Web Tasarım Dersini Birlikte Planlayalım

Kodla Büyü

nuribjk

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
277
Merhaba arkadaşlar, Web tasarım dersi için gelecek yıla hazırlık anlamında kapsamlı bir planlama yapmak, dersi daha verimli hale getirmek istiyorum. Öncelikle bu yıla kadar web tasarım dersini nasıl işlediğimi anlatayım.

1- ilk olarak nic.tr den her öğrenciye 2 yıllık adsoyad.com.tr şeklinde domain ve bulabildiğimiz en uygun fiyatlı yerden 2 yıllık hosting alıyoruz. Genelde 2 yıl için öğrenci başına 40tl civarı ödüyoruz. Böylece her öğrencinin 11 ve 12. sınıfta kullanabileceği kendine ait bir web sitesi oluyor. Bütün ödevlerini internet üzerinden kontrol ediyorum.

2- Kaynak olarak meb modüllerini kullanıyorum, ilk sınava kadar css e kadarki bölümü işliyorum. Tablolar ile hazırlanmış bir web sitesini yayınlatmaya çalışıyorum. 2. sınav tarihine kadar css iyi derecede öğretmeye çalışıyorum ve 2.sınavı her sene uygulama sınav yapıyorum. Ekran görüntüsünü verdiğim siteyi css ile hazırlamalarını istiyorum. Bu sınavdan önce her öğrenciye ayrı bir tasarım görüntüsü veriyorum ve aynısını css ile hazırlamasını istiyorum. Böylece sınava da hazırlık yapmış oluyorlar, biraz dahi ilgisi olan öğrenci uygulama sınavda rahatlıkla başarılı oluyor.

3- 2.dönem dreamweaver ile ilgili kısımda yine css i kullanarak, ilk dönemki uygulamaya devam ediyorum. İlk dönemkinden daha güzel görünen ayrı tasarımlar vererek site hazırlamalarını istiyorum. 2.dönem ilk sınavı uygulama yapıyorum.

4- asp.net modüllerine geçtiğimizde ciddi sıkıntı başlıyor ve kopmalar oluyor genelde. Bu bölümde faydalı bir ilerleme olduğunu söylemem çok zor. Özellikle 2.dönemin bu bölümünü daha iyi planlamak gerekecek sanırım.

Yukarıda yazdıklarım dışında, eğitim öğretim yılının ilk haftalarında web tasarım ile ilgili aradıkları herşeyi bulabilecekleri 2 forum adresini mutlaka paylaşıyorum. (r10.net ve wmaraci.com) Böylece forumu kullanmayı, aradığı soruların cevabını bulmayı, kendilerini geliştirebilecekleri yeni bilgilere ulaşmalarını istiyorum. Ama bu konuda da çok başarılı olamıyorum. Sadece not alıyorlar, ilk akşam inceleyip hemen pes ediyorlar. Halbuki bu forumları detaylı incelediklerinde sektörün ihtiyaçları, yenilikleri, geleceğe dair ipuçları vs kolayca haberdar olabilirler.

Bu sene sanırım web tasarım dersleri 12 saat olacağı için, şimdiden bu şekilde bir planlama ile dersi daha verimli hale getirebiliriz diye düşünüyorum.

Yeni eğitim yılı ile birlikte web tasarım dersinde yapmayı istediğim değişiklikler;

1- ilk olarak modüllerin dışına çıkmam gerektiğini düşünüyorum. Henüz bende hakim değilim ama html 5 mi olur, jquerry mi olur bilmiyorum. Bilgileri yenilemek gerektiğini düşünüyorum. Sizin tavsiyeleriniz ne olur? Sıralama ne olmalı, kaynak ne olmalı?

2- Mutlaka seo kavramını derse eklemeyi düşünüyorum. Hatta her öğrencinin kendi sitesi olduğu için sınıf içerisinde bir seo yarışması bile yapılabilir. Örneğin "bilgisayar bilisim dersleri seo" gibi anlamsız bir kelime dizisini ödev olarak belirleyeceğim ve 2 ay sonunda öğrencilerden hangisinin sitesi yada alt sayfası bu kelimede ilk sırada çıkıyorsa ona ödül / not vs verilebilir. Benzer uygulama yapan varsa tavsiyelerini öğrenmek isterim.

3- Önceki yıllarda son haftalarda içerik yönetim sistemlerine zaman ayırıyordum ama bu sene özellikle wordpress e biraz daha uzun zaman ayırabilirim diye düşünüyorum. Diğer durumda öğrenci internetteki her sitenin sıfırdan kodlandığını zannedip, tasarım olarak kendi hazırladığını çok zahmetli ve yetersiz görüyor. Kolay pes ediyor. Burada içerik yönetim sistemlerinden önce temel düzeyde kod bilgisine sahip olduklarında, gerektiğinde tema düzenleme, eklentilere müdahale etme ihtimalleri de olabilir diye düşünüyorum. Bu konuda da önerilerinizi varsa tecrübelerinizi öğrenmek isterim.

4- Son olarak sosyal medya yönetiminin öneminine istinaden web tasarım dersinin bir yerlerine eklenebilir mi acaba diyorum. 5 yıl önce tek başına web sitesi üst düzey öneme sahipti ama artık youtube, instagram, facebook zaman zaman web sitesinin de önüne geçebiliyor. Bu nedenle 2. dönem bir işletme sitesi yaptırabilir, ilişkili olarak ta sosyal medya hesaplarını açtırıp grafiklerini hazırlayıp, daha fazla kişiye ulaşmalarını hedef koyabiliriz. Tabi burada işletmeyi öğrenci bulsa ayrı sıkıntılar çıkacaktır, biz bulursak ayrı sıkıntılar olacaktır. Ben işletmeleri eş dost akrabalarından bulmalarını isteyip, sadece domain ve hosting ücreti karşılığında ödev olarak site ve sosyal medya hesaplarını hazırlattırabiliriz diye düşünüyorum. Böyle olursa site sahipleri de çok büyük beklenti içerisinde olmaz diye düşünüyorum.

Bu değişiklikler ile öğrencinin kendine daha fazla güveneceğini düşünüyorum. En azından öyle hayal ediyorum :) Yorumlarınızı, sizin yaptığınız uygulamarı iletirseniz tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

Ayrıca grafik dersi için de kapsamlı bir planlama yapabiliriz. O ders için de aklımda yeni uygulamalar mevcut.
 
Öncelikle gayretinizden dolayı tebrik ediyorum Hocam, öğrencilere alan adı ve barındırma hizmeti aldırmanız gerçekten çok güzel, sorun yaşamadan aldırabiliyor olmanız da şevk verici.
Asp.NET gerçekten zorluyor öğrencileri açık akademi modülleri oldukça faydalı ama bir projeye dönüştürme işi söz konusu olduğunda çok yetersiz oldukları göze çarpıyor, sınıfta canlı proje yapıldığı zaman bile kopmalar oluyor maalesef.
---
Tabloyla sayfa yapısı tasarlatmak yerine tablo etiketlerini normal olarak gösterip sayfa yapısı için CSS kullanmak daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.
HTML5'e gelince piyasada bulunan birkaç HTML5 kitabına sahibim ama maalesef şunu tavsiye ederim diyebileceğim bir kitap yok.
Sayfayı yapısal olarak divlerle isimlendirmek yerine yeni etiketlerle isimlendirme işi HTML5'in semantik mantığı yani <div id="header"> yerine <header>, <div id="menu"> yerine <nav>, <div id="footer"> yerine <footer> etiketi kullanmak gibi, bu yapı HTML'e girerken bu şekilde anlatılırsa ayrıca girmeye gerek kalmaz. Yine yeni input değerleri var number, date gibi bunlar da <form> etiketi anlatırken verilebilir. Eski multimedya etiketlerini anlatıyor musunuz bilmiyorum ama bunlar yerine yeni gelen <audio> ve <video> etiketleri, ilgili başlıkta eskilerini anlatmak yerine tercih edilebilir(hatta edilmelidir bence). Grafik etiketleri var; <canvas> javascript(js) olmadan bir şey ifade etmeyecektir, <svg> karmaşık gelmeyecekse bahsedilebilir. Bir de APIler var onlar da yine js olmadan olmaz.
Buradan hareketle HTML ve CSS bitince js'ye girmek daha uygun olacaktır diye düşünüyorum, daha sonra jquery başta olmak üzere belli başlı js kütüphaneleri tanıtılabilir.
Responsive tasarımın temel kurallarından bahsederek tek sayfalık basit örnekler yapılabilir.
İçerik yönetim sistemlerine geçmeden önce yine vakit elverdiği kadar bootstrap kütüphanesinden bahsedilerek daha önce yaptırdığınız sayfaların bootstrap kullanarak yapılmışını istemek güzel olabilir.
Sosyal medya konusunda bir şey söyleyemeyeceğim ama sosyal medya APIleri ve bir hesaba ait mesajların web sayfasında gösterilmesi gibi işlemler yaptırılabilir.

Aklıma gelenler bunlar, başlık için teşekkürler, inşallah diğer arkadaşların katkılarıyla zenginleşir.
 
bu sene bootsrap ve benzeri birkaç jq kütüphanesini anlattım. çok faydalı olduğunu gördüm. ortaya güzel şablonlar çıktığı zaman şevkleri arttı.
 
ben şöyle yaptım arkadaşlar.
tüm uygulamaları adı ve tarihiyle kaydettim. yani seneye gün gün uygulama hazır.
okula gidince atayım
 
Değerli yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar, biliyordum güzel fikirlerin çıkacağını. Daha da çıkacaktır :)
@lperen hocam,
Domain ve hosting alma konusunda ufak tefek sıkıntılar yaşasak ta uzun yıllardır ısrarla aldırıyorum. En azından nereden alınır, kaç paraya alınır, dns yönlendirmesi nedir, nasıl yapılır vs konularında bilgi edinmiş oluyor. ftp programlarını kullanmayı öğreniyorlar. Bu sene iletisim@adsoyad.com.tr şeklinde mail adresi de aldırayım diyorum, böylece cpaneli de kullanmış olurlar. Tabi bunları yaparken en az bir haftanın dersleri gidiyor.
 
Konuyu açıp bilgilerini paylaşan bu konuda dertlenen hocama özellikle teşekkür ediyorum.Planlama sınıf düzeyiyle değişse de bu derste neler yapabiliriz var olan kapasiteyi en üst düzeyde nasıl kullanabiliriz buna kafa yormamız gerekiyor.Bu derste yıllar içerisinde çok değişiklikler gösterdi.Modülden anlatmak bu derse haksızlık diye düşünüyorum.Çünkü bizim zümremizin adında dahi teknoloji geçiyor.Teknoloji 2014 yılının 2012 yılının modülleri ile yürüyemez.
Öncelikle bu derste benim kanaatim artık kimse tablolu tasarım yapmadığı bunların yerini divlerin aldığı konusunda hemfikiriz.Özellikle önyüz tasarlamada "flexbox" yapısı ile CSS frameworklerinden kullanmak zorunlu hale gelmiştir.Özellikle CSS frameworklerden "Bootstrap","Materialize UI" gibi baba frameworklerden biri kullanılabilir.Şahsen "BOOTSTRAP" kullanıyorum.Nedeni kaynak bolluğu,sıkıntı yaşandığında kolaylıkla hatanın bulunup çözülebilmesi ayrıca her daim bu çatının geliştirilmesi.
Javascript konusunda aslında PHP ASP'yi bitirecek gelişmeler olduğu aşikar özellikle Angular,React,Vue gibi frameworklerle beraber arkaplan kodlamalarını da bunlarla halledebiliyoruz.Fakat tabiki ders saati artsa da 12 saat dahi bunlar için yeterli olmadığı gibi öğrenci seviyesi içinde ağır gelecektir.Anlatım konusunda JQUERY candır.Bunu da örnek uygulamalar üzerinde proje şeklinde anlatılması gerektiğini düşünüyorum.
Gelelim en sıkıntılı yere ASP.NET olayına açıkçası 12.sınıfta PHP gösterdiğimden ASP göstermiyorum.Biliyorum şimdi birileri diyecek nasıl müfredata uymazsın vs. vs.Bende diyorum ki hadi o müfredatın modüllerine uyalım 12 saatin yanlızca 2 saatini dersle geçirebilirsin.Ayrıca bazı işler süreklilik arz eder.Veritabanı işlemlerine geçene kadar sene bittiğinde öğrenciye tekrar baştan farklı bir dil olan PHP'yi göstereceksin ve arkaplanın belki de en önemli işlemi olan CRUD işlemlerini gösteremeden mezun edeceksin.Bu noktada ben şöyle düşünüyorum.Her öğretmenin bir ilgi ve yeteneği üniversitede aldığı eğitime göre şekillenen bir "DİL" yatkınlığı var PHP'de ASP'de aynı amaca hizmet ettiğine göre bu noktada öğretmen iki dilden birini seçip sonuna kadar göstermeli.Şimdi birileri çıkıp derse ki ya hocanın tayini çıkarsa nolacak ? Burda da önemli husus şu bunu dert edinen bir öğretmen o çocuğa denk geldiyse sıkıntı yok emekleyen çocuğu yürüten kişi koşması için gereken ilhamı almıştır.Velhasıl teklif önerilerimize burdan devam edip kendimizi mutlaka geliştirmeliyiz.Bunun içinde ya öğrenciler hiçbir şey anlamıyor!! Benim bilgim bunlara 10 sene yeter gibi tuhaf şeylerin arkasına sığınmadan mesleğimizi hakkıyla yapmalıyız vesselam.
 
Asp.net destekli sorunsuz f/p oranı yüksek hosting tavsiyeniz var mı?
Bu arada tatilden dönen arkadaşların faydalı uygulamalarını paylaşması amacıyla konu da üste çıkmış olsun.
 
kaynak olarak modülden ziyade w3 ve float, positioning yerine flexbox daha verimli olur. belki 2. dönem sadece node.js bile olabilir.
 
Aslında bir hocamızın yaptığı bir web sayfası var webpanosu.net bu adreste hocamız hem duyuru yayınlayıp ödev veriyor hemde subdomain ile bu sayfa üzerinden öğrenciler yaptığı uygulamaları kendi isimleriyle paylaşıyor çok güzel bir uygulama hocamızı bir de burdan tebrik etmek lazım
 
Ben şöyle yapıyorum her öğrenciye sadece web dersinde kullanılacak flash aldırıyorum başlangıca her konu için bir klasör ve uygulama yapıyoruz ders notları html olarak tutuluyor. Html yi erkenden bitirip sınavı yapıp CSS geçiyoruz. İlk dönem CSS ile mutlaka bir site yaptırıyorum. Form bileşenleri(veri tabanı işlerken anlatırım, boş boş koymanın anlamını hala çözemedim), Frame, tabloların detay işlemleri gibi 1800 lu yıllardan kalma konuları yüzeysel geçiyoruz.
İkinci dönem 3 - 4 konu belirleyip kura ile konuları öğrencileri dağıtıyorum, eğer okul TÜBİTAK falan yapacaksa konuyu oraya göre seçiyorum arada bir tane de TÜBİTAK sergisine proje çıkmış oluyor, belli süre sonunda bölümde açıyoruz siteleri öğretmenleri davet ediyorum öğretmenler kimin sitesi olduğunu bilemeden puan veriyor jüri gibi birinci olan öğrencilere sözlü 100 100 öğrenci de motive oluyor harika işler çıkıyor.
Bootstrap bileşenleri harika bol kaynak var, sürekli güncelleniyor, istediğin bileşeni kendi keyfine göre düzenleyebiliyorsun(ben aynı slider dan kaç tane çoğalttım, aynı olduklarını anlamak neredeyse imkansiz), kaynak yoksa kendin kolayca bileşen yapabiliyorsun, sadece bootsnip deki bileşenler bile çoğu zaman yeterli geliyor on yüz tasarımı için harika bir giriş oluyor.
Bu yıl ders 12 saat olunca iyi oldu siteler bitince ziyaretçi defteri tarzı birşey ekletme planım var temel veri tabanı işlemleri de oldu mu tamam.
Modülü birebir işleyip sonunda ürün çıkarabilen arkadaş var ise elinden öpmek lazım çok büyük iş çıkarıyor demektir.
 
Son düzenleme:
Bu dediklerinizi meslek liselerinde yapmak imkansız. Gelen öğrenci profili belli. İsteyerek bölüme gelen öğrenci 1 yada 2 yi geçmez. O 2 kişi de zaten ne versen alıyor digerleri ise boş kafa. Bu sene 11. Sinifta bir öğrenciyi sınıf tekrarına bıraktık. Bizim zamanimizdaki öğrenci kalmadı malesef biz bilisim okudugumuzda ailelerimize bilgisayar aldiriyorduk bunlar telefon aldiriyor. Teknik liseler de farksiz burda o yüzden web tasarimi dersi verimsiz geçiyor. Birde sinifi boluyorsun sen veri tabani anlatirken digeri anlatmiyor bile sonra sınavda veri tabani sormayacagiz diyor cocuk dinlermi seni bu saatten sonra
 
Bu dediklerinizi meslek liselerinde yapmak imkansız. Gelen öğrenci profili belli. İsteyerek bölüme gelen öğrenci 1 yada 2 yi geçmez. O 2 kişi de zaten ne versen alıyor digerleri ise boş kafa. Bu sene 11. Sinifta bir öğrenciyi sınıf tekrarına bıraktık. Bizim zamanimizdaki öğrenci kalmadı malesef biz bilisim okudugumuzda ailelerimize bilgisayar aldiriyorduk bunlar telefon aldiriyor. Teknik liseler de farksiz burda o yüzden web tasarimi dersi verimsiz geçiyor. Birde sinifi boluyorsun sen veri tabani anlatirken digeri anlatmiyor bile sonra sınavda veri tabani sormayacagiz diyor cocuk dinlermi seni bu saatten sonra
Hocam 2 gruba böldüğünüz öğrencilere plan dahilinde aynı konuları vermek zorundasınız. Bir grup farklı işleyip sınava dahil değil demek yanlış olur. Bunu zümre toplantısında karar altına almak gerekiyor. Bu durumda herkesin buna uyması gerekiyor
 
Geri
Üst