Öğretmenler İçin Yeni Kariyer Sistemi Bakanlar Kurulunda

Kodla Büyü

oyungezer

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,463
MEB, üzerinde çalıştığı öğretmen stratejisini tamamlayarak Bakanlar Kurulu'na sunuldu
Buna göre, mesleğe aynı basamaktan başlayacak öğretmenler basamak atlamak için sınava girecek. Ücretler, sorumluluk ve statüleri aldıkları puana göre artacak

Milli Eğitim Bakanlığı 'öğretmenlik' mesleğini daha kaliteli ve saygın hale getirmek için uzun süredir üzerinde çalıştığı öğretmen stratejisini tamamladı. Bakan Ömer Dinçer ve kurmaylarının onayından da geçen strateji planı Bakanlar Kurulu'na sunuldu.

Öğretmenlik mesleğini daha nitelikli hale getirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenlemeye göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliği yaparak üniversitelerdeki eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının uygulama dersleri artıyor. Bu konuda okullar ile üniversiteler işbirliği yapacak. Halen öğretmen adaylarının derslerinin yüzde 15-20'si uygulama dersi olarak verilirken yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40- 50'si uygulamaya dayalı olacak. Yani öğretmen adayları, üniversitedeki derslerinin yarısını okullarda stajyer öğretmen olarak geçirecek. Eğitim fakültelerindeki müfredat da yeniden gözden geçirilerek yeni bir düzenlemeye gidilecek.

KARİYERLERİ PLANLANACAK

Öğretmenlerin tümü aynı basamaktan mesleğe başlayacak ve basamak atlamak için sınava girecek. Performans ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü, performansına ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek.

SADECE ALAN SORULARI

Bakanlık, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da (KPSS) değişikliğe gidilmesi için çalışmalar yapıyor. Halen KPSS'de öğretmenler branşı dışındaki konularda da soru çözerken yeni düzenlemeyle sadece alanlarıyla ilgili soru yanıtlayacaklar. Bu konuda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 136 ayrı öğretmenlik branşında soru hazırlayacak. Yeni sistemin hayata geçmesiyle öğretmenler üç aşamalı KPSS ile karşılaşacak. Öğretmen adaylarının çözeceği testlerde soruların yüzde 30'u genel kültür ve yetenek, yüzde 30'u eğitim bilimleri, yüzde 40'ı branş bilgisinden oluşacak.

E-KONFERANSLA HİZMET İÇİ EĞİTİM

Öğretmenlerin yeni eğitim modelinde doğabilecek sıkıntıları, verilecek hizmet içi eğitimlerle giderilecek. Bu kapsamda Bakanlık öğretmeni eğitim için öğretmen evlerinde ve otellerde toplamak yerine internet alt yapısı olan e-Konferans salonlarını kullanacak. Öte yandan öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde yer alacak. Sisteme göre öğretmen başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak.

Devlet de SMS'le bilgilendircek

Özel okullarda uygulanan, velileri SMS'le bilgilendirme sistemi bu yıl devlet okullarında da hayata geçirilecek. Bakanlığın çalışmasına göre, öğrencinin ders notları, devamsızlığı, veli toplantıları veya öğretmeni öğrenci hakkında velisiyle konuşmak isterse o öğrencinin velisini haberdar etmek için cep telefonuna 'SMS' atılacak. Bu sayede veliler öğrencilerin durumlarını sürekli takip edecek.

40 bin atama 10 Eylül'de

Öğretmen atamalarında tarihler belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan beklenen açıklama geldi. 40 bin öğretmen ataması 10 Eylül tarihinde yapılacak. Atamalara ilişkin, Öğretmenliğe Başvuru ve Atama Kılavuzu, bakanlığın http://www.meb.gov.tr adresinden duyurulacak. Yüz binlerce öğretmen adayı atama başvurularını, 3-9 Eylül tarihleri arasında elektronik ortamda yapacak. Atamalar ise, 10 Eylül tarihinde KPSS-P10 puan üstünlüğüne göre bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek. Atanan 40 bin öğretmen 11 Eylül tarihinden itibaren göreve başlayacak. Açıklamaya göre, adaylar, tebligatı takiben Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce 12-16 Eylül 2012 tarihleri arasında uyum eğitimine alınacak.Açıklamada ayrıca, mezuniyetleri itibarıyla, ''sınıf öğretmenliği'' alanından başka alanlara geçmek isteyenler başta olmak üzere il genelinde ihtiyaç duyulan alanlara alan değişikliği yapılacağı belirtildi.


Haber Kaynağı: http://www.kamudanhaber.com
 
aslında bu yeni birşey değil, yüksek lisansı bitirip de uzman öğretmen olamayanların açtığı davalarda milli eğitim tarafından söyleniyordu kariyer sistemi değişecek yeni sistem gelecek diye ancak bu sınav da doğru düzgün yapılır mı diye aklımda soru işareti yok değil, sorular yine birilerinin eline geçer gibime geliyor.
 
öğretmen camiası sessiz kalıp her şeyi kabullenmeye devam ettiği sürece daha neler olur neler.. it gibi çalışıp kuzu gibi gireriz sınava da...
 
Kendilerinden olmayanları atmak için bahaneleri olacak... Neden çoğu idareci onların sendikasından acaba??? Müdür, müdür yardımcılığı sınavlarındaki gibi kendi adamlarına dağıtırlar soruları el altından, düşük alamayanları da sen bu işi yapamıyorsun güle güle derler...
 
Bu sayede veliler öğrencilerin durumlarını sürekli takip edecek.
g.gif
 
Ben hepsine varım arkadaş. Ama şunuda yapmalılar; milletvekilleri IQ testleri, insani değerler anlamında nitelik ölçen testler, Türkçe konuşabilme sınavları, yaşamının önceki evresindeki kirlilik seviyeleri vs.... Niyet keşke kariyer planlaması olsa keşke.....
 
orebro' Alıntı:
öğretmen camiası sessiz kalıp her şeyi kabullenmeye devam ettiği sürece daha neler olur neler.. it gibi çalışıp kuzu gibi gireriz sınava da...
Ben olsam bu camiaya ne yaparım biliyor musun hocam. ? Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretmen maaşları 1000 TL ye düşürülmüştür derim. Yemin ediyorum 500 Bin öğretmen gıkını çıkartmaz.
 
Hiç bir dönem bu kadar oyuncağa döndüğümüzü hatırlamıyorum. Bu hükümetin öğretmenlerle derdi nedir anlayamadım. Ya bilinç altında ilkoul çağlarında öğretmenlerinden yedikleri bir dayağın etkisi mi başka bir şey mi bilemedim ama öğretmene takdılar. Devletin tüm kademe memurları tıkır çalışıyor yatan bir öğretmen, kafası çalışmayan kariyeri olmayan kariyer sınavına tabi tutulan öğretmen. Varsa öğretmenin karyerinden şüpeniz öğretmen yetiştiren kurumları bir inceleyin Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ki öğretmen okullarının kalitesini bile yakalayamadıysanız önce kendinizi sorgulayın. Biz öğretmenlerde bu kadar hakarete rağmen maaşımıza üç kuruş daha fazla verecekler diye dimdik ayaktayız! Amaç öğretmenin eğitim seviyesini yükseltmek olsaydı üniversiteden alınmış olan yüksek lisans ve doktora diplomalarının üç kuruşluk haysiyeti olurdu. Yapılan ilk iş yüksek lisanslılara %25 ekderste verilen haketmişliği kaldırmak oldu. Daha sonra basit bir sınavla (üniversiteyle cedelleşmelerinin semeresi ben seni tanımıyorum, ben de seni) üç kuruşluk bir sadakayla işi bitirdiler, sevindirdiler çocukları. Söz çok konuşma nafile çünkü biz öğretmenlerde birliktelik ruhu yok her kurumun memuru birbirini tutar biz ise elimizden geleni arkamıza bırakmayız! Çözüm önerisi: Tüm okulları özelleştirin sizde rahatlayın bizde vesselam. Sürçü lisan ettiysek affola...
 
BBNET
Geri
Üst