İki Tabloyu İlşkilendirerek Veri Tabanı İşlemleri Yapmak

Kodla Büyü

nilebr93

Site Gezgini
Arkadaşlar ben Film Arşivi programı yapıyorum. 2 adet tablom var.
1.cisi Filmler tablosu
2.cisi Kategori Tablosu

FİLMLER TABLOMDA ; Lref, Ad, Konu, Yıl, Kategoriref,Yönetmen, Başrol, IMDB, Yolu
KATEGORİ TABLOMDA ; Lref, Kategori1, Kategori2

alanlarım var.
İlk formumda 1tane DataGridView , Ekle Butonu, Sil Butonu, Düzelt Butonu ve Ara Butonu var.

Kullanıcı Ekle Butonuna bastığında yeni Formda ekleme sayfası açılacak.Ekle formumun içinde Ad,Konu,Yıl,yönetmen,Başrol,IMDB,Yolu TextBoxları , Kategori 1 ve Kategori 2 ComboBoxlarım var.
Kullanıcı Bütün alanları oldurup Kaydet butonuna bastığında o film DataGridViewde gözükücek.

Ben bu iki tabloyu birbiriyle nasıl ilşkilendirebilirim ?

Film tablosuna kLref diye bir bölüm açın. buraya daha önce eklemiş olduğunuz kategorinin Lref'ini eklersiniz.

adeministrator' Alıntı:
Film tablosuna kLref diye bir bölüm açın. buraya daha önce eklemiş olduğunuz kategorinin Lref'ini eklersiniz.

Benim Filmler tablomda zaten Kategoryref var . Fakat Kategori tablosunun Lrefini nasıl çekicem onu bilmiyorum. O yüzden sordum

FİLMLER TABLOMDA ; Lref, Ad, Konu, Yıl, Kategoriref,Yönetmen, Başrol, IMDB, Yolu
KATEGORİ TABLOMDA ; Lref, Kategori1, Kategori2

yerine

Filmler Tablonuzu: FilmId, Ad,Konu,Yil,Yonetmen,Basrol,IMDB, Yol, KategoriId
Kategori Tablonuzu: KategoriId, KategoriAdi

Şeklinde tasarlamanızı öneririm. Böylece KategoriId üzerinden birden çoğa ilişki kurabilirsiniz. Bir Kategoride birden fazla film olabilir. Ve Kategoriler tablonuzu belirttiğim şekilde kurmanız daha sonradan kategori eklemenize olanak sağlayacaktır.

Tablolarımda değişiklik yaptım ve FILMCAT isimli bir tablo daha oluşturdum.
Filmler Tablomda ; LREF, AD,KONU,YIL,YÖNETMEN, BAŞROL,IMDB,YOLU
Kategori Tablomda; LREF, NAME
FILMCAT Tablomda ise ; LREF, FILMREF,CATREF

alanlarım var şuanda.

Filmler Tablosundaki LREF 'i FILMCAT Tablosundaki FILMREF ile,
Kategori Tablosundaki LREF'i FILMCAT Tablosundaki CATREF ile bağladım.

Kategori Tablosunun NAME ine 1den başlayarak değer girdim. O değere karşılık gelen kategoriyi de NAME ine yazdım.
Formda olan kategori CheckedListBoxt ından kullanıcı işaretlediği kategorilere göre Kayıt yapabilicek, Güncelleyebilecek.
Checkler işaretli ise , işaretli olanların isim kodunu Kategori Tablosundaki LREF den al Kategori Tablosundaki CATREF e ekle ,işaretli değilse ekleme demek için ne yapmalıyım ?

FILMCAT tablosundaki LREF in İdentity özelliğini Yes yaptım kendi otomatik atasın diye. İşaretlenen CheckedListBox ların Kategori Tablosundaki LREF leri, FILMCAT Tablosundaki CATREF e,
İşaretlediği checkedListBoxlara ait yazdığı Filmin LREFini ise Filmler Tablosundan anlıp ,FILMCAT Tablosundaki FILMREF e atayarak işlem yapacak.

Ben checkedlistboxların işaretli olup olmadığını kontrol ettikten sonra nasıl ekleme güncelleme işlemleri yapabilirim ?

eğer veritabanını accessde yapıyorsanız

eki inceleyin sql server kullanıyorsanız
görünüm oluşturun daha kolay olabilir
CREATE VIEW ozel
AS SELECT filmler. LREF, filmler.AD,,,,,,, FILMCAT.Kategori1,,,,,,,
FROM filmler,FILMCAT;

yanlız buna benzer çok program vardı nette hatırladığım

Ekli dosyalar

Veritabanımı SQL Server Management Studio programında oluşturdum. Film Arşivi programı yapmak istiyorum. Konuya dahil etmediğim birçok özelliği daha var. Kullanıcının serverda yıllara göre ayrılmış olan klasörlerden filmin bulunduğu klasörden filmi çekip izlemesi,indirebilmesi vs. gibi..

İnternet üzerinden birçok araştırma yaptım fakat sadece uygulama olarak programlar çıkıyor. Eğitici bir bilgi yok .
Yapmak istediğim kullanıcı Film eklemek istediğinde, Seçtiği kategorilere göre kayıt yapıcak.
veya güncellemek istediğinde daha önce seçtiği kategoriler checkedlistboxda işaretli olucak ve değiştirip kayıt yaptığında ona göre kaydedicek.

Seçilen checkedListBoxları bulup ona göre kayıt yapma işlemi uygulamam gerekiyor. Nasıl yapabilirim ?

BBNET
Geri