YÖK'ten LYS 2017 analizi... Bilgisayar bölümlerinin geleceği!

Kodla Büyü

@lperen

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,059
YÖK, 2017 LYS yerleştirmelerini analiz etti.

İşte YÖK'ün yaptığı analiz

2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı

Yükseköğretim Kurulunca üniversitelere yerleştirme sayılarına ilişkin yapılan analize göre:

- Lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 422.950 oldu. Bu sayı geçen yıl lisans programlarına yerleştirilen öğrenci sayısı 423.479 ile benzer düzeyde olup, devlet üniversitelerindeki lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 2016 yılında 345.579 iken, 2017 yılında yerleşen öğrenci sayısı 346.675 olarak gerçekleşti. Bu kapsamda devlet yükseköğretim kurumlarına yerleşen lisans öğrenci sayılarında artış var.

- Yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan 214.430 toplam kontenjanın 163.613'ü önlisans programlarında, 50.817'si ise lisans programlarında görüldü. Tercih edecek öğrenci sayısındaki geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında önemli bir değişiklik olmamasına ve kontenjanlarda artış olmasına rağmen boş kontenjan sayıları öğrencilerimizin daha bilinçli ve seçici bir tercih sürecinde olduğunun göstergesidir.

- Sınavsız geçiş kaldırılmış olması dikkate alındığında, meslek lisesi mezunlarımızdaki tercih edebilecek yüksek sayıdaki öğrenci sayısı memnuniyet vericidir.

- Taban puan uygulanan programlardan Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programlarındaki gelişme sevindiricidir. Öğretmenlik programlarında ilk kez uygulanan taban puan uygulaması ile özellikle istihdamda güçlük yaşanan bazı programlarda doluluk oranlarında önemli azalma gözlenmiştir. Bu durum eğitim fakülteleri için merkezi olarak değil kalite odaklı bir kontenjan planlaması olarak değerlendirilmelidir.

- Açıköğretim lisans programlarındaki puan türünün örgün puan türü ile aynı düzeye getirilmesi ve bu kapsamda açıköğretim lisans programlarına LYS ile öğrenci yerleştirilmesi bu programlarda doluluk oranını düşürmüştür. Bu durum da tenkitlere yol açan açık öğretimin sistemdeki büyük payında rasyonel bir şekilde azalma meydana getirecek, aynı zamanda açık öğretimin marka değerini yükseltecektir.

- YÖK bursunun ve rasyonel planlamaların uygulandığı temel bilimler, ziraat, orman, su ürünleri ve yer bilimleri programlarındaki doluluk ülkemiz ve yükseköğretim sistemimiz açısından sevindiricidir.

- Lisans ve önlisans'daki önemli sayıda boş bulunan kontenjanlar öğrencilerimize ek yerleştirme döneminde önemli fırsatlar sunabilecektir.

- 2017 yılı yerleştirme sonuçları Yükseköğretim Kurulu olarak son iki yıldır önceliklendirdiğimiz kalite odaklı büyümenin önemli bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Tercih yapan aday sayısında düşüş var

Geçen sene tercih yapma hakkı olan 1.171.886 lise mezunu adaydan 759.424'ü (%64,80), 785.740 meslek lisesi mezunu adaydan 610.583'ü (%77,71) ve toplamda tercih yapma hakkı olan 1.957.626 adaydan 1.370.007'si tercih (%69,98) yapmıştı. Bu sene ise tercih yapma hakkı olan 1.117.622 lise mezunu adaydan 627.850'si (%56,18), 729.252 meslek lisesi mezunu adaydan 366.916'sı (%50,31) olmak üzere toplamda tercih yapma hakkı olan 1.846.874 adaydan 994.766'sı tercih (%53,86) yapmıştır. Yani geçen yıla kıyasla öğrencilerimiz ilk yerleştirmede daha az tercih yapma eğiliminde olmuştur.

Burada özellikle dikkat çekilmesi gereken konu tercih yapma hakkına sahip olan meslek liseli adayların geçen yıl %77'si tercih yaparken bu yıl %50'sinin bu hakkını kullanmış olmasıdır. Bunun sebebi bu yıl ilk kez uygulanan sınavsız geçişin kaldırılması sonrasında, ilgili öğrencilerimize verilen ek puan ile daha yüksek sayıda öğrencimiz sınavda başarılı olduğu halde durumlarını daha iyi değerlendirmek üzere bu aşamada tercihini yapmamış olmasıdır. Sınavsız geçişin kaldırılması sürecinin devreye girdiği bu ilk yılda görülen olumsuz durumun ek yerleştirme sürecinde büyük ölçüde kalkacağı düşünülmektedir.

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında daha az tercih yapma eğilimi doğrultusunda lisans programlarındaki doluluk oranlarının %94,31'den, %89,27'ye gerilediği, önlisans programlarındaki doluluk oranlarının ise %91,42'den %62,55'e düştüğü görülmüştür. Bir başka ifadeyle yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan 214.430 toplam kontenjanın 163.613'ü önlisans programlarında, 50.817'si ise lisans programlarındadır.

Bu sonuçlar öğrencilerimizin daha bilinçli bir tercih yapma eğiliminde olduklarını, sadece yükseköğretime girmeyi değil, mezuniyet sonrasındaki istihdam imkanlarını da dikkate aldıklarını göstermektedir. Bu durum yükseköğretim sistemimizdeki özellikle son iki yıldır kalitenin arttırılması odaklı uyguladığımız politikalar ile de uyumludur. Bununla birlikte özellikle meslek lisesi mezunlarına yönelik bu ilk sene için rehberlik yapmamız gerektiğini de göz ardı etmiyoruz. Bu hususu YÖK olarak gündemimize almış bulunmaktayız.

Taban puan uygulanan programlardaki gelişme olumlu ve dikkat çekici

İki yıl önce Tıp ve Hukuk, geçtiğimiz yılda Mühendislik ve Mimarlık programlarında başlatılan taban puan uygulamasındaki sonuçlar memnuniyet vericidir.

Tıp programlarında geçen sene boş kontenjan 55 iken bu sene 27, Hukuk programlarında geçen sene boş kontenjan 298 iken bu sene boş kontenjan olmamış doluluk %100 olmuştur. Mühendislik programlarında geçen sene boş kontenjan 14.754 iken bu sene 8.165, mimarlık programlarında geçen sene boş kontenjan 744 iken bu yıl 944 olmuştur. Mimarlık programlarındaki boş kontenjanın artmasındaki sebep Vakıf ve KKTC Üniversitelerine yerleşen aday sayısındaki azalmadır.

Bu yıl ilk kez başlayan Öğretmenlik programlarında taban puan uygulaması kapsamında ise, doluluk oranı geçen yıl %99,23 iken bu yıl %86,79 olmuştur.


Bu doluluk oranındaki düşüşte özellikle bazı programlar önemli rol oynamaktadır. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programlarında geçen sene kontenjan 2.965, yerleşen 2.902 ve boş kontenjan 63 (doluluk %97.85) iken bu sene kontenjan 2.866, yerleşen 543 ve boş kontenjan 2.323 (doluluk %18.95) olmuştur. Benzer şekilde Fen Bilgisi Öğretmenliği programlarında geçen sene kontenjan 4.429, yerleşen 4.414, boş kontenjan 15 (doluluk %99,6) iken, bu sene kontenjan 4.459, yerleşen 3.049, boş kontenjan 1.410 (doluluk %68,38) olmuştur.

Bu programların özelliği özellikle istihdamda güçlük yaşanan programlar olmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kamuoyu da zaten uzun yıllardır bu kapsamdaki öğretmenlik programlarında kontenjan azaltılmasına gidilmesini talep etmekteydi. YÖK olarak re'sen ve merkezi olarak kontenjan azaltılması ve pek çok üniversitede bu programların kapatılması yerine kalite çıtasının yükseltilerek aynı sonuca ulaşma yöntemi tercih edilmiştir. Uygulanan taban puan uygulaması ile geçmişte başarı sıralaması 1.420.000'lerde! olan öğrencinin eğitim fakültesi programlarına yerleşebildiği göz önüne alınarak yerleşen öğrencinin niteliğini arttırabilmek üzere eğitim fakültelerine yerleştirme taban puanı (bütün ilgili tarafların ve kamuoyunun tasvibiyle) 240.000 seviyesine çekilmiştir. Bunun sonucunda da bu programların doluluk oranlarda önemli oranda düşüş yaşanmıştır. Bu durum doluluk oranlarımıza olumsuz yansımış olsa da geleceğimizi emanet edeceğimiz genç nesillerimizin eğitimi açısından daha nitelikli, bilinçli ve istekli bireylerin öğretmenlik programlarını tercih etmesi ve öğretmen olması açısından oldukça olumlu bir durumdur.

...

Boş kalan kontenjanlarda mezuniyet sonrası istihdam edilebilirliğin etkisi

Boş kalan program kontenjanlarına bakıldığında önemli kısmının mezuniyet sonrası istihdam endişesinin olduğu veya arz ve talep dengesinde güçlük yaşanan programlar esaslı olduğu değerlendirilmektedir. Örneğin, eğitim fakültesi programları arasında en düşük doluluk oranının istihdam alanının oldukça daraldığı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği alanında olması arz ve talep dengesinin doğal bir sonucu olarak değerlendirildi.

Bu sene Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğinde doluluk oranı %19,72, Fen bilgisi öğretmenliğindeki doluluk oranı %69,15'tir. İşletme ve iktisat gibi çok fazla mezunun bulunduğu programlar için de ayni bakış açısı söz konusudur.



Öğrencilerimizin tercih hakkını kullanma sürecinde ikinci bir şans

İlk yerleştirme sonuçlarına göre ek yerleştirme için önemli sayıda kontenjan olması, öğrencilerimizin geçtiğimiz yıllara göre ek yerleştirme sürecinde daha fazla imkan ve fırsat sunmaktadır. Öğrencilerimiz bu kontenjanları dikkatlice değerlendirerek yıl kaybına uğramadan yerleşebilme ve yükseköğretim sistemimize dahil olma imkanı bulabileceklerdir.

Son Söz

Yeni YÖK olarak Yükseköğretim sisteminin her kademesinde kaliteyi öncelikli kılıyoruz. Kontenjan planlamasında önceliğimiz kontenjanların ve yerleşen sayılarının hadsiz hesapsız artırılması değildir. Sistem, önceden yapılan planlamalarımız dahilinde çalışmakta olup yetkinlik ve yeterlilik dikkate alınarak büyüme gerçekleştirilmektedir. Diğer taraftan iki yıldır gerek üniversitelerin ilgili verilerinin paylaşımı gerekse mezun başarıları ve programların akredite olup olmadığı bilgilerinin açıklanması öğrencilerimize daha bilinçli tercih yapma imkanını sunmaktadır. Öğrencilerimizin artık bunlara dikkat ettiğini de gözlemlemek mutluluk vericidir.

Kaynak(grafikler için bakılmalı): http://www.memurlar.net/haber/686905/yok-ten-lys-analizi-istihdam-odakli-tercih-yapildi.html
 
Ekran_G_r_nt_s_1.png
 
bölüm için çok kötü, yazık oldu, hele ki bizim gibi zamanında çok yüksek puanla giren öğrenciler varken.
birde atanmak çok zor artık, eğitim fak. zamanla daha az tercih edilecektir.
 
Evet Bilgisayar bölümlerinde(MYO, Teknoloji F., Eğitim F. ve Mühendislik F.) ciddi puan düşüşleri ve boş kalan kontenjanlar söz konusu. Bence üzerinde ciddi şekilde düşünülmesi gereken konular bunlar. Bir yandan dijital çağdan bahsederken diğer taraftan bu alanlara talebin azalması, katma değeri yüksek ürünlerden bahsederken en değerli beyinlerimizin sürekli Tıp alanına yönlendirilmesi vb. konuları nasıl yorumluyorsunuz merak ediyorum arkadaşlar.
 
%18(sadece birkac uni.sayesinde bu oranda) doluluk orani bölumun bittiginin ve birdaha kendine gelemeyeceginin gostergesi.seneye listelere bakanlar iyice etkilenir ve %18in de altina duser YÖK geri adim atmazsa.bizim bolime ozel baraj kaldirimi ve Ygs den alim olursa eskisi gibi belki kimildanma olur ama Yök bile gitmeyin orada atama yok demis acikca.
 
Bu tercih edilmemekten değil baraj sebebiyle sıralamada geri kalan öğrencilerin tercih edememesinden kaynaklanmaktadır. Az ve öz olması güzeldir. Nerdeyse her üniversitede açılmıştı BÖTE ve üniversitelerin fazla mezun vermesi değil nitelikli mezun vermesi daha mantıklı özellikle eğitim alanı için. Tabiki şu tarafı üzücü eğitim fakültesini seçen öğrencilerin gözden çıkardığı ilk bölüm olması, bizim yaşadığımız sıkıntıların birçok ortamda dile getirilmesi ve bilinçli tercihin(istihdam edilme imkanı açısından) artması durumu bu hale getirdi diye düşünüyorum.
 
Gerçekten bu değişiklik böyle bir zamanda mı yapıldı? Eğer böyle olduysa bölüme telafisi güç bir zarar verilmiş demektir.
image.jpg
 
belki de sayının azalması kıymeti artırır. inşallah diyelim tabi
 
Aşşağıya 19 üniversitenin BÖTE kontenjanları ve giren öğrenci sayılarını topladım. Üniversite sınavında derecelerle seçilen bölüm ölmüş. Allah rahmet eylesin.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 1
AMASYA ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 2
ANKARA ÜNİVERSİTESİ kontenjan 60 giren 18
BARTIN ÜNİVERSİTESİ kon. 30 giren 1
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 1
EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)kontenjan 60 giren 24
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ kontenjan 60 giren 1
FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ) kontenjan 60 giren 4
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ kontenjan 60 giren 2
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (%50 Burslu) kontenjan 45 giren 0
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Tam Burslu) kontenjan 5 giren 2
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 2
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ kontenjan 50 giren 1
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ kontenjan 45 giren 5
MERSİN ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 1
SİİRT ÜNİVERSİTESİ kontenjan60 giren 1
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ kontenjan 55 giren 2
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ kontenjan 60 giren 16
UŞAK ÜNİVERSİTESİ kontenjan 40 giren 2

Toplam kontenjan: 890 yerleşen aday sayısı:86
 
Böte nin gençler tarafından tercih edilmemesi Türk gençliğine bakış açımı olumlu şekilde değiştirdi, demek ki kendi gelecekleri açısından aldıkları kararlarda enine boyuna düşünüyorlar, sallama iş yapmıyorlar.
 
2019 YKS Sonuçları

Program Kodu ----- Program Adı ----- Puan Türü ----- Genel Kont. ----- Yerleşen
101010097 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 30 - 6
101110387 ANKARA ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Bilimleri Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 5
101510162 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ/Necatibey Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 5
102210011 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce) SAY 50 - 50
100110018 BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 2
109710021 BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 8
102910031 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 7
103110027 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Buca Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 20 - 10
103410148 EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 30 - 11
104110218 GAZİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Gazi Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 30 - 7
104810211 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 50 - 37
105310028 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 15 - 3
111610952 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA/Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 30 - 27
107210023 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Atatürk Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 40 - 41
108410018 ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce) SAY 40 - 41
108610485 PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 15 - 4
110110013 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY 50 - 52

Diğer bölümler kapanmış, bu sonuçlara göre yaklaşık yarısı da seneye kapatılacaktır.
 
Doğru olanda kapanması biz okudukta o puanlara yazık oldu. Eğitim Fakültelerinde kesinlikle teknik branş eğitimi verilmemeli. Eğitim teknolojileri yüksek lisans olmalı. Diğer branşlar bu alanda yüksek lisans yapmalı. BÖTE lerin kapanması en doğru karar.
 
2000 li yılların başında bu bölüme bir çok arkadaşımız gibi bende çok iyi bir puanla girdim, şuan durumumuz çok acı , sonumuz hayır olur inşallah
 
Hanı milli yazılım, uçakların seyrusefer sistemlerini millilestirmek,uzay ajansı,yazılım ihraç edecektik..En garibime giden bizim meb neden bu ise eğilmiyor?Kurslara gidiyorum sırt çantasından robot çıkarıp yürüten tek.tasarim öğretmenleri, daha hayatında corel ve photoshop ile tanışmamış grafik tasarım öğretmenleri, etwinningde kodlama yapıyoruz deyip facebook da cafelerde boy boy resim çektirip yayınlayan öğretmenler.Insallah günün birinde abdnin kafası atıp windowsun fişini çekmez.
 
Bir ara uzaktan bilgisayar mühendislikleri vardı.Bu mühendisler odası mahkemeye verdi kapattırdı.Su zihniyete bakar mısın?Millet googleda facebookda uzaktan yada yarı zamanlı çalışıyor.Netkent hemen izni yok diye kapatıldı
Oysaki 2.üniversite kapsamında yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği vardı.Sinavsiz ben bile düşünüyordum.
 
Geri
Üst