devlet...

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.

_Ali

Aktif Üye
Mesajlar
136
Bir ülke işgal edilirse, işgal edenlerin ilk değiştireceği 5 şey nedir? biraz konu dışı ama ne düşünülüyor öğrenmek istedim.
 
Uzun vadede dil para birimi din kültür her türlü ekonomik zenginliği
Kısa vadede önce onuru yer altı üstü zenginlikleri insan canının değeri kaybolur
 
100 yıl önce bu topraklarda nasıl bir toplum yaşıyordu. şimdi ise nasıl?
cumamız pazar olmuş da farkına varan kalmamış.
 
İşgali nasıl değerlendirdiğinize bağlı. Dil, din,kültür, para birimi denmiş mesela.
Plaza dili, sosyal medya dili, gençler arasındaki dil derken yok oldu olacak.
Din kişiye özel olduğu için çok yorum yapmak istemiyorum, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir ve devletin dini yoktur. Toplumun dini yaşantısına yorum yapmak, eleştirmekte bize düşmez. Lakin bize anlatılan ile şu an yaşanılan ortam çok farklı.
Parayı tl kazanıyoruz ama ithalatın etkisiyle her harcamamız döviz. Buna göre de birikimler ya döviz ya altın.
Kültürümüz doğu ve batı işgali altında.
Bilmiyorum özgür müyüz, işgal altında mıyız...
 
cok derin konular cikar manyagin biri olmadik abuk subuk seylerle itham eder onun icin hec yorum yokiyiye gidiyormuyuz pek sanmam ama en azindan milli manevi degerleri olan bir ulusuz etrafimizda olmayan bir sey bu,enseyi fazla da karartmaya luzum yok netekim
 
İşgali nasıl değerlendirdiğinize bağlı. Dil, din,kültür, para birimi denmiş mesela.
Plaza dili, sosyal medya dili, gençler arasındaki dil derken yok oldu olacak.
Din kişiye özel olduğu için çok yorum yapmak istemiyorum, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir ve devletin dini yoktur. Toplumun dini yaşantısına yorum yapmak, eleştirmekte bize düşmez. Lakin bize anlatılan ile şu an yaşanılan ortam çok farklı.
Parayı tl kazanıyoruz ama ithalatın etkisiyle her harcamamız döviz. Buna göre de birikimler ya döviz ya altın.
Kültürümüz doğu ve batı işgali altında.
Bilmiyorum özgür müyüz, işgal altında mıyız...
Tarih şuuru olması lazım.
 
Son düzenleme:
21. yüzyılda (1. dünya savaşı dahil) artık bir ülke toprakları toprak olarak işgal edilmiyor,
buna gerek de yok, hem daha zahmetsiz hem uzun vadede getirisi daha yüksek bir yolu var. Yani bir çiftliği ele geçirirseniz içindeki bütün hayvanları öldürüp bomboş işe yaramaz bir çiftliğe sahip olmak yerine, çiftliğin başına ve kilit noktalarına sizin gibi düşünen sizin adınıza sizin istediğiniz şeyleri yapacak kişi veya kişileri koyarsınız.

bir ülkeyi savaşta yendikten sonra işgal edip insanları öldürmek ve kalanlara zorla işgalci sıfatıyla hükmetmek yerine, bürokrasisi, ekonomisi, siyaseti, eğitim sistemi, sanat camiası hep "işgalci ülke gibi düşünen" onların istediklerini yapacak "yerel insanlardan" oluşturulur.

Şöyle başlarsınız kültür ve benlik asimilasyonuna,
1- Bir toplumun benliğini yok etmek, geçmişi ile bağlarını koparmak, kültürel olarak kendinize benzetmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk ama ilk ve en önemli şey o ülkenin dilini değiştirtmektir. Basit masum bir hata gibi görünsede bir toplumun dilini değiştirmek bir insanın hafızasını silmek gibidir. Bir toplumun hafızasını siler o toplumu şekilsiz bir hamura dönüştürürsünüz.
2- Kendi geçmişinden atalarından tarihinden koparmak, geçmişi kötülemek ve onlardan nefret ettirmek. Biliyorsunuz tarihi galip olanlar yazar, galip gelince yeni gelen nesillere tarihlerinden utanmalarını nefret etmelerini öğretmek gerekir.
3- O ülkedeki sanayi ve finans kurumları başta olmak üzere stratejik öneme sahip ekonomik enstrumanlar "işgalci ülke gibi düşünen" ve güvenilen yerel ailelere teslim edilir.
4- Eğitim kurumları yoluyla, yeni gelen nesileri daha küçük yaştan asimile edersiniz. Adeta onların bilgisayrlardaki rom bellekler gibi çocukların da Rom Belleklerine yazılır bu öğretilenler ve ömür boyu değiştirmek çok ama çok zordur. Ne yaparsanız yapın sistemin zombileşmiş koruyucularına dönüşürler ve bu insaların fikrini birdaha değiştirmek çok ama çok zordur.
5- Medya... önceden savaş sırasında işgal edilecek ülkenin şehirlerine uçakla kağıt bildiriler atılırdı, halkın direncini kırmak onlara teslim olmaya ikna edecek "kendince haklı" gerekçeler yazılırdı üstüne. Şimdi onun yerine tüm medya araçları, yani Televizyonlar, film endüstrisi, ve nihayet en güçlü silah olan internet ve sosyal medya enstrumanları var. Bir ülkede medya ve diğer tesir müesseseleri elinizdeyse insanları istdiğiniz gibi düşündürür istediğiniz gibi yönlendirebilir istediğiniz zaman sokağa çıkarabilirsiniz.
6-Yargı, bürokrasi ve ordu. Orduda sadece sizin istediğiniz tip insanlar asker olabilir, sizin istediğiniz gibi olmayanlar ordudan atılır. yargıda da bürokraside de... çocukluktan eğitim tezgahından başarılı şekilde geçmiş ise tam işgalci zihniyetiyle yetişmiş demektir, kendi benliğinden kültüründen, tarihinden utanan asimile edilmiş kişilerin bu kurumlara yerleşmesi daha kolaydır.

(Bir de din meselesi var ama şimdi oraya girersek sanki bizim ülkemizden bahsediyormuşuz gibi olur o nedenle o meseleye girmiyorum)

İşin en önemli kilit noktası ise bu tüm yaptıklarınızı sizin istediğiniz gibi devam ettiren devam ettirmek isteyen kişiler artık sizin baskınızla değil kendi kendine bu halde olmaya devam eder. Çocuklarınızı öyle yetiştirmeye çalışır...Bir süre sonra artık işgalcinin adına, işgalcinin istediğini kendi isteğiyle yapan milyonlarca yeni insan kendiliğinden işgalci adına mücadele etmeye devam eder. Beyni yıkanmış ve işgalci düşünce ve yaşam tarzını kendi kendi isteğiyle seçtiğini düşünen milyonlarca zombi...
 
Son düzenleme:
Dindar arkadaşlar konuya duygusal bakıyor, Realist olarak bakarsak kültürler birbirinden etkilenir ve baskın kültür diğerini ezip tüketir,
Buyrun ihram giyip sarık takıp sokağa çıkabilirsiniz kimse size karşı çıkmaz ama olmaz batının giyim tarzını öylece bırakamıyorsunuz değil mi, sadece giyim tarzını da değil telefonunu televizyonunu otomobilini internetini ıvırını zıvırını vs, bugün günlük yaşamda kullandığınız herşey batı icadı, önce bir onları bırakın bakalım,
100 yıl önce tabi bunlar yok iletişim sıfır insanlar görmediği kültürden de etkinlenmiyordu, anadolu halkı pek mutlu mesut kültürünü yaşıyordu! (bkz: ahmet haşim in mektubu https://www.google.com/search?q=ahm...-android-asus&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8)
Ancak osmanlı devletinde sarayın ve ordunun üst kadrosu avrupayla gayet içli dışlıydı, kültürünü, yaşantısını benimsemişti,

1000 yıl önceye giderseniz de baskın arap kültürüyle karşılaşan türklerin nasıl da dilini dinini vs değiştirdiğini görürsünüz,
kullandığınız 10 kelimeden 8 i arapça farsçaydı haberiniz var mı, 10 kişiden 9 unun ismi halen arap fars ismi,

Bugün de inglizce fransızca kelimeler dilimize girdi, iletişim çağındayız, dünyanın öbür tarafını canlı yayında izleyebiliyoruz, diğer insaların yaşam tarzlarını görebiliyoruz, hangisi daha zevkliyse, baskınsa insanlar ona meyil ediyor, suriyelileri gözlemleyebilirsiniz mesela,

Sonuçta insanların değişmesini istemiyorsanız kuzeykore gibi ülkeyi dünyaya kapatmalısınız, tv yi interneti vs tüm ileşimi yasaklarsanız kimseyi görmez, dünyadan bihaber mutlu mesut kültürünüzü yaşarsınız,

Bu arada öğretmen forumundayız ama yine de hatırlatayım alfabeyle dili birbirine karıştırmamak gerekiyor, mesela biz türkçe konuşuruz latin alfabesi kullanırız, bazı türki devletler türkçe konuşup kıril alfabesi kullanır, iran ise farsça konuşup arap alfabesi kullanır ki iran şiidir, şiilik sünni alimler tarafından mezhep olarak kabul edilmez, sapkın derler. Suudiler de arapça konuşup arap alfabesi kullanır ama vahhabilik mezhep olarak kabul edilmez ve onlara da sapkın derler. Demekki neymiş alfabenin arap olması yaşanılan dini süper yapmıyormuş.

Ayrıca kullanılan kelimelerin değişmesi de dilin değişmesi demek değildir, öyle bazı sevdiğiniz önderlerinizin yunan galip gelseydi de sömürge olsaydık keşke gene aynı olurdu dediğine inanıp coşmayın hemen, önce bir afrika ya, güneyamerika ya, ortadoğu ya bakın, sömürge ülkelerin durumuna bakın, diliniz hala türkçe, fransızca konuşan afrikalılara, portekizce konuşan amerikalılara vs bakın sonra karar verin
 
Son düzenleme:
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Geri
Üst