlama Teskilati Uzman Yardimcilari; Devlet Per sonel Baskanligi Devlet Personel Uzman Yardimcilari; Basbakanlik Yüksek Denetleme Kurulu Uzman Yardimcilari; Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcıları, Stajyer Hazine Kontrolörleri; Maiyet memurlari; Disisleri Bakanligi meslek memurlari; Maliye Bakanligi Hesap Uzman Yardim- cilari,Sigorta Denetleme Uzman Yardimcilari ve Aktüer Yardımcıları,Bakan- liklar merkez kurulusu stajyer kontrolorleri,(Değişik:27/6/1989 -KHK -375/4 md.) Emniyet Genel Mudurlugu Dernek Denetci Yardimcilari, Devlet Butce Uz- manı Yardımcıları,Tuketici ve Rekabet Uzman Yardımcıları,Marka Uzman Yar dımcıları,Patent Uzman Yardımcıları,Çevre Uzman Yardımcıları,(...)(1)Deniz- cilik Uzman Yardimcilari, Gümrük Uzman Yardimcilari, Devlet Muhasebe Uz- man Yardimcilari, Devlet Malları Uzman Yardımcıları,Maliye Uzman Yardımcı- lari,Gelir Uzman Yardimcilari, mİLLİ Emlak Uzman Yardımcıları,Vergi İstih barat Uzman Yardimcilari, Muhasebe Denetmen Yardimcilari ,Vergi Denetmen Yardımcıları,Milli Emlak Denetmen Yardımcıları,Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Denetmen Yardımcıları,Bakanlık ve bağlı kuruluş larin A.T.Uzman Yardımcıları Hazine Uzman Yardımcıları,Dış Ticaret UzmanYar dimcilari ile Icisleri Bakanligi Planlama Uzman Yardimcilarinin ozel yeter- lik sinavi yonetmeliklerine gore yapilacak yeterlik sinavlarinda basari gostererek Mufettislige, Kaymakamliga, Basbakanlik Uzmanligina,Devlet Plan- lama Uzmanligina,Devlet Personel Uzmanligina,Bankalar Yeminli Murakipligina Hesap Uzmanligina, Sigorta Denetleme Uzmanligina ve Aktüerliğine ,Kontro- lörlüğe, Dernek Denetciligine, Devlet Butce Uzmanlığına,Tüketici ve Reka- bet Uzmanlığına,Marka Uzmanlığına,Patent Uzmanlığına,Çevre Uzmanlığına,De- nizcilik Uzmanlığına,Gümrük Uzmanlığına,Devlet Muhasebe Uzmanlığına, Devlet Gelir Uzmanlığına , Devlet Malları Uzmanlığına ,Maliye Uzmanlığına,Gelir Uzmanligina,Milli Emlak Uzmanlığına,Vergi İstihbarat Uzmanlığına,Muhasebe Denetmenligine, Vergi Denetmenliğine ,Milli Emlak Denetmenliğine ,Dış Ti- caret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenliğine, Bakanlık ve bağlı kuruluşların A.T.Uzmanlığına,Hazine Uzmanlığına , Dış Ticaret Uz manlığına, İçişleri Bakanlığı Planlama Uzmanlığına,(...)(1)Dışişleri mes- lek memurluğunda ise Disisleri Bakanliginca sinavla girilmesi sart kosulan bir dereceye atanmaları sirasinda ve bir defaya mahsusu olmak uzere hak larında ayrıca bir derece yukselmesi uygulanir.(2) ------------------------------------------------------------------------------ (1) Bu arada yer alan 2/6/1994 tarih ve 536 sayılı KHK ile eklenen unvan,Ana- yasa Mahkemesinin 8/7/1994 tarih ve E.1994/58,K.1994/53 sayılı kararıyla iptal edildiğinden metinden çıkarılmıştır. (2) Bu fıkraya;28/3/1988 tarih ve 318 sayılı KHK,17/6/1992 tarih ve 3814 sayı lı Kanun,13/7/1993 tarih ve 486 sayılı,10/8/1993 tarih ve 494 sayılı,19/6 /1994 tarih ve 543 sayılı,19/6/1994 tarih ve 544 sayılı,6/7/1995 tarih ve 562 sayılı KHK'ler ve 9/12/1994 tarih ve 4059 sayılı Kanun ile eklenen un vanlar metne işlenmiştir. ------------------------------------------------------------------------------
12-a) Memuriyete girmeden once veya memurluklari sirasinda ortaokul ve dengi veya lise ve dengi ogrenim uzerine hizmet ici egitim sayilmayan ve ogrenim sureleri en az araliksiz 1 veya 2 ogrenim yili olan kurumlarinca acilan mesleki kurslari bitirenler hakkinda;1 yillik ogrenim icin 1 kademe, 2 yildan az olmayan ogrenim icin 1 derece yukselmesi uygulanir.
b) Lise ve dengi okullari bitirdikten sonra memurluklari sirasinda Milli Egitim Bakanliginca belli edilen ve kurumlarinca duzenlenen bir yil sureli mesleki hizmet ici egitim kurslarini tamamlayanlarin bulunduklari derece ve kademelere bir kademe ilave edilir.
c) Memuriyetleri sirasinda Turkiye ve Ortadogu Amme Idaresi Ensti- tusunu bitirenlere her basarili ogrenim yili icin ogrenim sureleri kadar (2 yili gecmemek sartiyle) her yil icin bir kademe ilerlemesi uygulanir.
d) (Değişik:9/4/1990-KHK-418/1 md.;İptal:Ana.Mah.nin 5/2/1992 tarih ve E. 1990/22 ,K.1992/6 sayılı Kararı ile;Yeniden düzenleme: 18/5/1994 - KHK -527 / 1 md. ) Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda calisanlar dahil ) ust öğrenimi bitiren- ler , ayni ust ogrenimi tahsile ara vermeden baslayan ve normal sü- resi icinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulastiklari derece ve kademeyi asmamak kaydiyle, bitirdikleri ust ogrenimin giris dere- ce ve kademesine memuriyette gecirdikleri basarili hizmet surelerinin ta- mami her yil bir kademe her uc yil bir derece hesabiyla ilave edilmek sure- tiyle bulunacak derece ve kademeye yukseltilirler. (Son tümce iptal: Ana.Mah.'nin 6.9.1995 tarih ve E.:1995/47, K.1995 /40 sayılı kararı ile.)
B) Ogrenim durumlari itibariyle (A) bendinde gosterilen yukseline- bilecek derece ve kademelerden farkli olanlar asagida gosterilmistir.
1- Lise ve lise dengi mesleki veya teknik ogretim gorenlerden, ogrenim eksikligini giderecek hizmet ici egitimden gecerek, Devlet Personel Baskanligi tarafindan hazirlanacak yonetmelikte belirlenecek esaslara gore yapilacak ozel yukselme sinavlarinda basari gosterenler 1 nci derecenin son kademesine kadar yukselebilirler.
2- (A) bendinin 12 nci fikrasinin (a) sikkinda gosterilenler 3 ncu derecenin son kademesine kadar yukselebilirler.
3- (Degisik: 23/12/1988-KHK 351/3)Emniyet Hizmetleri Sinifi Mensup- larindan :
a) Emniyet mudurleri ve bu sifati tasimakta olan emniyet teskilati mensuplari ile baskomiser ve emniyet amirleri disinda kalanlar 3ncu derece- nin son kademesine,
b) Baskomiser ile emniyet amirleri 2nci derecenin son kademesine,
c) Emniyet mudurleri ve bu sifati tasimakta olan emniyet teskilati mensuplarin 1nci derecenin son kademesine, kadar yukselebilirler.
C)
1- Teknik hizmetler sinifina girenlerden memurluga girmeden once yurt icinde veya yurt disinda mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel muesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrildiktan sonra bu islerde calisarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde gecen suresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sozu edilen kurumlarda gecen surenin tamami ve geri kalan surenin 3/4 u toplami memuriyette gecmis sayilarak bu sureler her yil bir kademe ilerlemesi ve her uc yil icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir.
2- Saglik hizmetleri ve yardimci saglik hizmetleri sinifina giren- lerden memurluga girmeden once yurt icinde veya yurt disinda mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ay- rildiktan sonra bu islerde calisarak yeniden memurluga girmek isteyenlerin saglik hizmetlerinde gecen suresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci madde- sinde sozu edilen kurumlarda gecen sureleri ile 196 nci maddede belirtilen sekilde tespit edilecek mahrumiyet bolgelerinde en az 3 yil calisanlarin veya calisacak olanlarin surelerinin tamami ve geri kalan surelerinin 3/4 u toplami memurlukta gecmis sayilarak bu surelerin her yili icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yili icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir.
3- Avukatlik hizmetleri sinifina girenlerin memuriyete girmeden once veya memurluktan ayrilarak serbest avukatlikla gecirdikleri surelerin 3/4 u memuriyette gecmis sayilarak, bu surelerin her yili bir kademe iler- lemesine ve her uc yili bir derece yukselmesine esas olacak sekilde deger- lendirilir.
4- Basin kartlari yonetmelige gore, basin kartina sahip olmak sure- tiyle gazetecilik yaparak memurluga girenlerin; meslekleriyle ilgili gorev- lerde istihdam edilmeleri sartiyle; fiilen gazetecilik yaparak gecirdikleri surenin 3/4 u fiilen memuriyette gecmis sayilarak; bu surenin her yili bir kademe ilerlemesi ve her 3 yili derece yukselmesi verilmek suretiyle deger- lendirilir.
5- Ozel okullarda ogretmenlik veya yoneticilik yaptiktan sonra Milli Egitim Bakanligi emrinde memuriyet kabul edenlerin ozel okullarda gecen hizmet surelerinin 2/3 unun her yili bir kademe ilerlemesini ve her uc yili bir derece yukselmesine esas olacak sekilde degerlendirilir. Yukaridaki fikralara gore,degerlendirilecek hizmet suresinden sade- ce ozel sektorde gecen sure 12 yili gecemez. Ancak T.C.Emekli Sandigi ve Sosyal Sigortalar kanunlarina tabi go- revlerde bulunmus olanlarin kazanilmis haklari saklidir. Yapilacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler ogrenim durumlarina gore yukselebilecekleri derecenin son kademe ayligini gecemez.
6- Bu kanunun 4ncu ve 237nci maddesinin (e) fikrasina gore sozlesme ile istihdam edilenlerin,memuriyete gecirilmeleri halinde,sozlesmeli olarak gecirdikleri hizmet sureleri, her yil icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yil icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir.
7- 2834 ve 2836 sayili kanunlara gore kurulmus olan Tarim Kredi ve Tarim Kooperatiflerinde calisanlardan sonradan memuriyete girenlerin bu kooperatiflerde gecen hizmetlerinin 12 yili gecmemek uzere her yil icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yili icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir.
D) Memur iken, giristeki ogrenim derecelerinden bir ust derecedeki ogrenimi tamamlayanlar, bu ust ogrenim derecesi icin 36 nci maddede yazili memuriyete giris derecelerinde bos kadro bulundugu takdirde bu kanunun 68 nci maddesinde yazi derece yukselmesinde sure kaydi aranmaksizin bu derecedeki gorevlere atanabilirler. 68 nci maddenin (A) bendinin (b) ve (c) fikralarindaki hukumler saklidir.
E) Siniflarin giris derecelerinin ileri kademelerinden ise basla- yanlarla yukaridaki fikralar uyarinca kendilerine kademe ilerlemesi uygula- nanlarin, kademe ilerlemesine tekabul eden sureleri 68 nci maddede derece yukselmesi icin gerekli oldugu ongorulen surelerin hesabinda ayrica deger- lendirilir. Artan sureler ust derece ve kademede kanuni bekleme suresinde gecmis sayilir.
F) (Degisik : 24/11/1994- 4049 / 8 md.) Bu Kanunla tespit edilen cesitli hizmet siniflari mensuplarindan Cumhurbaskanligi Genel Sekreter- liginde ve Turkiye Buyuk Millet Meclisi Genel Sekreterliği Teşkilatların da asli ve surekli gorevlerde bulunanların kadro, unvan ,derece,ek gösterge makam tazminatı ve benzeri mali hakları ile intibak ve diger özlük haklari- nin tespit ve kullanilmasi ile ilgili yetkiler Cumhurbaskanligi Genel Sek- reterligi ile Turkiye Buyuk Millet Meclisi Baskanlik Divanina aittir. Bu kanunla tespit edilen cesitli hizmet siniflarina dahil olup da MIT Müsteşarlığı emrinde çalışan MİT mensuplarının atama,derece yukselmesi ve kademe ilerlemesi ve disiplin hukumleri ile ilgili yetkilerin kullanil- masinin duzenlenmesi Basbakana aittir. Milli Istihbarat hizmetleri sinifina yapilan atamalarda bu maddenin (A) bendinin (8/a-b) fikralarindaki derece ve kademe ilerlemesi ile ilgili hukumleri uygulanir.
G) Bu maddede sayilan siniflarin ve fikralarin kapsaminin tayininde, benzeri veya esdeger ogrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlik veya kurulusun teklifi uzerine alakali ogretim kurumu ile Milli Egitim Bakanliginin muade- let tevsiki ve Maliye Bakanligi ile Devlet Personel Baskanliginin mutalaasi alinarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur.


Yükselinebilecek Derecenin Üstünde Bir Dereceye Yükselme :
Madde 37-(Yeniden duzenleme 29/11/1984-KHK 243/2 md.)
Bu kanun hu- kumlerine gore ogrenim durumlari, hizmet siniflari ve gorev unvanlari iti- bariyle azami yukselebilecekleri derecelerin dorduncu kademesinden aylik almaya hak kazanan ve son alti yillik sicil notu ortalamasi doksan ve daha yukari olanlardan son sicil notu olumlu bulunanlarin kazanilmis hak ayliklari kadro sarti aranmaksizin bir ust dereceye yukseltilir.


Kademe :
Madde 38-
Kademe, derece icerisinde, gorevin onemi veya sorumlulugu artmadan, Devlet memurunun olumlu sicil almasina ve bulundugu derecedeki hizmet suresine bagli olarak ayligindaki ilerleyis adimidir.


Sınıf Dışında Kadro İhdas Edilemeyeceği :
Madde 39-
Bu kanuna tabi kurumlarda siniflar disinda memurluk kad- rolari ihdas edilemez.


Memuriyete Girişte Yaş :
Madde 40-(Degisik : 31/7/1970-1327/11 md.)
Genel olarak 18 yasini tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yasini doldurmus olmak ve Turk Medeni Kanununun 12 nci maddesine gore kazai rust karari almak sartiyle Devlet Memurluklarina atanabilirler.


Sınıflandırmada Öğrenim Unsuru :
Madde 41-(Degisik : 30/5/1974-KHK-12/1 md. Aynen kabul: 15/5/1975- 1897/1 md.)
Genel olarak ortaokulu bitirenler memur olabilirler. Ortaokul mezunlarindan istekli bulunmadigi takdirde ilkokulu bitirenlerinde alinmasi caizdir. Bir sinifta belli gorevlere atanabilmek veya bu gorevlerde belli derecelere yukselebilmek icin, kurulus kanunlari veya bu kanun ve kurulus kanunlarina dayanilarak cikarilacak yonetmelikler ile isin geregine gore daha yuksek ogrenim dereceleri veya muayyen fakulte,okul veya ogrenim dal- larini veya meslek ici veya meslekle ilgili egitim programlarini bitirmis olmak veya yabanci dil bilmek gibi sartlar konulabilir.


Yetişme ve Deneme Süresi :
Madde 42- (Mulga: 31/7/1970-1327/13 md.)


Göstergeler :
Madde 43- (Degisik: 12/2/1982-2595/1 md.)
Bu kanuna tabi kurumlarin kadrolarinda bulunan personelin aylik ve ek gostergeleri asagida gosteril- digi sekilde tespit edilir :
A) Aylik Gostergesi : Butun siniflar itibariyle her derece ve kade- menin ayliklarinin hesaplanmasina esas teskil edecek Aylik Gosterge Tablosu asagidaki 1 Numarali Cetvelde gosterilmistir. 1 Numarali Cetvel AYLIK GOSTERGE TABLOSU (1) Kademeler Dereceler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 --------- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- 1 1320 1380 1440 1500 - - - - - 2 1155 1210 1265 1320 1380 1440 - - - 3 1020 1065 1110 1155 1210 1265 1320 1380 - 4 915 950 985 1020 1065 1110 1155 1210 1265 5 835 865 895 915 950 985 1020 1065 1110 6 760 785 810 835 865 895 915 950 985 7 705 720 740 760 785 810 835 865 895 8 660 675 690 705 720 740 760 785 810 9 620 630 645 660 675 690 705 720 740 10 590 600 610 620 630 645 660 675 690 11 560 570 580 590 600 610 620 630 645 12 545 550 555 560 570 580 590 600 610 13 530 535 540 545 550 555 560 570 580 14 515 520 525 530 535 540 545 550 555 15 500 505 510 515 520 525 530 535 540 ----------------------------------------------------------------------------
B) (Değişik: 9/4/1990 - KHK -418/2 md; İptal: Ana.Mah.nin 5/2/1992 tarih ve E.1990/22 , K.1992/6 sayılı Kararı ile;yeniden düzenleme:18/5/1994 -KHK-527/2 md.) Ek Gösterge : Bu kanuna tabi kurumlarin kadrolarinda bulunan personelin ayliklari hizmet siniflari, gorev turleri ve aylik alinan dereceler dikkate alinarak bu kanuna ekli I ve II sayili cetvellerde gosterilen ek gosterge rakamlari- nin eklenmesi suretiyle hesaplanir. II sayili cetvelde yer alan unvanlarda degisiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir Bu ek göstergeler,ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulunduk- ları sürece ödemelere esas alınıp,terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1,2,3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler,ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümün de belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecek- leri ek göstergelerden düşük olamaz. (Değişik: 23/2/1995 - KHK -547/7 md.) Başbakanlık Yüksek Denetleme Ku- rulu Başkan ve Üyelikleri,Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve Üyelikleri,Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Baş- kan ve Üyelikleri,Müşavir ve 1 inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara ata- nanlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yük- sek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır. Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara,bu mad- dede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tesbit edile cek ek gösterge rakamları uygulanır. ---------------------------------------------------------------------------
(1) Bu tablodaki gösterge rakamları 10/4/1989 tarih ve 366 sayılı KHK nin 1 inci maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
---------------------------------------------------------------------------


Çalışma Yaş Hadleri :
Madde 44-(Mulga: 31/7/1970-1327/15 md.)


Memurun Başka Sınıfta ve Derecesinin Altında Bir Görevde Çalıştırıl- mıyacağı :
Madde 45- (Degisik: 30/5/1974-KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975-1897/1 md.)
Hic bir memur sinifinin disinda ve sinifinin icindeki derecesinin al- tinda bir derecenin gorevinde calistirilamaz. (Degisik: 12/2/1982-2595/2 md.) 5 nci ve daha asagi derecelerdeki kadrolara,derece yukselmesi icin gerekli nitelikleri haiz memur bulunmamasi hallerinde, 36 nci maddede belirtilen ogrenim durumlari itibariyle tespit olunan yukselinebilecek dereceyi asmamak ve karsilik gosterilecek kadro de- recesi kazanilmis hak aylik derecelerinin uc ust derecesinden fazla olmamak kaydiyla, bu dereceler karsilik gosterilerek,kendi derecesi ile ayni sinif- tan memur atanmasi mumkundur. Bu gibiler, isgal ettikleri kadroda kazanilmis derece ve kademele- rinin ayligini almaya devam ederler ve kazanilmis ayliklarindaki kademe ilerlemesi ve derece yukselmesi genel esaslara gore yapilir.Karsilik goste- rilen kadrolar, ilgililer icin kazanilmis hak teskil etmez.


KISIM - III



Devlet Memurluguna Alinma


BOLUM : 1
Usul

Atama Yapılacak Boş Kadroların Bildirilmesi :
Madde 46- (Degisik: 12/5/1982-2670/12 md.)
Bakanliklar ile diger kamu kurum ve kuruluslari (Milli Istihbarat Teskilati Mustesarligi haric, personel atamasina luzum gordukleri bos kadrolarin sayilarini, sinif ve de- recelerini belirterek Devlet Personel Baskanligina bildirirler.


Duyurma :
Madde 47-(Degisik:12/5/1982-2670/13 md.)
Devlet Personel Baskanligi atama yapilacak bos kadrolarin sinif ve derecelerini, kadrolarin bulunduk- lari kurum ve yerlerini, kadrolara alinacak personel sayilarini, alinacak personelin genel ve ozel sartlarini, en son basvurma tarihini, basvurulacak mercileri, sinav yerlerini ve zamanlarini ve gerek gorulen diger bilgileri basvurma suresinin bitiminden en az 15 gun once Resmi Gazete, radyo, Tele- vizyon ve ulke capinda tiraji yuksek gazetelerden asgari biri ve uygun gorulecek diger uygun gorulecek diger araclar ile duyurur. Sinavsiz atama yapilacak yerlere kadro adedinden fazla istekli bulundugu takdirde acilacak sinavin gun ve yeri yukaridaki sartlara uygun olarak ayrica duyurulur.


BOLUM : 2
Sartlar


Genel ve Özel Şartlar :
Madde 48-(Degisik 12/5/1982-2670/14 md.)
Devlet Memurluguna ali- nacaklarda asagidaki genel ve ozel sartlar aranir.
A) Genel Sartlar:
1. Turk vatandasi olmak, (1)
2. Bu Kanunun 40 nci maddesindeki yas sartlarini tasimak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki ogrenim sartlarini tasimak,
4. Kamu haklarindan mahrum bulunmamak,
5. (Değişik: 10.1.1991-3697/1 md.) Taksirli suclar ve asagida sayilan suclar disinda tecil edilmis hukumler haric olmak uzere, agir hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa ugramis olsalar bile Dev- letin sahsiyetine karsi islenen suclarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rusvet, hirsizlik, dolandincilik, sahtecilik, inanci kotuye kullanma, dolanli iflas gibi yuz kizartici veya seref ve haysiyeti kirici suctan veya istimal ve istihlak kacakciligi haric kacakcilik, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma, Devlet sirlarini aciga vurnma suclarindan dolayi hukumlu bulunmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik cagina gelmemis bulunmak,
c) Askerlik cagina gelmis ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmis yahut ertelenmis veya yedek sinifa gecirilmis olmak,
7. 53 ncu madde hukumleri sakli kalmak kaydi ile gorevini devamli yapmasina engel olabilecek vucut veya akil hastaligi veya vucut sakatligi ile vucut sakatligi ile ozurlu bulunmamak.
B) Ozel Sartlar :
1. Hizmet gorecegi sinif icin 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen ogretim ve egitim kurumlarinin birinden diploma almis olmak,
2. Kurumlarin ozel kanun veya diger mevzuatinda aranan sartlari tasimak. --------------------------------------------------------------------------- (1)
Bulgaristan'dan Turkiye'ye mecburi goc eden Turk soyundan olanlardan bu sartin aranmayacagi 27.6.1989 tarih ve 375 sayili KHK'nin gecici 5 nci maddesi ile hukme baglanmistir. ----------------------------------------------------------------------------


Sınavlara Katılma :
Madde 49-(Yeniden duzenleme: 12/5/1982-2670/15 md.) (Degisik: 29/11/1984-KHK 243/5 md.)
Duyurulan Devlet kamu hizmet ve gorev- lerine Devlet memuru olarak girmek isteyenler, belirlenen sartlari yerine getirerek basvurularini yaparlar. Devlet kamu hizmet ve gorevlerine girmek isteyenlerden ilan edilen sartlari haiz bulunmayanlar bu sinavlara katilamazlar ve bu husus basvu- rulan merciler tarafindan kendilerine bir yazi ile bildirilir.


Sınav Şartı :
Madde 50-(Degisik: 29/11/1984-KHK 243/6 md.)
Devlet kamu hizmet ve gorevlerine Devlet memuru olarak atanacaklarin acilacak Devlet memurlugu sinavlarina girmeleri ve sinavi kazanmalari sarttir. Sinavlarin yapilmasina dair usul ve esaslar ile sinava tabi tutul- madan girilebilecek hizmet, gorevler ve bunlarin tabi olacagi esaslar Dev- let Personel Baskanliginca hazirlanacak bir genel yonetmelikle duzenlenir. Sakatlar icin sinavlar ayri yapilir.


Sınav Sonuçları :
Madde 51- (Degisik: 29/11/1984-KHK 243/7 md.)
Sinav sonuclari, ilgili kurumda teskil edilen sinav komisyonlarinin sorumlulugunda belirle- nerek basarili olanlarin isimleri basari siralarina gore ilan edilir ve yazi ile de ilgililere bildirilir. Ilan edilen sinav sonuclari muteakip sinav tarihine kadar gecer- lidir.


Kurumların Memur İhtiyaçlarını Karşılama Şekli :
Madde 52-(Degisik : 12/5/1982-2670/18 md.)
Kurumlarin memur ihti- yaclari yayinlanan sinav sonuclarinda belirlenen basari sirasina gore ilgili kurumlarca atama yapilmak suretiyle karsilanir. Muteakip sinav donemine kadar kurumlarin acil ihtiyaclari;sinavlara girip kazanmis ancak yeterli kadro olmamasi nedeni ile atamasi yapilamayan- lardan; yayinlanan basan sirasina gore karsilanabilir. Yapilan atamalar, ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Baskan- ligina bildirilir.


Sakatların Devlet Memurluğuna Alınmaları :
Madde 53- (Yeniden duzenleme: 12/2/1982-2595/3 md.)
Sakatlarin Dev- let Memurluguna alinma sartlari ile hangi islerde calistirilacaklari,Maliye ve Gumruk, Saglik,Calisma ve Sosyal Guvenlik Bakanliklari ile Devlet Perso- nel Baskanliginca mustereken hazirlanacak bir yonetmelikle duzenlenir.


BOLUM : 3
Adaylik

Adaylığa Kabul Edilme :
Madde 54- (Degisik:12/5/1982-2670/19 md.)
Sinavlarda basarili olan- lardan Devlet memurluguna girmek isteyenler basari listesindeki siraya ve 47 nci maddeye gore ilan edilen kadro sayisi kadar,kurumlarinca memur adayi olarak atanirlar. Aday olarak atanmis Devlet memurunun adaylik suresi bir yildan az iki yildan cok naz ve bu sure icinde aday memurun baska kurumlara nakli yapilmaz.


Adayların Yetiştirilmesi :
Madde 55-(Degisik:12/5/1982-2670/20 md.)
Aday olarak atanan memur- larin once butun memurlarin ortak vasiflari ile ilgili temel egitime, bila- hare siniflari ile ilgili hazirlayici egitime ve staja tabi tutulmalari ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri icin basarili olmalari sarttir. Temel egitim ile hazirlayici egitim ayni kurumda yapilir. Egitim sureleri, programlari, degerlendirme esaslari ve hangi kurumlarin sorumlu- lugunda yapilacagi ve diger hususlar Basbakanlikca hazirlanacak bir yonet- melikle duzenlenir.


Adaylık Devresi İçinde Göreve Son Verme :
Madde 56. (Degisik: 12/5/1982-2670/21 md.)
Adaylik suresi icinde temel ve hazirlayici egitim ve staj devrelerinin her birinde basarisiz olanlarla adaylik suresi icinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bagdasma- yacak durumlari, goreve devamsizliklari tespit edilenlerin sicil amirleri- nin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayi ile iliskileri kesilir. Iliskileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Baskanligina bildirilir.


Adaylık Süresi Sonunda Başarısızlık :
Madde 57- (Degisik:12/5/1982-2670/22 md.)
Adaylardan en gec iki yil icinde Devlet memuru olabilmeleri icin olumlu sicil alamayanlarin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayi ile ilisikleri kesilir. Ilisikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Baskanligina bildirilir. Adaylik devresi icinde veya sonunda, 56 nci ve bu madde hukumlerine gore ilisikleri kesilenler (saglik nedenleri haric) 3 yil sure ile Devlet memurluguna alinmazlar.

KISIM - IV
Hizmet Sartlari ve Sekilleri


BOLUM : 1
Atanma

Asli Memurluğa Atanma :
Madde 58-(Degisik : 12/5/1982-2670/23 md.)
Adaylik devresi icinde egitimde basarili olan ve olumlu sicil alan adaylar sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayi ile onay tarihinden gecerli olmak uzere asli memurluga atanirlar. Asli memurluga gecme tarihi adaylik suresinin sonunu gecemez.


İstisnai Memurluklar :
Madde 59-(Degisik:30/5/1974-KHK/12;Degistirilerek kabul:15/5/1975-1897 /1 md.; Degisik: 29/11/1984-KHK 243/8 md.)
Cumhurbaskanligi Genel Sekreter- ligi ile Turkiye Buyuk Millet Meclisinin memurluklarina, Basbakan Basmusa- viri (1),(...)(2) Savunma Sanayi Gelistirme ve Destekleme İdaresi Baskanligi ile Toplu Konut (...)(3) İdaresi Başkanlığına ait Başkan Baskan Yardimcisi, Hukuk Musaviri, Daire Baskanı, Uzman, Uzman Yardımcı sı, Musavir Avukat ve Sube Mudurleri (Uzman) (3).Basbakan Müşavirliklerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan ,Başkan Yardımcısı,Başkanlık Mü şaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişki ler Musavirliğine (4) Basbakanlik Basin Musavirligine, Bakanlar Kurulu Sekreterligine, Milli Savunma Bakanligi ile Turk Silahli Kuv- vetleri kadrolarinda veya kadro aciklamalar bolumunde ozel nitelikli olarak gosterilen gorev yerlerine, Ozel Kalem Mudurluklerine, Valiliklere, Buyuk- elciliklere, Elciliklere, Daimi Temsilciliklere, dis kuruluslarda calisma musavirlikleri nezdinde gorevlendirilecek sendika uzmanliklarina,Din Isleri Yuksek Kurulu Uyeliklerine, Milli Istihbarat Teskilati memurluklarina Milli Guvenlik Kurulu Genel Sekreterligi Musavirliklerine, Hukuk Musavirligine ve Genel Sekreter Sekreterligine, bu Kanunun atanma, sinavlar, kademe ilerle- mesi ve derece yukselmesine iliskin hukumleriyle bagli olmaksizin tahsis edilmis derece ayligi ile memur atanabilir. Disisleri Bakanligi Hukuk Musa- virlikleri ile Devlet Konservatuvarinda gorevlendirilecek uluslararasi ün yapmis üstün yeteneklere sahip Devlet sanatcilarinin, atama ve ilerlemele- rinde de bu hukumler uygulanir. ---------------------------------------------------------------------------
(1) "Basbakan Basmusaviri" unvani 18.5.1987 tarih ve 281 sayili KHK'nin 14 ncu maddesi ile eklenmistir.
(2) Bu fikrada yer alan "Basbakanlik merkez ve bagli kuruluslarinin mustesarlari (MIT haric)"ibaresi 12.5.1989 tarih ve 368 sayili KHK'nin 7nci maddesi ile "ve yardimcilari" ibaresi ise 25.1.1990 tarih ve 402 sayili KHK'nin 1 nci maddesi ile eklenmis, ancak bu ibare 27.12.1991 tarih ve 475 sayili KHK'nin 11 nci maddesi ile yururlukten kaldirilmistir.
(3) Bu fıkradaki Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkan lığı ile Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresine ait unvanlar 14/1/1988 ta- rih ve 310 sayılı KHK'nin 1 inci maddesi ile eklenmiş ve metne işlenmiş da- ha sonra;24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile "...ve Kamu Ortaklığı..."ibaresi metinden çıkarılmıştır.
(4) Bu fıkradaki "Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan,Başkan Yar - dımcısı,Başkanlık Müşaviri,Daire Başkanı,Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine"ibaresi 24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Ka- nun ile eklenmiş ve metne işlenmiştir.
---------------------------------------------------------------------------
Birinci fikrada sayilan memurlarin bulunduklari bu kadrolar emekli- lik ayliginin hesabinda ve diger memurluklara naklen atanmalarinda herhangi bir sinif icin kazanilmis sayilmaz. Bu gorevlerde bulunan memurlarin emek- lilik kidemleri yurumekte devam eder. (Son fikra mulga: 11/9/1987 KHK 276/13 md. Aynen kabul: 24/2/1988- 3409/13 md.)


İstisnai Memurluklara Atanmada Aranacak Şartlar :
Madde 60-(Degisik: 23/12/1972-KHK 2/1 md.)
Istisnai Devlet memur- luklarina 48 maddede yazili genel sartlari tasiyan kimselerden atanmalar yapilabilir. Kurulus kanunlarindaki ozel hukumler saklidir. Ancak, Devlet sanatcilarinda aranacak nitelikler bir yonetmelikle belirtilir. Disisleri Bakanligi Hukuk Musavirligine atanabilmek icin ise,bir yabanci dili cok iyi bilmek ve ozel yonetmeliginde belirtilecek diger nitelikleri tasimak sart- tir.


İstisnai Memurluklara Atananlara Bu Kanunun Uygulanacak Hükümleri :
Madde 61-(Degisik: 30/5/1974-KHK/12; Aynen Kabul: 15/5/1975-1897/1 md.)
60 nci madde geregince istisnai memurluklara atananlar hakkinda bu Kanunun atanma, sinavlar, kademe ilerlemesi ve derece yukselmesi disinda kalan butun hukumleri uygulanir. Ancak istisnai bir memuriyet kadrosuna atananlar, atandiklari kadronun derecesinin ilk kademesini kazanilmis hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarinda Kanunun kademe ilerlemesi ve derece yukselme- sine dair hukumleri uygulanir. Su kadar ki, Basbakanlik ve Bakanliklar ozel kalem mudurluklerine, valiliklere, buyukelciliklere, elciliklere, daimi temsilciliklere atanan- larin, atandiklari derecelerde gecirdikleri sureler, kazanilmis hak sayil- mamak sartiyle, kademe ilerlemesinde (ust dereceye atanmalari halinde 161 nci maddenin A bendi uyarinca) degerlendirilir.


Atamalarda Görev Yerine Hareket ve İşe Başlama Süresi :
Madde 62- (Degisik: 23/12/1972-KHK 2/1 md.)
Ilk defa veya yeniden veyahut yer ictirme suretiyle;
a) Ayni yerdeki gorevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine teblig gununu,
b) Baska yerdeki gorevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine teblig tarihinden itibaren 15 gun icerisinde o yere hareket ederek belli yol suresini, I˜zleyen is gunu icinde ise baslamak zorundadirlar. Savas veolagan- ustu hallerde bu Bakanlar Kurulu Karari ile kisaltilabilir. Yukaridaki sureler;
1- Kanuni izinlerin kullanilmasi veya gecici bir gorevin yapilmasi sirasinda baska bir goreve atanan memurlar icin iznin veya gecici gorevin bitimi,
2- Hesaplarini, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri icin devrin sona ermesi,
3- Eski gorevlerine devamlari kurumlarinca yazili olarak teblig edilenler icin yerlerine atanan memurlarin gelmesi veya yeni gorev yerlerine hare
 
bu metni word dökümanı olarak varsa ekleyebilir misiniz?
burası da tam metin mi acaba?
 
Geri
Üst