İşletme stajlarında ödenen devlet katkısı ödemesi hakkında yardıma ihtiyacımız var.

Kodla Büyü
Hocalarım merhabalar. Bilgisi olan meslektaşlarımın acil görüşlerine ihtiyacımız var. Okulumuzun bulunduğu ilçe küçük, haliyle öğrencilerimizin staj yapacakları işletme sayısı sınırlı. Mevcut işletmelerde devlet desteği dışında öğrencilere ekstra kendilerinden ücret ödemeyi kabul etmiyorlar. Hal böyleyken okul idaremiz bazı öğrencilerimizin kendi okulumuz dışındaki eğitim kurumlarına stajyer olarak göndermemizde ve bu öğrencilere asgari ücretin %30'u oranında ücret ödemesi yapılacağında ısrarcı. Öğrenci kendi okulunda staj yaptığında kendisine devlet katkısı ödenmiyor ve haliyle herhangi bir maaş ödemesi yapılamıyor bunu biliyoruz ancak farklı bir okula stajyer olarak gönderildiğinde durum nasıl işliyor bu konuda net bilgimiz yok. . Sonuçta orası da Bakanlığa bağlı eğitim kurumu ödenmez diye bir sonuca varıyoruz, belki bu konuda biz yanılıyoruz gözümüzden bir hususu kaçırıyoruz. 3308 sayılı kanunda buna yönelik net bir bilgilendirme de bulamadık. Bu konuda bilgisi olan meslektaşlarımın acil bilgisine ihtiyacımız var. Yardımcı olursanız seviniriz.

herhangi bir devlet kurumunda buna okullarda dahil staj yapabilir hocam maaş da verilir fakat çalışacağı okulda usta öğretici olması lazım yani bir bilişim teknolojileri öğretmeni var ise şayet tabiki staj yapabilir bu konuda diğer kamu kurumları da öğrencilere genelde yardımcı oluyorlar.

Son düzenleme:
3308 Sayılı Kanun Kapsamında Kamu Kurumlarında Staj ve Ücretlendirme
Bu yazı, öğrencilerin kamu kurumlarında (okullar dahil) işletmelerde meslek eğitimi (staj) yapmaları ve ücretlendirme durumunu 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde açıklığa kavuşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
İlgili Mevzuat
• 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25. Maddesi:
Öğrenciler, işletmelerde mesleki eğitim gördükleri süre içinde asgari ücretin net tutarının %30’undan az olmamak üzere ücret alırlar.
• 3308 Sayılı Kanun’a göre işletmelerin ödedikleri bu ücretin bir kısmı (1/3 veya 2/3) Devlet katkısı ile karşılanır. Ancak kamu kurumları bu destekten faydalanamaz.
• Staj yapılacak kurumda mutlaka usta öğretici veya iş pedagojisi eğitimi almış sorumlu personel bulunmalıdır. Bu yoksa, resmi olarak staj yapılamaz.
Uygulama
1. Kamu kurumlarında (örneğin başka bir okulda) Bilişim Teknolojileri öğretmeni veya usta öğretici varsa, öğrenciler burada staj yapabilir.
2. Öğrencilere asgari ücretin en az %30’u ödenmelidir. Ancak bu ödeme tamamen kurumun kendi bütçesinden karşılanır; devlet katkısı burada devreye girmez.
3. Kamu kurumlarının çoğu ödeme yapamayabilir. Bu durumda staj fiilen yapılır fakat ücret ödenmez. Mevzuata göre doğru yöntem ücret ödenmesidir.
4. İl/ilçe MEM’in bilgisi ve onayı doğrultusunda staj yeri planlaması yapılmalıdır.
Önerilen Resmi Yazı Taslağı
Sayın Yetkili,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında okulumuz öğrencilerinin işletmelerde meslek eğitimi (staj) görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. İlçemizde özel sektör işletme sayısının yetersizliği sebebiyle, öğrencilerimizin kamu kurumlarında (okullar dahil) staj yapmaları planlanmaktadır.

3308 sayılı Kanun’un 25. maddesine göre, öğrencilerin staj yaptıkları sürede asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret almaları gerekmektedir. Ancak kamu kurumlarının devlet katkısından yararlanamaması sebebiyle, ödenecek ücretin kurum bütçesinden karşılanması gerekmektedir.

Bilgilerinize arz ederim.

…………………..
Okul Müdürü

Not: İlgili mevzuat ve açıklamalar için kaynağa buradan ulaşabilirsiniz:
"https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.3308.pdf"

ilksms
Geri