tübitak projesi için fikirleriniz.

Kodla Büyü

bellagio

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
547
Kolay gelsin arkadaşlar...

Bu sabah okulumuzun fen bilimleri öğretmeni bana geldi ve kafasındaki projeyi anlattı,benden yardım istedi.

Proje şu ; bir balık olacak suda yüzen sudaki çöpleri ağzını açarak yiyecek.Çöpleri de sensörle bulacak.Bem bu projenin ortaokul öğrencisi için çok ütopik olduğunu söyledim.Hatta ortaöğretim için bile.Ama yüzen bir oyuncağın üzerine parmak kamera yerleştirip öğrencinin bunu yapması mümkün olabilir dedim.Siz ne dersiniz bu konu hakkında sensörlerle böyle birşey mümkün mü.
 
Yapılabilir bir proje bence. Yüzen bir balık prototipi hafif bir malzemeden yapılabilir. Ağız kısmı açılır kapanır olacağı için servo motor yardımıyla tasarlanabilir. Servo kontrolü için arduino olur ama sudan korumak için iyi yalıtım gerekir. Çöplerin toplanacağı hazne çok büyük olmasa iyi olur zira boyut arttıkça hareket kabiliyeti düşecektir. Balığın hareketi için dc motora bağlı pervane kullanilabilir. İleri geri hareket için akım yönü arduino ile kontrol edilir. Dönüşler için balığın sol ve sağ tarafına yine tek servodan kontrollü iki kanat takılabilir. Önündeki nesneyi sudan ayırt etmek için pir hareket sensörü ya da renk algılayan bir sensör kullanılabilir. Tüm denetimler için arduino uno yeterli olmayabilir, leonardo ya da daha kapsamlı bir model düşünülebilir. Ayrıca karaya çarpmaması için mesafe sensörü gerekebilir hocam.
Umarım yaparsınız. Eğlenceli olacaktır...
 
hocam ardunio deneyimim olmadı hiç ama çok merak ediyorum başlamak da istiyorum fakat y.lisans tezim var bu sene yani vakit yok mutlaka yapılabilirdir ama çok kapsamlı geldi bana
 
Ortaokul öğrencisi yapamaz. Hatta lisans öğrencisi dahi zorlanır. Sadece suda yüzen balık robot yapmak dahi zorken, çöpleri tespit etmek VS. İşleri bir ortaokul öğrencisi için çıkılmaz hale getirir.
En iyisi
Adresindeki gibi bir balık yapmak olacaktır.
 
Geri
Üst