100000 Kişilik Veritabanı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TeChNicK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

TeChNicK

Üye
Öğretmenlerin yetenek ve yeterliliklerinin toplanacağı bir veritabanı projesi var. Bu veri tabanında;

1) Öğretmenlerin branşları olacak
2) Öğretmen branş seçimlerine bağlı olarak ortalama 15-20 gibi yetenek ve bilgi girişi yapılacak alan olacak
Mesela Bilişim Teknolojileri için 30-40 madde varken Türkçe için 7-10 madde olacak
3) Tüm bu veriler internet üzerinden (web sitesi) üzerinden girilecek.

1) Bu veritabanını oluşturmak için hangi veritabanını kullanmak gerekir?
2) Bu web formu nasıl hazırlayabilirim? Seçime özel bir form olacak sanırım? ASPmaker ile bu iş yapılabilir mi?

Bilgilerinizi ve deneyiminizi paylaşırsanız çok sevinirim.

teknik ekibinize ve bütçenize göre değişir. facebook mysql kullaniyor sanirim sizinkinide hayli hayli kaldirir.

asp(x) kullanacaksanız mssql server, php kullanacaksanız mysql server işinizi rahatlıkla görür. Veri okumada hiçbir problem yaşamazsınız diye düşünüyorum. Sadece veriler aynı anda yüzlerce kişi tarafından girileceği düşünülürse anlık problemler yaşanabilir. (Tıpkı e-okula dönem sonunda notları girmek için öğretmenlerin yüklenmesi sırasında geçici hatalar olduğu gibi.) Sağlam bir server ile bu sorun da rahatlıkla aşılır.

unknownrealmman' Alıntı:
asp(x) kullanacaksanız mssql server, php kullanacaksanız mysql server işinizi rahatlıkla görür. Veri okumada hiçbir problem yaşamazsınız diye düşünüyorum. Sadece veriler aynı anda yüzlerce kişi tarafından girileceği düşünülürse anlık problemler yaşanabilir. (Tıpkı e-okula dönem sonunda notları girmek için öğretmenlerin yüklenmesi sırasında geçici hatalar olduğu gibi.) Sağlam bir server ile bu sorun da rahatlıkla aşılır.

Hasan Hocam a katılıyorum. Çok yoğun kullanım planlıyorsanız sağlam server :+1:

Bu şekilde bir veri giriş formu ve alt yapısı hazırlanırken dikkat edilecek şeyler:
Hızlı bir veritabanı (mysql gibi)
En düşük seviyede bilgisayar kullanım bilgisine sahip birinin bile kolay anlayabiliceği bir sayfa olmalı.
Sayfaları şişirmekten kaçınılmalı ve veritabanın hazırlanmasında daha basit ve sağlam bir ilişki içinde tablo yapısı oluşturlmalı

ASPMAKER bu iş için çözümdür ama sizi kısıtlayabileceği için karşılaşacağınız sorunların fazla olmasına sebeb olabileceği gibi sorunların çözülmesin de zorlayabilir.

Teşekkürler arkadaşlar. Veritabanı için access kullansam çok mu problem olur bunun bir sınırı var mıdır. Tek başına Mysql ya da MSsql bana çok uzak kavramlar korkuyorum açıkçası. Benim mysql ile ilişkim joomla ve wordpressten e bu cms ler de zaten tabloları kendisi oluşturuyor. joomla veya wordpress üzerinde form oluşturabileceğim önerebileceğiniz kullandığınız bir modül bileşen var mıdır? Eğer böyle birşey var ise daha rahat ederim zamandan kazanırım gibi geliyor. Yoksa "hocam elin mahkum mysql veya mssql kurucaksın kodu da paşa paşa sorup öğrenerek yazacaksın" mı diyorsunuz?

yorumları okudum da, dile göre veritabanı seçimi, sağlam sunucu gibi faktörler zaten temel ihtiyaçlar. bunları söylemeye gerek yok.
hocam arkadaşların söylediğinin dışında index kullanmalısın, tablo ilişkilerini en uygun şekilde ayarlamalısın, veritabanının yapabileceği işleri kullandığın programlama diline yaptırmamalısın ve son olarak da arabellek sistemi kullanmalısın.

Ciddi bir proje ise (tabiki ciddidir ama !) bence profesyonel yardım almak lazım.

Hocam ben koder değilim ancak 5 yıldır Xoops kullanıcısıyım.

Site üye formunu istediğiniz şekilde düzenlemek mümkün olur düşüncesindeyim yani siteye ilk üye olurken kişi adını soyadını epostasını yazar mesleğini cartını curtunu seçer. ilerler..

Bütün bunlar veritabanına kaydedilir.

Anlamadığım siz bunu ne amaçta yapacaksınız? Sadece bir formmu olacak yoksa bir sitemi?

Ayrıca xoops mysql kullanır. Dolayısıyla 100.000 sorun olmaz sanırım.

Örnek uygulama www.ilkmatzum.com burada üye olma aşamalarını ben kendim ayarlamıştım. ama tekrar incelemek lazım sizin isteğinize uyarmı.

1. Bandwidth trafiğini azaltacak şekilde sayfayı hazırlamak lazım.
2. Sunucu bağlantısını azaltacak şekilde planlama lazım.
3. Veritabanında yığılmaların oluşabileceğini dikkate alıp ilk veri girişinde 1-2 integer alanından fazla veya char alanlı Index ve İlişkili tablolardan kaçınmak lazım. Daha sonra verilerin tekrardan analiz edip index ve ilişkili hale dönüştürebilirsiniz.

Rüzgara Karşı' Alıntı:
yorumları okudum da, dile göre veritabanı seçimi, sağlam sunucu gibi faktörler zaten temel ihtiyaçlar. bunları söylemeye gerek yok.
hocam arkadaşların söylediğinin dışında index kullanmalısın, tablo ilişkilerini en uygun şekilde ayarlamalısın, veritabanının yapabileceği işleri kullandığın programlama diline yaptırmamalısın ve son olarak da arabellek sistemi kullanmalısın.
hocam bu hususta profosyonel. dediklerini dikkate al.
Veritabanından daha önemlisi sorgular ve indexler çok önemli. yani veritabanı çok iyi yapılandırılmalı yoksa siten çok hantal olur.

BBNET
Geri