Yakınım adına mobil hat açtırılmış, borçlanılınca icra için avukata vermişler. Ne yapmalı?

Kodla Büyü

aydin32019

Üye
Mesajlar
9
Bir yakınımın adına Vodafone'dan faturalı hat açtırılıp ödenmeyen borç birikmiş, nihayetinde de icra ile tahsil için bir hukuk bürosuna verilmiş.

Biraz sorduk soruşturduk. Borçlu hat yakınım eDevlet üzerinden sorunca adına görünmüyor. Vodafone müşteri hizmetlerine TC kimlik no ve ismini verirse oradan da bulamıyorlar. Ancak hukuk bürosunun bize söylediği o numarayı müşteri hizmetlerine veriyoruz da o zaman nasıl oluyorsa lütfedip buluveriyorlar. Hattın Vodafone'da kayıtlı bir adresi yok... Sadece "semt/ilçe/il" girilmiş. Yani sokak adresi ve gerisi tamamen eksik. İrtibat telefonu, email adresi falan da yok. Bunlar olmadan faturalı hat nasıl açılabilmiş, ne biz anlayabildik, ne Vodafone cevaplayabiliyor. Açıldığı bayi yakınımın semtinde ama orası da kapanmış.

Aylardır bunlar olup biterken Vodafone'dan da en ufak bir ses çıkmamış. Yakınımın adresine, telefonuna gelen bir tane dahi fatura, SMS vesaire yok. Hattın irtibat bilgileri bomboş, nasıl gelecek diyeceksiniz... Halbuki yakınımın Vodafone'da bir hattı hakikaten var. Ama numarası da uyuşmayan o hat faturasız ve taahhütsüz, dolayısıyla da borçlanma gibi bir durum zaten mümkün değil. Yine de koskoca Vodafone, madem borç birikmiş alamıyor, bari bir zahmet edip de kendi sisteminde aynı isim ve kimlik no altındaki o asıl hattın üzerinden irtibata geçse, bir - iki SMS atsa olmaz mıydı? Sanki adeta iş bilhassa uzasın, borç biriksin de biriksin, icraya düşsün istiyorlarmış gibi!

Yakınım olaydan bu hafta sonu yeni haberdar oldu. Vodafone'un kendi sisteminde bulamadığı o faturasız hattı nasıl oluyorsa hukuk bürosu pat diye buluverip SMS ile tehditvari bir ikaz göndermiş. Gönderilen SMS de hemen her gün gelip duran dolandırıcılık mesajlarının tıpkısının aynısı bu arada... Neyse ki yakınım kendisi biraz huylu biridir, ne olur ne olmaz diye bir takip edince durumu öğrenmiş.

Vodafone, hukuk bürosu, tanıdık tanımadık sorduğumuz her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Operatör ve hukuk bürosu ikisi de kendileri ile muhatap olunması talimatını veriyor, ayrı ayrı evraklar istiyorlar. O nedenle sormak istediklerimiz:

1) İtiraz etmenin en doğru ve düzgün yolu nedir?

2) Bu konuda asıl kiminle muhatap olunmalı?

Bence bu öncelikle hattı açan, herhalde hattın en detaylı kullanım bilgileri ve saire elinde olan ve üstüne üstlük olayın hiç bir aşamasında kendisine düşenleri yerine getirmeyen operatör Vodafone olmalı, ama elbet ben konunun uzmanı değilim. Hukuk bürosunun da herhalde bu işlerden bir mali çıkarı olduğundan onlara da tam güvenemedik. Zaten ikisi de bize ayrı meblağlar veriyor. Bir de yer yer Tüketici Hakem Heyeti ve/veya Tüketici Mahkemesi'nden bahsediliyor, bunları mı denemeli? Öyleyse nasıl?

3) Hat açtırmak için kimlik, imza, adresli evrak falan alınıyor biliyorum. Ama malumunuz bu günlerde en ufak bir hizmet, abonelik, promosyon vesaire için dahi hemen hemen her yer benzer evrak ve özel bilgilerimizi talep ediyor, topluyor. Bunlar ne derece güvenli ve gizli tutuluyor, kim bilir... Diyelim yakınımınkiler kopyalanmak suretiyle yapıldıysa o zaman derdimizi nasıl anlatacağız?

Biraz uzun oldu ama ileri geri çok soru-cevapdan kaçınmak istedim. Benzer olumlu ya da olumsuz herhangi tecrübeleri olanlar tavsiye ve önerilerini yazabilirlerse çok seviniriz. Yorum ve katkıda bulunacaklara şimdiden teşekkürler.
 
Hiç bir şey anlamadım ☺️“Hukuk bürosu hem mesajla tehditvari ikaz göndermiş ama aynı zamanda da bu mesaj dolandırıcıların attıkları mesajların tıpkısının aynısıymış” tanıdık avukat yoksa savcılığa gidin kardeşim sıradan avukat ilgilenmez
 
Hocam, tebliğ tarihinin üzerinden 7 gün geçmeden icrayı gönderen icra mahkemesine itirazda bulunuyorsunuz. Aksi taktirde borcu kabul etmiş sayılırsınız. Sonra eğer hukuk bürosu bu işin peşinden koşmak isterse dava açacak ve süreç bu şekilde mahkemede devam edecek.
 
Bahsedeceğim konunun sizinle ilgili olacağını zannetmiyorum. Ben durumunuzda, vodafone bayisinde çalışan yetkili bozuntusunun(18'ini geçmiş bir pislik diyelim) parmağı olduğunu düşünüyorum. Sizin konuda şüphe duymadığınız bir tek icra kalmış; onu da ben ekleyeyim örnek olay üzerinden -ki millete ders olsun. İsim cisim yazmadan belirteceğim.

İş icra dairesine kaldığında orada niyeti bozuk olanlar -ki özellikle artık piyasada olmayan ve sizin de muhatap bulamayacağınız şirketler diyelim; size gelen borçları kafalarına göre talep ediyorlar. Piyasadaki işi biten bu şirketler, şirketlerin avukatları resmen para koparmak için mesai harcıyorlar. Öyle garip bir ülke ve adalet sistemi ki muhattap yok ama hak iddia ediyor sizden. Aynı şekilde siz de itiraz için muhattap bulamıyorsunuz, soramıyorsunuz, kızamıyorsunuz! Kıyıda köşede kalmış kuruşlarınız üzerinden dolandırılmak isteniyorsunuz, borç çıkarılıyor, ancak size borcu gönderen daire 182tl yerine 1000tl fiyat biçiyor. Bunu göndermek için de acele etmiyor ki icra miktarı şişmiş gibi görünsün. Peki es kaza fazla para yani şişirilen miktarı gönderirseniz ne oluyor? Siz şahıslar tarafından dolandırıldığınızı zannederken resmen yetkililer tarafından dolandırılıyorsunuz. 182 ;TL asıl borcunuz, kalanı ise cukka !

Eşimin başına gelen "Kapanmış hattın tüm borçlarının ödenmesine rağmen, ödenmemiş görünmesi ve 1000TL(Küsür olmaması önemli) çıkan icra durumunda" avukat ile görüşmeler yaptığımızı, dosya numarası, konuyla ilgili edindiğimiz aslında olması muhtemel borç bilgilerini,... o makamda oturan yetkililere gerçekten ödeyecekmişiz ve sonrasında da dava açacağımızı telefonda bizzat paylaşınca bize dönülerek borcun aslında bilmem ne kadar olduğunu; Örneğin aslında 300TL olduğunu söylediler. Dolandırsanlardan bahsetmiyorum. İCRA DAİRESİNDEN BAHSEDİYORUM. Şimdi bu olayda kimin aslında dolandırıcı olduğu malumunuz...

En güzeli o icra dairesindeki yetkilileri mahkemeye vermekti ama...

BENİM TAVSİYEM. Vereceği cevaplardan şüpheye düşmeyeceğiniz bir icra avukatı ile; mümkünse yakınınız olan bir avukat ile görüşmeniz yönündedir. Ben bir bankanın benden istediği üyelik ücreti için imzaladığım sözleşmenin örneğini posta olarak istedim. Sizin günün birinde itirazınıza dayanak olarak bunu saklamak zorundalar. Benzer şekilde, bir bankaya gidin ve para çekerken yanlış imza atın, size işleminizi yapamayacaklarını söyleyeceklerdir; çünkü imzanız o kişilerin ekranında görünüyor. Attığınız sözleşmedeki ilk imza! Diyeceğim odur ki başvurular esnasında yetkililere verdiğiniz belgeleri saklamak ve gerektiğinde ibraz etmek zorundalar.İş gerekirse adli bilişim'e kadar uzar ancak uğraşmak istiyorsanız sonuna kadar gidin. En fazla bu kanı bozuk kişi kimlik kopyanız ve imzanız ile başvuru yapmıştır ama Bu firmalar canları sıkıldıkça ADRES GÜNCELLEMESİ için ararlar ve sizin adresiniz onlarda nasıl olamaz!!! İmza sahteciliği varsa adli makamlara intikal edebilir. Bayi kapanmış olsa bile işleminizi yapan personel ile ilgili bilgilerin de kayıtlı olması lazım diye düşünüyorum. Şahıs olarak uğraşmanız sizi yorabilir, diğer taraftan hakem heyetleri daha kapıya girdiğinizde yıldırma politikasını hırsıza değil size uyguluyor, sürecin sonuçlanmayacağını söyleyebilirler. Ya da gerçekten sonuç alırsınız ancak uzun sürer. Ben olsam her halükarda uğraşırdım. Geçmiş olsun. Süreci paylaşırsanız sevinirim...
 
Son düzenleme:
Hocam hukuk bürosunun sahte bir dava üretip sizi tehditle panikletip dolandırıcılık yapmadığından eminseniz ilk işiniz bu hattın sözlesmesini edinip bulunduğunuz yerin cumhuriyet savcısına şikayette bulunmaktır. O sebeple vakit geçirmeden yakınınız bukhnduğu yerdeki Cumhuriyet savcılığiına hattın kendi bilgisi dışinda açıldığına dair dilekçeyle başvurması gerekiyor. Böyle durumlarda sanırım Vodafone şirketine dava açılıyor. Ortada bir sözleşme varsa önce hat nereden ve kim tarafından açılmış ayrıca hat kimin üzerine diye bakılacak.Eğer yakınınız adına imza kimlik vs varsa ifade alınması için çağrılacaksınız. Sözleşmedeki imza sizin değilse, sözleşmedeki imza benim değil diyerek adli Tabibin incelemesini ve gereğinin yapılmasını talep edeceksiniz.Yani "bu sözleşmedeki imza benim değildir bunu kabul etmiyorum" diyeceksiniz. Bu sefer de sözleşmedeki imzanın sizin olup olmadığı araştırılacak (Adli Tıp) Daha sonra imza eğer size ait değilse, Vodafone değil Vodafonedaki hangi çalışan o hattı açmışsa onun ve hangi bayi açmışsa o müdürün Adli Tıptan imzaları değerlendirilecek. Inceleme sonucunda imza size ait çıkmazsa hattı açana dava açıp zararınızı isteyebilirsiniz. Karşıdaki kişi 10 gün içerisinde açtığınız davada istediğiniz adli para cezasını ödemek zorunda, ödemezse en azından ifade vermek ve hattı kendisi kullanmıyorsa bu kişinin bulunmasını isteme hakkına sahip. Bayidekiler incelenecek, suçlular bulunacak vs. Eğer hattı açan kişi de dava açılmasını talep ederse ve suçlu o değilse size iftira suçundan dava açabilir. Ve bunlar hemen sonuçlanmaz tabi ki... Allah yardımcinız olsun
 
Öyle bir mesaj bana da geldi dolandırıcı herhalde devlette bir borç yada hat gözükmüyor
Bu hukuk bürosu her 2 hattıma da sürekli arıyor sonra mesaj atıyorlar yok avukatları harekete geçmiş hakkımda sü hukuk bürosu dava açmış filan filan.Ben de dışardan bunlara telefon açtım yarın büronuza pompalı tüfekle baskın yapacağım dedim mesajlar jilet gibi kesildi.
 
Hiç bir şey anlamadım ☺️“Hukuk bürosu hem mesajla tehditvari ikaz göndermiş ama aynı zamanda da bu mesaj dolandırıcıların attıkları mesajların tıpkısının aynısıymış” tanıdık avukat yoksa savcılığa gidin kardeşim sıradan avukat ilgilenmez

Belki ben anlatamadım. o_O Hepimizin telefonlarına hemen her gün, "bilmemne borcunuz var, ödeme yapmazsanız icraya gidilecektir, yasal işlem uygulanacaktır, acil arayın: 123 456 78 90" şeklinde mesajlar geliyor. Bunların hemen hemen hepsi dolandırıcılar. Zaten ekseriyetle topluca gönderilmiş, hitap edilenin ismi yok, gönderen "avukatlık bürosu", "hukuk müşaviri", "ahmet mehmet" gibi genelleme isimler ya da rastgele numaralardan oluyorlar.

Kastettiğim bu avukatlık bürosunun mesajı da bu dolandırıcılık mesajlarıyla format ve hitap olarak aynı, yani görüp geçmek çok kolay. Bir "Ahmet Bey, ben Şu Avukatlık Bürosu'ndan Mehmet Bey, X borcunuzla ilgili bir dosya geldi, lütfen müsait olunca bizi şu numaradan acilen arar mısınız? Web adresimiz bu, büro adresimiz şu, emailim bu." diye yazmak o kadar sene hatiplik gerektirecek mertebede hukuk okuyan ve işlerine gelince son derece ciddi kesilen insanlar için çok mu zor bir şey yani? ;)

Bu mevzuda avukatlık bürosunun gerçekten Vodafone'un işlerine bakan bir yer olduğunu müşteri hizmetlerinden zar zor teyid edebildik. O da bir insana ulaşabilmek için 15 rakam tuşlayıp kurban kestirdikten sonra oluyor, orası başka hikaye.
 
Hocam, tebliğ tarihinin üzerinden 7 gün geçmeden icrayı gönderen icra mahkemesine itirazda bulunuyorsunuz. Aksi taktirde borcu kabul etmiş sayılırsınız. Sonra eğer hukuk bürosu bu işin peşinden koşmak isterse dava açacak ve süreç bu şekilde mahkemede devam edecek.

Öz ve kesin bilgi veren yanıtınız için teşekkür ederim. Henüz bir tebliğ ya da yasal bildirim yok. İlk mesajda izah ettiğim üzere elimize geçen en ufak bir yazılı evrak da yok. Fatura falan zaten adres eksikliği vesilesiyle hiç bir şekilde ulaşmamış, elle tutulur elimizde bir tek avukatlık bürosunun attığı SMS var.

Hayır ne avukatlık bürosu, ne Vodafone falan kesin bir takvim veremiyor ki. Açılış ve kapanış tarihini aldık, öyle "şu kadar güne kadar itiraz hakkınız var" vesaire diyen yok ki. Tabi burada asıl insiyatifi büyüüük müşterisi Vodafone'un borcunu nasıl olursa olsun bir şekilde çabucak tahsil edip memnun etmek isteyen avukatlık bürosundan hayır beklemek de yanlış.

Başka bir forumdan bir arkadaş, mutlaka avukatlık bürosundan borç dosyasının nüshasını isteyin, vermek zorundadırlar dedi. Onu bir talep edeceğiz. Bir de Vodafone'dan hattın kullanım detaylarını, cihaz, lokasyon bilgilerini vesaire tekrar talep edeceğiz (ilk seferde vermemek için mırın kırın ettiler, gerekirse daha detaylı anlatırım).

Sizin "tebliğ" derken kastınız hani mahkeme işleri falan için Ptt veya kurye ile falan gelen, imza karşılığı verilen resmi belgeler gibi değil mi? Bunların elektronik bir teslimat yolu falan yoktur herhalde? Sonra sizin eDevlet'in bilmemneresine gönderdik, baksaydınız falan demesinler?
 
Bahsedeceğim konunun sizinle ilgili olacağını zannetmiyorum. Ben durumunuzda, vodafone bayisinde çalışan yetkili bozuntusunun(18'ini geçmiş bir pislik diyelim) parmağı olduğunu düşünüyorum. Sizin konuda şüphe duymadığınız bir tek icra kalmış; onu da ben ekleyeyim örnek olay üzerinden -ki millete ders olsun. İsim cisim yazmadan belirteceğim.

İş icra dairesine kaldığında orada niyeti bozuk olanlar -ki özellikle artık piyasada olmayan ve sizin de muhatap bulamayacağınız şirketler diyelim; size gelen borçları kafalarına göre talep ediyorlar. Piyasadaki işi biten bu şirketler, şirketlerin avukatları resmen para koparmak için mesai harcıyorlar. Öyle garip bir ülke ve adalet sistemi ki muhattap yok ama hak iddia ediyor sizden. Aynı şekilde siz de itiraz için muhattap bulamıyorsunuz, soramıyorsunuz, kızamıyorsunuz! Kıyıda köşede kalmış kuruşlarınız üzerinden dolandırılmak isteniyorsunuz, borç çıkarılıyor, ancak size borcu gönderen daire 182tl yerine 1000tl fiyat biçiyor. Bunu göndermek için de acele etmiyor ki icra miktarı şişmiş gibi görünsün. Peki es kaza fazla para yani şişirilen miktarı gönderirseniz ne oluyor? Siz şahıslar tarafından dolandırıldığınızı zannederken resmen yetkililer tarafından dolandırılıyorsunuz. 182 ;TL asıl borcunuz, kalanı ise cukka !

Eşimin başına gelen "Kapanmış hattın tüm borçlarının ödenmesine rağmen, ödenmemiş görünmesi ve 1000TL(Küsür olmaması önemli) çıkan icra durumunda" avukat ile görüşmeler yaptığımızı, dosya numarası, konuyla ilgili edindiğimiz aslında olması muhtemel borç bilgilerini,... o makamda oturan yetkililere gerçekten ödeyecekmişiz ve sonrasında da dava açacağımızı telefonda bizzat paylaşınca bize dönülerek borcun aslında bilmem ne kadar olduğunu; Örneğin aslında 300TL olduğunu söylediler. Dolandırsanlardan bahsetmiyorum. İCRA DAİRESİNDEN BAHSEDİYORUM. Şimdi bu olayda kimin aslında dolandırıcı olduğu malumunuz...

En güzeli o icra dairesindeki yetkilileri mahkemeye vermekti ama...

BENİM TAVSİYEM. Vereceği cevaplardan şüpheye düşmeyeceğiniz bir icra avukatı ile; mümkünse yakınınız olan bir avukat ile görüşmeniz yönündedir. Ben bir bankanın benden istediği üyelik ücreti için imzaladığım sözleşmenin örneğini posta olarak istedim. Sizin günün birinde itirazınıza dayanak olarak bunu saklamak zorundalar. Benzer şekilde, bir bankaya gidin ve para çekerken yanlış imza atın, size işleminizi yapamayacaklarını söyleyeceklerdir; çünkü imzanız o kişilerin ekranında görünüyor. Attığınız sözleşmedeki ilk imza! Diyeceğim odur ki başvurular esnasında yetkililere verdiğiniz belgeleri saklamak ve gerektiğinde ibraz etmek zorundalar.İş gerekirse adli bilişim'e kadar uzar ancak uğraşmak istiyorsanız sonuna kadar gidin. En fazla bu kanı bozuk kişi kimlik kopyanız ve imzanız ile başvuru yapmıştır ama Bu firmalar canları sıkıldıkça ADRES GÜNCELLEMESİ için ararlar ve sizin adresiniz onlarda nasıl olamaz!!! İmza sahteciliği varsa adli makamlara intikal edebilir. Bayi kapanmış olsa bile işleminizi yapan personel ile ilgili bilgilerin de kayıtlı olması lazım diye düşünüyorum. Şahıs olarak uğraşmanız sizi yorabilir, diğer taraftan hakem heyetleri daha kapıya girdiğinizde yıldırma politikasını hırsıza değil size uyguluyor, sürecin sonuçlanmayacağını söyleyebilirler. Ya da gerçekten sonuç alırsınız ancak uzun sürer. Ben olsam her halükarda uğraşırdım. Geçmiş olsun. Süreci paylaşırsanız sevinirim...

Efendim, öncelikle gece saatinde üşenmeyip benim gibi uzun ve detaylı anlattığınız için teşekkür ederim. Sizin ve eşinizin başlarınıza gelenlere de üzüldüm. Dediklerinizden örtüşen noktalar var tabi ki.

Beni burada kızdıran durum, Vodafone'un büyük ihmali ve genel umursamazlığı. İşi tahsilat olan bir avukatlık bürosundan (her ne derece o da yanlış olsa da) yine kestirip atma bir tavır hadi hadi bekliyorum. Ama 21. yüzyıla 20 sene girmişiz, kendisini bir "iletişim devi" lanse eden ve işi neticede "bilgi işlemden" ibaret bir şirketin bilgileri kendi sisteminde zaten ayrıyeten ikinci bir kez mevcut bir müşterisine ulaşamaması gibi bir durum sözkonusu olamaz. Faturalı bir hattı fatura adresi, telefon, email olmadan nasıl açıyorsun? Açılmış, sisteminde bu gibi eksikleri düzenli tetkik edip düzeltme talep eden, ettiren bir işlem ve prosedür nasıl yok? Yoksa fatura gönderme zamanı gelince ne adrese basıp nereye gönderiyorsun? Ptt öyle eksik bir adresle onu teslim bile ediyor mu? Burası (oralı tüm vatandaşlara tüm kalpten saygılarımla) Çemişgezek'in bir köyü de muhtar gelen mektubu meydanda eliyle kaldırıp isim okuyarak mı teslim ediyor? Hadi hiç biri tutmadı, aç bak, aynı kişinin sistemde başka bir hattı var. O adrese fatura gönder, o telefona SMS at. Sanki enayi gibi oturmuş gaipten medet umuyorlar. Vodafone'dan faturalar o telefona gitmiştir, yazılı fatura ulaşmasa da, zaten ispatlayamazsınız diyen oldu. Ben de kibarca izah ettim ki, sözleşme de ne kadar abonenin ödeme yükümlülüğü varsa, operatörün de aboneyi vakitli, doğru ve eksiksiz faturalandırma yükümlülüğü var. Her neyse, benim tahminim herhalde sizin dediğiniz gibi, bilgiler ve evraklar başka yerden kopyalanmıştır. Zaten en son hat açtırdığımdan hatırlıyorum, o kendinden karbonlu iki - üç nüsha sözleşme formlarını öyle üstünkörü dolduruyorlar nasıl okunuyor bilmem. Aboneye verdikleri karbon kopya da o kadar silik ki, ne idüğü belirsiz bir şey oluyor.

Bir de işin şu yönü var tabi. Neyse ki borç çok yüksek bir meblağ değil ancak hiç bir şey de değil. İtiraz daha çok prensipten dolayı ve maksat operatörün hatasını ispatlayıp borcu sildirmek. Öbür türlü gidecek bilmem kimlerle muhatap olacaksın, hırlısı var, hırsızı var sonra başına dadanacak.

Diğer sitelerden bir kaç arkadaş kesin bir kaç evrak vesaire ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Şimdi onları takip edeceğiz, ilerlemeleri buraya da yansıtırım. İyi geceler.
 
Hocam hukuk bürosunun sahte bir dava üretip sizi tehditle panikletip dolandırıcılık yapmadığından eminseniz ilk işiniz bu hattın sözlesmesini edinip bulunduğunuz yerin cumhuriyet savcısına şikayette bulunmaktır. O sebeple vakit geçirmeden yakınınız bukhnduğu yerdeki Cumhuriyet savcılığiına hattın kendi bilgisi dışinda açıldığına dair dilekçeyle başvurması gerekiyor. Böyle durumlarda sanırım Vodafone şirketine dava açılıyor. Ortada bir sözleşme varsa önce hat nereden ve kim tarafından açılmış ayrıca hat kimin üzerine diye bakılacak.Eğer yakınınız adına imza kimlik vs varsa ifade alınması için çağrılacaksınız. Sözleşmedeki imza sizin değilse, sözleşmedeki imza benim değil diyerek adli Tabibin incelemesini ve gereğinin yapılmasını talep edeceksiniz.Yani "bu sözleşmedeki imza benim değildir bunu kabul etmiyorum" diyeceksiniz. Bu sefer de sözleşmedeki imzanın sizin olup olmadığı araştırılacak (Adli Tıp) Daha sonra imza eğer size ait değilse, Vodafone değil Vodafonedaki hangi çalışan o hattı açmışsa onun ve hangi bayi açmışsa o müdürün Adli Tıptan imzaları değerlendirilecek. Inceleme sonucunda imza size ait çıkmazsa hattı açana dava açıp zararınızı isteyebilirsiniz. Karşıdaki kişi 10 gün içerisinde açtığınız davada istediğiniz adli para cezasını ödemek zorunda, ödemezse en azından ifade vermek ve hattı kendisi kullanmıyorsa bu kişinin bulunmasını isteme hakkına sahip. Bayidekiler incelenecek, suçlular bulunacak vs. Eğer hattı açan kişi de dava açılmasını talep ederse ve suçlu o değilse size iftira suçundan dava açabilir. Ve bunlar hemen sonuçlanmaz tabi ki... Allah yardımcinız olsun

Evet, hukuk bürosunun kendilerinin olduğunu Vodafone'dan doğrulayabildik. Yoksa gönderdikleri mesaj dolandırıcılık mesajı gibi, aynı dil ve tonda. İyi ki yakınım bir sormuş, soruşturmuş.

Verdiğiniz detaylı cevap için teşekkür ederim. Anlattığınız hakikaten uzun ve dolambaçlı bir süreç gibi görünüyor. Yukarıdaki bir cevaba verdiğim karşılıkta daha detaylı anlattığım gibi burada asıl mesel Vodafone'un ihmalkarlığı ve ilgisizliği. Ellerinde yakınımın tüm irtibat bilgileri zaten sistemde varken konudan onu haber etmeyip de işi bu noktaya getirmiş olmaları büyük sorun. Sözkonusu meblağ az olmamakla da beraber öyle binlerce TL bir şey de olmadığı için sanırım biz bu işi önce Vodafone ile muhatap olarak yazılı itirazlarla sonuçlandırmaya çalışacağız. Diğer bazı sitelerden bir kaç arkadaş da talep etmemiz gereken ve hakkımız olan bir takım evrakları ve bilgileri öncelikle edinmemizi önerdiler. Zaten henüz resmi bir tebliğ gibi bir durum da yok, daha avukatlık bürosu bize yeni ulaştı. Uzun bir icra ve adli süreç konusunda tek bir endişemiz şu, her türlü hırlısı hırsızı var, kaş yapalım derken göz çıkarmayalım, birileri başımıza musallat olsun da istemiyoruz. Başka sitelerde bazı kötü hikayeler nakledildi, o nedenle de geç saat itibariyle bilhassa yakınımın gözü de korkmuş olabilir elbet. :eek:

Ben konuyla ilgili ilerleme kaydedince buraya da bilgi vermeye devam ederim. İyi geceler.
 
Öyle bir mesaj bana da geldi dolandırıcı herhalde devlette bir borç yada hat gözükmüyor
Bu hukuk bürosu her 2 hattıma da sürekli arıyor sonra mesaj atıyorlar yok avukatları harekete geçmiş hakkımda sü hukuk bürosu dava açmış filan filan.Ben de dışardan bunlara telefon açtım yarın büronuza pompalı tüfekle baskın yapacağım dedim mesajlar jilet gibi kesildi.

Şimdi kendi soru sorduğum konuda kendi tavsiye veren durumuna düşmek istemem, ama ne olur siz öyle bir şey yapmayın. Hepimizin bu adamlara kızıyoruz ama şaka maka bir yana, şiddet hatta silah kullanma tehdidinde bulunmak hukuken çok ciddi bir mevzudur, o kadarını ben bile biliyorum. Sonra siz haksız duruma düşersiniz, başınıza daha büyük dertler açılır. Bilemediniz başka biri gider onlara bir zarar verir, siz şüpheli duruma düşersiniz. Ya da arayan, borç morç doğru ya da yanlış olsun hakikaten bir hukuk bürosu ya da kanuni bir işletmedir ve bir çok yer gibi görüşmeleri kayıt altında tutuyorlardır, sonra tehdit ederken kaydınız alınmış olur.

Bu gibi iddialar olan çağrı ve mesajları doğrulamak zor değil, borçla ilgili işletmenin müşteri hizmetlerini arayıp ve onlara hukuk bürolarının irtibat bilgilerini sorun. Neticede biz de bunu yaptık. Yoksa zırt pırt aramaya devam ediyorlarsa numarayı bloke edebilir ya da operatöre ve polise ihbarda bulunabilirsiniz. Ben elimden geldiğince dolandırıcı olduklarından emin olduklarımı (mesela yaka numarası sorunca küfretmeye başlayan polis memuru gibi tipleri) polise ihbar ediyorum. Gerisiyle de çok muhatap olmamak lazım, bunlar malum sağı solu belli olacak insanlar değil daha da ciddi musallat olmasınlar.

İyi geceler.
 
Kendi işini kendin göreceksin arabanın arkasında kısa dipcikli pompalı var.Ogleden sonra geliyorum dedim mesajlar artık hiç gelmiyor.Terminator 2adalet benim
 
Öz ve kesin bilgi veren yanıtınız için teşekkür ederim. Henüz bir tebliğ ya da yasal bildirim yok. İlk mesajda izah ettiğim üzere elimize geçen en ufak bir yazılı evrak da yok. Fatura falan zaten adres eksikliği vesilesiyle hiç bir şekilde ulaşmamış, elle tutulur elimizde bir tek avukatlık bürosunun attığı SMS var.

Hayır ne avukatlık bürosu, ne Vodafone falan kesin bir takvim veremiyor ki. Açılış ve kapanış tarihini aldık, öyle "şu kadar güne kadar itiraz hakkınız var" vesaire diyen yok ki. Tabi burada asıl insiyatifi büyüüük müşterisi Vodafone'un borcunu nasıl olursa olsun bir şekilde çabucak tahsil edip memnun etmek isteyen avukatlık bürosundan hayır beklemek de yanlış.

Başka bir forumdan bir arkadaş, mutlaka avukatlık bürosundan borç dosyasının nüshasını isteyin, vermek zorundadırlar dedi. Onu bir talep edeceğiz. Bir de Vodafone'dan hattın kullanım detaylarını, cihaz, lokasyon bilgilerini vesaire tekrar talep edeceğiz (ilk seferde vermemek için mırın kırın ettiler, gerekirse daha detaylı anlatırım).

Sizin "tebliğ" derken kastınız hani mahkeme işleri falan için Ptt veya kurye ile falan gelen, imza karşılığı verilen resmi belgeler gibi değil mi? Bunların elektronik bir teslimat yolu falan yoktur herhalde? Sonra sizin eDevlet'in bilmemneresine gönderdik, baksaydınız falan demesinler?


Hocam tebliğler PTT kuryesi ile yapılır ve tebliğ edilirken imza alınır. İmza ile evrakı "tebellüğ" etmiş olursunuz ve bu tarih esas alınır. Bu şekilde bir tebligat yoksa ortada hiç endişe etmeyin. SMS vs. şeylerin geçerliliği yoktur. Tebligat gelirse de 7 gün geçirmeden itirazınızı yapın. Sizin itirazınıza istinaden dava açmaları gerekir ki ellerinde sağlam belgeler yoksa buna cesaret edemezler. İcra itirazına karşı haksız yere dava açmak da onlar açısından cezai durum oluşturur ve size de karşı dava açma hakkı verir. Tüm bunları nereden mi biliyorum? Çünkü tam da şu anda aynı süreçleri yaşıyorum :)
 
Hocam tebliğler PTT kuryesi ile yapılır ve tebliğ edilirken imza alınır. İmza ile evrakı "tebellüğ" etmiş olursunuz ve bu tarih esas alınır. Bu şekilde bir tebligat yoksa ortada hiç endişe etmeyin. SMS vs. şeylerin geçerliliği yoktur. Tebligat gelirse de 7 gün geçirmeden itirazınızı yapın. Sizin itirazınıza istinaden dava açmaları gerekir ki ellerinde sağlam belgeler yoksa buna cesaret edemezler. İcra itirazına karşı haksız yere dava açmak da onlar açısından cezai durum oluşturur ve size de karşı dava açma hakkı verir. Tüm bunları nereden mi biliyorum? Çünkü tam da şu anda aynı süreçleri yaşıyorum :)

İzah için teşekkür ederim. Size de geçmiş olsun. :(

Belki tecrübenizden biliyorsunuzdur, bir de size sorayım... Yukarıda bahsettim, başka sitelerden arkadaşlar mutlaka hukuk bürosundan "borç dosyası" vardır, onun nüshasını talep edin, vermek zorundalar dediler. Sizin mevzuda böyle bir talep yaptınız, alabildiniz mi? Vermek istemezlerse falan onu nereye şikayet etmek gerekir?
 
İzah için teşekkür ederim. Size de geçmiş olsun. :(

Belki tecrübenizden biliyorsunuzdur, bir de size sorayım... Yukarıda bahsettim, başka sitelerden arkadaşlar mutlaka hukuk bürosundan "borç dosyası" vardır, onun nüshasını talep edin, vermek zorundalar dediler. Sizin mevzuda böyle bir talep yaptınız, alabildiniz mi? Vermek istemezlerse falan onu nereye şikayet etmek gerekir?
Hocam bizim durum biraz farklı, site yönetimiyle ilgili. Ancak o tür bilgi ve belgeler, konu mahkemelik olduğunda mahkemeye ibraz edilir. Onun dışında hangi kanun maddesine bağlı olarak "vermek zorunda" olduklarını bilmiyorum, bu yüzden de yorum yapamıyorum.
 
itiraz ederseniz hattı almak için kullanılan abonelik sözleşmesi kimlik bilgileri ilgili abonelik başlanıgıcı için ödenen fatura ödeme ayrıntıları mahkemece istenir iş orada anlaşılır, belge sunamazlarsa otomatikmen mahkemeyi alırsınız zaten, biraz uzun sürer ama sizin tuttuğunuz avukat işbilir biriyse vadofone den de yüklü para alır , sizede kalır.
Şu pahalılıkta Çok güzel bir fırsat!
 
Son yazdıklarım üzerinden iki hafta kadar geçti, ben de onca iş güç arasında elimden geldiğince araştırıp soruşturup yakınıma yardımcı olmaya çalışıyorum. Konuyu takipsiz bırakmamak ve elime geçen ek bilgileri de paylaşmak için yine yazıyorum.

Özetle durum şuydu: Bir yakınıma Şubat başlarında Vodafone'un tahsilat için tuttuğu bir hukuk bürosundan, tanımadık bir Vodafone hattına dair ödenmeyen borçların tahsili için beklenmedik bir icra tehdidi gelmişti. Ne büro ne de operatör konuyla ilgili daha bilgi vermiyor, bir yandan da dosya masrafı v.b. ek "yasal ücretler" tehdidi ile de ödeme baskısı yapılıyordu. Ben de onun adına bu konuda yardım danışmıştım. Son durum ise şöyle...

Öncelikle; biz her taraftan evrak talep etmeye devam ediyoruz ama nafile, elimize geçen yok. Ne hukuk bürosu, ne operatör, ne gittiğimiz sayısız Vodafone bayii, hiç biri bize bir evrak "gönderemiyor" ve/veya göndermiyor. Bu devam eden problemin önemi biraz aşağıda ortaya çıkacak.

İkinci olaraktan; konuyu tanıdık bir hakim ve bir de komşumuz bir avukata (gayriresmi olarak) danıştık. Her ikisi de eğer borç meblağ çok çok yüksek değilse şimdilik ödememizin ve sonradan duruma göre uygun yasal yollardan itiraz ve geri talep etmemizin daha akıllıca olacağını söylediler. Herhangi bir soruşturma ve/veya davanın aylar, hatta 1 - 2 yıla sarkacağını ve bu süre zarfında da hukuk bürosunun işin peşini bırakmayacağını; bizim her itirazımıza itiraz edip hatta "ilamsız icra" diye bir yoldan dahi bizden habersiz bile üsteletebileceklerini izah ettiler. Burada ve başka forumlarda da buna uyan bilgiler, tecrüblere ben de rast geldim. Yani sonuç itibariyle bu borcu uzun yolla muhtemelen sildirebileceğimizi ama o arada da çok ama çok daha katı masrafa girilmesi gerekeceğini söylediler. Bu yakınımın bir hayli gözünü korkuttu ve benim itirazlarıma rağmen — elinde de en ufak bir evrak dahi olmadan — o az da olsa borcu ödedi. Şimdi biz onun gereken itirazını yapıp geri alabilme aşamasına geldik.

Son olarak; elimizde hiç bir evrak v.s. yok diyorum ya? İşte nihayet bu meçhul "borçlu hattın" neyin nesi olabileceğine dair bir ipucu bulduk. Yakınımın kesinlikle FATURALI bir hat açtırmadığını ve bundan %100 emin olduğunu yazmıştım. Bu öyle. Yalnız, yakınım geçen sene kendi faturalı hattını başka bir operatöre taşımış. O işlemi yaptırırken de aklına gelmişken, 90+ yaşında ve eve mahsur annesinin 112 acil falan gibi aramak için bulunsun diye kullanabileceği, ev telefonuna ek yedek ama FATURASIZ bir hat açtırmış. Kendisi o hattı da aynı vakitte aldığı için onu da yeni operatöründen diye hatırlıyordu. Ama sonra e-Devlet'den ve o operatörden bakınca onun Vodafone olabileceğini keşfettik (daha annesindeki SIM karta bakacağız, henüz gitme fırsatı olmadı). Yakınım o hattı FATURASIZ açtırdığından da %100 emin. Annesi yaşı itibariyle zaten cep telefonu kullanamıyor, zaten onu da çok acil bir durum olursa nadiren kullanır diye aylık bir sözleşme yerine kontörlü bir hat tabi çok daha makul olduğundan bilhassa öyle talep etmiş.

Neticede, bizim bu bilgiler ışığında en iyi "tahminimiz", Vodafone bayii ya da operatörün kendisi kasti ya da arızayla bu FATURASIZ hattı sisteme FATURALI olarak girmiş. Ama "borçlu" hattın arıyor ve bilgilerini soruyoruz, adres eksik, telefon, eposta yok diye ilk konuda izah etmiştim ya? İşte nasıl olmuşsa FATURA ADRESİ OLMAYAN bir hat FATURALI olarak aktif hale getirilmiş. Şimdi neden "tahmin" kelimesini kullandım? Çünkü halen elimizde en ufak bir evrak yok. Yakınım da verildiğini hatırlamıyor. Bu da beni pek şaşırtmadı, zira ne zaman Vodafone bayiilerinde işim olsa yeni hat açtıran arada sırada önüme denk geliyor. Bayiilerin alelacele satış yapmak için nasıl üstünkörü form doldurduklarını, ne baştansavma bilgiler verdiklerini, nasıl parayı tahsil edip SIM kartı müşterinin eline tıkıştırıp müşteriyi peydah ettiklerini de görüyorum. Tabi burada yakınım daha dikkatli olup, bir evrak var mı diye ısrar da etmeliydi ama teknik bir insan değil, insanlık hali. Bir de bize bazı bayiilerin Vodafone'un performans kriterlerini, aylık istenen faturalı hat açtırma kotasını tutturabilmek için benzer işler yaptıkları da söylendi.

Tabi bunu keşfeder keşfetmez, Vodafone'un tüm kanallarından yazılı, sözlü abonelik başvurusunda alınan evraklar ve sözkonusu o "borçlu" hattın sözde faturalarının birer nüshalarını talep ettik. Şimdi normalde bunlar online işlemlerle görülebiliyor ama hat kapalı olduğu için bu mümkün değil. Yalnız benim anladığım kadarıyla, BTK mevzuatı ve yasalar gereği abone talep ettiğinde operatör herhangi veya tüm faturaların nüshasını aboneye sunmakla yükümlü. Aynısı zaten Vodafone'un kendi web sitesinde bile yazılı. Eposta ile isteyince de ücret de alınmıyor (ki bu da sitelerinde yazılı). Ancak haftalardır bize mazeret üzerine mazeret veriyorlar. Sistem bozukmuş, sonra arayacakmışız... Göndermişler de gelmemiş... Spam'e bakınızmış (orada kesinlikle yok)... Göndermişler, sorduğunuza göre bir kaç saate, yarına, 48 saate anca gelirlermiş... 542'ye göre siteden form doldurup dilekçe verecekmişiz... Yaptık, siteden gelen cevaba göre 542'yi arayacakmışız... Anlayacağınız tam bir kısır döngü. Ben de artık bu kadar uğraştırıp da bir türlü bunları vermemelerinin ardında neredeyse kesin bir art niyet olduğundan şüphe eder oldum. Tahminim istediğimiz evraklar açık ve net yakınımı haklı, bayii ve/veya operatörü kusurlu gösterdiği için — nasılsa parayı da aldılar — işi geçiştirip yakınımı caydırmaya çalışıyorlar.

Yine biraz uzun oldu ama eksik bilgi vermek istemedim. Yeni sorularım:

1) Operatör, hiç ama hiç bir irtibat bilgisi — ve bilhassa FATURA ADRESİ — olmadan nasıl FATURALI bir hat açabilir ya da çevirme yapabilir? Sistem bunu hiç mi kontrol etmiyor? Sonradan farkedince Vodafone da mı hiç şüphelenmiyor, soruşturmuyor?

2) Diyelim baştan ya da sonradan aboneden izinsiz ve habersiz böyle bir işlem yapılmış. Operatör, bırakın icrayı-micrayı, tahsilatı, ödeme talep etmeden önce aboneyi doğru düzgün, düzenli ve vakitlice faturalandırmaktan yükümlü değil mi? Fatura tebligatı olmadan, ibraz edilmeden aboneye nasıl bir borç bindirilebiliyor?

3) Yine diyelim olan olmuş, boş adresli bu basılan/kesilen faturalar nereye gidiyor? Ptt, "adres yanlış/eksik" diye operatöre geri getirmiyor mu? Orada da mı jeton düşmüyor.

4) Hukuk bürosu (ödeme yapmadan önce de, sonra da), "iş icraya daha gitmedi, henüz "borç dosyası" diye bir şey yok, hiç bir şey vermek zorunda değiliz" deyip kesip atıyor. Bu doğru mu?

5) Biz bu durumu kesinlikle aydınlatacak sözkonusu evrakları — durum itibariyle gereken zorlatmayla — nasıl, ne yolla temin edebiliriz? BTK'dan şikayet açmak doğru olur mu? Nispeten çabuk ilgilenilir mi? Tüketici Hakem Heyeti'ne de mi başvursak?

Yanlış anlamayın, bana kalsa yarın gidelim suç duyurusunda bulunalım diyorum ama yakınım da elinde tüm evrak ve bilgi olmadan bunu yapmak istemiyor. Zaten kendinden habersiz bir "icra" kazığı yedi, "ya bu avukatları falan biz bunları edinmeden sonradan bir şeyleri kurcalar, oynar beni haksız gösterir, başıma daha da dert olurlarsa?" diyor, ona da uzmanlık alanım olmadığı için bir şey diyemiyorum.

Buraya kadar takip eden, katılımda bulunan/bulunacaklara tekrar teşekkürler.
 
Bu işin içinde başka bir iş var olduğu kesin. Savcılık çözer bu işi.
 
Olay karışık gibi. Hocam öncelikle yakınınız adına açılan numarayı öğrenin. böyle bir numara var mı? Varsa e devlette görünürdü zaten. Bu ihtimalleri somut delile dayandırın. Böyle kayıtlar yoksa büyük ihtimal dolandırıcıdır. Size ibraz edilen birşey de varsa bunları bir araya getirip dolandırılmaya çalıştığınıza dair bir açıklama metni dilekçe yazın. Sizi arayan nımaraları da ekleyin bilgi olarak. Direk savcılığa başvurun. Başıma daha önce geldi. Bu şekilde avukata gitmeden açtım davayı. şükür kazandum. karşı taraf ceza yedi.
 
Tamam dostlar, son yazılan cevaplar için de teşekkür ederim. Biz de BTK > Tüketici Hakem Heyeti > Mahkeme istikametinde gideceğiz gibi görünüyor. Sonra çalmadık kapı olmadığına dair bir kayıtlı iz oluşsun ki, yakınım yaptıkları gibi tebligatsız, kayıtsız bir iş olmasın.
 
Geri
Üst