İl bazında istatistik merkezi fikri?

Kodla Büyü

subversaa

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar merhaba, değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
Çalıştığım il için bir istatistik merkezi oluşturma fikrimiz var. Bu sistemde ilimizdeki okullardan gelecek birtakım bilgiler tutulacak, ileride gerektiğinde istatistik analizler için SPSS programı ile bağlantısı sayesinde birtakım ilişkileri barındıracak.
Bahsettiğim konuyla ilgili ne yazık ki bir tecrübem yok, aylarımı alsa da bu konuda çalışmak istiyorum. En azından bir web formu ile veritabanı bağlantısını yapabilecek yeterliliğe ulaşabilmem gerekiyor sanırım. Hangi programlama dillerinden ve hangi sırayla ilerlememi önerirsiniz?
Sistemde öncelikli hedef, örneğin ildeki tüm okulların personel, öğrenci bilgileri girildikten sonra, ihtiyacı olan bir kimse, *** ilçesindeki *** kriterine uyan verilerini çekip karşısında görebilecek.
Böyle bir şey yapmanın bir yolu var mıdır? Hiç tecrübesi olmayan bir kişi olarak fikirlerinizi dinlemek istiyorum.

olay oldukça basit ama zahmetli. gerçi eğer e-okuldaki verileri bir şekilde almanıza izin verilirse herşey kendi kendine bile olur denilebilir. neyse.

bunun için asp, asp.net yada php tarzı bir program ile internet üzerinden kayıtları toplayabilirsiniz. ve tabi ki SQL kullanabilmeniz gerekir. fakat böyle bir proje de okullardan gelecek verilerin doğruluğu ve sürekliliği projenize ciddi bir darbe vurabilir.

İlk etapta belki hazır bir sistemden faydanılabilinir ama zamanla kendimizin tasarladığı bir sisteme geçiş düşüncesindeyiz. Daha fikir geliştirme aşamasında olduğumuz için öncelikle amaç ve işleyişi planlamamız gerekiyor. Umarım altından kalkabiliriz, teşekkür ediyorum ve yine diğer arkadaşların fikirlerini bekliyorum.
Bu arada maçlar başladı hocam, hattrick devam :++:

:)

kendiniz başlarsanız emin olun ilk başta sıkıntı çeksenizde uzun vade de yararınıza olur.

sevgili subversaa bunu yaparken neyi düşündünüz öncelikle milli eğitimdeki istatistik bölümünden ne farkı olacak?topluma eğitime katkısı ne olcak,bunu aynı işlevini yapan bir bölüm varmı şuanki ilsis bilgilerinde sizin söylediğinz bilgileri tutan bölümler mevcut ancak siz bunu ne şekilde değerlendirmek istersiniz ?bunlarıda bilelim ki size o şekilde yardımcı olalım
ilk olarak mem le görüştünüzmü :mrgreen:
böyle bir projeyi müdürlüğünüz açıkmı
sizi bakanlıga yönlendirdiler mi :puhaha:
bunların cevabını söylermisiniz :)

mkpatriot' Alıntı:
sevgili subversaa bunu yaparken neyi düşündünüz öncelikle milli eğitimdeki istatistik bölümünden ne farkı olacak?topluma eğitime katkısı ne olcak,bunu aynı işlevini yapan bir bölüm varmı şuanki ilsis bilgilerinde sizin söylediğinz bilgileri tutan bölümler mevcut ancak siz bunu ne şekilde değerlendirmek istersiniz ?bunlarıda bilelim ki size o şekilde yardımcı olalım
değerli fikirleriniz ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

sevgili subversaa, öncelikle kızmana gerek yokk :) verdiğin cevpalarla ve yazdıgım yazıya vermiş oldugun tepkiye bakarak daha bu konuda yolun çok başında olduguna inanıyorum. Ayrıca bu tarz üslüplara alışmanda fayda var bende başlarken bu yolda bu şekilde ve daha agırlarıyla karşılaştım yeri geldi küstüm, vazgeçtim ama verdiğim emeklerden dolayı, 2 kuruşluk insanlara darılıp işimi yarıda bırakmak istemediğim için şuanda araştırmalarımla proje çalışmalarımla, devletime milletime hizmet etme yolunda ilerlemeye çalışan bir öğretmenim.
oarada kullandıgım ifadelerin yanındaki cümlelerle karşılacaksın
eğer müdürlüğün destek olmuyor ise çabalama demek için derdim;ilk olarak sana diyecekleri hocam senin gibi bir çalışkan öğretmenimiz oldugu için gururluyuz,ama bu bizim bölümün işi değil şu bölüme git gibi ifadelerle karşılaşırsın,heleki senin adına birilerinin görüşme yapması en kötü olanıdır sakın birilerinin lafıyla projene başlama projeni senden başkası ifade edemez.ve bu şekilde mein içinde dolaşırsın en sonundada sana hocam boş ver bir bilgisayar alacagız bir konfigürasyon yazarmısın diyeceklerdir :D
İki :Eğer projenini anlayacak kafada bölgende biri yoksa hocam bu durumu bakanlıkla bir görüş başına iş açma diyeceklerdirki bu en güzelidir onun için bu kadar çok gülerim bu ifadeye :puhaha: yine dayanamayıp güldüm
Bu memlekette üretenler sevilmez git dersine gir derler hocam canın mı sıkılıyo derler bunlar proje yapmak isteyenler için birinci aşamadır bu aşamyı geçecek beceriye sahip arkadaşlara 2. bölümüde bir gün ifade etmek isterim o kısımda teorik şeyler var
bir kırgınlık yarattım ise affola bende sizin gibi bu işi seven heycanla yoluna devam eden bir öğretmenim herkes sizin benim gib olsa eğitim siztemimiz bu durmda olmaz dı
Saygılar Allah kolaylık versin.

Daha ılımlı ve açıklayıcı cevabınız için teşekkürler hocam. Dediklerinizi her adımımda dikkate alacağım.

subversaa Hocam,

Size konu hakkında bir fikir verebilecek kadar bilgim yok ama bir ricam var.

Yaptığınız çalışmada okullardan istediğiniz bilgiler e-okulda veya ilsis de olan bilgiler olmasın. Bizde de Milli Eğitim Müdürlüğü böyle birşey yapmış. Bizde erkek-kız öğrenci bilgilerini, öğretmen bilgilerini vs istiyor. Bu işle ilgilenen müdür yardımcımız İstedikleri bilgilerin %80-85 ini e-okuldan ve ilsisden aldı. Oraya tekrar yazdı. La havle çekilen bir durum oldu. Yapan arkadaşlar emir gelmiş, yapmışlar, lafım yok ama bir noktadan sonra insan çileden çıkıyor. :verymad:
Hiçkimse Millî Eğitim bu bilgileri göremiyor demesin. Onlar ilsis'i göremiyorlarsa, e-okulu göremiyorlarsa.... Allah ıslah etsin.
http://www.kmarasekybsis.gov.tr

@ hasan,
Hocam E-okul veritabanına ulaşarak, verileri kullanabilirsek çok işimize yarayacaktır. İşin bir boyutu da elimizdeki verileri raporlaştırarak SPSS programına aktarıp analiz etmek o yüzden, yeri geldiğinde oluşturacağımız Web arayüzüdeki anketler ile topladığımız bilgileri otomatik olarak SPSS'e aktarmayı düşünüyoruz. Ayrıca zamanla oluşturacağımız veritabanı ile dilediğimiz verileri kurumlardan talep etmek yerine kendi veritabanımızdan bir takım filtrelerle elde edip direk analiz edebilme şansımız olmalı.
Dediğiniz gibi il bazında verilere kolayca ulaşabilirsek, şu anda ihtiyacımız o bilgileri analiz edebileceğimiz program için raporlaştırmak olur.
Veritabanından SPSS'e raporlaştırma süreciyle ilgili çalışması olan var mı arkadaşlar?

Hocam benim anladığım kadarıyla projeyi ikiye bölüp çalışmaya başlamakta fayda var. ne demişler böl parçala yut.
birinci bölüm internet üzerinden veri toplayıp veri tabanına aktarıp gerekli istatiksel işlemleri yapıp grafikli felan bir rapor hazırlamak.
ikinci bölüm mkpatriot hocamında bahsettiği gibi müdürlükden felan bu işi yapmak için izin alacaksın felan.

şimdi benim tavsiyem ikinci bölüme girmeden işi bir öğrenmen gerek yani teknik kısmı bir bitir. bunun içinde önce kendi okulunun istatistik bilgilerini analiz edip raporlaştır. belki basit gelecek ama gerçekten bir okulun analiz edilmesi gereken çok istatistiki bilgileri oluyor. Mesela öğrencilerin deneme sınav sonuçlarını toplayıp analiz ettirebilirsin. yada tüm derslerin ayrı bir analizini çıkarta bilirsin. geçen sene çalıştığım okulda müdür yardımcısı bunları excelde yapıp sunum yapıyordu. aynı sistemi internet sitesi üzerinden verileri girip gerekli raporları alıp online sitende sunarsın.

verileri sen girdiğin için imsiyat hocamında bahsettiği veri toplama sıkıntısı yaşamış olmazsın. Artı yapmış olduğun çalışma okulda faydalı olacağını düşünüyorum. Okulun bir sıkıntısı varsa tespitinde işe yarayan bir sistem. mesela okulun matematik dersindeki başarı geçen seneye göre düşükse sebepleri araştırılıyor ve bazen güzel çözümler üretilebiliyor.

Bu şekilde bir çok idari sıkıntıya girmeden faydalı bir iş yapmış hemde teknik kısmı öğrenmiş olursun. Sonra il bazındamı ülke bazındamı ne yapmak istiyorsan yaparsın. Çalışmalarında başarılar dilerim. php ve mysqlle çalışırsan elimden geldiği kadar yardım etmeyede çalışırım.

Mebbis ve E-okulda her türlü istatistik var neden yarıca böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunki

@ hasandede

Hocam accessde denedim dün tablolardaki verileri olduğu gibi istediğim programa(spss) alıyorum. Ardından analiz işlemleri için veriseti Spss'in içinde, tam istediğim gibi.
İlk aşamada bizim belirlediğimiz anket verilerini bir Web arayüzü ile ilgili kurumlara gönderip, gerekli yerleri doldurmalarını isteyeceğiz. Zaman içerisinde de elimizin altında güncel bir veritabanı hazırlamaya başlamayı düşünüyoruz.
Pilot uygulama için okul örneğini deneyeceğim, içime sinince büyük çaplıya geçebiliriz. Bu şekilde ilerlemek daha mantıklı geldi.
php ve mysqlle çalışırsan elimden geldiği kadar yardım etmeyede çalışırım.
bu kısım çok faydalı olur hocam, kullanıcı kontrollü bir anketi Web'de yayınlayıp, anketi gönder diyerek veritabanına istediğim alanlara nasıl otomatik olarak gireceğim bir fikrim yok. Bu kısmı öğrenebilirsem geriye veritabanından Spss'e aktarmak olacak.
php'de kod yazmak yerine, asp.net'de hazır kontroller ile de MySql'e veri girişini otomatik sağlayamaz mıyız hocam?
Bu kısım için örnek kaynak verebilirseniz de çok işime yarayabilir. İyi çalışmalar hocam.

mobile' Alıntı:
Mebbis ve E-okulda her türlü istatistik var neden yarıca böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunki

Bakanlığın veritabanına ulaşım imkanımız(izin ve yetki alarak da olabilir gerekirse) var mı bunu bilmiyorum?
Veritabanından, örneğin;
*** ve *** ilçelerinde merkez ve köy yerleşim birimlerindeki YİBO okullarında öğrenim gören kız öğrencilerin listesini istediğimizde veya;
ilköğretim okullarından mezun olup ortaöğretime geçmesi gereikrken okula devam etmeyen öğrenciler ile ilgili bir çalışma yaptığımızda ilgili verileri teker teker bulamayacağız için okulların (tahmini 5-10 öğrenci) takip etmesini ve bize anket aracılığıyla bu bilgiyi bildirmesini isteyebiliriz. Eğer tahmin ettiğimiz gibi işlevsel olmazsa yolumuzu değiştirebiliriz elbet ama bu konuda bir sıkıntı olduğunu düşünerek yola çıktık. Umarım faydalı olur.

Her ne kadar istatistik bilgileri İlsis ve e-okul da mevcut olsa da Şube Müdürleri il/ilçe için harici bir istatistik biligisi isteyebiliyor. Ki bunun en yakın örneği benim. 1 yılı aşkındır bu iş için uğraşıyorum. asp-access ikilisi ile sistemi kurudum. Gerçi hiçbir zaman sistemi tam olarak kuramıyorum, bitirdim diyorum yeni bir şey isteniyor ve bu böylece uzayıp gidiyor. Bu hafta okullarda yine istatistik bilgisi isteyeceğiz. Eğer böyle birşey sizden talep edilmediyse bence boşuna kendinizi hırpalamayın yok kendimi geliştirmek için yapacağım diyorsan o başka.
İnternet oratmında bu işi yapman için dw(developer toolbox eklentisi ile beraber)-asp-access üçlüsü yeterli olacaktır. sana incelemen için veri tabanını veriyorum. Gerçi pek anlayamayabilirsin (Biraz karışık) olsun sen yinede incele. Bu arada Alanlar tablosunu bir incele istedikleri bazı sorular var yani bu da mı sorulur dercesine sorular. Ama biz sorduk okullarda kulağımızı çınlatarak (büyük bir ihtimalle) giriş yaptılar.

Ekli dosyalar

Hocam programlama için asp.net derim, access i de kullanırsan istediğin gibi bilgi toplama analiz, sentez değerlendirme gibi işlemler yapabilirsin. access yerine asp.net içerisinde sql de kullanabilirsin, çalışmanın kapasitesine bağlı. yeni başlıyorsan asp.net le işini halledebilirsin diyebilirim. bana göre diğerlerinden daha kolay öğrenilir ve uygulaması rahattır...

@ oguz_efe
Hocam teşekkürler ve çalışmalarınızdan ötürü takdir ediyorum. Yapılabilmiş olduğunu görmek ve ihtiyaç duyulabileceğine örnek göstermeniz beni mutlu etti. Ancak sizin hazırladığın sistemde sanırım veriler size geldikten sonra el ile giriliyor. Eğer yanlış anlamadıysam, bu süreç yine oldukça zaman alacaktır, gerçi uzun vadede çok faydalı bir sonuca ulaşılır elbet. Her zaman elinizin altında ancak sık sık el ile veri güncelleyerek devamlılığı sağlanabilir.
Bu iş için arkadaşların dediği gibi E-okul veritabanına birtakım bilgilere ulaşma imkanı varsa bi nebze faydalı olabilir.
Ama şu an için biz öncelikli olarak spesifik bilgileri(anket tarzı veri toplama araçları ile) okullardan talep edip bunları veritabanında yine bu veriye uygun tablolara yerleştirip, gerektiğinde burdan sorgular yaparak, gerektiğinde dışarı aktararak bunlar üzerinde kapsamlı analiz yapabilmek istiyoruz. Belki zamanla da birikimle oluşacak bir veritabanı oluşturabiliriz.
http://www.ankethosting.com/flash/ornekanket.htm burada istediğimiz bir şey var, buna benzer bir yapı oluşturabilirsek, anket formunu web arayüzü ile talep edip, sonuçları dışarı export edebilmek işimizi görür.
Gönderdiğiniz örnek doğruyu söyleyeyim ürkütücü geldi :) ilişkilere bakıp, alanlardaki istenenlere göz attım da :alkis: ifadesini gönderiyorum.

ofkeli82' Alıntı:
Hocam programlama için asp.net derim, access i de kullanırsan istediğin gibi bilgi toplama analiz, sentez değerlendirme gibi işlemler yapabilirsin. access yerine asp.net içerisinde sql de kullanabilirsin, çalışmanın kapasitesine bağlı. yeni başlıyorsan asp.net le işini halledebilirsin diyebilirim. bana göre diğerlerinden daha kolay öğrenilir ve uygulaması rahattır...

Sıkıntım da o hocam, dinamik bir site için hazır CMS sistemler dışında tecrübe edinemedim :(
Kolay gelsin şimdiden bana. Fikrinizi dikkate alacağım, teşekkür ederim.

@subversaa hocam ben sadece sana veri tabanını yolladım yoksa sistemin web arayüznü de hazırladım kullanıclar (kurum ve yönetici) kendi şifre kullanıcı adları ile sisteme giriş yapıp verileri giriyorlar. İsta_sonuc tablosuna baktığında okul_id, ist_yil_bag, soru_id ve cevap ollmak üzere alanlar mevcuddur. Ayrıca birden fazla istatistiğide sisteme kaydedip geriye dönük karşılaştırmada yapılabilir. Sisteme sadece sayılsal değer kaydediliyor. Radyo buton gibi birden çok seçenekli soruları ise açılır liste (combo box) ile aştım. açılan listeden mevcutlar içinden birini seçebliyor. Örnek olarak ısınma şeklinin istatistiğini tutmak istedğinde fuel oil, kömür, doğal gaz seçenekleri karşına çıkıyor.
Yönetici olarak sisteme girdiğinde ise benden istenilen tablolar doğrultusunsa sorguyla sonuçları döküyorum. istersen sana kodlarını yollayabilirim.

Hocam derse gire çıka, nöbet derken kafa allak bullak oldu, kusura bakmayasın geciktim.
İlk gönderdiğin veritabanını inceledikçe ne kadar zamanda hazırlandığını ve hangi hatalara saatler harcandı diye merak ediyorum :o
Hocam benim ve arkadaşlarımızın istediği elbette kendi kontrolümüzde olan bi sistem, değişiklik yapılmak istendiğinde hazırlayan kişi veya ekip bunu çözebilmeli. Sizin veya ekibinizin emeğini takdir ediyorum, izniniz varsa da böyle bir sistemi denemek isterim. Ancak ilk kullanım aşamasında takıldığım yerlerde yardım talep edebilirim sizden, öğrenme ve uyarlama kısmında bazen kapınızı çalabilirim. Zamanla belki buna benzer bir sistemi oluşturacak yeterliğe de ulaşabilirsek ne mutlu bize. İyi çalışmalar.

oguz_efe' Alıntı:
Her ne kadar istatistik bilgileri İlsis ve e-okul da mevcut olsa da Şube Müdürleri il/ilçe için harici bir istatistik biligisi isteyebiliyor. Ki bunun en yakın örneği benim. 1 yılı aşkındır bu iş için uğraşıyorum. asp-access ikilisi ile sistemi kurudum. Gerçi hiçbir zaman sistemi tam olarak kuramıyorum, bitirdim diyorum yeni bir şey isteniyor ve bu böylece uzayıp gidiyor. Bu hafta okullarda yine istatistik bilgisi isteyeceğiz. Eğer böyle birşey sizden talep edilmediyse bence boşuna kendinizi hırpalamayın yok kendimi geliştirmek için yapacağım diyorsan o başka.
İnternet oratmında bu işi yapman için dw(developer toolbox eklentisi ile beraber)-asp-access üçlüsü yeterli olacaktır. sana incelemen için veri tabanını veriyorum. Gerçi pek anlayamayabilirsin (Biraz karışık) olsun sen yinede incele. Bu arada Alanlar tablosunu bir incele istedikleri bazı sorular var yani bu da mı sorulur dercesine sorular. Ama biz sorduk okullarda kulağımızı çınlatarak (büyük bir ihtimalle) giriş yaptılar.
Hocam iyi günler;istatistik için;
http://www.kmarasekybsis.gov.tr/login.php size mi ait yaptığınız bir çalışma var mı?Paylaşır mısnız?

oguz_efe' Alıntı:
Hocam bu acces için sorgula kayıt yapan asp ssiteminiz var mI*Varsa bu sistemi paylaşmanız mümkün mü?
hurriyetsara@hotmail.com adresine de yollayabilirsiniz.
Teşekkür ederim.

BBNET
Geri