Şubatta maaş neden düştü ?

Kodla Büyü

sancaktepe

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar Ocak ayi ile Şubat ayı maaşı arasında 2400 lira fark var? Vergi dilimine bu kadar hızlı girmiş olamayız, bu düşüş neden kaynaklı diye baktım gelir vergisi Ocak ayında 0 iken Şubat ayında 2400 şeklinde. Bu durum normal mi anlamadım? Bir kaç arkadaş maasinda değişiklik olmadigini söyledi ! Bilen bir arkadas bilgilendirebilir mi acaba
İlk defa böyle bir durumla karşılaştım ocak Şubat maaşları arasında

Arkadaşlar Ocak ayi ile Şubat ayı maaşı arasında 2400 lira fark var? Vergi dilimine bu kadar hızlı girmiş olamayız, bu düşüş neden kaynaklı diye baktım gelir vergisi Ocak ayında 0 iken Şubat ayında 2400 şeklinde. Bu durum normal mi anlamadım? Bir kaç arkadaş maasinda değişiklik olmadigini söyledi ! Bilen bir arkadas bilgilendirebilir mi acaba
Normal hocam. Aralık ücreti ocakta alınmadığı için ocak maaşından vergi kesilmedi. Vergi muafiyeti maaşa yansıdı .Ancak ocak ücretini şubat başında alınca vergi muafiyeti ücrette gerçekleştiği için şubat maaşından vergi kesildi ve durum bu. Ocak maaşı bu yüzden gerçek maaşımız değil maalesef.
Tabii ücretiniz çok az veya yoksa bu durumda maaştan kesinti çok az olur. Farkedilmeyebilir

Normal hocam. Aralık ücreti ocakta alınmadığı için ocak maaşından vergi kesilmedi. Vergi muafiyeti maaşa yansıdı .Ancak ocak ücretini şubat başında alınca vergi muafiyeti ücrette gerçekleştiği için şubat maaşından vergi kesildi ve durum bu. Ocak maaşı bu yüzden gerçek maaşımız değil maalesef.
Tabii ücretiniz çok az veya yoksa bu durumda maaştan kesinti çok az olur. Farkedilmeyebilir
İyi de üç farklı arkadaşa sordum onlada hic bir degisiklik olmamış. Yani böyle bir durum varsa bütün öğretmenlerde olmalı diye düşünüyorum. Bunun yanında 2024 ve 2025 yıllarına baktım Ocak Şubat maaşları değişmemiş o zaman da . Değişiklik var ama çok düşük dikkate değer değil. Bana normal gelmedi bu durum

Bende Şubat ayında Ocak'a göre 806 TL maaş artmış. Ama 15 Ocak'ta yatan maaşa kıyasla bunu söylüyorum. Maaş farkı adıyla 26 Ocak'ta yatan parayı dahil etmiyorum.

Yani görüldüğü üzere herkeste bir farklılık durumu var. Kiminde kesinti yok kiminde çok cüzi kiminde ciddi boyutta. Bunun ekdersle ilgisi olacağını sanmiyorum

Ekdersle alakalı. Ekdersler sonraki ayın 1 inden sonra hesaplanıyor. İlgili ayın ilk ödemesi ekders olduğu için vergi indirimi ekdere yansıyor. Ocak ayında fiili olarak ekders almadığımız için vergi indirimi maaşta oldu. Ocak ekdersi şubatta yattığı için vergi indirimi ekderste oldu maaşta kesinti oldu. Herkeste farklı olmasının nedeni ekders ücretinini farklı olması

Yani görüldüğü üzere herkeste bir farklılık durumu var. Kiminde kesinti yok kiminde çok cüzi kiminde ciddi boyutta. Bunun ekdersle ilgisi olacağını sanmiyorum
Kesinti olmayanların ücreti ocak sonu yapılmış ve oradan vergi kesintisi olmuştur. Şubat maaşında kesinti olmamış olabilir. Onlar da ücretten vergi kesildiği için düşük birim fiyattan ücret almıştır. Bu konuda uygulama birliği sağlanması lazım bu durum çok saçma olmaya başladı.

Kesinti olmayanların ücreti ocak sonu yapılmış ve oradan vergi kesintisi olmuştur. Şubat maaşında kesinti olmamış olabilir. Onlar da ücretten vergi kesildiği için düşük birim fiyattan ücret almıştır. Bu konuda uygulama birliği sağlanması lazım bu durum çok saçma olmaya başladı.

2024 Ağustos'ta yayınlanan bu yazı ile uygulama kesinleşti. Buna uymayanlar şikayet edilebilir:

IMG_8470.webp

arkadaş; vergi dilimi 195 bin diye hatırlıyorum. Haliyle sendikalar bunun üzerinde durmadı. bana fazla yatmış diyen arkadaşın sendika ödemesi olabilir, eksik yatanlar 2008 ve öncesi işe girişinize göre değişir.

Aylık maaş matrahı 24.000 civarı olup, yaklaşık brüt olarak 20.000 TL civarı ek ders aldıysanız kesinti normal. Ayrıca damga vergisi istisnasını da aştığınız için, damga vergisi kesintisi de olmuştur.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-02-15-23-47-25-872_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.webp
    Screenshot_2026-02-15-23-47-25-872_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.webp
    30.7 KB · Görüntüleme: 8
ilksms
Geri