2012-2012 5. SINIF BT VE Y DERSİ YENİ PLAN

Kodla Büyü

ktaskesen

Üye
Mesajlar
25
Hocalarım 5. sınıflar BT ve Y dersi planını yapmaya çalıştım.Etkinlikler bölümünü tamamlayıp yayınlayan arkadaş olursa sevinirim.Haydi biri taşın altına elini koysun.
 

Ekli dosyalar

  • 5.SINIFLAR BT VE YAZILIM PLANLARI.rar
    5.8 KB · Görüntüleme: 979
bu her ne kadar yeni bir ders olsada ben bilişim teknolojileri dersi gibi görüp kafama göre geçen yılki 5 lerde ne işlediysem onun gibi bir program yapmayı düşünüyorum zaten bu dersin kitabı da yok ! sizce bu durum başımı ağrıtır mı ? benim gibi düşünen var mı ?
 
bote05' Alıntı:
bu her ne kadar yeni bir ders olsada ben bilişim teknolojileri dersi gibi görüp kafama göre geçen yılki 5 lerde ne işlediysem onun gibi bir program yapmayı düşünüyorum zaten bu dersin kitabı da yok ! sizce bu durum başımı ağrıtır mı ? benim gibi düşünen var mı ?

Hocam herhangi bir kitap yok ancak T.T.K.B. tarafından yayınlanan Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi ( 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı içerisinde bazı açıklamalar var.

“Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” Dersi için Öğrenme Alanları, konu başlıkları vs verilmiş. Ben biraz inceledim ve anladığım kadarıyla istediğimiz düzeylere göre verilen kazanımlarla plan yapacağız.

Öğretim Programı içerisinde şöyle bir açıklama var: Öğretmenler programı uygularken öğrencilerin farklı yeterlikler için hangi düzeylerde olduklarını belirleyecek, öğrenci düzeylerini bulundukları düzeyden daha ileriye taşımayı hedefleyecektir. Bu süreçte belirli bir sınıf için öğretilmesi gereken belirli bir düzey ve konu bütünü bulunmamakta, düzeyler ve güncel konu seçimleri öğretmenin tercihlerine bırakılmaktadır. Amaç, teknoloji kullanımı konusunda bir kültür oluşturmak ve her öğrenciyi olabildiğince ileri düzeylere taşıyabilmektir.

Öğretim Programı incelerseniz daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. kolay gelsin.
 
Hocam emeğiniz için çok teşekkürler.
Ancak bir uyarım bulunsun hazırlamış olduğunuz planda standartları kazanımlara, kazanımları açıklamalara yazmışsınız!
Açıklamalar,etkinlikler öğretim programında belirtilmemiş malesef! Plan yaparken açıklamalar etkinlikler ölçme değerlendirmeyi kendimiz hazırlayacağız
 
Bir örnek vermek gerekirse (önceki müfredata göre)
5.3. Bir hücre aralığındaki verileri bellibir ölçüte göre azalan ya da artan şekilde sıralar.(KAZANIM)
5.3. Elektronik çizelgede basit sıralama yaptırılır ve tabloya filtre uygulatılır.(Açıklamalar)
Hesaplıyorum - Yağış Oran Grafiği ve Tablosu(Etkinlikler)
“Hangi Dağ Daha Yüksek?” etkinliği için oluşturulan tabloda “Sırala” ve “Filtre” komutlarının
uygulanıp uygulanmadığını kontrol ediniz. (Ölçme-Değerlendirme)
 
Hocam emeğiniz için çok teşekkürler.
Ancak bir uyarım bulunsun hazırlamış olduğunuz planda standartları kazanımlara, kazanımları açıklamalara yazmışsınız!
Açıklamalar,etkinlikler öğretim programında belirtilmemiş malesef! Plan yaparken açıklamalar etkinlikler ölçme değerlendirmeyi kendimiz hazırlayacağız
Uyarınız için tşk hocam.Bu bir taslak. Bekledim birileri yapsın diye.Ama yapan olmadı.Bir el atalım dedik.Uyarılarınız dikkate alınarak düzeltildi.Tamalanmış halini bekliyorum sizlerden.
 
5. Sınıflar için belirsizlik devam ediyor gibi. Öğretim Programını inceledim, gerekli araştırmaları yaptım. Şu an için bulabildiğim programlar, öğretim programıyla örtüşüyor diyemem. Bu programda da Yeşimim hocamın dediği gibi öyle bir aksaklık olmuş. Şimdilik kafamda bir plan var, eski planların konu akışına göre onu uygulamaya çalışacağım. Şöyle güzel bir plan yapılsa da önümüzü görsek diye düşünüyorum. Hazıra konmak gibi düşünmeyin, henüz öğretmenliğimin 4. günündeyim :) Öğreneceğim daha çok şey var..
 
@ktaskesen hocam öncelikle ellerine sağlık en azından birimiz başlangıç yapmış.
5.Sınıfların bu sene ilk defa görecekleri ve henüz bizim bile tam olarak içeriğini kafamızda netleştiremediğimiz BT ve Yazılım dersi planı, yerel olacak. Hepimiz farklı planlar yapacağız ama genel çerçevemiz öğrenci seviyesi olacak.

Öğretim programını çok beğendiğimi baştan yazayım. Ancak içeriği biz dolduracağımız için zahmetli bir planlama olacak. Öğrencimizi en iyi tanıyan, ilgi-beceri-seviye durumunu en iyi bilecek olan da biz olduğumuza göre etkinlikleri en iyi planlayacak olan yine biziz.

Yeni öğretim programı (YÖP olarak kısaltacağım) 3.sayfası başında “Bu öğretim programı öğretmen, öğrenci ve diğer paydaşların görüşleri ile her yıl güncellenecek, güncelleme süreci eylem araştırması yöntemi ile tüm paydaşların katkıları ile gerçekleştirilecektir” ifadesi var. Yani her sene bir güncelleme olabilir.

4 adet öğrenme alanı verilmiş ve alt dallara ayrılmış YÖP sayfa 13-14’de. Yine bu öğrenme alanlarının hemen başında yani YÖP sayfa 13’de öğrenme alanlarının öğretmen tarafından genişletilebileceği, bu 4 alana mahkum olunmadığı, mevcut öğrenme alanlarının da gereksinimler doğrultusunda güncellenebileceği belirtilmiş.

YÖP 7.sayfasında “Öğretmenler programı uygularken öğrencilerin farklı yeterlikler için hangi düzeylerde olduklarını belirleyecek, öğrenci düzeylerini bulundukları düzeyden daha ileriye taşımayı hedefleyecektir. Bu süreçte belirli bir sınıf için öğretilmesi gereken belirli bir düzey ve konu bütünü bulunmamakta, düzeyler ve güncel konu seçimleri öğretmenin tercihlerine bırakılmaktadır.” Denmekte. Bunun anlamı da net biçimde istediğimiz öğrenme alanlarını seçip, uygun etkinlikleri planlayıp bunu planda belirtmek ve uygulamak.

Fikrimce YÖP 12.sayfa bir milattır. Bu saydaki 18 adet maddeye eklenebilecek bir çok kazanım var ama bu 18 kazanımın 8’ini verebilen öğretmen işini hakkıyla yapmış demektir düşünceme göre. Öğrencilerin 21.yy becerileri kazanabilmeleri için etkinliklerin buna göre planlanması önemli.

Ben planımı kabaca şöyle yapacağım, bir aksilik olmazsa birkaç haftaya hazırlar buradan da paylaşırım. Ancak benim öğrenci seviyem sizinkilerden farklı olabileceğinden ya da etkinliklerim size uymayabileceğinden sizin dersinizde kullanma olanağınız olmayabilir.

Kelime işlem yazılımı (Çünkü çok yetersizler)
Sunum yazılımı (Çok eğlenecekler ve performans görevlerinde çok destek olacak)
Film/Video Düzenleme için Movie Maker (Film mantığı, timeline/süreç mantığı ilerisi için önemli)
Temel düzeyde Web için Sayfa/Site/Blog (Onlara webde sadece oyun olmadığını, paylaşabilecekleri içerik için sadece facebook’a mahkum olmadıklarını göstermek için)

Eğer 6.sınıfta da seçerse öğrencilerim dersimi, o halde küçük küçük oyun programlama işine, proje üretimlerine, wiki’lere girebilirim sanırım.
Etkinlik üretimi konusunda birlikte çalışmakta yarar görüyorum, mevcut 1-8 basamak kitaplarındaki etkinliklerden eminim çokça yararlanacağız. Elimizde ne kadar etkinlik olursa o kadar zengin ve verimli ders işleyebiliriz.
Oyun oynamak için değil, Oyun yapmak için bu dersin olduğunu ispatlamak lazım.

Etkinliklerimizi paylaşırsak hepimiz bundan yararlanabiliriz sanırım.
Yine bu başlıktan yazışmak ve birlikte gelişmek üzere, iyi akşamlar arkadaşlar.
 

Ekli dosyalar

  • Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı.rar
    306.2 KB · Görüntüleme: 436
Valla arkadaşlar şuan beden müzik din ve bilişim teknolojilerine giriyorum. şuan yeni kitap çıksa bunu uygulayacaksınız deseler umurumda olmaz.
 
Geri
Üst