‘Fatih Projesi’ bilişim çağında fark katacak

Kodla Büyü

tdemirparmak

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
932
‘FATİH’ IN
AĞIR ÇANTA OUT

Okullarımızda ikinci dönemle Fatih Projesi pilot uygulama olarak başladı. Öğrencilere bu proje kapsamında tablet bilgisayarlar dağıtıldı. 17 yıllık öğretmenlik tecrübesi olan bir kişi olarak bu konuda karmaşık duygular içindeyim. Sizce, Fatih Projesi, eğitim sistemimizde istenilen hedeflere ulaşmamızı sağlayabilir mi? (İstanbul’dan bir okurumuz)

“Fatih Projesi” yani “Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” ile ülkemizde örgün eğitimde yeni bir dönem başladı. Bu projeyle ilgili olarak büyük heyecan duyduğumu ve çok ümitli olduğumu ifade etmek isterim. Öncelikle kabul etmemiz gereken bir gerçek var önümüzde. Bilgi çağı şekil değiştirdi, şu anda bilişim çağını yaşıyoruz. Bu çağda internet ortamında istediğimiz her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Eskiden bilgi bilenden bilmeyene transfer ediliyordu, şimdi ise bilgi üretilip paylaşım ve etkileşime açılarak sürekli güncelleniyor. Yani bilginin çok süratli yenilenmesi, kitap gibi basılı materyal ile ders yapmayı imkânsız hâle getirdi. Durum böyle olunca bu değişime, eğitim sisteminin kayıtsız kalması beklenemez. En önemlisi, bilişim çağına çocuklarımız ve gençlerimiz çoktan adapte olmuş durumda. Bunu, tablet bilgisayar dağıtılan öğrencilerin gözlerindeki parıltıdan net olarak görebiliyoruz.

İSABETLİ BİR ADIM
Buraya kadar ifade ettiğimiz bilgiler ışığında, Fatih Projesi’nin ülkemizin geleceği için atılmış çok isabetli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Bu proje ile zaman ve mekâna bağlı kalmaksızın öğretim sağlanabilecek ve öğrenmenin kalıcılığı artacak. Böylece öğrenciler, bilişim teknolojileri araçlarıyla okul dışında da öğrenim etkinliklerine devam edebilecek. Böylelikle “kesintisiz öğrenme” hayata geçirilmiş olacak. Bu projenin beklenen bu olumlu etkilerini hep birlikte göreceğiz. Ancak olumlu etkilerinin yanında bazı risklerin de söz konusu olduğunu unutmamak gerek. Eğer öğrencilere, doğru bilgisayar kullanımı konusunda yeterli bilinç ve eğitim veremezsek maalesef istediğimiz sonuçlara ulaşamayız. Peki, nedir bu riskler? İsterseniz bunu basit bir örnekle açıklayalım. Bilgisayar ve internet imkânını bir bıçağa benzetebiliriz. Bıçağı faydalı işlerde kullanabileceğiniz gibi zararlı ve kötü işlerde de kullanabilirsiniz. Bir bıçağın kullanımı, belli bir beceri ve yeterli donanım gerektirir. El kaslarını dengeli ve kontrollü bir biçimde kullanamayan kişilerin, bıçağı eline alması muhtemel kazalara neden olabilir. Bununla birlikte bıçağı eline alanların niyeti ve maksadı da bıçağın ne şekilde kullanacağını belirleyici özelliğe sahiptir.

ÖĞRETMENE DE DERS VERİLMELİ
Dolayısıyla tablet bilgisayarların ve internetin öğrenciler tarafından doğru kullanılmasını sağlamak için profesyonel bir eğitim verilmesi şart. Bu maksatla MEB ve BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) işbirliği ile haftada bir saatlik “Bilişim Teknolojilerini Kullanım” dersi müfredata konulabilir. Bu ders ile öğrencilere internet ortamında doğru bilgilere en kısa yoldan nasıl ulaşılması gerektiği ve dijital dünyanın avantajlarını kullanma teknikleri öğretilebilir. Bunun yanında sadece öğrencilere eğitim vermekle bu iş çözülmez. Başka bir ifadeyle sınıflara akıllı tahta koymak ve öğrencilere tablet bilgisayar dağıtmak, eğitimin mevcut problemlerine tek başına çare olamaz. Öğrencilerle birlikte öğretmenlere ve ailelere de eğitim verilmesi gerektiği gözden kaçırılmamalıdır. Çünkü bilişim teknolojilerini kullanma konusunda öğrencileri nasıl motive edeceklerini ve yönlendireceklerini bilmeyen ebeveynlerle istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün değildir. Özellikle okullarda, tablet bilgisayarların iyi, doğru ve yeni fikirler üretme çalışmalarında öğrencilere rehber olacak kişiler öğretmenlerdir. Öğretmenlere bu konuda periyodik olarak hizmet içi eğitim verilebilirse bu bilgisayarların amaç dışında kullanılması önlenebilir. Ayrıca Fatih Projesi, değerler eğitimi programıyla aynı doğrultuda yürütülmelidir. Değerler eğitimi, bizi biz yapan temel değerlerin öğrencilere aktarılmasıdır. Türk toplumu olarak bizi diğer milletlerden ayıran en önemli farklılığımız millî ve ma-nevi değerlere olan hassasiyetimizdir. Bu yüzden eğitimde bilişim teknolojilerinin aktif olarak kullanılmasında millî değerlerimizin ve kültürümüzün zarar görmemesine özen göstermeliyiz. Özetlemek gerekirse eğitim sistemimizde başlatılan Fatih Projesi, toplumumuzun girdiği önemli bir imtihandır. Bu imtihandan başarılı bir sonuç almak, öğrencilere bilişim teknolojilerini doğru kullanmayı öğretmekten ve değerler eğitimine gereken önemi vermekten geçer. Eğer bu imtihandan, geçer not alabilirsek kalkınma yolunda büyük bir ivme kazanan Türkiye’nin önünde hiçbir güç duramaz. Tüm dileğimiz, Fatih Projesi’nin ülkemizin gücüne güç katması.

Fatih Projesi nedir?
Fatih Projesi ile 2012 yılında ortaöğretim okulları, 2013’te ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ise birinci kademe ve okulöncesi bilişim teknolojileri donanım ve altyapı, e-içerik ihtiyacı, öğretmen kılavuz kitaplarının güncellenmesi hedefleniyor. Tablet bilgisayarların içinde özel olarak geliştirilen zenginleştirilmiş e-kitaplar yer alacak. Tablet bilgisayarlarla internete erişim mümkün olacak. Sınıflarda akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar etkileşimli olacağı için dersin işlenişi de etkileşimli yapılacak.

DR. A. FARUK LEVENT SORULARINIZI CEVAPLIYOR...
SORULARINIZ İÇİN...
faruk.levent@ ihlaskoleji.com 0 212 639 68 81

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/makal ... ?id=524828
 
Aklın yolu bir. hem bilişime milyar dolarlar yatır, hemde dersini kaldır. akıl alacak gibi değil. Doğru düzgün düşünen bir insanın şu yukardaki yazan gibi gibi düşünmesi lazım ama. Bizim bakan nasıl düşünüyor orası meçhul...!!!
 
Konu pek ilgi çekmemiş sanırım genelde forumda bu kadar görüntülenen bi konunun cvp yazılmaması ilginç.Sanırım konu sarmamış. :/
 
skipper_forum' Alıntı:
vedat' Alıntı:
Konu pek ilgi çekmemiş sanırım genelde forumda bu kadar görüntülenen bi konunun cvp yazılmaması ilginç.Sanırım konu sarmamış. :/
baydı desem...
aynen hocam artık yorulduk kim ne derse desin bakanımız kulak ardı ediyor sallamıyor tınlamıyor bizi artık boşa kürek çekemkten yoruldum sanırım çoğumuz aynı durumdayız ondan cevap yazan yok
 
Arkadaşlar kalıcı değişim bu şekilde olur. Alttan gelen talepleri kimse gözardı edemez. Sadece bizlerin değil, kitlelerin de bilişim teknolojileri eğitimini istediğini bakana hissettirmek lazım.
 
okumayan ders anlatamayan öğrenciler şimdi iyice bırakacaklar güzelim kağıt kitapları tablete baka baka göz sinirleri tansiyonları bozulacak o kadar
 
Geri
Üst