Sankim karşımızda bir fullstack developer var

Bu halde siz de engin bilginizi paylaşsanız, açık kaynak projelerle vatan evlatlarına öncülük etseniz güzel olmaz mı?
...
Benim görüşüm proje bazlı üretim odaklı eğitimler olsa daha iyi olur. Ama o aşamaya gelmek için bizim de katkı sunmamız veya en azından pozitif eleştiri etmemiz gerekir.
BTK olsun hizmet-içi olsun pek çok kişi ve genç bilmediği konularda belli bir düzeyde bilgi edinme şansı yakaladı. En azından konu hakkında kültür edinmiş oldu ki yeteneği olanlar için basamak olacaktır bu eğitimler.
Evet youtubeda çok güzel eğitimler var ama ulaşmayı zorlaştıran pek çok gereksiz içerikten dolayı istifade yeterli olmuyor.. ben öğrencilerime gereken konu ile ilgili playlistler hazırlayarak onların o okyanusta boğulmadan bilgi edinmelerini sağlamaya çalışıyorum.
Yani kısacası bizler bu çalışmaları desteklemeli, yapabiliyorsak katkı sunmalı ve uslubunca üstlerimize fikirlerimizi iletmekten çekinmemeliyiz.
Paylaştım ya işte.

Benim gönderim de bir bilgi ve deneyim paylaşımıydı. Okuyanların yanlış yola gitmekten, gereksiz zaman harcamaktan kaçınmaları için paylaşılan bir bilgiydi. Benim paylaşımım bu kadar. Ama bu eğitimlerin işe yararlılığını eleştiremeyeceğim anlamına gelmiyor. Ve evet, fullstack çalışıyorum. Çok şey bilmiyorum ve halen öğrenmeye devam ediyorum. Halk eğitimde de yetişkinlere elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum.
Herkese faydalı olması açısından önceki gönderime ek bir şeyler daha ekleyeyim. Belki okuyup faydalanan olur. Geçen dinlediğim bir podcast'te konuşmacı "yazılım geliştirmenin üç aşaması var.: Bilgi, kodlama ve pazarlama. Biz sadece kodlamaya odaklanıyoruz." diyordu. Nasıl kodlanacağına dair verilen bilgi de gerekli gereksiz bir çok şeyle dolduruluyor. Bu yüzden de sonuç alınamıyor.
Udemy ve btk akademi'deki kursların kalitesizliğinden bağımsız olarak, zaten bilgi dediğimiz şey bir harita. Doğru bilgiye ulaşırsanız hoca size a noktasından b noktasına giden patikayı çizip veriyor. Gerçekten işinize yarayan şeyleri öğreniyorsunuz. Ancak udemy ve btk akademi'deki kurslarda size ihtiyacınızdan çok daha geniş bir alanın haritası veriliyor. Hadi git gidebilirsen. Zaten harita üzerinde bir yolu bilmekle, o yolda yürümek başka şeyler. Kaliteli veya kalitesiz kurs fark etmiyor, o yolu yürümeden öğrenmek mümkün değil. Kalitesiz kurslarla o yolda yürümek çok daha zorlaşıyor. Bu yüzden bilen değil, yapan insanların verdiği, az ama etkili bilgi çok daha işe yarıyor. Yoksa isterse 10 tane en kalitelisinden teknik kitap bitirsin, insan yine de hiçbir şey geliştiremeyebilir.
Kısacası öğretmenler az şey biliyor demiyorum. Çok şey biliyorlar. Gereğinden kat be kat fazla şey biliyorlar. Bu da öğrencide gereksiz bir bilgi karmaşasına, bilginin etkililiğini yitirmesine, motivasyon kaybına vs. yol açıyor. Udemy kurslarında genellikle gördüğüm de bu.
Kadın/adam sektörde yazılım geliştirici. Böyle birinin zamanından ayırıp, hobi olarak paylaştığı bir video, udemy'deki onlarca kurstan çok daha etkili. Bir örnek olarak CSS veya JavaScript konusunda Adem İlter'den daha etkili bilgi vereceğini söyleyecek kimse var mı burada? Veya Fatih Acet'in videolarına girip bakın. Vue.js anlattığı videolar vue hakkında giriş seviyesinde her şeyi veriyor. Hatta adam gitlab da çalışıyordu, git'i anlattığı bir video var.

Git kullanımının detaylarını, yıllar önce ondan öğrendim resmen. Adamın zamanı olsa çok daha harika videolar çeker. Ama yapan insanlar, vakitlerinin çoğunu yapmaya harcıyorlar. Ki bunlar ilk aklıma gelenler. Geçen gün lazım oldu bir sitede pug.js yerine yerine handlebars.js kullanmak istedim, rus bir abi tek videoluk tutorial'de takır takır anlatmış. Git bunu udemy'de bul bulabilirsen.
Bu demek değil ki Udemy'de iyi eğitimler yok. Vardır mutlaka. Ama udemy popülerleştiği anda bir para kazanma aracı haline geldi. Bu yüzden gerekli gereksiz tonla kurs var. Yeni başlayan biri için hangisi gerekli hangisi gereksiz ayırt etmek de zor. İleri seviye kurs sayısı da çok ama çok az.
Öğretmen, mühendis veya alaylı yazılımcı olması da fark etmiyor bu arada. 3 sene önce react öğrenmek için Türkçe anlatan bir mühendisin kursunu almıştım, rezalet çıktı mesela. O kursu hazırlayan elemanın "ben bunu kursta anlatırken öğrenirim lan. güzel olur valla" diyerek, daha önce hiçbir işte kullanmadan çektiğine eminim ama ispatlayamam. İade zamanı geçeli 1 yıldan fazla olmuştu ben kursu izlemeye başladığımda. İade de edemedim.(Demek ki neymiş, ihtiyacınızdan önce de kitap veya kurs almayacakmışız.) Öyle yani. Bu bir süreç. Ve ben de halen öğrenen, deneyim kazanmaya çalışan biriyim ve diyorum ki, youtube'daki videolar çok daha etkili bilgi veriyor.
Mesela burada @ertann83 hocamız var. Onun scratch eğitimlerini izleyerek, iki sene önce eba'nın kodluyoruz yarışmasına çok güzel bir oyun çıkardık. Peki videoları nereden izledik? Tabii ki youtube'dan

. Allah razı olsun, mükemmel video eğitimleri var youtube'da. Udemy kursu varsa, scratch konusunda kendini geliştirmek isteyenler düşünmeden alabilir. Ama udemy'de işe yaramayacak tonla scratch kursu olduğuna eminim.