2014 Yılı Tapu Harcı Bilenlerden Yardım...

Kodla Büyü

zzh

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
605
Arkadaşlar şuan 160.000 tl lik evin tapu harcı ne kadar tutar?

http://www.fu.com.tr/tasinmaz-satin-ali ... l-islemler

yukarıda ki sitede ;

ÖDENMESİ GEREKEN HARÇLAR

Beş adet harç tahakkuk eder. Bu harçların üç adedi alıcı iki adedi de satıcı adına çıkar.

Alıcı adına satış bedelinin %0.4 (binde dördü) oranında tapu harcı, 2014 yılı için 182,5 TL döner sermaye harcı (bir taşınmazın üzerindeki her bir taşınmaz için 25 TL ilave olunur) ve Suret Harcı çıkar. Suret Harcı sayfa sayısına göre alınmakta olup, sayfa başına 6.60 TL’dir.

Satıcı adına ise satış bedelinin %0.4 (binde dördü) oranında tapu harcı ve 182,5 TL Döner Sermaye Harcı tahakkuk eder


Yazıyor eğer doğru yazıyorsa alıcıya 6400 tl , satıcıya 6400 tl harç borcu çıkıyor. Doğru mudur?
 
Hocam ben zamanında o konularla baya uğraşmıştım. Tapu Kadostroya bile mesaj attım gelen mesaj aynen şöyle idi;
Tapu ve Kadastro harçları 492 sayılı Harçlar Kanunu ve bu kanuna ekli (4) sayılı tarifeye göre tahakkuk ve tahsil edilmektedir.
Taşınmaz malın satışında; İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere satış için beyan edilen değer üzerinden 492 sayılı harçlar kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (20.a) pozisyonuna göre
satıcı ve alıcı için ayrı ayrı BİNDE 20 oranında tapu harcı tahsil edilir.

Fakat baştan anlaşma ve sözleşmeyi iyi okumazsan orada ufacık yazılarla yada söylemeyerek sana yüklüyorlar. Kanuna göre binde 20 sen binde 20 de satıcı öder. Ama türkiyede satıcı hepsini alıcıya yüklüyormuş adet öyle imiş.
 
Cevaplar için teşekkürler sitede yanlış yazıyor demek ki. bizim ev sahibi de tüm harcı bize itekleyecek gibi. Peki çektiğim kredi kadar değilde belediye rayiç bedeli üzerinden harcı ödesem sıkıntı yaşar mıyım?
 
zzh' Alıntı:
Cevaplar için teşekkürler sitede yanlış yazıyor demek ki. bizim ev sahibi de tüm harcı bize itekleyecek gibi. Peki çektiğim kredi kadar değilde belediye rayiç bedeli üzerinden harcı ödesem sıkıntı yaşar mıyım?
Tapuda çektiğin krediyi yazdirman lazim kredinin altında yazarsan ceza yersin sonradan
 
site yanlış yazmıyor. evet kanununen bu paranın yarısını alıcı yarısını satıcı öder ama ben daha bunu ödeyen satıcı görmedim. adam işine gelirse al gelmiyorsa alma diyor. senin yapacağın satıcıya bu ödemeyi hatırlatıp biraz daha indirim alabilirmisin ona bakmak. devlet ev alım satımlarından büyük para istiyor yapacakbir şey yok.
evin değerini belediyeden öğrenip onu satış bedeli, olarak gösterin genelde satılandan daha ucuz görünür.
 
Ülkede genel kaide Alici öder yönünde. Bu da sana 6400 tl harç artı ıvır zıvır 7000 i bulur
 
Ülkemizde alım satımlarda bu masraf hep alıcıya kalıyor. xodeda arkadaşımızın dediği gibi bu masrafı da belirtip biraz daha ucuzlatmaya çalışın.
Tapu masrafı, emlakçı komisyonu ve yeni eve taşınmadaki diğer masraflar ekstradan bir 10 bin TL yi buluyor.

Öncelikle tapuda gerçek alış rakamınızı beyan edin ya da kredi kullandı iseniz tapuda beyan edeceğiniz değer kullandığınız kredi miktarından az olmasın.
Tapu masrafını az ödemek için evin gerçek değerinin çok altında gösterilmesi ileride sıkıntı çıkartabiliyor. Hem kullanılan krediden hem de belediyedeki sokak - semt rayiçleri üzerinden filtreleme yapıp düşük gösterilenleri tespit edebiliyorlar.
 
satıcı adına sadece tapu harcı çıkar. yani 182,5 tl... diğer binde 4 lük kısım alıcı adına çıkar. ayrıca 182,5 tl harçta alıcı adınada çıkar. ve alıcı kişi satıcınında borcuyla beraber öder. yani genelde öyle olur :D...
 
Geri
Üst