Öğretmen arşivleirni tüm tahtalarda kullanmak için sistem

Kodla Büyü

omerbilgin

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar ağ sistemini çözebilirsem şunu yapmayı planlıyorum:
Öğretmenler odasında veya ayrı bir yeder bir server yada PC kuracağım.
Bu pc'ye öğretmenler odasından veya benim odamdan dosya yükleme yapılabilecek. Öğretmen isimleirne göre klasörleme sstemi yapacagım.

Örnek:
Ömer Bilgin
Ahmet Sarı
vs..

Her öğretmenin arşivini bu dizinlere yükleyeceğim. Akıllı tahtalardan da erişilebilecek (Sadece okuma izni) böylece bir öğretmen tüm girdiği sınıflara ayrı ayrı döküman yüklemekle uğraşmayacak.

Hatta öğretmenlerle anlaşabilirsem USB portlarını kullanılmayacak şekilde yapacağım.(fakat bu biraz zor ihtiyaç olacaktır diye düşünüyorum)
Amaç: Mümkün olduğunca akıllı tahtalara dışardan yüklemeleri azaltarak virüs vs bulaşmalarını engellemek.

Onun haricinde deeprfeeze (win7 de çalışırmı denemedim) kurup sadece C: sürücüsünü dondurmayı planlıyorum.

Bu şekilde uygulama yapan varmı?
Teşekkrüler.

---------------------------------------
Yapılan çalışmalar:
Okulda boş bulduğum 4 gb ram 200 gb hdd bir makineye sanallaştırmak için proxmox yükledim. İndirme linki: https://www.proxmox.com/en/downloads/ca ... images-pve

Proxmox içine
1 adet windows 2008 kurdum (öğretmen dökümanlarını depolamak için)
Remote kontrol özelliğini açarak okul içinde herhangi bir pc den ulaşabiliyorum.
Bir klasör oluşturup bunu ağda paylaşıma açtım (Sadece okuma izni)
Akıllı tahtanın birine bunu ağda bularak masaüstüne kısayol oluşturdum. Bu tahtanın imajını alıp tüm okula kullanacağım için tüm tahtalarda aynı kısayol olmuş olacak.
Bu sistemin şöyle bir kolaylığı da olacak varsayalım ki tüm sınıflarda izletilmesi düşünülen bir film, sunu var tümüne ayrı ayrı yüklemek yerine tek bir yere yükleyip tüm sınıflarda kullanılabilir olacak.

Aksilikler çıkmazsa çok kullanışlı olacak diye düşünüyorum.

2. Olarak centos kurdum. Bunu kurma amacım clonezillanın imajını buraya almak fakat ona başka birşey daha düşünüyorum henüz netleşmedi.

3- Başka bir sanal makine daha kurdum buna da clonezilla live ile açtırıp tüm okuldaki akıllı tahtalara buradan imaj atacağım tek seferde. Live cd kullandım ama sonradan direk kurulum yapılabilir bişey varsa o daha mantıklı olur diye düşündüm böylece gerektiğinde imajı da direk buna aldırabilirim.

Bütün bu işlemler bittiğinde bu server benim hem yedek almam hem yedek yüklemem hemde öğretmen arşivini depolayıp ağda kullanabilmem için gerekli olan her şeye sahip olmuş olacak.

Networkü de sordum şuan otomatik ip alıyormuş tahtalar öyleyse sorun yaşanacağını sanmıyorum yine de ip aralığını sorup tam öğrenip serveri akıllı tahtalarla çakışmayacak bir ipde tutmam gerekir diye düşünüyorum.

Bu gün vakit bulursam okula gidip geri kalan işlemleir yaparım diyorum ama zor biraz pazartesi devam edeceğiz gibi görünüyor.

Bu benim düşündügüm sistem tabiki mümkün. Ağda paylaşım klasörü oluşturacaksın. Zaten kuracagım o server pc ile tahtalara clonezilla imajıyla recoveryde yapabileceksin. Yani tek bir yönetim merkezi olacak :+1:

Aslında imkan olsa bir tane NAS cihazı alacaksın sorunu kökten halledeceksin. Nas'a attığın tüm veriler ağda baglı olan diger pc'lerde görünür. :D

Benim evde bu sistem var ama arşiv amaçlı kullanıyorum. İSCSI ile direk PC'nin HDD'si gibi görünüyor.

Ayrıca NAS ile istedigin şekilde arşiv paylaşımında bulunup başka kişilerle veya okullarla veri alışverişinde bulunabiliyorsun. Hele ki paylaştıgın kişidede nas server varsa hızı da 100mb ise kendi pc'deymiş gibi indirip kullanabiliyorsun arşivi..

Yani kısaca bence her okula bir adet NAS server lazım. :D

Nas server işi bence de mantıklı. var mı tavsiye edebileceğiniz bir model hocam. yada siz neyi kullanıyorsunuz? + ları - leri neler?

aslında benim kendime ait 2+2 tb buffalo nas var da okulda kullanmak mantıklı değil yarın öbur gun gorevlendirme iptal hersey iptal..

Bakalım olmadı bugun bikaç şey deneyecegim. Yazarım tekrar

Bazı modemlerde USB desteği var o tarz bir modem ile Harici HDD yi ağ üzerinden paylaşıma açabilirsiniz.

uysal_rockci' Alıntı:
Bazı modemlerde USB desteği var o tarz bir modem ile Harici HDD yi ağ üzerinden paylaşıma açabilirsiniz.

Modeme baglanan hdd ile 7/24 çalışma için tasarlanmış NAS cihazlarını aynı kefeye koyamayız ama o da işi görür tabi..

Modemdeki HDD'de zamanla çökmeler ve veri kayıpları yaşarsınız. NAS cihazını Raid 1 modunda kullanırsanız çökme durumunda bile veri kaybınız olmaz.

İyi bir Nas cihazı ile yapılabilecek bazı şeyler:

-Okulunuz için web sitesi kurabilir, sunucu olarak kullabilirsiniz.
-Verileri tek yerde depolar ve farklı kişilerle paylaşabilirsiniz. (Direk indirmek linki oluşturabiliyorsunuz)
-Gigabit eternet destekli bir modeminiz varsa 100 mb yazma hızına erişebiliyor.
-Dünyanın heryerinden kendi NAS cihazınızdaki verilere ulaşabilirsiniz. Örnegin akşamdan anlatacagınız konuyu slayt haline getirdiniz diyelim. Nas'a baglanıp direk kendi klasörünüze gönderebilirsiniz.
-Ağda istediginiz klasörü paylaşıma açabilir veya kapatabilirsiniz. Kimlerin hangi klasöre erişebiliecegini belirleyebilirsiniz.
-Ögrenciler için bir kullanıcı belirleyip onların da sizin sınırladıgınız verilere erişebilmelerini saglayabilirsiniz.(Nas cihazlarının 4 bine kadar kullanıcı destegi vardır.), (Maksimum Grup Sayısı: 500 civarında)
-VirtualBox ile içerisinine sanal bir işletim sistemi kurabiliyorsunuz. (Benim TV'den Windows XP, 7,8 kullanıyorum)
-Torent özelligini söylemeye gerek yok, Download merkezi olmasın sonra:)
-İdarecilerin kendi arasında kullnabilecekleri bir veri havuzu oluşturabilir, işlemlerini hızlı bir şekilde yapmalarını saglayabilirsiniz. Böylelikle ellerinde flashlara ya da çöp kutusuna dönmüş maillerle uğraşmak zorunda kalmazlar.

Neler neler.. saymakla bitmez ama eger Free Nas kurmak isterseniz onunda çözümü var. Elinizdeki eski PC'leri birer NAS server haline getirebilirsiniz. Linkteki yazıyı okuyunuz. http://ozcan.com/blog/eski-bir-bilgisay ... kuruyoruz/

Teknoseyirin NAS incelemelerine mutlaka gözatınız. Örnek:http://teknoseyir.com/nas-sistemlere-giris-nas-nedir

omerbilgin' Alıntı:
Bu pc'ye öğretmenler odasından veya benim odamdan dosya yükleme yapılabilecek. Öğretmen isimleirne göre klasörleme sstemi yapacagım.

Örnek:
Ömer Bilgin
Ahmet Sarı
vs..

Her öğretmenin arşivini bu dizinlere yükleyeceğim. Akıllı tahtalardan da erişilebilecek (Sadece okuma izni) böylece bir öğretmen tüm girdiği sınıflara ayrı ayrı döküman yüklemekle uğraşmayacak.

Hatta öğretmenlerle anlaşabilirsem USB portlarını kullanılmayacak şekilde yapacağım.(fakat bu biraz zor ihtiyaç olacaktır diye düşünüyorum)
Amaç: Mümkün olduğunca akıllı tahtalara dışardan yüklemeleri azaltarak virüs vs bulaşmalarını engellemek.

Onun haricinde deeprfeeze (win7 de çalışırmı denemedim) kurup sadece C: sürücüsünü dondurmayı planlıyorum.

Teşekkrüler.
Peki ben oluşturduğum dökümanları sadece kendim kullanmak istiyorsam nasıl bir çözüm olacak?

okadda' Alıntı:
omerbilgin' Alıntı:

Örnek:
Ömer Bilgin
Ahmet Sarı
vs..

Teşekkrüler.
Peki ben oluşturduğum dökümanları sadece kendim kullanmak istiyorsam nasıl bir çözüm olacak?

İstedigin kullanıcı için paylaşıma açabilirsin hocam, örnegin resimde görünen hakan arkadaşa bir kullanıcı atayıp 100 gb kota koymuşum ve daha sonra hangi klasörlere erişebilecegini ve bu klasörlerdeki haklarını berlirlemişim. (Okuma ve yazma hakları)

kJA5Pm.png

Arkadaşlar NAS olayını veya USB destekli bir modemi mebin ağıyla kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz? (merak ettiğimden soruyorum,her bişey engelli oluyor da o bağlamda yani)

ThatBeatsAll' Alıntı:
Arkadaşlar NAS olayını veya USB destekli bir modemi mebin ağıyla kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz? (merak ettiğimden soruyorum,her bişey engelli oluyor da o bağlamda yani)

Fatih projesi ile geliştirilen altyapıyla birlikte bağlanan 100mb internet hızından bahsediyoruz hocam :-)

takip çok faydalı, bu dediğiniz 2+2 tb buffalo nas türkiyede yok galiba hocam, bir de okul için hangi NAS sistemini önerirsiniz ve bu NAS serverlara harici HDD mi takıyoruz ayrıca dosya paylaşımı yapabilmemiz için? ve ne kadar kapasitede hdd takabiliyoruz?

aakcakaza' Alıntı:
yaw şunlar bize de bir gelse artık, açılan konular iştahımı kabartıyor:))

Emin ol, gelip takıldığı ve sonra kullanılmaya başlandığı zaman şu cümlen için pişman olacaksın...

Bugün eldeki imkanlar doğrultusunda 4 gb ramli bir PC ye proxmox kurarak sanallaştırma yaptım.

bir bölümüne centos 6.4 kurdum diğer kısmına windows 2008 server kurdum.

Vakit kalmadı makineyi alıp eve götüreceğim evden devam edeceğim.

2008 de klasörü ağda paylaşıma açıp dökümanları oraya koyabilirim diye düşünüdüm.

ayrıca makine biraz dah iyi bişey olsaydı freenas kurup nas server olarak değerlendirmeyi de düşünebilirdim bir kısmını.

Akıllı tahtalarını network ipsi şu şekilde:
10.55.1.xx

Ben bir akıllı tahtanın kablosunu çıkarıp bu pc ye taktım onun ipsini proxmox ana ip olarak tanımladım. içine kurduğum windows otomatik ip aldı ve gayet düzgün almış beni şaşırttı doğrusu.

İşin ilginç yanı ben 192.168.0.42 şeklindeki bir ipden netop school teacher kuurp bu akıllı tahtaya erişemiyordum. Ama bu servere erişebiliyorum.

ÇAlışmalara aynen devam ediyorum aldığım sonuçları paylaşırım.

Proxmox kurmamın bir sebebi VPS lerin imajının çok kolay alınabilmesi böylece makinenin başına bir iş gelmesi durumunda geri toparlamam çok kolay olacak. Disk alanı ve ram biraz daha yuksek olaydı daha iyi olurdu ama bakalım pazartesi belediyeye haber saldıracağım kullanılmayan server vs varsa isteyelim bakalım :)

Windows 2008 hazır.
masaüstüne bir klasör oluşturdum ve paylaşım verdim (ayarları detaylı yapmadım yazma silme izni olmayacak.)

Sonuç:
\\10.55.1.158\Paylas\ dizini
Ad Boyut Değiştirilme Tarihi
[üst dizin]
New folder/ 10 10 2015 16:28:46

GAyet istediğim gibi oldu. Bu ağa okuldaki her yerden erişebiliyorum. 2008 servere de remote control ile bağlantı kurabiliyorum okul içinde.

Şuan okulda akıllı tahtaların çoğu kapalı ip çakışması olmadığı sürece sorun çıkacağını sanmıyorum.

Şuan win7 imajını bir akıllı tahtaya kurdum windows updatelerini vs yaptırıp sonra updateleri kapatıp gerekli ayarları yaptıktan sonra imaj alacağım.

Ardından tüm okuldaki akıllı tahtalara bu imajı toplu bir şekilde atacağım.

gelişmeleri tekrar yazarım.

ThatBeatsAll' Alıntı:
meb engeli internete çıkışla ilgili. burada bahsedilen yerel ağ kapsamında paylaşım..

NAS olayı güzel fakat pahalı cihazlar :)

biz bir süre modem usb portunu kullanmıştık. linux tabanlı firmware içeren sağlam ve yüksek özellikli bir modeminiz varsa (ki asus n55u tavsiye ederim) diski ext3 veya ext4 olarak formatlayarak sorunsuz kullanabilirsiniz. diğer dosya sistemlerinde üzücü sonuçlar çıkabiliyor.

bir de wifi üzerinde tat vermiyor kablo şart. hatta gigabit..

Hocam nas servere gerek yok şuan tek kuruş harcamadan eldeki imkanlarla ilerliyorum tek sıkıntım 200gb disk bu arşiv için yetermi öğretmenelr nekadar veri saklıyorlar bilmiyorum yetmezse 500gb veya 1 tb hdd alınıp sisteme eklenebilir.

Yaptığım çalışma şu:
Bir pc ye direk windows 2008 kurmadım çünkü sanallaştırarak aynı pc den farklı amaçlarda sanal makineler türetebilirm diye düşündüm. mesela windows 2008 öğretmen deposu iken.
Ayrı bir sanal makineye de clonezilla live yükleyip oradan gerektiğinde arızalı akıllı tahtaya imajı direk kurabilirim diye düşündüm.

Veya ağ üzerinden erişebileceğim program deposu gibi kullanabileceğim bir yapı oluşabilir.

Sanal makinelerin yedeklenmesi ve taşınması da kolay. Proxmoxla yaklaşık 2 -3 yıldır çalışıyorum (web hosting işiyle uğraşıyorum) Bir VPS i başka bir servere aktarmada hiç sorunsuz kullanabiliyoruz.

Küçük bir makinede başladım ama belki ilerde okula iyi bir server alınırsa taşıma ihtimalini de düşünerek bu şekilde bir planlama yaptım.

Bakalım devam ediyorum. Şuan akıllı tahta imaj alma olayını deneyeceğim.

Parhelion' Alıntı:
ThatBeatsAll' Alıntı:
meb engeli internete çıkışla ilgili. burada bahsedilen yerel ağ kapsamında paylaşım..

NAS olayı güzel fakat pahalı cihazlar :)

biz bir süre modem usb portunu kullanmıştık. linux tabanlı firmware içeren sağlam ve yüksek özellikli bir modeminiz varsa (ki asus n55u tavsiye ederim) diski ext3 veya ext4 olarak formatlayarak sorunsuz kullanabilirsiniz. diğer dosya sistemlerinde üzücü sonuçlar çıkabiliyor.

bir de wifi üzerinde tat vermiyor kablo şart. hatta gigabit..

zodiac' Alıntı:
takip çok faydalı, bu dediğiniz 2+2 tb buffalo nas türkiyede yok galiba hocam, bir de okul için hangi NAS sistemini önerirsiniz ve bu NAS serverlara harici HDD mi takıyoruz ayrıca dosya paylaşımı yapabilmemiz için? ve ne kadar kapasitede hdd takabiliyoruz?

Hocam eger NAS cihazlarından bahsediyorsanız onlarda modeline ve markasına göre kapasite seçenekeleri var mesela ben Asustor 5002T modelini kullanıyorum. 16 tb kadar destegi var. Ayrıca elinizdeki çıkma HDD'leride depolama amaçlı takabilirsiniz. Bendeki 2 yuvalı ve 2 adet WD'nin nas serisi 3 tb'lık disklerini taktım. Gece gündüz çalışıyor. Ses yok, sadece hdd sesi var..

Okul için 5004T yi tavsiye ederim f/p ürünüdür. 1000 tl civarında biraz pahalı sistemlerdir ama onca tahtanın yükünü kaldıracak bir sistem..
http://www.istanbulbilisim.com.tr/asust ... 19337.html

Bendeki Nas serveri ben kendim toplama yapmıştım. Buffalo nas. Elimde 2*2 TB hdd vardı kutusuz. Kutu alana kadar ebaydan NAS kutusu alayım dedim gelen kutu içine takıyorsunuz. İsterseniz RAİD yaparak 2 diski tek disk gibi de kullanabiliyorsunuz.

DAha fazla kapasitelileride var 5*2 TB mesela.

Ben aldığımda dolar düşüktü nas kutusu 200 TL ye gelmişti yanlış hatırlamıyorsam.

gazi57' Alıntı:
ThatBeatsAll' Alıntı:

Fatih projesi ile geliştirilen altyapıyla birlikte bağlanan 100mb internet hızından bahsediyoruz hocam :-)

Sorun hız değilki hocam

ThatBeatsAll' Alıntı:
gazi57' Alıntı:
ThatBeatsAll' Alıntı:

Sorun hız değilki hocam

Biz yerel ağdaki veri alışverişinde bahsediyoruz hocam. Sizin bahsettiginiz olay farklı internetin engelli olması beni enterese etmez tam tersi eger herkes bir nas cihazı kurarsa engelsiz birşekilde veri alışverişinde bulunabilir. böylelikle mebin engeli kendine kalır :D

Örnegin nas cihazından paylaşıma açtıgım şu linkteki filmi okuldan indirebilirsin. http://gazi06.myasustor.com:8000/portal ... o0c1zBwlE0

gazi57' Alıntı:
Biz yerel ağdaki veri alışverişinde bahsediyoruz hocam. Sizin bahsettiginiz olay farklı internetin engelli olması beni enterese etmez tam tersi eger herkes bir nas cihazı kurarsa engelsiz birşekilde veri alışverişinde bulunabilir. böylelikle mebin engeli kendine kalır :D

Örnegin nas cihazından paylaşıma açtıgım şu linkteki filmi okuldan indirebilirsin. http://gazi06.myasustor.com:8000/portal ... o0c1zBwlE0

Yerel ağdan bahsedildiğinin farkındayım hocam.Diyorum ki ağ altyapısında kullanılan cihazlara erişim iznimiz vs yok,önceden olduğu gibi modem arayüzüne DHCP yi kapatayım, şu cihaza elle ip vereyim durumlarında sıkıntı var.Böyle olunca da ağa dahil edeceğimiz cihazları yönetmekte vs sıkıntı olur.(Temennimiz olmaması)

Filmi izlemiştim ama okula gidince deneyeyim bakalım asustor meb engeline takılmazsa tabi

BBNET
Geri