EBA GNU/Linux Türkiye’nin Eğitim Odaklı Dağıtımı

Kodla Büyü

DynEd Balçova

Site Gezgini
Mesajlar
92
Biz okullarda Pardus beklerken dağıtımın EBA GNU/Linux adıyla gelme ihtimali mi var?
Son zamanlarda GNU/Linux hakkındaki yazılarıyla tanınan Anadolu Panteri blogunda paylaşılan makale şöyle:

EBA GNU/Linux, bir kaç gün önce katıldığım bir toplantıda bir öğretmen arkadaşın “Eski bilgisayarları nasıl kullanırız?” sorusuna çözüm olarak yaptığım, aslında başka bir proje için uğraşırken bu amaca hizmet edeceğini düşündüm. LTSP ile ipxe önyüklemesi ile disksiz bilgisayarlar ve uzaktan erişim ile eski bilgisayarların eğitimde kullanılmasını amaçlamıştır. Şimdi şu soruları duyar gibi oluyorum neden Pardus kulanmadınız, Pardus bu konulara şuan çok uzak, inanmıyorsanız deposundan LTSP kurup yapılandırmaya çalışın. MEB şuana kadar okullarda Açık Kaynağa çok çok uzak, Microsoft’a ait işletim sistemi ve Ofis uygulamalarının eğitimini vermektedir. Açık Kaynak uygulamaların ve İşletim sistemi Linux’un eğitim öğretim için en uygun yapı olduğunu duyurmaya çalışıyoruz.

Linux gereksiz yere karmaşık olduğu için bir üne sahiptir. Peki neden okullarda Linux kullanıyorsunuz? Çocukları öğrenmeye hazırlamakla ilgili. Linux ile çalışmak, işletim sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek için birçok fırsat sunuyor. Çocuklar büyüdükçe, kendi çıkarları ve merakları ile keşfedilme fırsatları olacaktır. Linux platformu kullanıcılara bu kadar açık olduğu için, çocukların ömür boyu bilgisayar sevgisini keşfetmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için mükemmel bir mekandır.

EBA eğitim amaçlı kullanıma yönelik bir işletim sistemi ve Debian temellidir. Norveç’te başlayan ve bu çalışma Debian Edu’nun bir benzeridir, okullar için açık kaynak GNU/Linux’tur. Okulların kaynaklarına ve gereksinimlerine uyacak şekilde tasarlanmış ücretsiz bir bilgisayar yazılımı olarak düzenlenmiştir ve şu anda büyük ve büyüyen bir uluslararası topluluk tarafından geliştirilmektedir.
EBA, çoğu eğitim senaryosuna uygun bir terminal sunucusu ortamı sağlar ve önceden yapılandırılmış hazır servislerin çoğu ile birlikte gelir. Kullanıcının gereksinimlerine ve uzmanlığına bağlı olarak hem teknik hem de teknik olmayan kurulum işlemlerine izin verir ve orta ila büyük sistem dağıtımlarını ve yapılandırmalarını oldukça basitleştirir.

EBA GNU/Linux, Öğretmenler için LTSP yapılandırılması kolay betikler ve paketler hazırlanıyor. Öğretmenler günü öncesi bu konuda çalışmayı uygun gördüm. Vefakar ve cefakar Öğretmenlerimizin işini bir nebzede olsa kolaylaştırabilirsem, ne mutlu bana…

Not: LTSP kurulumu daha sonra detaylı şekilde sitede açıklanacaktır.

EBA GNU/Linux’u aşağıdaki resme tıklayarak indirebilirsiniz.




Kaynak: Anadolupanteri.net - https://anadolupanteri.net/2019/11/eba-gnu-linux-turkiyenin-egitim-odakli-dagitimi.html
 
Resmi bir hesaptan dağıtımı yapılmıyor. Dolayısıyla MEB tarafından desteklenen resmi bir sürüm olduğunu düşünmüyorum.
 
Anadolu Panteri EBA sürümü yeni sürümü hazırlanıyor. Akıllı Tahta için optimize edilmiş birçok özellikle geliyor. Ders dağıtım programı Fet, DYS uyumlu, OpenBoard Akıllı Tahta uygulaması ve bir çok ders için hazır uygulamalar, E-kitab uygulamaları kurulabilir bir şekilde hazır. Katkıda bulunmak isteyen arkadaşları Anadolu Panteri forumlarına bekliyoruz. Hatta uygulumalarınızı depomuza gerekli testleri yaptıktan sonra koyabiliriz. İlgi ve desteğinize teşekkürler. Desteğinizi daha çok Gelecek Anadolu Panteri sürümünde bekliyoruz. Bir sonraki sürümde ihtiyaçlara daha fazla cevap vermek istiyoruz.

https://anadolupanteri.net/anadolu-panteri-indir-2
 
İsim hiç önemli değil. Linux güzeldir. İndirip deneyelim bakalım.
 
Geri
Üst