İnsana yapılan yatırım yerde kalmasın

Kodla Büyü

teksen

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
3,489
Ekonomi alanında, elli yıl önce üretimde, üretim faktörleri girdileri ile izah edilemeyen bir artışın olduğu ve bu artışın da eğitimden kaynaklandığı anlaşıldı. Bu keşiften sonra eğitimin insana yapılan bir yatırım olduğu da daha net olarak ortaya çıkmış oldu.

Elbise, ayakkabı gibi mallar yalnızca onları giyenlere fayda sağlar. Bu gibi mallara “özel mallar” denilir. Eğitim ve sağlık gibi bazı mallar (hizmetler) ise hem kullanana yani eğitilmiş insana, hem de topluma fayda sağlar.

Eğitim hizmeti topluma fayda sağladığı için, ister özel sektör tarafından yapılsın ister devlet tarafından yapılsın, tüm toplumu ilgilendiren bir hizmettir. Bu nedenle toplum tarafından eğitime ayrılan kaynakların en etkin şekilde kullanılması gerekir.

Eğitimin Özel Faydaları:
..
Eğitimin topluma sağladığı sosyal faydalar:
..
Osmanlı İmparatorluğunun 18. ve 19. asırlarda, dünyadaki gelişmelerden geri kalmış olması ve özellikle sanayi devrimini kaçırmış olmasının nedeni eğitimsizliktir.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/insan ... 8898yy.htm
 
eğitimde etkinliğin sağlanması, eğitim için ayrılan kaynakların en verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olur.
En yüksek fayda sağlamak için, eğitimin getireceği bireysel ve sosyal faydalar yani “toplam fayda”, bu eğitim için yapılan masrafların (toplam maliyet) üstünde olmalıdır.

Uzmanlık eğitimi ve formasyon kazanacak olanlar toplumda en geniş tabandan ve bu taban içinde en yetenekli olanlardan seçilmelidir.

İşgücü planlaması yapılmalı ve ihtiyaca göre eğitim yapılmalıdır.
Her ülke gibi Türkiye’nin de toplumsal ve ekonomik kaynakları sınırlıdır. Bu nedenle söz konusu kaynakları en etkin, en rasyonel şekilde kullanmak zorundayız. İşsiz kalmış eğitimli bir insana yapılan yatırım, atıl bir yatırıma dönüşmüş olur.
Türkiye’de işgücü planlaması yoktur. Bu nedenle bazı meslek gruplarında arz açığı, buna karşılık bazı meslek gruplarında ise arz fazlası bulunmaktadır.

Eğitimin sosyal faydası nedeniyle, finansmanının bir kısmı da devlet tarafından yapılmalıdır. Aslında rasyonel olan, eğitimin özel faydasının kişiler, sosyal faydasının devlet tarafından finanse edilmesidir. Ne var ki bu faydalar net olarak ölçülemez. Ancak bir toplumun iktisadi ve sosyal gelişmesi için devletin eğitime yeterli kaynak ayırması gerekir.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/insan ... 8909yy.htm
 
Geri
Üst