Halk Eğitim ve Yetiştirme Kursları 40 Saat Ek Ders Sorunsalı

Kodla Büyü

LostParadise

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
484
Merhabalar Sayın Hocalarım;

Sizlere bir konuda bilgi vermek istiyorum bu siteden öğrendiğim çok şey var benimde bildiklerimi aktarmanın bir görev olduğunu düşünüyorum. Benim bu konuda hakkım yendi sizlerinde yenmesin.

Bildiğiniz gibi genelde idarecilerimiz ( ki bizim burada böyle ) kurs açmak istediğimizde 15 saat maaş karşılığı, 18 saat ek ders (BTR görevi ya da normal ders)+ Halk eğitimden veya okul bünyesinde 10 saat kurs açabilirsin izni veriyorlar. Yani 40 saate kadar alabilirsin demek istiyorlar.

Benim yaşadığım sorun şuydu BTR görevim var okulda öğrencilerin saatleri uygun olmadığı için +4 saat te yetiştirme kursu açtım. Daha sonra öğrencilerin halk eğitimden sertifikalı bilgisayar kursu istemelerinden dolayı 10 saatte halk eğitimden bilgisayar kullanım kursu açtım. Bana dedikleri şeyde aynen şuydu hocam en fazla 40 saate kadar ek ders ödenir 30 saat okul + 10 saat kurs sen bu hakkını doldurdun dediler ve 4 saatlik yetiştirme kursunu kapatmamı istediler ve kapattılarda.

Ancak yönetmelikte şu var ;
(ilgili ek ders yönetmeliği http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyal ... 453_ed.pdf)
Ek ders yönetmeliği madde 8'de "Yetiştirme , okuma yazma ve uyum kursları" 10 saate kadar iznimiz var;
yine aynı yönetmeliğin 26'ıncı maddesinde ise "Diğer okul ve kurumlarda ek ders görevi"
(1) Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere (bizde halk eğitim merkezi kendi ödüyor zaten ) ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen yönetici ve öğretmenlere, bu Kararın 7, 8 ve 9 uncu maddelerine göre verilen ek ders görevleri istisnadır.
denilmektedir.

Hatta konuyla ilgili şube müdürümüzle bu hususlara görüştüğümde evet hocam olabilirmiş isterseniz tekrar açın denildi.
Yani siz saygı değer öğretmenlerim ;
30 saat okulda dersiniz + 10 saat yetiştirme kursu + 10 saat halk eğitim merkezinde kurs açabilirsiniz ve hepsininde ek derslerini alabilirsiniz....

Ayrıyeten konuyla ilgili şurada eğitim müfettişlerinin cevapları bulunmaktadır. http://www.acikkaynakegitim.com/konu-og ... islar.html

Ayrıyeten yine http://istanbul.meb.gov.tr/egitimdenetm ... _cevap.php şu linkte arama bölümüne 40 saat diye yazarsanız bu konu ile ilgili eğitim müfettişlerinin cevapları yeterince açık.
 
sayın hocam hatanız olma ihtimali var bence 10 saat sınırlaması ikisinide kaplar diye hatırlıyorum

yanlışım varsa duzeltın
 
yetiştirme kursu açılmayan derslerde bilgisayar kursuda vardı o ne olacak hocam
 
kgunduz' Alıntı:
yetiştirme kursu açılmayan derslerde bilgisayar kursuda vardı o ne olacak hocam

Nerde o yazı hocam ? Görüş yazısından mı bahsediyorsunuz ?
http://www.egiticiweb.com/ogretmen/yeti ... nslar.html
Sanırım bu linkteki görüş yazısından söz ediyorsunuz ama yönetmelik açık görüş yazısının şu anda bu karar etki edilmeyeceğini düşünüyorum. Kaldı ki yönetmeliğin değiştirilmesi gerekir.
 
mfacil' Alıntı:
sayın hocam hatanız olma ihtimali var bence 10 saat sınırlaması ikisinide kaplar diye hatırlıyorum

yanlışım varsa duzeltın

Hayır hocam ikisi ayrı maddeler ayrı başlıklar halinde düzenlenmiş dikkat edersiniz koyu ile belirttiğim 26.maddesinin 2.fıkrasında 8. madde istisna diye belirtmiş zaten yönetmelik açık...
 
Benzer durumdaydım çok faydalı oldu bu bilgi sağ olasın. :alkis: :alkis:
 
Öğretmen bilfiil dersine giriyorsa bunun engellenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Vasıfsız idarecilerimiz kendilerine tonla otura otura ek ders kazandıkları ödemesi bol komisyon vb. görevleri alırken bu kadar yönetmelik incelemiyorlardır. Mevcut kısıtlamaların hepsi kaldırılmalı bence.
 
bu konuda farklı kişilerden farklı cevaplar aldım. aslında durumu bimer e sormak gerek
 
Halkeğitim merkezleinde Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında meslek derslerinden kurs açan var mı?
Bu konuda daha önce bir çalışma yapan arkadaşlarımızın görüş ve önerileri nelerdir
Bilgi ve tecrübeleriniz için şimdiden teşekkürler.
 
arkadaşlar btr öğretmeni okulda yapılan hafta içi ve hafta sonu yetiştirme kurslarında toplamda 10 saatten fazla ücret alamaz mı? olayı tam olarak anlatacak
 
Hakan25 arkadaşım alamazsın. Ek Ders ücretlerine ilişkin kararın 8. maddesi kapsamında (yetiştirme kursları bu kapsamda açılıyor) alacağın ekders eğer okulda maaş karşılığı, zorunlu ve isteğe bağlı ekdersini tam olarak alıyorsan (Branş öğretmeni için 15+6+9=30 saat) alacağın ekders 10 saati geçemez. mevzuat çok açık. Fakat burada Lostparadise arkadaşın söylediği olay farklı. Kararın tüm maddelerini ayrı ayrı değerlendirmekte fayda var. Lostparadise'a sonuna kadar katılıyorum.
 
ben fatih kursu vermiştim...10 saate dahil değildi ekstradan almıştım...bu konuyla ilgisi var mı bilmiyorum.
 
fatih kursu hizmet içi eğitim olduğu için ayrı değerlendirilmektedir.
 
16 saat dersim var ve btr'yim ayrıca hafta sonu 4 saat dyk kursum var .Bu şartlar dahilinde halk eğitimde haftalık 10 saat kurs açabilirmiyim ,halk eğitimdeki bu 10 saat 40 saat sınırına dahil mi? Bu durumda 40 saat durumu nasıl hesaplanır bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim
 
bizim okulda (ortaokul) zümrem hem BTR hem 8 saat destekleme kursu var hemde hafta sonu açık lisede ders veriyor 10 saat ve hepsini alıyor
 
Geri
Üst